Comori naţionale – Jeongjeon din Jongmyo

Written by carina72. Posted in Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on august 28, 2010 with 26 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Construit în secolul al 14-lea, Sanctuarul regal al strămoşilor Jongmyo a fost construit în onoarea vechilor regi şi regine ai Coreei.
Regele Taejo (fondatorul dinastiei Joseon), de îndată ce a urcat pe tron în 1392, a desemnat Seul ca noua capitală a regatului (pe atunci i se spunea Hanyang).
Dar chiar înainte ca palatul său principal să fie construit, Taejo a început construcţia la Altarul Jongmyo.
Image and video hosting by TinyPic
Regele Taejo

Jongmyo este Sanctuarul regal ancestral al dinastiei Joseon. În conformitate cu principiile Confucianismului, tăbliţele cu numele vechilor regi şi regine ai Coreei sunt expuse şi aici se efectuează rituri memoriale. Jongmyo este cel mai vechi şi mai bine conservat sanctuar regal confucianist, iar Coreea este singura ţară care şi-au păstrat altarul şi ritualurile ancestrale. Acesta este în primul rând motivul pentru care Sanctuarul Jongmyo a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1995.

Image and video hosting by TinyPic
Jeongjeon (정전) este Sala principala a Sanctuarului regal ancestral

Situat la est de Palatul Gyeongbok din centrul capitalei Seul, Altarul Jongmyo are reprezentative două clădiri foarte lungi care adăpostesc tăbliţele regale. De fapt, aceste clădiri sunt atât lungi încât sala principală, Jeongjeon (정전), a fost considerată a fi cea mai mare clădire din Asia.

Deşi iniţial erau şapte încăperi, necesitatea de a adăposti monarhii a dus la ceea ce este astăzi o structură impresionantă de 19 camere pentru un total de 49 de regi şi regine. Prima tăbliţă aparţine Regelui Taejo, iar ultima este a Împăratului Sunjong, al 27-lea conducător al Joseon şi cel din urmă monarh al Coreei.
Jeongjeon este Comoara naţională a Coreei nr. 227.

Image and video hosting by TinyPic
Yeongnyeongjeon (영녕전) este sala secundară a Jongmyo

Sala mai mică, Yeongnyeongjeon (영녕전) sau “Sala eternei păci”, are 16 camere unde se găsesc 34 de tăbliţe regale, care au fost mutate din sala principală; cei care au fost desemnaţi postum regi, mai mulţi prinţi şi soţiile lor. Doi regi detronaţi ai Joseon nu sunt păstraţi în Jongmyo. Deşi ambele structuri au fost distruse de către invadatorii japonezi în 1592, tăbliţele au fost ascunse şi returnate când sanctuarul a fost reconstruit în 1608.
Curios, Jongmyo include de asemenea un mic altar în onoarea regelui Gongmin şi a soţiei sale, o prinţesă din Mongolia. Ce este extraordinar este că Gongmin nu a fost rege al dinastiei Joseon, ci monarhul al 31-lea al dinastiei Goryeo. Deşi a fost recunoscut ca un reformist care a restaurat suveranitatea şi teritoriul vechii Coreei prin înfrângerea Yuan China, este ciudat că sanctuarul suprem al dinastiei Joseon îl onoarează pe un rege din familia conducătoare anterioară. Până la această dată, motivul este necunoscut.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Altarul a fost, de asemenea, locul celor mai importante ritualuri din Joseon. Jongmyo Jerye (종묘 제례), ritualul regal ancestral se realiza de mai multe ori pe an. Regele efectua ritualul maiestuos şi solemn, în timp ce Prinţul moştenitor şi toţi funcţionarii de rang înalt erau prezenţi. Interpretarea dansurilor şi a muzicii erau menite să liniştească sufletele regilor decedaţi şi pentru a cere bunavoinţa lor. În prezent, ritualurile se ţin în fiecare lună mai şi sunt supervizate de către descendenţi ai familiei regale Yi. Ritualurile, care sunt practic neschimbate de pentru 600 de ani, au fost desemnate de UNESCO în 2001, capodopere ale patrimoniului oral şi de neatins al umanităţii.

Image and video hosting by TinyPic
Un alt perete frumos, reprezentativ al stilului Joseon.

Arhitectura celor două săli mari ale Jongmyo este simplă şi austeră, dar cu siguranţă, încă foarte impresionantă. Are 150 de metri lăţime, 100 m lungime. Terasa de piatră pe două niveluri din faţa Jeongjeon este masivă şi impunătoare. Pietrele de culoare crem sunt menite să contrasteze puternic cu împrejurimile zonei dens împădurite, care expun mai bine energia spirituală a încăperilor.
Image and video hosting by TinyPic

Privit de pe tronul regelui din Palatul Gyeongbokgung, Altarul Jongmyo se afla în stânga regelui, în timp ce Altarul Sajik (un alt altar important confucianist) era în dreapta. Acest aranjament a provenit din practica chineză. Sălile principale sunt înconjurate de dealuri. În faţa sălii principale este curtea Woldae, care are 150 de metri în lungime şi 100 de metri în lăţime.

Structura Jongmyo
Altarul Jongmyo este împărţit în 15 părţi principale. Jung Moon – 정문 – (poarta din faţă), “Mang Myo-Ru”, “Altarul Gong –min Wang”, “Hyang-Dae Chung”, Camera „Uh-Sook”,”Panwi Dae “, “Jun-Sa Chung”.

Puteti citi mai multe despre arhitectura palatelor

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

26 comentarii

There are currently 26 comentarii on Comori naţionale – Jeongjeon din Jongmyo. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Da o reala lectie de istorie a dinastei dinastiei Joseon!Multumim si vot!

 2. foarte frumos şi interesant carina, dar am şi eu o întrebare : cum reuşeşti să faci atâtea recenzii? dă-ne şi nouă reţeta…

 3. ca de obicei, foarte frumos si interesant … felicitari carina si vot

 4. criblalily, atunci cand te pasioneaza ceva, reusesti. Imi place sa scriu despre ce citesc interesant si sa impartasesc si cu ceilalti. Din pacate nu am atata timp cat as vrea :)

 5. Aceasta recenzie are toate calitatile unei lectii de istorie.Atatea informatii pretioase… si foarte impresionant faptul ca azi inca se fac aceste ritualuri de celebrare ,asa ca excursia trebuie facuta in luna mai!Felicitari si un vot mic pentru un popor Mare care stie sa-si respecte inaintasii!

 6. sunt atat de multe de spus si de aratat despre acest popor…

 7. din pacate sunt destui de putini cei care sunt interesati de asta, dovada si putinele commuri care se fac de obicei la astfel de recenzii :)

 8. Superba recenzia Carina,intradevar e ca o lectie de istorie.Pozele,informatiile si videoclipul sunt toate minunate.Kansahamnida!

 9. informatii pretioase … multumim Carina… un vot din partea mea… ;)

 10. carina ,ai rabdare lumea se va reuni pe blog,acum e un moment de somnolenta,ca tot ploua afara si e frig(la munte la mine,cel putin)…de la 38grade la 18 grade e prea mult pentru organism….

 11. Interesant…..vot!

 12. cred ca trebuie sa se termine vacanta si concediile :)) si abia dupa aceea ne runim :)

 13. Carina ,esti pirat cumva? Ne coplesesti cu aceste comori .Cred ca ai o harta secreta a comorilor si din altruism ne dai si noua cota parte din ce descoperi tu.

 14. Intradevar sant mai putin citite dar fac in asa fel incat sa intelegem mai bine un film care se desfasoara in aceste palate.

 15. Daca as fi fost pirat, as fi fost foarte bogata… la cate comori am decsoperit… dar pt ca sunt altruista v-as fi urcat intr-o corabie cu mine si v-as fi dus sa le vedeti la fata locului (daca nu va place corabia, inlocuim cu avionul) :))

 16. A venit toamna.E foarte frig afara.Au anuntat 9 grade la Brasov.Acum e o emisiune foarte interesanta pe Realitatea.

 17. Si la Buc bate vantul si nu vrea sa ploua!

 18. In sect. 2 sta sa ploua.Sunt niste nori negri si e frig! :((

 19. la mine azi e o vreme urata de ma indeamna la somn :)

 20. si eu am vrut sa scriu despre asta dar tu ai facut-o mult mai bine! vooot!

 21. ce sigla draguta a aparut pe blog!

 22. in culorile stemei Coreei :)

 23. Acum am observat si eu sigla. :)

 24. E foarte simpla, dar frumoasa

 25. f frumoasa recenzie carina ,vot ,merg si eu cu tine oriunde ma duci nu conteaza mijlocul de transport

 26. Salut Carina , am ajuns si pe recenzia ta in cautarea informatiilor despre regele TAEJO -acel minunat personaj din serialul de acum PROFETL de pe national .Deocamdata este GENERAL imperial ,devotat regelui Gongmin care tocmai ce s-a rupt de dominatia reprezentantilor imparatului chinez al dinastiei MONGOLE -YUAN . Inrobirea de 40 de ani a Goryeo tocmai am vazut-o in serialul precedent . Dar acum din Profetul am gasit si explicatia la nedumerirea ta Carina din recenzia d emai sus respectiv d ece sint tablitele regelui Gongmoin si a reginei sale printesa de origine mongola trimisa d eimparatul Chinei sa ii fie sotie si care -asa cum am vazut in prinmele episoade este devotata regelui si poporuluoi coreean a carui mama regala este . Dar explicatia prezentei tablitelor intre monarhii Joseon este , tot din serialul Profetul caci acum in primele episoade , viitorul rege Taejo este un general viteaz si cam “nebunatic “( magistral interpretat de iubitul nostru actor Ji ), deci acest general ii este devotat regelui GONGMIN si il salveaza d ela asasinatul d ela atemplu planuit d edelagatul chinez mongol -Yuan -arogant si de multi ani omnipotent la curte coreeana dar sustinut d emarea Preotesa si generali si draegatori corupti . Deci .deoasebita pretuire si devotamentul fata de regele sau Gongmin (inteleg ca taejo a detronat un impostor Woo ) il face sa il puna la baza altarului neo-confucianist al Marelui ritual . Am citit ceva despre principiile devotamentului si pietatii confucianiste din China antica si Coreea , Japonia asa ca am gasit aceasta explicatie pe care o adaug la recenzie . Vad ca LIVIA dorea un film ca sa urmareasca mai bine perioada si evenimentele . Dorinta estr indeplinita din 2012 si acum avem serialul PRofetul in fiecare zi seara si la prinz in reluare pe National TV . Mie imi place foarte mult si revad cu placere multi actori cunoscuti dar cu o alta abordare uluitoare a jocului actoricesc . Vi-l recomand cu caldura desi dupa delicatetea Moon embraces …. pe mine ma face s ail urmaresc a doua zi al prinz . Avantaj de pensionar . Continui cautarea pe site dupa istoria regelui Taejo si cum a devenit din general rege !!!Multumesc mult Carina si celorlati autori d erecenzii si site-ului care ne pune la dispozitie arhiva pe multi ani . Sarbatori ale Floriilor si Sfintelor Pasti cu bucurie si belsug, dragoste si vise realizabile .

Leave a Comment