Ramona J. [KF]

Dalmaji (달맞이)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Traditii

Tagged: ,

dalmaji

Published on martie 18, 2017 with Un comentariu

Dalmaji (달맞이, întâmpinarea cu bucurie a Lunii) sau prima zi cu Lună Plină din noul an Lunar, care cade în cea de a cincisprezecea zi a primei luni (anul acesta a fost în data de 11 februarie 2017) a fost unul din principalele obiceiuri asociate cu Jeongwol Daeboreum (정월 대보름, Marele Festival al Lunii Pline). Scopul pentru care se ținea acest festival era acela de a face rugăciuni pentru bunăstare în noul an care abia a început. Acest obicei mai este cunoscut și sub numele de yeongwol (영월, care în sens strict înseamnă așteptând să răsară luna), mangwol (망월, care în sens strict înseamnă privind Luna), dalbogi (달 보기, care în sens strict înseamnă privind Luna), mangwore jeolhagi (망월 에 절 하기, care în sens strict înseamnă salutarea Lunii sau să te înclini în fața Lunii) și manguri (망우리, care în sens strict înseamnă Lună Plină).


Acest obiceiul era ținut de-a lungul peninsulei coreene. Sătenii aprindeau noaptea târziu o torță și urcau pe dealul din apropierea satului și așteptau să răsară Luna. Atunci când apărea Luna, așezau torța pe pământ și își împreunau mâinile înăltând rugaciuni pentru ca dorințele lor să fie îndeplinite. Acest obicei impunea un efort mare și asta datorită faptului că oamenii trebuiau să urce pe distanțe lungi, prin păduri montane întunecate în nopțile reci de iarnă, pentru a vedea Luna. Era de asemenea important să ajungi în vârful dealului înaintea celorlalți, deoarece dorințele care erau făcute primele aveau mai multe șanse de a se îndeplini. Odată ce Luna răsărea, toată lumea începea să se roage în tăcere: agricultorii se rugau pentru o recoltă bogată, tinerii se rugau pentru a-și întâlni perechea potrivită, iar mamele care nu aveau băieți se rugau pentru a avea și ele fii. În societatea agrară, Luna întruchipa principiul feminin care guvernează Pământul. Acest principiu feminine era reprezentat în mod frecvent ca o zeiță, Luna simbolizând fertilitatea și productivitatea care era esențială pentru succesul în agricultură. Dalmaji, fiind așadar un obicei înrădăcinat în cultul primitiv al Lunii ca și protectoare a agriculturii, productivității și fecundității.

Sursă:folkency.nfm.go.kr/eng

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

Un comentariu

There are currently Un comentariu on Dalmaji (달맞이). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Vine, vine primavara :) Te salut, Ramona! Multumesc pentru noua recenzie! Oricum, femeile au o legatura speciala cu luna… Iar agricultorii vechi dar si batranii nostri, de exemplu bunica mea au citit din forma Lunii noi semne privind vremea acelui ciclu lunar. Am observat ca foarte multe ori aceste semne sunt adevarate.

Leave a Comment