Palatul Changdeok este unul din cele cinci palate destinate casei regale din perioada Choseun, vestit pentru gradinile sale. Cea mai importanta zona din palat era sala Injong, care servea ca sala de audienta, fiind totodata folosita pentru celebrarea diverselor evenimente nationale cum erau incoronarile sau alte sarbatori. Tot aici erau intampinati si oaspetii straini, acestora fiindu-le rezervata partea anterioara a curtii.
Cu ocazia evenimentelor inaltii oficiali erau pozitionati in functie de rangul fiecaruia, existand pentru diferentierea acestor grade mici stalpi de piatra inscriptionati cu nivelul ierarhic (de la 1 la 9). Inaltii oficiali era pozitionati in partea dreapta (sau “estica” in timp ce oficialii militari aveau locuri distribuite in partea “vestica”.
Va invitam la un scurt intermezzo in care materialul video va va purta prin structura unui palat traditional coreean, alaturi de….dar sa pastram surpriza :)
Structura salii Injong este emblematica pentru modul in care se derulau astfel de evenimente ale vremii.
Aceasta structura a salii Injong a starnit insa interesul mai ales datorita faptului ca a fost construita pentru a maximiza nivelul acusticii. Stresinile cladirii din fata salii, pietrele din pavajul de granit al acesteia ajuta la distributia egala a sunetului, intr-un mod similar celui folosit astazi in amfiteatre. In plus, pavajul contribuia si la distributia uniforma a luminii, astfel ca interiorul curtii parea neobsinuit de luminat.
Foto: Dongascience
Chiar si solul peste care erau asezate pietrele de pavaj, fusese ales cu grija pentru a putea absorbi eficient apa de ploaie.
Ne-am intrebat adesea cum puteau auzi nenumaratii oficiali de la Curte discursurile regale, fara ca vocea sa fie amplificata.
In lucrarea profesorului Chon Chin-yong “Acustica salii Injong” acesta vorbeste despre rolul pietrelor mari si subtiri din granit, ce alcatuiau pavajul Curtii. Granitul este foarte solid si are o foarte buna capacitate de a reflecta sunetul, in timp ce suprafata sa neslefuita permite difuzarea sunetului in toate directiile.
Sala este construita, analizand cu grija si modul de eficientizare a iluminatului natural. Luminozitatea neobisnuita este datorata mineralelor din care este compus granitul din pavaj. Compozitia de siliciu alb ii ofera o anumita stralucire in timp ce cuartul (care intra si in compozitia sticlei) ii confera transparenta. Compozitia alba din granit reflecta orice lungime de unda luminoasa, astfel ca sala Injong pare mai luminoasa.
Asemenea sunetului lumina naturala este amplificata datorita suprafetei granitului din pavaj. De altfel, principiul pe care se bazeaza difuzarea filmelor este acela ca un film se poate vedea din orice loc te-ai afla intr-o sala de cinema, deoarece ecranele de cinema se bazeaza pe principiul reflexiei, din unghiuri inegale. Lumina din Sala Imjong este reflectata in acealasi mod, in unghiuri inegale, imprastiindu-se in toate directiile.
Al treilea element care merita atentie este, asa cum mentionam, sistemul de drenaj al apei. Sub pietrele din pavaj se afla un tip de sol granitic, constand in lut alb fara vascozitate, format din particule mari care permit absorbtia imediata a apei. Este de altfel folosit pentru cladirile moderne.
Pentru a evita insa scurgerea solului, odata cu apa de ploaie, s-a lasat un spatiu gol, fiind asezat un strat de granit deasupra acestuia. Cand ploua apa se scurgea din acoperisul salilor palatului pe granit de unde era transportata prin sistemul de dranaj subteran, in afara palatului.
(va continua)
12/06/2010 la 5:44 pm
foarte bine gandite toate aceste lucrari spectaculoase….dar de unde au avut atatea cunostinte?
Ei au folosit tot ceea ce le a dat mama natura ( granitul, de ex )…in timpul conferintelor nu au avut nevoie de microfoane, candelabre cu nu stiu cate zeci de becuri, laptopuri etc. si cred ca s-au descurcat mult mai bine….
12/06/2010 la 5:55 pm
P.S. interesant material…
cu ceva timp in urma v-am intrebat de modul cum se incalzeau camerele…am primit raspunsul insa nu mai stiu daca exista un material in acest sens ( chiar nu mai stiu in continutul carui rezumat am pus aceasta intrebare ).
12/06/2010 la 10:27 pm
Buna Anda: exista sistemul de incalzire ondol, vom reveni cu un material separat, merita! :)
12/06/2010 la 8:36 pm
super koreafilm multumesc pentru detaliile “tehnice” ca sa le spun asa, foarte interesant mai asteptam si altele!
12/06/2010 la 9:00 pm
apropo koreafilm tipa din filmulet lucreaza cumva la ambasada coreei? ca altfel nu imi explic ….., adica eu asa ma gandesc, ca prea vorbeste bine coreeana!
12/06/2010 la 10:27 pm
@Andreea: nu lucreaza acolo…este pur si simplu un roman stabilit acolo de multi ani :)
12/06/2010 la 10:00 pm
super materialul ,vreau si eu acolo
12/06/2010 la 10:46 pm
multumesc de raspuns KF! am vazut ca sunt mai multe filmulete si m-am mai uitat la cateva! se vede ca va straduiti sa cautati tot ce este mai bun pentru noi!
kamsahamnida KF!
12/06/2010 la 10:47 pm
multumim Andreea! :)
mai pregatim, inca nu am acoperim nici pe departe toate subiectele :)
12/06/2010 la 11:51 pm
nu e nici o graba….noi vom fi tot aici asa ca oricand sunt bine-venite acele informatii….:P
13/06/2010 la 11:48 pm
si eu vreau…….imi plac mult “casutele ” lor…
14/06/2010 la 6:30 pm
Multumesc Koreafilm pentru informatii. Sunt foarte interesante si dupa cum se vede mica noastra comunitate este tot mai interesata de noutati.
Dupa cum a spus si Anda – noi vom fi in continare prin preajma – din ce in ce mai curiosi.
Dar ce pacat, ce pacat ca TVR nu a cumparat noi seriale. Suntem atat de ghinionisti: binele se termina repede. Nu putem face nimic?? Cred ca daca ne mobilizam am fi destul de multi.
15/06/2010 la 7:08 pm
Eu studiez istoria artei, si sunt interesata in special de arhitectura orientala. Asadar am gasit acest articol extrem de folositor. Sperc ca nu vor mai fi si altele. Gomapseumnida.
15/06/2010 la 7:09 pm
* Imi cer scuze: *Sper ca vor mai fi si altele. Asta am vrut sa spun.
15/06/2010 la 7:12 pm
Anca…13: chiar am citit de 2 ori finalul postului…am crezut ca nu vad bine insa la 14 am gasit explicatia…:)
16/06/2010 la 12:20 pm
Da, m-am “incurcat in tastatura” :)