Particularitatile monarhiei Shilla – Seonggol vs Jingol

Written by koreafilm. Posted in Istorie si cultura

Tagged: ,

Particularitatile monarhiei Shilla – Seonggol vs Jingol

Published on februarie 10, 2010 with 3 comentarii

Regatul Shilla folosea un sistem aristocratic exclusivist denumit Golpumjedo, care, impunand un anumit standard in ce priveste puritatea sangelui regal reusise sa creeze o segregare a societatii, in ce priveste nivelele ierarhice ale aristocratiei.

Acest sistem determina baza ereditara in ce privea succesiunea la tron si nivelul de autoritate si pare sa fi fost adoptat in 520, in timpul regelui Beopheung (care a domnit intre 514-540, unchiul regelui Jinheung).

Aceasta masura a contribuit la o si mai mare segregare a unei societati deja marcata de ’puritatea’ genealogica.

Seonggol
Seonggol, in traducere literara “os (sange) sacru”, reprezenta gradul cel mai inalt al sistemului ierarhic din care facea parte doar o parte din clanul reprezentat de familia regala Kim (care conduce Shilla incepand cu 356 pana la domnia lui Nameul). Practic doar cei considerati a avea sange regal provenit din ambii parinti putea fi incadrati in acest sistem. Acesta este si motivul pentru care multe din casatorii erau incheiate intre membri familiei extinse.

Acest sistem a fost abolit doar in timpul regelui Tae Jong Muyeol (fiul lui  Kim Yong Su & al printesei Cheon Myeong) permitand astfel ascensiunea la tron in 654 celor care nu au avut sange Seonggol.

Aceasta noua lege a facut practic posibila si domnia reginei Seon Deok in 632 si, mai tarziu, a reginei Jin Deok in 647, datorita lipsei unor urmasi de parte barbateasca.

In functie de apartenenta la caste, membri aveau dreptul sa asceada la un anumit tip de pozitii in societate…
Jingol
Jingol se pozitioneaza imediat sub nivelul Seonggol si poate fi tradus literar cu “os (sange) veridic,” incluzand in aceasta categorie pe toti membri clanului Kim din familia regala care nu faceau parte din categoria Seonggol, precum si membri celorlalte doua clanuri care au condus regatul in perioada timpurie, Park si Seok.

Dupa abolirea sistemului Songgol de catre regele Muyeol cei de provenienta Jingol puteau deveni regi.

Numeroase discutii au loc in ce priveste acceptarea unor membri Jingol ca regi, in contextul in care nu exista nici un membru Seonggol ramas in Casa Regala. Acesta este de altfe si momentul pe care Mi Shil incearca sa il exploateze.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

3 comentarii

There are currently 3 comentarii on Particularitatile monarhiei Shilla – Seonggol vs Jingol. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. super tare film un plus mare pentru TVR, film sensibil,dintr-o alta civilizatie

  2. buna ziua.
    Explicatiile care ni le dati vin sa intregeasca putinele cunostinte pe care le avem despre istoria si cultura coreeana.
    multumim……./

  3. Daca citeam recenzia asta acum un an sau asa, nu cred ca inteelgem chiar toate detaliile. De exemplu. sigur nu stiam ca Muyeol a fost de fapt Chun-Chu :).
    Sau gol = os (din ce scrie aici)
    jin = real sau adevarat (de exemplu jinja = chiar, pe bine :)) ).

Leave a Comment