Mihai Fulger [KF]

Body/Off – “The Game”

Written by Mihai Fulger [KF]. Posted in Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , ,

Afis-The-Game

Published on martie 29, 2010 with 6 comentarii

de Mihai Fulger

Al patrulea – si cel mai recent – lungmetraj al cineastului sud-coreean Yoon In-ho , Deo Geim / The Game (sau The Devil’s Game) din 2008, a avut un succes de box-office considerabil, aduntnd aproape 1,5 milioane de spectatori pe plan naţional. Acest succes se datoreaza in primul rand povestii sale captivante (scenariul este semnat de regizor impreuna cu Kim Mi-ra si Lee Jae-jin), care combina elemente cunoscute din multe alte povesti (literare si cinematografice) si ingrediente din mai multe genuri, dar o face inteligent, cu o excelenta dozare a efectelor (nu care cumva sa-i rataţi finalul!). The Game nu este doar un thriller, ci si un SF, o drama, o comedie neagra, un film cu camarazi (buddy movie), de razbunare sau de dragoste.

Min Hee-do, un tanar sarac, isi castiga existenţa pictand portrete pe strada. Este indragostit de florareasa Joo Eun-ah si ea nutreste aceleasi sentimente pentru el, dar este disperat ca n-o poate ajuta sa-si regleze conturile cu niste camatari violenţi. In clipa asta primeste o oferta pe care, cum se zice, „n-o poate refuza”. Kang No-sik, un mare magnat bancar, acum batran si bolnav, ii propune un pariu aparent stupid: trebuie sa ghiceasca ce sex are cel / cea care va raspunde apelului la un numar ales la inttmplare. Daca ghiceste Min, castiga o caruţa de bani si poate trai fericit, alaturi de iubita sa, pana la adanci batraneţi. Daca, insa, ghiceste Kang, atunci el primeste cel mai valoros lucru pe care-l deţine Min: trupul (si, implicit, tinereţea si dragostea). Junele pictor accepta pactul faustic („banul e ochiului dracului”, dupa cum stim din inţelepciunea populara), fara sa se gandeasca prea mult la consecinţe. Banuiţi, desigur, cine castiga pariul…

Povestea are similitudini cu numeroase filme, majoritatea hollywoodiene, dar pe mine m-a facut sa ma gandesc in primul rand la Face/Off, marele succes americana al cineastului de origine chineza John Woo. Diferenţa majora este ca in The Game cele doua personaje principale (good guy-ul si bad guy-ul, sa le zicem, desi lucrurile sunt mai complexe) nu schimba intre ei doar feţele, ci si trupurile. Desigur, trebuie sa fim deschisi si sa acceptam ca acest lucru este posibil, pentru a ne putea delecta cu numeroasele momente amuzante si emoţionante ale filmului lui Yoon In-ho.

Shin Ha-kyun, care a avut unul dintre primele roluri principale in JSA de Park Chan-wook (film despre care am scris aici), si Byun Hee-bong, bunicul din Gwoemul / The Host de Bong Joon-ho (film despre care voi scrie in curand), sunt foarte bine alesi pentru cele doua roluri principale, iar tanara Eun-seong este minunata (sper s-o revad cat mai curand). Mai trebuie sa remarc imaginea (semnata de Baek Dong-hyun, colaborator al lui Kim Ki-duk) si muzica, care au o contribuţie importanta la reusita filmului.

Despre Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger este jurnalist şi critic de film din 2002. A semnat sute de cronici, articole de opinie, studii, eseuri şi interviuri pe teme cinematografice în diverse publicaţii. În 2007, a colaborat la numărul despre cinematografia românească al revistei online KinoKultura.com şi la „Romanian Online Film Week” de pe European-films.net. Articolele sale despre Noul Cinema Românesc au fost traduse şi publicate în limbile maghiară şi germană.

Browse Archived Articles by Mihai Fulger [KF]

6 comentarii

There are currently 6 comentarii on Body/Off – “The Game”. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. dle mihai fulger o sa avem ocazia sa urmarim o parte din aceste filme pe care le prezinti aici pe blog?

  2. Suna interesant!Multumim de informatii.

  3. mi-ar placea sa fie si la tv :) ^^
    foarte tare filmul

  4. Va multumesc pentru toate aceste informatii.
    Cred ca nu o sa le vedem niciodata la TV. Trebuie sa le cautam noi.

  5. Un film de urmarit, asa cum spunea domnul Mihai in recenzie, doar daca sunteti deschisi spre taramul imaginatiei, al fantasticului.

  6. Incitanta prezentare.chiar acum am sa-l caut ,multumesc de recomandare!

Leave a Comment