koreafilm

“Time” by Kim Ki-Duk

Written by koreafilm. Posted in Recenzii Koreafilm

Tagged: , , ,

shigan2

Published on mai 15, 2010 with 11 comentarii

In „Shi Gan” / „Time”, Kim Ki-Duk ia o dramoleta domestica banala (nelinistea unei femei care se teme ca partenerul sau n-o mai gaseste atragatoare) si o transforma intr-o poveste halucinanta despre identitate, cultul frumusetii si anonimitatea urbana alienanta.
“Imi pare rau ca am mereu aceeasi figura plicticoasa” ii spune tulburata Seh-hee (Park Ji-yeon) iubitului sau, Ji-woo (Ha Jung-woo), care, dupa 2 ani de convietuire, se trezeste bantuit de probleme erectile. Geloasa pe necunoscutele care atrag privirea (si fantezia) barbatului, suspicioasa la fiecare zambet, simtindu-se neputincioasa in fata timpului care erodeaza orice pasiune, Seh-hee alege o solutie radicala: operatia estetica. Asa incat dispare in dimineata urmatoare partidei ratate de sex, fara nici un cuvant, doar pentru a aparea 6 luni mai tarziu, cu alt nume si alta infatisare: de-acum e See-hee (Sung Hyun-ah), o chelnerita la cafeneaua pe care o frecventeaza Ji-woo. Nu e mai frumoasa ca inainte: e doar diferita. Cateva taieturi de bisturiu au transformat-o intr-o straina.

Una care il poate cuceri din nou pe Ji-woo. Care se apropie de el tacuta, acoperita de o masca grotesca impodobita cu buze de un rosu aprins, acoperita de ochelari enormi de soare, acoperita de misterul identitatii sale duble. Care ar vrea ca barbatul acesta s-o iubeasca, care e parte geloasa, parte multumita pentru ca Ji-woo viseaza inca la Seh-hee, eul ei de odinioara. Care isi poarta proaspatul iubit pe urmele vechii lor iubiri, intr-un parc de statui inundat periodic de apele fluxului. Dar cat din ea s-a schimbat odata cu liniile fetei? Si cum se pot impaca cele doua persoane vietuind in acelasi trup? Seh-hee s-a temut ca timpul le schimba pe toate, si timpul a invins: Ji-woo e pierdut a doua oara in spatele acestor masti suprapuse, ea isi rataceste identitatea incarcand zadarnic sa pastreze laolalta confortul unui chip cunoscut si fiorii pasiunii. Incercand sa gaseasca reteta dragostei care se reinnoieste mereu. O dragoste la care nu poti ajunge fara a renunta cu totul la tine si a te pierde cu totul in ea.

Pastrand structura episodica din „Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring” sau „3-Iron”, „Time” aduce un dialog vizibil mai bogat (desi nu stralucit) si un joc perfect din partea celor doua actrite principale, care pastreaza coerenta personajului si iti dau senzatia ca ai de-a face cu una si aceeasi persoana, sub infatisari diferite. Cu toata doza de melodrama, „Time” e o explorare lucida (si taioasa) a relatiilor moderne, care are mai mult de-a face cu teoriile freudiene decat cu critica la adresa unei societati superficiale si a veritabilei „epidemii” de chirurgie cosmetica cu care se confrunta Coreea de Sud, obsedata de fenomenul „fetelor dragute” (ul-jjang). Timpul devine deopotriva calau si inchisoare, una in care suntem condamnati sa ne cautam iubirea adevarata fara sa stim precis cum arata, doar ca exista, ca ne asteapta undeva acolo, si sa ne iluzionam ca o putem ghici pe pipaite, printr-o strangere de mana, printr-o intrebare la care cineva pare sa aiba raspunsul corect.

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

11 comentarii

There are currently 11 comentarii on “Time” by Kim Ki-Duk. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Multumesc Koreafilm, probabil de aceea imi place Kim Ki Duk, pentru ca are darul de-a intra in colturile sufletului uman spre a ne oferi o perspectiva diferita decat a altor regizori a ceea ce uneori ne bantuie sau obsedeaza.

 2. Buna!cineva aici?

 3. koreafilm saptamana asta chiar ca ne rasfatati! aproape in fiecare zi un post despre ceva nou(in afara de rezumatele la giuvaier) pare interesant filmul si am observat ca majoritatea filmelor aste te pun pe ganduri! multumim!

  • koreafilm

   Ne face enorma placere sa oferim aceste informatii si ne bucuram cand primim astfel de mesaje! :)

   @szcorina: asa este, pe kim ki-duk il redescoperi de fiecare data….

 4. KF ieri am trimis doua recenzi pe prima ati postato dar pe a doua?

  • koreafilm

   Buna Alina, este vb despre recenziile istorice probabil – a fost publicata prima dintre ele, a doua este inca in pending…
   Exista situatii cum este aceasta, in care o recenzie este greu de incadrat ca recenzie, fiind considerata mai mult un comentariu sau o scurta observatie….Publicarea unui post de 2 randuri nu este nici in avantajul autorului, deoarece sunt putine sanse ca postul sa fie votat, din pacate….

   Exista posibilitatea refacerii unei recenzii si a re-trimiterii, pentru mai multe sanse de a intra in top :)…

 5. multumesc

  • koreafilm

   cp Alina. daca doresti sa refaci postul vom anula ce este acum in pending…sa ne spui cum vrei :)

 6. Kim Ki Duk se pare ca reuseste sa redea aproape de perfectiune natura umana si mintea bolnavicioasa…in fiecare film al sau suspansul este bine dozat, anumite detalii sunt de’a dreptul halucinante.

 7. M-a socat finalul,nu ma asteptam,dar tare frumos filmul!!!

 8. Mi se pare geniala ideea filmului , iar titlul, Sigan – foarte foarte ptrivit. Daca as fi vazut filmul fara sa stiu cum se numeste, nu m-as fi gandit niciodata sa ii dau acest titlu. Pentru ca nu mi s-a parut ca timpul e “calaul”, cum spune dl Mihai, ci propriile nostre dorinte sunt “calaul”. Dar e foarte interesanta viziunea asupra filmului prin prisma acestui titlu .

Leave a Comment