Mihai Fulger [KF]

That’s Entertainment!

Written by Mihai Fulger [KF]. Posted in Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , , , ,

Kim Jee-woon

Published on iulie 11, 2010 with 11 comentarii

de Mihai Fulger



„Bunul” Park Do-won (Jung Woo-sung din The Warrior si The Restless) este un vanator de recompense care, atunci cand nu urmareste criminali, viseaza la independenta Coreei.

„Raul” Park Chang-yi (Lee Byung-hun din JSA, A Bittersweet Life si G.I. Joe: The Rise of the Cobra) este un asasin profesionist cu alura de dandy si mimica de psihopat, care conduce o banda de „bad ass mother fuckers”.

In fine, „Ciudatul” Yoon Tae-goo (Song Kang-ho – actor foarte popular, cu multe roluri importante in filmele unor regizori precum Park Chan-wook, Bong Joon-ho sau Lee Chang-dong) este un hot care pare inzestrat cu tot atatea vieti cate i se atribuie pisicii.


Anii sunt 1930 si ne aflam in desertul manciurian, unde toti cei trei vaneaza o harta misterioasa, care i-ar putea duce la o comoara din vremea dinastiei Qing, la fel de bine cum le-ar putea aduce moartea, mai ales ca pe urmele ei se mai afla o alta gasca de ticalosi fara frica sau mila, precum si… armata japoneza. Bine ati venit in universul celui mai spectaculos film coreean!

Kim Jee-woon este un maestru al filmului de gen cu succes la public (el a realizat, printre altele, cel mai bine vandut horror coreean, A Tale of Two Sisters), iar Joeunnom nappeunmon isanghannom / The Good, the Bad, the Weird a avut, in 2008, aproape 8 milioane de bilete vandute numai in Coreea. In plus, acest blockbuster a fost prezentat in mari festivaluri ale lumii (Cannes, Telluride, Toronto, Chicago, Mar del Plata, Salonic etc.) si distribuit in Franta, SUA si numeroase alte teritorii (a rulat chiar si in Romania, insa, din pacate, nu mult timp). Daca productia era anul trecut cea mai costisitoare din intreaga istorie a cinematografiei sud-coreene, incasarile au fost pe masura investitiilor.

Cel bun, cel rau, cel ciudat poate fi etichetat ca „western oriental” (eastern, altfel spus), cum apare pe genericul final, sau, de ce nu, western spaghetti (titlul trimite, desigur, la Il buono, il brutto, il cattivo / The Good, the Bad and the Ugly, clasicul lui Sergio Leone din 1966). Regizorul glumea chiar ca a realizat un „western kimchi” (dupa numele mancarii traditionale cu varza, atat de iubita de coreeni), deoarece filmul ar fi picant si vibrant precum coreenii si cultura lor. Oricum l-am numi, cert este ca avem a face cu unul dintre cele mai entertaining filme de aventuri pe care le-am putut vedea in ultimii ani (comparatiile cu seria Indiana Jones nu sunt deloc deplasate), care izbuteste sa nu plictiseasca nici o clipa.

In ceea ce priveste uriasul sau succes pe plan national, cred ca el se datoreaza, pe langa scenariului mereu surprinzator (semnat de regizor impreuna cu Kim Min-suk), secventelor de actiune captivante (comparabile, si la nivelul efectelor speciale, cu superproductiile hollywoodiene), umorului savuros, actorilor sarmanti sau regiei precise, si aluziilor antijaponeze sau privind independenta Coreei, care le-au gadilat patriotismul spectatorilor.

Do-won este cel caruia ii revin cele mai multe replici cu apropouri, precum „Fiecare coreean are o poveste trista” sau „Chiar daca un om nu are tara, tot trebuie sa aiba bani”. Desigur, personajele sunt sarjate si nu au complexitatea celor dintr-un film de autor (e, totusi, un film de gen, in care locurile comune sunt la ele acasa), iar spectatorilor adepti ai realismului cinematografic le va fi mai dificil sa accepte unele scene mirobolante (de pilda, aceea in care un singur om lichideaza jumatate de armata), dar, daca doriti un film prin care sa evadati din rutina cotidiana si la care sa va simtiti bine, The Good, the Bad, the Weird este alegerea perfecta.
Daca in cinematografe nu prea mai aveti cum sa-l vedeti, va recomand editia speciala, pe 2 DVD-uri, scoasa de Icon Film  http://www.iconmovies.co.uk/thegoodthebadtheweird , care va ofera mai multe secvente care nu au mai intrat in film si finaluri alternative, precum si alte bonusuri foarte interesante pentru cineasti si cinefili (un making of, interviuri cu regizorul si cei mai importanti membri ai echipei, informatii detaliate despre toate capitolele trehnice ale productiei etc.). Vizionare placuta!

Despre Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger este jurnalist şi critic de film din 2002. A semnat sute de cronici, articole de opinie, studii, eseuri şi interviuri pe teme cinematografice în diverse publicaţii. În 2007, a colaborat la numărul despre cinematografia românească al revistei online KinoKultura.com şi la „Romanian Online Film Week” de pe European-films.net. Articolele sale despre Noul Cinema Românesc au fost traduse şi publicate în limbile maghiară şi germană.

Browse Archived Articles by Mihai Fulger [KF]

11 comentarii

There are currently 11 comentarii on That’s Entertainment!. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Pare interesant si putin diferit de filmele cu care ne-am obisnuit (productie Coreea de Sud). Multumum pentru recenzie

  2. Interesant.

  3. Song Kang-ho este actorul meu preferat.
    Mi-a placut foarte mult si in Secret reunion.

  4. Trebuie neaparat sa vad acest film, am citit acum ceva vreme despre el pe http://www.koreanfilm.org/kfilm08.html Lee Byung-hun a ajuns departe. Multumim pentru prezentare!

  5. daca ar fi ca the good,the bad and the ugly,atunci e super

  6. cu ceva timp in urma am fost si eu amatoare de asemenea filme western, insa acuma nu ma dau in vant dupa ele…

  7. un film care il am in plan sa-l vad!

  8. pare interesant!

  9. programat pe weekendul urmator.revin cu opinii :)

  10. L-am vazut. Coloana sonora foarte frumoasa, foarte antrenanta.Scene elaborate de actiune, de lupta, scene brusc foarte comice,altele horror.. un film ce trebuie neaparat vazut.

  11. L-am vazut si eu aseara si pot sa spun ca mi-a placut,a fost chiar si comic pe alocuri,si mi-a amintit mult de The good,the bad and the ugly cu Clint Eastwood.Un film bun si prezentarea la fel.

Leave a Comment