Cheoseo (처서, care în sens strict înseamnă sfârșitul căldurii sau vara fierbinte se apropie de sfârșit și scade din căldură) este al paisprezecelea din cei douăzeci și patru de termeni solari. Situat între Ipchu (입추) și Baengno (백로), ziua de Cheoseo, cade în a doua jumătate a lunii a șaptea din calendarul Lunar iar în calendarul Gregorian, Cheoseo cade în jurul datei de 23 august (anul acesta cade în data de 23 august). Așa cum sugerează și numele său, acest termen solar reprezintă sfârșitul căldurii de vară și începutul zilelor de toamnă mai reci.
Cheoseo cade de obicei după Homissisi (호미씻이), sărbătorită de Baekjung (백중, Ziua Budistă a Tuturor Sufletelor, care cade în ziua a cincisprezecea a lunii a șaptea din calendarul Lunar). În această perioadă agricultorii au un mic repaus înainte de a fi din nou ocupați cu recolta. Vremea din jurul datei de Cheoseo ar trebui să fie plăcută, iar razele soarelui, suficient de puternice pentru ca orezul să se matureze pe deplin. Preocuparea cu privire la vreme și viitoarea recoltă, îi determină pe fermieri să exploateze diferite metode de divinație care ar putea prezice rezultatul agriculturii pe care au practicat-o sau a recoltelor lor. Prin urmare există multe proverbe care se referă la vremea din ziua de Cheoseo și viitoarea recoltă. Un proverb popular din Tongyeong, provincia Gyeongsang de Sud, spune că “ploaia de Cheoseo scade recolta cu o mie de saci iar ploaia de Baengno, scade recolta cu sută de saci”. Fermierii din Buan și Cheongsan, partea de nord a provinciei Jeolla, spuneau că “ploaia de Cheoseo le face pe junițe să plângă”.
Sursă : folkency.nfm.go.kr/eng
24/08/2017 la 7:34 am
Da…caldura de vara a scazut destul de considerabil, aici la noi pana la 0 grade. Vara s-a sfarsit, a sosit vremea hainelor calde. Multumesc pentru articol, Ramona!