Nallohoe (난로 회, care în sens strict înseamnă vas de alamă pentru a cina și a petrece) se referă la obiceiul de a servi în cursul lunii a zecea din calendarul lunar, caserole cu diferite sortimente de mâncare. Obiceiul presupune ca familiile să stea în jurul unei caserole de alamă și să mănânce felii de carne de vită și legume, care sunt fierte la foc mic în supă de carne. În trecut, feliile de carne de vită erau condimentate cu ulei, sos de soia, ceapă verde, usturoi, praf de ardei iute și care erau așezate pe o caserolă din fier sau alamă, caserolă care era așezată deasupra unei tipsii cu cărbune numită nallo (난로), de aici venind și numele de nallohoe. Obiceiul este de asemenea cunoscut și sub numele de nallanhoe (난란 회, sau “petrecere caldă”). Jeongol (전골), o anumită caserolă pentru mâncare, provine de la acest obicei care este asociat cu începutul iernii, atunci când sosește frigul. Sesi Japgi (세시 잡기, care înseamnă în sens strict Culegerea pentru obiceiuri sfecifice celor patru anotimpuri) conține o înregistrare a unui obicei similar practicat la Beijing, numit nallo (煖爐, care în sens strict înseamnă plită sau vas pentru jar). Acest obicei presupunea ca oamenii să se adune în jurul plitei sau a vasului cu jar sau cărbuni în prima zi a celei de a zecea luni din calendarul Lunar și să mănânce carne friptă pe grătar și să bea vin proaspăt preparat. Potrivit cărții chineze Dongjing Menghualu (cor.동경 몽 화록, chin. 東京 夢華 錄, Visul lui Hua din Capitala de Est, anul 1147), în prima zi a celei de a zecea luni, administratorii locali țineau o petrecere nallohoe cu o tipsie pe care frigeau carnea iar vinul era adus de către săteni.
Din timpul dinastiei Joseon și până acum au rămas două tipuri caserole jeongol care erau folosite : caserole din piatră și din alamă. Caserolele de piatră fiind mai adânci decât cele din alamă și erau modelate ca o placă concavă, fără a avea o suprafață ridicată spre marginea exterioară. Caserolele din alamă aveau o suprafață ridicată de-a lungul marginii exterioare unde erau marinate feliile de carne și legumele iar partea din centru era folosită pentru a fierbe supa. Spre deosebire de caserolele din zilele noastre, jeongol din trecut era cel mai adesea folosit pentru a pregăti canea la grătar fără a prepara și supă. În ciuda originii comune a nallohoe, stilurile nord și sud-coreene jeongol sunt ușor diferite, cel puțin cele actuale. În jeongolul nord-corean sosul pentru marinat carnea conține oțet care este adăugat în scop antibacterian și pentru a îmbunătăți textura cărnii. Muschiulețul sau vrăbioara de vită se taie în felii mari dar subțiri ca grosime și se lasă peste noapte la marinat într-un sos preparat din sos de soia, zahăr, praz tocat sau ceapă, usturoi, semințe de susan zdrobite, ulei de susan, piper negru, felii de pere și oțet. Carnea astfel marinată va fi friptă pe grătar, următoarea zi.
Sursă:folkency.nfm.go.kr/eng, tastykfood.com
29/11/2016 la 10:15 am
Ce recenzie gustoasa ai scris, Ramona! In frigul de dimineata zilei de astazi as dori si eu sa ma asez langa un jeonggol. Va doresc o saptamana frumoasa, si un Lamulti ani! din inima blogului Koreafilm!
30/11/2016 la 5:08 pm
Draga Ramona, m-ai uimit si de data aceasta cu minunatul tau articol, profit sa va invit si eu in ,,palatul,, nostru la o cana de vin fiert sau un ceai cu multa lamaie, pentru sarbatoritii zilei de azi,LA MULTI ANI! si pentru cea de maine , numai bine la toata lumea