Regatul Hubaekje

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on aprilie 15, 2011 with 2 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Hubaekje, sau Tarziul Baekje, a fost unul dintre cele Trei Regate Tarzii ale Coreei, impreuna cu Hugoguryeo si Silla. Acesta a fost fondat oficial de nemultumitul general al Regatului Silla, Gyeon Hwon, in anul 900, si a decazut in anul 936, cand a fost invins de armata Regatului Goryeo. Capitala statului Hubaekje era situata in Jeonju, pe teritoriul modern al Provinciei Jeolla de Nord. Cele mai multe informatii despre regat provin din inregistrarile gasite in Samguk Yusa si Samguk Sagi.
Atunci cand a atacat Mujinju in anul 892, revolta lui Gyeon Hwon era vazuta doar ca una dintre numeroasele rebeliuni de la sfarsitul secolului al IX-lea indreptate impotriva conducatorilor slabi ai maretului regat Silla. Multe dintre aceste revolte au fost provocate initial de decizia nobilimii de a folosi forta pentru a colecta impozitele de la tarani, in anul 889. La acea vreme, cea mai mare parte a puterii din peninsula era detinuta de nobilimea locala, care nu avea o loialitate puternica fata de guvernul central. Astfel, a fost destul de usor pentru rebeliunile conduse de oficialii militari nemultumiti sa castige putere.
Statul Hubaekje a incercat sa se stabileasca ca succesor legitim al vechiului regat Baekje, care a condus peninsula coreeana de sud-vest pana in momentul in care a fost cucerit de Silla, in anul 660.
Image and video hosting by TinyPic
Fondatorul Regatului Hubaekje, generalul Gyeon Hwon

Luptele interne
Primul rege al statului Hubaekje a fost Gyeon Hwon, al carui stil personal de conducere a jucat un rol-cheie in soarta regatului.
Dupa ce s-a declarat el insusi rege al Hubaekje, Gyeon Hwon si-a luat numeroase neveste. Se spune ca Gyeon a avut zece fii in plus fata de cei opt nascuti de prima sa sotie. Acest lucru a pus bazele unui conflict care s-a incheiat prin caderea regatului.
In anul 935, Gyeon Hwon l-a ales pe cel de-al patrulea fiu al sau, Geumgang, Print Mostenitor al Regatului Hubaekje, in detrimentul fiilor sai mai mari. Fiul cel mare al regelui, Singeom, a conspirat impreuna cu fratii sai, fapt care s-a incheiat cu inchiderea lui Gyeon in Templul Geumsansa din orasul Gimje. Singeom l-a ucis pe fratele sau, Printul Geumgang, si a devenit rege. Cu toate acestea, Gyeon Hwon a reusit sa scape din templu si sa fuga in Regatul Goryeo.
Image and video hosting by TinyPic
Templul Geumsansa

Conducerea militara
Mult timp, Regatul Hubaekje a fost tulburat de raidurile navale ale Dinastiei Goryeo din regiunea Naju. Acest lucru a perturbat relatiile comerciale si diplomatice cu regatele din Sudul Chinei.
Regatul Hubaekje poseda o mare forta militara, iar Lee (“O noua istorie a Coreei”, 1984, p. 99) scria despre Gyeon Hwon ca “Daca Gung Ye si Wang Geon nu stateau in calea lui, Gyeon Hwon cu siguranta ar fi avut mici dificultati in a cuceri Silla”.
Hubaekje si-a aratat cea mai mare putere in anul 927. In acel an, armatele sale au atacat si jefuit capitala Regatului Silla, Gyeongju, ucigandu-l pe Regele Gyeongae si stabilindu-l ca domnitor pe Regele Gyeongsun. Inainte de atac, Silla a cerut ajutorul Regatului Goryeo, iar Regele Wanggeon a venit imediat cu o armata numeroasa. Cele doua armate s-au reunit in apropiere de Muntele Palgong, in modernul oras Daegu. Se pare ca armata Regatului Goryeo numara 10.000 de oameni. Hubaekje a triumfat, iar Regele Wanggeon insusi a scapat prin auto-sacrificiile indraznete ale generalilor Shin Sung-gyeom si Kim Nak.
Cu toate acestea, cand cele doua armate s-au intalnit din nou in Batalia de la Gochang, in apropiere de Andong, in anul 930, Goryeo a obtinut o victorie decisiva. Hubaekje a suferit inca o infrangere la Hongseong, in anul 934.

Relatiile diplomatice
In timp ce Wanggeon a cautat sa-si mentina legitimitatea prin relatiile diplomatice cu Nordul Chinei, Gyeon Hwon s-a straduit sa faca acelasi lucru prin mentinerea legaturilor cu conducatorii din Sudul Chinei, in special cu Regatul Wuyue. Cu toate acestea, pentru ca existenta statului Hubaekje a coincis in mare masura cu turbulentele Perioadei Celor Cinci Dinastii si Zece Regate din China, nicio parte nu a fost capabila sa se sprijine militar.
Image and video hosting by TinyPic

Decaderea
Dupa ce a fost detronat de catre fii sai in anul 935, Gyeon Hwon a fugit in Regatul Goryeo si a condus armatele acestuia impotriva Regatului Hubaekje. Conform Samguk Yusa, Gyeon Hwon si Wanggeon au condus o armata de 100.000 de soldati impotriva statului Hubaekje. Armatele celor doua regate s-au intalnit la Seonsan, astazi facand parte din orasul Gumi, in Nordul Provinciei Gyeongsang. Lupta s-a incheiat prin distrugerea fortelor din Hubaekje. Regatul Hubaekje a cazut astfel in anul 936, la un an dupa ce Regele Gyeongsun a renuntat la Silla in favoarea Regelui Wanggeon. Batalia de la Seonsan a marcat astfel sfarsitul perioadei celor Trei Regate Tarzii.
In propriul stil caracteristic, Wanggeon i-a conferit un titlu nobiliar fostului sau dusman, liderul invins Singeom. Fratii mai mici ai acestuia, Yanggeom si Yonggeom, care au fost considerati principalii vinovati ai loviturii de stat, au fost trimisi in exil.
Image and video hosting by TinyPic
Sursa: wikipedia

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

2 comentarii

There are currently 2 comentarii on Regatul Hubaekje. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Felicitări,Bianca,ai scris frumos :)
    Am dat şi eu ceva detalii şegate de Hubaekje în recenzia mea despre dinastia Goryeo.
    http://koreafilm.ro/blog/2011/02/dinastia-goryeo/

  2. felicitari pentru recenzie ;)

Leave a Comment