koreafilm

Bojagi – cand traditia intalneste ecologia, de Adela Marcov

Written by koreafilm. Posted in Istorie si cultura

Tagged: ,

bojagi_2

Published on mai 05, 2010 with 18 comentarii

Credeati ca ambalajele eco sunt o inventie recenta? Nici pe departe: azi vrem sa va vorbim despre Bojagi, o forma unica a artei textile coreene: bucati de panza de diferite marimi, culori si imprimeuri, cusute laolalta pentru a forma o tesatura folosita la impachetat, depozitat sau transportat varii obiecte.

Bojagi (pe scurt, bo) sunt folosite in Coreea din vremuri imemoriale, iar izvoarele istorice atesta modurile variate in care au fost utilizate de-a lungul timpului: desi create initial pentru uzul cotidian, bojagi au fost adaptate pentru diverse ceremonii si ritualuri, in special pentru a impacheta darurile de nunta (in aceste cazuri tesaturile erau impodobite de cusaturi elaborate, menite sa aduca noroc proaspetilor insuratei). 

Bojagi au aparut in urma obiceiului gospodinelor coreene de a recupera resturile de material cosandu-le impreuna pentru a da nastere unor cuverturi, carpe sau panze de impachetat. Tesaturile facute din petice (jogakbo) erau create si utilizate doar de oamenii de rand, si se credea ca efortul si dragostea cu care erau asamblate laolalta bucatile multicolore de material aduceau noroc si viata lunga.

La ocazii speciale (logodne sau nunti) se foloseau bojagi brodate cu diverse motive – copaci, fructe, fluturi si pasari – simbolizand fericirea si prosperitatea. Panzele acestea brodate, numite subo, foloseau drept culori de baza albastru, rosu, galben, alb si negru, simbolurile celor cinci elemente primare (metal, foc, pamant, aer, lemn). Cele mai intalnite motive de broderie erau copacii – intruchiparea spiritelor sacre, simbolizand urarile de noroc pentru noua familie, si rodiile – menite sa aduca multi copii in cuplu. In functie de modelul predominant, bojagi-urile pot fi impartite in Hwamunbo (cele brodate cu flori), Sumongmunbo (plante si copaci), Yongmunbo (dragoni) sau Unmunbo (nori).

Spre deosebire de bojagi-urile taranilor (numite generic Minbo), tesaturile folosite odinioara la curtea regala la impachetatul diverselor bunuri si obiecte, Gungbo, erau realizate de cooperative artizanale, fiecare specializata intr-o anume etapa a procesului de productie: tesut, vopsit, uscat, brodat etc.

Avand un loc important in viata coreenilor din toate categoriile sociale, bojagi-urile au o gama larga de intrebuintari, putand fi folosite la impachetat si transportat aproape orice, de la pepeni la bijuterii – practic au aceeasi utilizare ca gentile ori sacosele vestice, dar sunt cu mult mai versatile. Textilele folosite in viata de zi cu zi (Sangyongbo) pot fi folosite pentru a adaposti carti (Chaekbo), scrisori si documente (Ganchalbo), pentru a depozita paturile (Ibulbo), sosetele (Beoseonbo) sau lenjeria (Ppallaebo), pentru a acoperi sifonierele (Hwaetdaebo) si comodele (Gyeongdaebo). Deasemenea, bojagi-urile mai pot fi folosite drept fata de masa (Sangbo), rucsac (Bobusangbo) sau pentru a tine banii la cingatoare (Jeondaebo).



Tesute din matase, organza, bumbac, canepa ori ramie (urzica-de-China), si uneori chiar din hartie uleiata, brodate ori pictate, captusite sau nu, bojagi-urile sunt folosite si in anumite ritualuri buddhiste: Majibo – pentru a inveli ofrandele aduse lui Buddha; Gongyangbo – pentru mancarea oferita batranilor; Gyeongjeonbo – pentru a adaposti cartile sfinte.
Cu toate aceste intrebuintari diverse, bojagi-urile au fost mereu prezente si indispensabile in viata coreenilor, astfel incat zestrea unei fete de maritat includea de regula zeci de asemenea tesaturi, de toate culorile si dimensiunile, facute cu grija si transmise cu dragoste din generatie in generatie.



Avand un design inedit si o paleta larga de culori, bojagi-urile sunt manifestarea sensibilitatii artistice a coreenilor, si in acelasi timp o veritabila forma de expresionism abstract care imbina utilul cu placutul. Potentialul lor a fost remarcat de curand si pe piata din Statele Unite, acolo unde Bobo Wrapping Scarf Company, condusa de artista coreeano-americana Patricia Lee, a introdus bojagi-ul ca alternativa eco la clasica hartie de impachetat. Lee spune ca ideea i-a venit vazand cate ambalaje risipesc americanii cu ocazia sarbatorilor de iarna (circa 4 milioane de tone, conform unui studio al U.S. Clean Air Council). Ceea ce a inceput ca un hobby (daruri invelite in bojagi oferite prietenilor de familie) s-a transformat intr-o afacere de succes: americanii preocupati de reducerea amprentei carbonice si a impactului vietii moderne asupra ecosistemului au fost foarte receptivi la “bobos”, aceste ambalaje extrem de originale care imbina armonios stilul si functionalitatea.

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

18 comentarii

There are currently 18 comentarii on Bojagi – cand traditia intalneste ecologia, de Adela Marcov. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Imi place in mod special acest ultim filmulet, eu nu m-as fi gandit sa impachetez asa 2 sticle in “bojagi” . Cred ca pentru fiecare “forma” aveau un mod de a impacheta .

  2. Imi place foarte mult articolul si imi place din ce in ce mai mult Coreea.
    Foarte grav: Coreea e foarte departe.

  3. Foarte frumos!In special, modul de impachetare.Nu mi am dat seama daca cele doua protagoniste chiar vorbeau in engleza sau era subtitrarea.Multumesc pentru aceste articole, o sansa in plus de a descoperi din minunatiile Coreei.

  4. super,si eu vreau unul

  5. mi-a placut modul de impachetare

  6. va multumim pt articol,mie una mi-ati dat o idee super de a impacheta un cadou

  7. Am urmarit si celelalte filmulete despre impachetat, acum mai am nevoie doar de materiale colorate si ocazii cu care sa fac daruri!

  8. sunt fascinata de aceasta metoda de impachetare a lucrurilor,sper sa gasesc materiale sa sa pun in practica

  9. Wow…

  10. Super articolul, mi-a placut deoarece am aflat un lucru nou, interesant si util, deoarece stiu si eu acuma cum sa folosesc rebuturile de la materiale, mai ales k se pot folosi pentru mai multe lucruri.Multumesc de articol!:)

  11. foarte frumos articolul, nu m-as fi gandit ca si despre asta veti scrie! am ramas placut surprinsa de ingeniozitatea coreenilor! multumim koreafilm!

  12. interesant

  13. Oare la noi in tara ar prinde asa ceva?
    Tinand cont ca totusi la noi fitele sunt pe primul loc…Mie mi-ar placea sa folosesc acest mod de impachetare.

  14. Vaaaiii!Ce drăguț!Mulțumim mult pentru recenzie!:)

  15. Dar cum se pronunta corect? Cum se scrie sau J se pronunta i adica Boiagi?

  16. Ingenioasa aceasta metoda de impachetare. Astazi am mai aflat ceva despre Coreea :) Multumim foarte mult pentru recenzii.

  17. Pana acum s-a discutat despre costumele traditionale (hanbok), despre bojagi…poate urmeaza si o recenzie legata de coafurile si stilurile traditionale. Am vazut ceva pe youtube si mi s-a parut foarte interesant, tehnici de coafura foarte elaborate…

    http://www.youtube.com/watch?v=wfUROEyt39Y

  18. Gata, am salvat postul..:)

Leave a Comment