Ceaiul coreean- o ceremonie a simturilor

Written by claudia. Posted in Hanshik - Gastronomie, Recenzii utilizatori

Tagged: , ,

Published on iulie 12, 2010 with 25 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Cu o istorie de peste 2000 de ani, ceaiurile au avut un rol important in cultura coreeana.
La sfarsitul perioadei celor Trei Regate, odata cu introducerea budismului in China, au fost aduse o serie de plante folosite la ceaiuri care, in timp, au dus la dezvoltarea unor culturi de ceaiuri unice in Coreea. In perioada Dinastiei Joseon, atunci cand budismul a fost inlocuit cu confuncianismul, consumul de ceai a scazut semnificativ, in locul lui fiind preferate alte bauturi, ca sikhye si sujeonggwa. Intre anii 1960-1980 ceaiul si-a recastigat titlul fiind unul din bauturile preferate in randul populatiei.
Exista 4 tipuri de ceaiuri traditionale in Coreea: ceaiul verde, ceaiul medicinal, ceaiul pe baza de fructe si cel de cereale.
-Saenggangcha (ceaiul de ghimbir), insamcha (ceaiul de ginseng), ssanghwacha (ceaiul medicinal) au in compozitie plante medicinale sau alte ingrediente traditionale.
-Ceaiul pe baza de fructe include daechucha, yujacha (ceaiul de lamaie), omijacha (schizandra, fructul cu 5 gusturi), mogwacha (ceai de gutuie chinezeasca), maesilcha (ceaiul de prune).
-Ceaiul pe baza de cereale include yulmucha, oksusucha (ceaiul de porumb) si boricha (ceaiul de orz).
Ceaiul care are in compozitia sa fructe, radacinoase se prepara in jur de 10-30 minute, in functie de ingrediente.In cazul in care in compozitia ceaiului se afla diferite amestecuri de seminte si ierburi timpul de fierbere va depasi 30 de minute.Pentru prepararea ceaiului se foloseste apa cu continut scazut in minerale si se va depune in recipiente din sticla sau ceramica, nu de metal. De asemenea, in functie de sezon sunt utilizate diferite tipuri de ceramica. In timpul iernii se folosesc bolurile de ceai mai inalte astfel incat continutul sa ramana cald.

Ceaiurile coreene sunt clasificate dupa gust, miros si consistenta. Ele se servesc la diferite ocazii indiferent de sezon si difera de la o regiune la alta.
Conform principiilor budiste calitatea ceaiului consta in liniste, respect, simplitate si puritate.

Image and video hosting by TinyPic

Darye este forma traditionala de ceremonie a ceaiului practicata in Coreea. Termenul darye se refera la “eticheta ceaiului” sau la “ritualul zilnic al ceaiului”.
Acest tip de ceremonie reprezinta o forma de relaxare, o regasire a armoniei prin intermediul careia se continua traditia artei coreene.

Exista cel putin 15 tipuri de ceremonii ale ceaiului efectuate in functie de varsta si statut social. Printre cele mai relevante se numara:
-Ritualul zilnic al ceaiului din perioada dinastiei Joseon care reprezenta ceremonia zilnica desfasurata la palat dedicata ceaiului.
-Ritualul special al ceaiului reprezenta ceremonia care dadea bun venit oaspetilor straini. Acest tip de ceremonii se desfasura si in cadrul nuntilor regale.
-Ceremonia ceaiului destinata reginei era una din cele mai speciale ceremonii la care puteau participa femeile, prietenii apropiati, familia reginei dar si slujitorii acesteia inclusiv printul mostenitor.
Cha Myeong-san este o forma meditativa indusa de consumul de ceai. A fost cunoscuta cu precadere in randul calugarilor budisti insa odata cu aparitia crestinismului in Coreea aceasta practica a fost ignorata pentru ca era bazata strict pe convingerile religioase.

In zilele noastre, ceremonia de ceai din Coreea reprezinta perioada de renastere si restaurare a culturii traditionale. In 1979 a avut loc primul studiu de cercetare si prima conferinta academica iar in 1980, in incinta Centrului Cultural Sejong de la Seul, prima prezentare publica prin care s-au fost explicat toate procedurile ce au stat la baza realizarii unei ceremonii traditionale coreene.

Korean Tea Commercial:

Ceaiul este consumat zilnic de sute de milioane de oameni de pe toate continentele reprezentand o bogata sursa de antioxidanti, vitamine si alti produsi activi care ajuta la prevenirea mai multor boli. Consumul moderat de ceai poate proteja organismul impotriva cancerului, bolilor cardiovasculare, infectiilor bacteriene si reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

25 comentarii

There are currently 25 comentarii on Ceaiul coreean- o ceremonie a simturilor. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. si eu sunt o mare consumatoare de ceai…in speciale de ceai medicinal…indulcit cu miere si pt gust 1-2 felii de lamaie…:)
    votat…

  2. multumesc clau ti-am spus eu ca te-ai specializat pe bauturi :):)!
    hmmmm eu din toare as incerca ceaiul cu 5 gusturi si ceaiul de gutuie chinezeasca!

    • koreafilm

      buna seara! :) e foarte bun si omija cha si boricha (de orz) si yuja cha (de lamaie -ff aromat! )

  3. Multumesc fetelor!Si eu sunt o mare consumatoare de ceai. De ceva timp incoace intentionam sa abordez o astfel de tema pe blog insa datorita informatiilor variate mi’a fost putin teama ¨sa ma avant¨…

  4. @Kfilm, multumesc pentru promptitudine si pentru ajutorul oferit :)

  5. imi place ca KF vorbesc putin in limbaj de messenger , mai evadeaza din limba noastra corecta….asta imi da de gandiit ca sunt tineri..aproximativ toti..:D:D

  6. @Koreafilm, poate ma ajutati cu aceste termen: daechucha…nu am reusit sa il traduc si nici sa ii gasesc un echivalent…:(

    • koreafilm

      @Claudia: sunt curmale chinezesti (jujube)

  7. Mi-shil bea mult ceai. Mi-au ramas in memorie miscarile ei lente cand turna ceaiul… dusa pe ganduri…privirea ei cantarind omul din fata…si din nou pauza cand ridica cupa… frumos, tare frumos.
    Nu-mi mai amintesc foarte bine dar in Yi San regina bea ceai de crizantema si am impresia ca si Mi-shil ba chiar si Hwan Jin Yi. Totul se leaga de filmele vazute.

  8. @Kfilm, acele curmale care se folosesc si la gatit? In Giuvaierul am observat acele jujube uscate

    • koreafilm

      @Claudia: da se folosesc si pentru kimchi , si pentru prajituri, chiar in orezul fiert….(impreuna cu castane si alte bunatati)

  9. mmmm jujubele acelea aromate!mmm imi faceti pofta!

  10. hei clau cum inserezi in recenzie un video de pe you tube?

  11. pt ca as vrea sa pun un trailer la urmatorul film pe care il pregatesc! pls daca imi poti spune!:)

  12. @Andreea, copiez linkul de pe youtube. http://www.youtube.com/watch?v=F6f26BOn8K8

  13. multumesc clau!

  14. Excelenta prezentare, Clau, dar mie nu-mi place ceaiul! Astept recenzia despre cafea! =))

  15. Foarte frumoasa prezentare!

  16. oau! Pe mine m-a fascinat recenzia ta. Ff frumoasa!

  17. Multumesc tuturor! :)

  18. Ca mare bautoare de cei verde si negru in varianta indiana, chinezeasca si japoneza, normal ca mi-a placut tema ta, vot! Trebuie sa mentionez insa ca preferatul meu este ceaiul verde japonez Sencha aromat cu diferite petale de flori iar dintre cele negre, Sencha Earl Grey care este aromat cu ulei de bergamote.

  19. Ce atmosfera tihnita e aici….
    Parca va si vad pe toate la un loc intr-un ceremonial simplu si rafinat, in Koreea.Ce ziceti?Putem visa putin…..
    Szcorina: de unde mai cumperi aceste varietati de ceai, ca eu nu prea am mai gasit si-mi plac f mult.

  20. ft frumos,si eu am vrut sa fac despre ceai,dar ma bucur ca ai facut tu.ti-a iesit ft bine.bravo
    vad ca si tu ai facut cerere de lipire a recenziilor,si eu am facut asa pt recenzia cu bucataria coreeana
    vot!

  21. Ma bucur ca v-a placut!

    @Ana, nu am avut timp sa citesc recenzia despre bucataria coreeana dar am vazut ca ai scris.

  22. vreau si eu o ceasca de ceai suna ispititor .vot clau

Leave a Comment