Pentru zilele calduroase de vara coreenii au cateva remedii gastronomice. Unul dintre acestea este supa de pui cu ginseng, care se crede ca alunga oboseala din zilele toride de vara si revigoreaza organismul.
De altfel pentru coreeni “a manca sanatos” este un stil de viata; exista un proverb care spune: ceea ce mananci in fiecare zi este un medicament care te invigoreaza.
Ginsengul, exista in doua variante in Coreea: una din ele, cunoscuta sub denumirea de insam, o a doua de sansam (ginseng salbatic sau de munte, considerat a fi atat de benefic incat are proprietati curative chiar si pentru cancer, poate si pentru faptul ca este extrem de greu de procurat).
Coreenii au cultivat asadar soiul numit insam (ginseng), folosit adesea pentru recapatarea energiei sau pentru a se recupera dupa anumite boli.
Insam-ul este folosit pe scara larga astazi in Coreea, putand fi gasite o multitudine de categorii de produse avand la baza acest elixir al tineretii, de la zeci de tipuri de bauturi energizante pe baza de insam in orice farmacie sau supermarket pana la produse cosmetice foarte cautate, insamul fiind unul dintre putinele ingrediente recunoscute pentru efectele benefice asupra pielii.
Dar, sa revenim la supa revigoranta de pui, usor de preparat!
Iata ingredientele de care aveti nevoie:
1 pui intreg, bine curatat, sare, usturoi, ceapa verde, orez cu bobul mic –
1 bucata ginseng, 6 jujube, 3 castane
Mod de preparare:
Se pune orezul la inmuiat circa 2 ore, timp in care se curata puiul de organele interne.
Se umple puiul cu jumatate din orezul pregatit, usturoi, 3 jujube, castanele si se leaga totul pentru a nu iesi umplutura.
Se aseaza puiul umplut intr-o oala si se acopera cu apa in care se pun restul de jujube, ginsengul, usturoiul
si restul de orez. Se lasa sa fiarba la foc mare cca 30 de minute, adaugandu-se sare dupa gust, dupa care se lasa la foc mediu timp de o ora.
Se presara ceapa verde maruntita si se serveste.
22/06/2010 la 7:14 am
Castane, jujube ginseng…greu de procurat.
Accesul la experimente culinare si la o mancare sanatoasa este apoape interzis oricum greu de procurat .
Din cauza traditiei culinare a poporului nostru magazinele nu se aprovizioneaza si cu altfel de produse sau altfel de condimente asa ca suntem nevoiti sa facem alegeri dezastruoase pentru sanatate.
As schimba oricand si definitiv meniul romanesc cu unul coreean fara regrete.
22/06/2010 la 7:40 am
arata super,si vedeti nu are (bors magic,knor ,delicat,etc) o mincare sanatoasa fara chimicale,bravo lor si noi avem mincaruri sanatoase trebuie scotocit prin carti de bucate vechi dupa ele ,ce sunt jujubele -nu am auzit de ele si nici ginseng intreg si proaspat nu am vazut ,pacat mi-ar fi placut sa incerc s-o fac,totusi cred ca seamana cu o supa cu usturoi,pupici ,multumim kfilm pt reteta
22/06/2010 la 8:51 am
Bună ziua tuturor!!
Am urmărit filmul şi toate ingredientele le găsiţi la hypermarket(Real,Metro, etc.)la raionul cu legume. Din reţeta în engleză prezentată pe film am dedus că jujubele sunt curmale uscate aşa că nu este nici o problemă să le cumpărăm.
Baftă cu noua reţetă (uşor de preparat şi fără E-uri)
22/06/2010 la 9:40 am
Buna dimineata si in aceasta incapere a Palatului! @Sora , ai perfecta dreptate. Offf, ce bine de coreeni, mananca atat de sanatos. La ei nu vezi persoane obeze si nici macar grasutze decat f rar.Asta spune ceva….
22/06/2010 la 10:20 am
Buna dimineata!cat de simplu !Diferentele de gandire sunt evidente si la preparatul mancarii.
Cred ca si vasele in care se face mancarea au un efect suplimentar,la fel cum si aromele finale care sunt probabil un secret !Ce sa mai zic de cantitatile mici care se consuma…la o masa.
Foarte instructiv,multumim KF.
22/06/2010 la 10:41 am
Buna dimineata, ma bucur ca ati dat ultima reteta a lui Aeri, eu sunt unul dintre vizitatorii site-ului ei si desi cred ca am mai postat aceasta adresa, pentru iubitorii de gatit mancare coreeana cat si pentru cei care vor sa incerce lucruri noi va mai pun inca o data adresa ei cat si a lui Maangchi
http://aeriskitchen.com/?s=Chicken
http://www.maangchi.com/recipes/
Sper sa gasiti retetele care sa va placa si sa aveti pofta buna!
22/06/2010 la 11:18 am
buna dimineata!
jujubele sunt curmale chinezesti, foarte aromate:
22/06/2010 la 11:20 am
multumim Kf.aceste curmale le folosea dna han ft des la mancare
22/06/2010 la 11:24 am
@ana: sunt folosite pentru gatit, pentru ceaiuri (in diverse combinatii: cu seminte de pin, etc.: excelente!!!)..
se gasesc mai greu la noi, insa la magazinele chinezesti sunt disponibile…
22/06/2010 la 11:21 am
oare se gasesc si la noi?
22/06/2010 la 11:25 am
din pacate in deva nu cred ca voi gasi,nu sunt magazine chinezesti
22/06/2010 la 11:33 am
@ana: asa este, in general orasele mari beneficiaza de mai multe oferte…
situatia insa s-a imbunatatit simtitor fata de acum cativa ani, cand nu se gasea chiar nimic….
am vazut chiar si ‘persimmon’
22/06/2010 la 11:26 am
poate ginseng
22/06/2010 la 11:32 am
seamana cu supa de rata a doamnei han
22/06/2010 la 11:41 am
asta e fruct sau leguma?seamana cu o rosie
22/06/2010 la 11:48 am
nu e rosie @ana citeste despre el daca vrei
http://en.wikipedia.org/wiki/Persimmon
22/06/2010 la 11:49 am
eu am spus ca seamana nu ca este rosie
deci este fruct
22/06/2010 la 11:53 am
pentru noi sunt fructe exotice, destul de scumpe, dar merita incercat din cand in cand ceva nou, la inceput nici mango nu imi placea dar acum fac pana si o salata de mango cu maioneza care este extraordinara
22/06/2010 la 11:59 am
mango cu maioneza?ciudata combinatie
22/06/2010 la 12:09 pm
supa asta pare pe gustul meu:puiul imi place,orezul la fel,usturoiul sa nu mai zic iar restul de ingrediente cred ca nu as avea nimic impotriva lor
22/06/2010 la 12:11 pm
plus ca imi place ft mult sa gatesc,mai ales ceva nou
22/06/2010 la 12:11 pm
si cu putin usturoi,(un catel mare) plus mai adaug mar taiat si el fideluta, kiwi uneori avocado sau alte fructe care se potrivesc, un pic de sare si piper si iese o combinatie dulceag acrisor picanta, mie imi place foarte mult, dar folosesc mango mai putin copt si mar acrisor ionatan
22/06/2010 la 12:15 pm
nu stiu dulce si sarat nu prea ma incanta
22/06/2010 la 12:31 pm
@ana, pai si kimchi-ul este dulce acrisor foarte picant si normal ca si sarat, dar cu cat este mai acrisor cu atat este mai putin dulce dupa un timp, la fel si bulgogi, reteta cu carne de vita care este tot aici la categoria gastronomie este dulce sarata si picanta, dar sotul meu a fost foarte incantat. De fapt cred ca este vorba despre obiceiurile noastre culinare, in Transilvania se mananca mancaruri dulci si sarate – ardeii umpluti, supele de fructe, carnea cu fructe (prune de ex.)obiceiul de-a folosi sos de prune( bunica il pune pentru iarna ca pe bulion) la piure de cartofi cu carne, sau chiar compot de fructe langa carne, sunt obiceiuri nemtesti care le-am imprumutat.
22/06/2010 la 12:32 pm
vezi ana, cred ca avem si noi ceva in comun cu coreenii, hahaha
22/06/2010 la 12:35 pm
mmmmmm ce discutii delicioase!
22/06/2010 la 12:39 pm
parerea mea este ca arta correana gastronomica se reflecta nu numai in simfonia de arome ci si in cea de gusturi, vine gustul cald de vioara al dulcelui sa se impletesca cu cel sarat al instrumetelor de percutie ( aici ma gandeam la valurile sarate ale marii), cu cel acrisor al pianului si cel picant ciupit al harfei, ce zici ana?
22/06/2010 la 12:39 pm
apropo de mancare! m-am gandit la ce fel de ulei folosesc coreenii pt gatit, in film nu am observat decat uleiul de susan! oare este mai bun decat cel de floarea soarelui? oricum cred ca are o aroma deosebita pt ca susanul este fff buuuunnn!
22/06/2010 la 12:40 pm
Sigur o sa incerc reteta, in multe filme coreene am vazut supa asta si sunt sigura ca e foarte gustoasa. ginseng si curmalele rosii nu stiu daca o sa gasesc, dar poate merg si curmale obisnuite sau nu? vad eu.
Multumim de reteta korefilm si pt adrese szcorina.
22/06/2010 la 12:44 pm
sunt sigura ca e mai bun cel de susan. asa-i altfel de ulei nu am vazut in retetele lor. problema e ca eu nu-l gasesc, il caut de ceva timp pe la supermarketuri, poate ar trebui sa incerc pe la cele cu produse naturiste.
22/06/2010 la 12:52 pm
szcorina m-ai dat gata cu descrierea de la 27.Iar la 24 ai uitat paprika iute de la unguri,sau supa de visine…
22/06/2010 la 12:57 pm
@Ramona, am vazut o data la un supermarket, dar atunci inca nu incercam retete asiatice, la magazinele naturiste se gaseste de obicei la 50 ml sau chiar 25 ml si se utilizeaza in scopuri terapeutice sa nu mai vorbim despre faptul ca este destul de scump. Gustul tuturor mancarurilor se schimba daca schimbi tipul de ulei, este normal de aceea ca unora nu le place sa schimbe uleiul, au fost obisnuiti cu cel de floarea soarelui pentru ca asta creste la noi, chiar si cel de masline se utilizeaza doar la salate. Cel de seminte de struguri este cel mai putin mirositor aproape fara miros as zice, eu utilizez si din acesta- exista o multime de tipuri de ulei- de masline, de rapita (foarte sanatos), de soia, de orez, de seminte de struguri,de arahide, susan, etc. Eu cred ca trebuie folosit uleiul potrivit cu mancarea pe care o gatesti, astfel incat sa se impleteasca aromele perfect si asta doar gustul celor care vor manca aceasta mancare va putea hotari
22/06/2010 la 12:58 pm
Ramona uleiul de susan se gaseste numai la magazine naturiste si tot acolo este uneori chiar si persimmon uscat,adus din Italia.http://www.paradisulverde.com/
La noi in Brasov este si un magazin al celor cu site-ul
22/06/2010 la 12:58 pm
@Anja, n-am uitat de supele de fructe si sa nu uitam nici sosurile de fructe – nu numai visine
22/06/2010 la 1:00 pm
si apropo Anja, sotul meu este ungur ( eu nu vorbesc maghiara dar inteleg ceva) si paprika iute exista in casa noastra cred ca nu te mira
22/06/2010 la 1:02 pm
si sotul meu este ungur !hahaha
22/06/2010 la 1:18 pm
cred ca-i voi ruga pe prietenii mei care au un magazin de produse naturiste sa aduca ulei de susan, ar fi interesant sa-l incerc in combinatie cu cel de floarea soarelui la ronturile mele din faina de mai multe cereale (grau integral, secara integrala, ovaz integral, orez si soia + seminte de susan, seminte de in, seminte de chimen, sare si apa) pe care apoi le fac la presa – eu le zic ronturi ca asa le-a botezat sotul meu dar sunt ca si niste biscuiti foarte grosi si crocanti. Uleiul de susan ar fi foarte bun cred.
22/06/2010 la 1:19 pm
szcorina sa stii ca te admir pentru daruirea cu care te implici in tot ceea ce este arta si cultura coreana,dar mai ales pentru traducerile ce le faci.Eu inca nu am timp si ma rezum la serialul de la TVR,dar spre iarna o sa recuperez…
22/06/2010 la 1:20 pm
Daca reusesc sa-i conving sa-mi aduca, o sa va spun si voua ca poate ca sunt si oradeni pe aici care ar dori si ei ulei de susan.
22/06/2010 la 1:21 pm
mersi mult fetelor! si eu cred ca trebuie folosit tipul de ulei in functie de mancare, de aceea daca n-am ce imi trebuie mai bine nu fac. O sa astept pana am toate ingredientele.
22/06/2010 la 1:23 pm
cred ca ma confunzi @Anja nu eu fac traduceri, cunosc bine limba engleza chiar si retroversiune dar nu traduc, probabil daca voi urmari si eu filme pe internet ca si cei de pe aici dar timpul ma omoara
22/06/2010 la 1:35 pm
si fara traduceri am aceasi apreciere!☺
22/06/2010 la 1:38 pm
corina eu am mancat tocana de gutui cu carne
a fost ft buna
22/06/2010 la 1:48 pm
szcorina este dn-a han a noastra! ea incearca toate retetele postate! he he sa ne spui si noua cum iti iese supa de pui!(chiar daca tu nu mananci, numai sotul tau banuiesc ca macar o gusti, nu? sau gatesti si tu ca janggeum fara sa gusti?)
22/06/2010 la 2:01 pm
@Andreea ai banuit corect, eu nu mananc carne, doar peste si nu gust, fac ochiometric totul, la sare este mai greu pentru ca am observat ca depinde de starea ta, de necesarul organismului tau in acel moment, deci sunt momente cand pun mai multa si cand mai putina, aici il pun pe sotul meu sa-si dea cu parerea dupa ce in prealabil eu am pus o cantitate mai mica de sare si se pare ca-mi iese bine dupa cum zice el si ceilalti care mai gusta mancarea mea. Nu sunt o specialista dar imi place sa gatesc, sa incerc lucruri noi si sa combin dupa imaginatie, e un dar mostenit, tata gatea senzational dar mai mult dupa bucataria franceza iar mama era in stare sa faca prajituri gustoase tot ochiometric din orice avea la indemana, eu nu am nic un merit, poate curiozitatea.
22/06/2010 la 2:02 pm
Acum o sa va las ca am programare la medic si e tarziu, probabil dupa serial o sa intru sa vad ce ati mai discutat peste tot pe aici, sa aveti o zi minunata si mancaruri cat mai gustoase la masa!
22/06/2010 la 3:03 pm
nu am stat sa citesc comentariile voastre la acest post dar va anunt ca puiul cu gisensg este o reteta anticanceroasa .
un click aici va rog frumos http://wp.me/pWKfa-3q
22/06/2010 la 4:14 pm
Multumim si pt aceasta reteta KoreaFilm :) Poate o sa am ocazia vreodata sa o incerc (sunt foarte curioasa sa vad cu ce arome noi ma va surprinde)
Am citit si comentariile voastre de la aceasta postare si tin neaparat sa o felicit pe corina care a preparat reteta postata de KoreaFilm si e interesata de bucatarie (si mie imi place sa gatesc tot felul de mancaruri noi) – cred ca in curand ma voi apuca de “bolgogi”.
22/06/2010 la 4:16 pm
De fapt e “bulgogi”(ma corectez). Cum ati spus si voi supa de pui are tot felul de ingrediente care nu prea se gasesc pe la noi, dar mi-ar placea sa o incerc (sper sa am vreodata posibilitatea aceasta).
23/06/2010 la 1:58 pm
Interesant Koreafilm! Multumim si mai asteptam si altele! Prietena mea este incantata!
18/06/2011 la 5:25 pm
Interesanta reteta. Abia astept sa o incerc… mai ales pe caldurile astea :P
18/06/2011 la 5:28 pm
Kamsahamnida, Koreafilm!