Garakji (2)

Written by carina72. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on iulie 10, 2010 with 21 comentarii

Inele din jad alb si verde şi din chihlimbar erau purtate de femeile din clasele superioare ale societăţii.
Soţiile obişnuiau să-şi atârne Garakji la haine, când voiau să îşi anunţe soţii că este perioada din lună când este vremea lor.
Image and video hosting by TinyPic

Coreenii cred că jadul întruchipează cinci virtuţi: bunăvoinţă, dreptate, înţelepciune, curaj şi rigurozitate. Pentru tot ceea ce este preţios şi frumos, coreenii folosesc cuvântul “ok” ceea ce înseamnă “jad”.
De exemplu, un băiat de succes este numit “okdongja”. Şi sunetul unei voci lirice este descris ca “sunetul mărgelelor de jad care se rostogolesc pe o tavă de argint”. Trupul sau sănătatea unui rege era cunoscut ca „okche”, iar tronul regal ca „okjwa”.
Jadul alb este preferat de coreeni, deoarece profunzimea albului reprezintă puritatea şi dreptatea.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

21 comentarii

There are currently 21 comentarii on Garakji (2). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. koreafilm, va rog sa faceti completari daca stiti mai multe. Din pacate, am gasit cu greu aceste informatii :)

  • koreafilm

   @carina72: ne gandeam citind articolul la evolutia etimologica…

   este posibil ca terminologia banji (inelul de astazi) sa fi provenit din karakji (karak este folosit astazi impreuna cu “son” -sonkarak, pentru “deget”.

   Ne gandeam ca ar fi frumos ca semnificatia inelului -banji- sa fie “jumatate” (jumatatea” (folosit de tinerele necasatorite), si spunem asta intrucat “Ban” inseamna jumatate, dar va trebui sa verificam ideogramele :D

   iata un blog unde gasiti imagini superbe cu aceste tipuri de inele:
   http://blog.daum.net/_blog/BlogTypeView.do?blogid=0IEC4&articleno=6562623#ajax_history_home

 2. Sunt superbe… Eu intelesesem ca in perioada Joseon erau simple de jad, ca cele din fotografii. Este posibil ca in timp sa fi aparut modele mai complicate, nu?

  • koreafilm

   Da, perioada Chosun, dupa cum s-a mai precizat, a fost marcata de simplitatea artistica – am vazut asta prin comparatie cu Shilla (QSD).-

   Se pare ca in perioada Koryo parintii si rudele ofereau tinerelor care erau luate de mongoli (in urma invaziilor acestora) inele, ca dar de suflet. Astfel au ajuns inelele sa fie o moda in imperiul mongol, la vremea respectiva….

   Karakji era oferit de soacre in general, acestea fiind folosite cu precadere in familiile de nobili. Oferirea unui inel de catre mama fiicei era un simbol de transmitere a mostenirii familiei, un dar plin de semnificatii…

   Si, intr-adevar, asa cum intuiam mai devreme, “banji” inelul de astazi, semnifica “jumatatea” (este folosita ideograma chineza pentru jumatate)

 3. Mai complicate si cu modele.. voiam sa spun, ca cele din linkul dat de voi

  • koreafilm

   In perioada Chosun erau purtate inele din diverse materiale, in functie de sezon sau situatie…(festivaluri, etc.), putandu-se opta si pentru diverse modele de pattern-uri pe suprafata acestor inele, in functie de materialul din care erau fabricate (nu erau exclusiv din jad, ci jadul coexista cu aurul, argintul si alte metale pretioase sau semipretioase

 4. Multumesc mult pentru completari

 5. Multumim koreafilm si carina pentru aceste informatii!
  Carina, cum de te-ai gandit sa faci o recenzie despre aceste inele?
  Prima pereche de inele din prima fotografie de pe blogul lasat de koreafilm sunt cumva inele lui DM si BD?(sau doar seamana)

 6. Interesant,multumim!
  @luana:Chiar ca seamana!

 7. Cred ca seamana :)

 8. Mie mi se par identice

 9. @koreanfilm in linkul dat de voi am observat ca cele 2 inele erau purtate pe un singur deget de o singura persoana…..de ce????

 10. @iuana 8: nu cred ca sunt inelele lui DM si Bd…acelea erau aurii….

 11. http://www.youtube.com/watch?v=87cypolUJtY&playnext_from=TL&videos=zp9rxbyG2oA&feature=rec-LGOUT-exp_stronger_r2-2r-2-HM
  @byby uita-te la inceputul videoului asta.Mie mi se pare ca sunt la fel, nu zic ca sunt aceleasi, dar de semanat sigur seamana.

 12. @byby*Deok-man*Seon-deok: inelele despre care este vorba in recenzie sunt purtate de o singura persoana, pe un singur deget.

 13. Carina unde mai este sediul FBI ca am ametit cautand?

 14. pai la sarutul de la DY, ca e prima recenzie din lista si se intra mai usor.

 15. Ok !

 16. Sunr superbe ce mai incolo si incoace…;)

 17. Multumim pentru recenzie Carina si kfilm pentru explicatiile oferite suplimentar. Un vot si din partea mea.

 18. mersi pentru multumiri!mai bine intri pe siteuri cu nume de filme istorice coreene cum ar fi:furtuna la palat!

Leave a Comment