Mihai Fulger [KF]

Jurnal de festival: Cannes (I)

Written by Mihai Fulger [KF]. Posted in Noutati, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , , , ,

Afis Bestseller

Published on mai 15, 2010 with 6 comentarii

Scriitoarea si stafia

de Mihai Fulger

 
La Festivalul de la Cannes de anul acesta (12-23 mai), in cadrul „Marché du Film” a fost prezentat debutul in lungmetraj al regizorului sud-coreean Lee Jeong-ho , care pana acum a lucrat ca asistent la productii comerciale precum The Ghost / Dead Friend (2004), Vampire Cop Ricky (2006), Skeletons in the Closet / Shim’s Family (2007) sau The Man who was a Superman (2008). Noul film, Bestseller, a avut premiera nationala la jumatatea lui aprilie, iar la Cannes a beneficiat de primele proiectii in afara tarii.

Hee-soo (Uhm Jung-hwa) este de aproape doua decenii cea mai populara scriitoare din Coreea. Insa faima si reputatia ei se duc pe apa garlei atunci cand este acuzata ca a plagiat un roman inscris intr-o competitie pe care ea insasi a jurizat-o. Scriitoarea cade intr-o depresie adanca timp de doi ani, insa, cu sprijinul vechiului ei prieten si editor, viseaza la o revenire in forta. Despartita de sotul ei, profesorul de literatura Young-jun (Ryoo Seung-yong), Hee-soo isi ia fiica, Yun-hee, si se muta intr-o pensiune retrasa, langa un orasel linistit, pentru a putea crea. Insa, intrata in criza de inspiratie, Hee-soo foloseste povestea pe care Yun-hee o aude de la un prieten de joaca… invizibil. Noua carte devine best-seller, insa scriitoarea este din nou acuzata de plagiat, de aceasta data dupa un roman publicat cu 10 ani in urma. Pentru a-si dovedi inocenta, Hee-soo dezgroapa o poveste din urma cu 22 de ani, cand o tanara localnica a disparut…

Ce atrage atentia la Bestseller este amestecul de genuri cinematografice. Regizorul-scenarist Lee Jeong-ho foloseste original tema plagiatului, destul de rar intalnita in filmele de groaza, si prin intermediul ei transforma un horror cu o casa bantuita intr-unul cu un un orasel blestemat, in care secrete bine ascunse ii unesc pe membrii comunitatii si din care strainii prea curiosi nu mai pot iesi; aceasta combinatia mi-a adus aminte de romanele marelui scriitor american Stephen King. In cinematografia coreeana, la fel ca in mai toate cinematografiile asiatice, filmele cu fantome sunt la mare pret, insa Lee Jeong-ho inoveaza in cadrul genului, ducandu-l in zone nebanuite, specifice thrillerului si chiar filmului de actiune „clasic”.

Productia a avut un buget maricel (3,6 milioane de dolari), asa ca autorul si-a putut permite sa realizeze un film dinamic si spectaculos, cu un ritm care te tine cu ochii lipiti de ecran timp de doua ore. Alte atuuri ale peliculei sunt interpretarea lui Uhm Jung-hwa, la cel mai bun rol al ei de pana acum, si muzica lui Kim Jung-sung (Cine Note).

Ca detalii anecdotice, as adauga ca interpreta Uhm Jung-hwa a slabit vreo 7 kilograme pentru rol, iar vocea soptita a fantomei ii apartine unei alte frumoase si iubite actrite coreene, Choi Kang-hee, pe care regizorul a cunoscut-o si a solicitat-o personal. Bestseller dovedeste ca Lee Jeong-ho este un nume de cineast ce merita retinut.

Trailer:

Despre Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger este jurnalist şi critic de film din 2002. A semnat sute de cronici, articole de opinie, studii, eseuri şi interviuri pe teme cinematografice în diverse publicaţii. În 2007, a colaborat la numărul despre cinematografia românească al revistei online KinoKultura.com şi la „Romanian Online Film Week” de pe European-films.net. Articolele sale despre Noul Cinema Românesc au fost traduse şi publicate în limbile maghiară şi germană.

Browse Archived Articles by Mihai Fulger [KF]

6 comentarii

There are currently 6 comentarii on Jurnal de festival: Cannes (I). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. he he am zis bine ca ne rasfatati!

  • koreafilm

   @Andreea :D:D….va urma :)

 2. da,asa este

 3. Din cate stiu eu aceasta actrita e sora lui Uhm Tae Woong (Yu-shin) si am vazut-o in Princess Aurora un film pe care il recomand.

 4. am trimis si eu o recenzie dar nu apare
  dk?este o recenzie istorica dar ff draguta

 5. Festivalul de la Cannes, este un festival cu greutate, daca vrei sa vezi reactia criticii de film internationale, este bine sa fii vazut la Cannes. Cinematografia Coreeana face foarte bine sa-si expuna productiile aici, asa macar noi europenii avem sansa sa le cunoastem mai bine.

Leave a Comment