koreafilm

Din Coreea, cu dragoste

Written by koreafilm. Posted in Istorie si cultura

Tagged: ,

kor05

Published on iulie 30, 2010 with 8 comentarii

de Iuliana Dimancea

La baza brandului HAN (brandul Coreei) se află intangibila natură a culturii acumulată de-a lungul unei bogate istorii. Întâlnim șase pături care se unesc în stilul koren: Hangeul – alfabetul coreean, Hansik – mancarea coreeană care explorează știința din spatele produselor organice și eco, Hanbok – hainele tradițională, Hanok – căminul tradițional, Hanji – Hârtia tradițională și Hanguk-Eumak – muzica tradițională.

Partea minunată în ce privește crearea acestui brand și existența acestor diviziuni în cultura coreeană, este că toate pot fi întâlnite într-un singur loc. Insadong este numele lui și nu este nici mai mult nici mai puțin decât o stradă mare principală de-a lungul căreia se întâlnesc magazine cu diferite souveniruri, tradiție amestecată cu modern, restaurante, case de ceai, precum și multe alte atracții. Localnicii se bucură la fel de mult ca și vizitatorii de existența acestui loc încărcat cu istorie, pentru ei fiind cea mai bună alegere în timpul sărbătorilor cu toate că datorită specificului turistic prețurile produselor pot fi un pic mai mari comparativ cu alte zone.

Insadong are o vechime de vechime de 500 de ani, în trecut funcționând ca zonă rezidențială pentru oficialii guvernamentali. În timpul ocupației Japoneze, rezidenții bogați koreeni au fost forțați să se mute și să-și vândă bunurile, moment în care locul a devenit o zonă de schimburi de antichități. După terminarea războiului coreean, zona a început să iasă foarte mult în evidență în ce privește viața artistică a Coreei de Sud. În locul străzii care acum găzduiește minunate restaurante și magazine cu antichități, obișnuia să fie o apă iar de-o parte și de alta a ei se aflau două orașe ale căror nume se terminau în silabele In și respectiv Sa. În anii 60 Insadong era o destinație extrem de populară pentru vizitatorii străini. În timpul olimpiadelor din Seul, în 1988, a câștigat și mai multă popularitate.

Datorită amestecului de tradiție istorică, tradiție cu mare vechime care face cultura koreană să fie atât de bogată și modern, Insadong oferă o minunată atmosferă pentru vizitatori dar și pentru cunoscători, fiind o zonă unică a Seulului care prezintă istoria culturală a națiunii. Negustorii locali s-au zbătut să păstreze vii vechile tradiții, și multe dintre casele de ceai tradiționale au supraviețuit, majoritatea dintre ele având ca ambient muzical muzica folk. Câteva restaurante oferă rețete tradiționale servite autentic. Aceste restaurante sunt găzduite de clădirile care aparțineau birocraților și negustorilor și în această zonă se pot vizita rezidențele oficialilor guvernamentali de pe vremea dinastiei Chosun,  cea mai lungă dinastie a Coreei (1392-1910) și ultima.

Insadong se mândrește cu popularitatea ei, a  fost vizitată chiar de regina Elisabetha II și de prințesele Spaniei și Olandei. Deține 40% din magazinele cu antichități și galeriile de artă ale țării la fel ca și 90% din magazinele cu specific tradițional. Antichitățile au o valoare mai bună, comparative cu alte străzi din Seul sau zone din
Coreea. Tot aici puteți vizita cea mai veche librărie din Seul, Tongmungwan, condusă deja de o a treia generație, de unde vă puteți achiziționa cărți și hărți cu o vechime impresionantă, precum și cea mai veche casă de ceai, galleria de artă Kyung-in. În weekenduri strada este închisă pentru mașini, pentru a permite mulțimii de oameni să se plimbe în voie și zilnic se desfășoară demonstrații de caligrafie precum și spectacole pansori un duo dintre un percuționist și o voce feminină. Pansori este derivat din pan (un loc unde mulți oameni se adună) și sori (sunet).

Cei care deja au vizitat Seul, pot confirma că esența artei koreene se află în Insadong. Artă contemporană găzduită de numeroasele galerii de artă și artă tradițională, defilări, hărți, documente caligrafice, olărit (se cunoaște faptul că cele mai bogate și mai iscusite ceainice sunt create în Coreea), recipiente din lemn și bijuterii.

Dorința de a păstra atmosfera coreană intactă se poate observa din faptul că firma Starbucks este scrisă în Hangul (alfabetul corean).  Este imposibil de cuprins în cuvinte câte lucruri revelatoare în ce privește cultura coreeană se pot cunoaște odată ajunși în Insadong. Cred ca cel mai bine ar fi sa-l vizităm și să lăsăm ca multele Han-uri să ne vorbească de la sine.

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

8 comentarii

There are currently 8 comentarii on Din Coreea, cu dragoste. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Impresionant! aproape tot ceea ce reprezinta Coreea poti gasi pe o singura strada din Seul! si cand ma gandesc ce se intampla cu centrul istoric lasat in paragina al Bucurestiului nostru…

 2. Superb.Coreea ma fascineaza tot mai mult si ma face sa-mi doresc din ce in ce mai mult sa ajung acolo.Deocamdata am ajuns doar cu gandul dar as vrea sa devina realitate.Ce ziceti sa facem un club al celor care vor sa calatoreasca acolo(nu ca nu am fi deja o familie)…

 3. Superba recenzia dar o mare dezamagire este ca nu putem fii acolo.Asta este….mai visam……..

 4. pana sa incep anul trecut sa urmaresc seriale coreene, nici nu visam sa includ Coreea in Top5 tari de vizitat … acum insa …

 5. foarte frumoasa recenzie, mi-ar place sa fiu si eu putin pe acolo

 6. Foarte frumos loc.
  Bineinteles ca de cand cu valul corean si eu imi doresc sa ajung in Corea si l-am corupt si pe sotiorul meu. Suntem norocosi ca aici gasim intotdeauna lucruri noi despre coreea care sa ne faca documentarea mult mai usoara. Multumim mult Koreafilm si tuturor care scriu recenzii asa frumoasa despre Coreea.

 7. Frumoase imagini, Koreafilm!Multumim pentru aceasta prezentare si pentru noutatile pe care ni le aduceti despre coreeni.:)

 8. wow,ce poti sa-ti doresti mai mult decat sa ajungi acolo
  multumim iuliana

Leave a Comment