Ramona J. [KF]

Shine or Go Crazy (k-drama,2015)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in K-drama, Noutati, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , , , , , ,

poster

Published on ianuarie 19, 2015 with 41 comentarii


01. Ailee(에일리) – So I Love You (그대도 같은가요)
În luna ianuarie, canalul de televiziune MBC ne propune să urmărim drama “Shine or Go Crazy”. Aceasta are la bază un roman cu același nume scris de Hyun Go Woon și care a fost publicat pentru prima dată în data de 14 martie 2014. Drama face parte din categoria sageuk-dragoste-fantezie, iar acțiunea serialului este plasată la începutul erei Goryeo (secolul 10 d.Hr.) În centrul atenției se va afla povestea de dragoste dintre un prinț din Goryeo asupra căruia plutește un blestem cumplit și ultima prințesa din Balhae,(un ținut în care “apusul ultimelor sale zile” întâlnește “primii zori de zi” a nou-născutei dinastii Goryeo).

Drama istorică are la bază o figură istorică reală însă autoarea romanului la baza căruia a stat scenariul, a îmbogățit semnificativ povestea cu elemente din domeniul ficțiunii și s-a axat foarte mult pe povestea de dragoste dintre prințul Wang So, un prinț blestemat și prințesa Shin Yool din Balhae, care a fost în pericol de a fi ucisă de către propriul popor din cauza unei profeții care spunea că ea va fi lumina” pentru alt regat iar acesta nu va fi regatul în care s-a născut și a crescut.

Rolul principal masculin din dramă îi revine lui Jang Hyuk care îl va interpreta pe prințul Wang So, fiul regelui Taejo (fondatorul dinastiei Goryeo) și moștenitorul legitim al tronului Goryeo. Mai târziu Wang So va fi cel de al patrulea rege al națiunii (cunoscut mai târziu sub numele de regele Gwangjong). Prințul a avut o copilărie singuratică din cauza unui blestem. Este cel de al patrulea fiul al regelui Wang Gun și al treilea fiu al celei de a treia soții a regelui. O profeție sumbră planează asupra acestui prinț:“Dacă acest copil va fi un băiat (prinț) și nu o fată (prințesă) atunci întunericul se va întinde peste întregul regat, iar palatul va fi scăldat într-o baie de sânge. Nenumărați oameni vor muri și întregul ținut va fi clătinat, urmând ca toate lucrurile să-și schime firea.” Cu toate că pe linie maternă s-a născut în cea mai puternică familie din Goryeo și ar trebui să aibe o suștinere pe măsură totuși acelei profeții prin care se spune că el va aduce un val de sânge peste Goryeo, i se va pune stigmatul de “prinț blestemat”.

La vârsta de 8 ani fratele său mai mare, prințul Wang Tae, este ucis în mod misterios, iar tatăl lui regele Wang Gun temându-se că va fi acuzat de această moarte, îl alungă din palat pe prințul Wang So. Se va stabili în zona muntelui Keum Gang. Însă faptul că este numit blestemat dar în special că a fost abandonat de propriul tată, își pun amprenta puternic asupra personalității tânărului prinț făcându-l să trăiască fără nici un țel în viață. Va deveni meticulos și îndrăzneț fiind un bun strateg iar deciziile rapide pe care le va lua vor fi întotdeauna cele corecte însă în spatele figurii sale luminoase se va ascunde totuși un suflet rănit.

Într-o zi o întâlnește pe Shin Yool, ultima prințesă de Balhae. Destinul ei este de a deveni lumina călăuzitoare pentru un alt regat. În acest moment prințul Wang So învață ce înseamnă semnificația cuvântului “alegere”.
Cei doi se vor căsători doar pentru o singură zi, însă povestea lor de dragoste se va transforma într-o poveste dominată de neliniște și de durere sufletească iar cei doi tineri vor fi nevoiți să se despartă.

Căsătoria are loc în Danyang, iar noaptea nunții care se presupune că ar fi momentul cel mai romantic și mai așteptat, pentru cei doi tineri va însemna mai degrabă o despărțire dureroasă. Prințul Wang So îi depune pe fruntea lui Shin Yool un sărut delicat după care se desparte de aceasta, neștiind dacă le mai este sortit să se întâlnească vreodată.

Conform scrierilor istorice, Wang So a fost al patrulea rege Goryeo,cunoscut postum sub numele de Gwangjong.A instituit o serie de reforme la începutul dinastiei Goryeo, pentru asigurarea stabilității națiunii și a societății din acea vreme. A fost cunoscut în istorie pentru “purificările” sângeroase făcute în scopul consolidării autorității regale, cea mai cunoscută lege a sa fiind cea referitoare la eliberarea sclavilor. Reazultatul puneii în aplicare a acestei legi a fost slăbirea puterii nobililor și consolidarea puterii regelui.L-a ucis pe singurul fiul al lui Wang Yo (fratele său), fără un motiv anume,dar adevărata putere nu o deținea acesta ci unchiului său, Wang Shik Ryeom care conducea din spatele lui Wang Yo. Wang Shik Ryeom a murit din cauze necunoscute, iar aceasta a însemnat sfârșitul pentru Wang Yo. Datorită acestor “purificări” sângeroase Wang So și-a câștigat renumele de “rege nebun”.

Tot din relatările istorice aflăm că Wang Gun este primul rege care s-a căsătorit cu cineva din familia sa. Prima lui siție a fost regina Daemok, care era sora lui vitregă. De asemenea s-a căsătorit și cu nepoata reginei Daemok, cea care a fost cunoscută sub numele de doamna Gyeonghwagung. În dramă vom vedea că acest fapt este puțin schimbat, eroul nostru fiind obligat să aibă o căsătorie nedorită. Un alt fapt transpus de scenariul serialului, care diferă față de realitatea istorică, ar fi că Wang Yo este singurul fratele bun al lui Wang So.


Un prinț blestemat care va aduce un val de sânge. Însă acest “ocean de sânge” poate fi un dezastru sau poate fi o lumină …Dar oare poate această lumină să devină cel de al doilea destin al prințului Wang So?

Rolul principal feminin din această dramă este jucat de Oh Yeon Seo care-i va da viață lui Shin Yool, ultima prințesă din Balhae. Dornică de a ști cât mai multe despre tot ceea ce mișcă în jurul ei și-a îmbogățit “zestrea culturală” studiind diverse științe ale vremii cum ar fi astronomia, geografie dar și arta războiului. Destinul ei este de a duce lumină în viața prințului și a regatului său. Are convingerea că există pe lumea asta o persoană care-ți este destinată și de care te vei îndrăgosti nebunește. Fire curajoasă și înțeleaptă se va strădui să-și creeze propriul destin după ce va fi abandonată de poporul ei. Se căsătorește pentru o singură zi cu prințul Wang So.

La citirea scenariului Oh Yeon Seo declara: “Sunt foarte fericită să lucrez la un proiect atât de mare, cu nume mari de actori și o echipă tehnică pe măsură. Mă cuprinde de asemenea o anumită neliniște însă voi munci din greu pentru a răspunde așteptărilor ridicate ale telespectatorilor și voi arăta o interpretare actoricească pe măsura rolului”
La rândul lui Jang Hyuk a declarat a declarat la citirea scenariului: “Voi întâmpina anul 2015 cu o dramă istorică. Pentru că au trecut patru ani de la ultima mea drama istorica, sunt foarte entuziasmat și vă rog să ne urmăriți cu nerăbdare”


Lim Ju Hwan îl va portretiza pe Wang Wook, cel de al 5 lea fiul al regelui Wang Gun. Este fiul celei de a patra soții a regelui Wang Gun și al doilea succesor la tronul regal. Extrem de perspicace și inteligent, foarte priceput în domeniul artelor marțiale prințul Wang Wook ascunde în spatele chipului blajin o ambiție feroce.

Spre deosebire de fratele său prințul Wang So, acesta primește o educație aleasă, demnă de un prinț moștenitor. Se va îndrăgosti de prințesa din Balhae, aceeași prințesa pe care o iubește și fratele său vitreg.
Prințul Wang Wook este dispus să riște totul pentru dragoste: “Ești atât de asemănătoare, dar în același timp atât de diferită. Am o dorință. Dorința de a deveni împărat și dorința de a păstra lângă mine pe cine iubesc și nimeni să nu-mi poată lua acea persoană de lângă mine. Dacă am să devin împărat, voi desființa suveranitatea care este determinată doar pe linie regală” .

În absența fratelui său, care fusese alungat din palat, prințul Wang Wook vede că este momentul propice pentru a reuși să pună mâna pe puterea absolută asta însemnând obținerea tronului și va începe să facă jocuri și alianțe politice pentru a-și atinge scopul.Va intra în conflict cu fratele său vitreg Wang So pentru cucerirea tronului, dar o va avea de partea lui pe regina Bo Yeo Won, soția rivalului său.

Lee Honey va fi prințesa Bo Yeo Won, fiica lui regelui Wang Gun , sora vitregă a prințului Wang So și cea care-i va deveni soție. “Căsătorie. Da, am să fac asta. Îl voi face pe fratele meu mai mic Wook, împărat. Însă nu știi niciodată ce-ți rezervă viitorul. Dacă Wook va distruge această șansă atunci îl voi face pe soțul meu, împărat. Deci dacă am pierdut șansa să-l fac pe fratele meu împărat atunci această căsătorie mă va ajuta să capăt o altă șansă și să devin împărăteasă”.


Personajul ei este descris ca fiind cea mai frumoasă femeie din Goryeo. O tânără ambițioasă, rațională și inteligentă care cunoaște tainele preparării otravei. Pentru ea faima numelui primează în fața dragostei. De aceea se căsătorește cu prințul Wang So fără să fie îndrăgostită de cel care avea să-i devină soț și asta doar pentru a-i asigura familiei sale mai multă putere. Va fi rivala și totodată cel mai mare dușman al prințesei din Balhae.

Unul dintre rolurile secundare va fi interpretat de către Lee Duk Hwa care-l va portretiza pe Wang Shik Ryeom, vărul regelui Wang Gun și unchiul prinților. Apare ca fiind o persoană slabă în fața regelui, fără nicio putere politică, nu are niciun cuvânt greu de spus în sfatul țării însă nutrește și speră ca într-o bună zi să devină rege.

Din distribuție mai fac parte: Ryu Seung Soo care va fi al treilea rege Goryeo, cunoscut sub numele Jeongjong și fratele vitreg mai mare al prințului Wang So, Kang Ki Young în rolul lui Wang Poong, Nah Jong Chan care va fi garda regală a prințesei Shin Yool și tânărul Ji Eun-seong care-l va interpreta pe agresivul prinț Wang Won, fratele vitreg al prințului Wang So și rival al lui prințului Wang Wook.

Kim Rae Ha va fi războinicul Eun Cheon, în timp Kim Byung Wook va fi un secretar foarte influent la curtea regală. Ahn Kil Kang va fi Kang Myung, un oficial care lucrează pentru prințesa Shin Yool.

Majoritatea rolurilor interpretate de Jang Hyuk în saeguk au fost personaje din clasele sociale inferioare, cel mai cunoscut fiind cel din Chuno, astfel aceasta va fi prima dată când va interpreta un personaj dintr-o clasă socială superioară.

Echipa de producție a serialului a dezvăluit că Jang Hyuk își va face toate scenele de cascadorie, neavând nevoie de o dublură pentru scenele de acțiune propriile cascadorii în timpul filmărilor. Cu toate că în timpul filmărilor Jang Hyuk s-a accidentat ușor la gleznă sau s-a tăiat cu sabia în timpul unor scene de luptă, se pare că aceste mici neplăceri nu l-a speriat deloc iar rezultatele care s-au văzut după turnarea secvențelor au fost cu adevărat impresionante.


“Persoanele cărora le este scris să se întâlnească, se vor întâlni într-o zi…. Dacă așa le este sortit ”


Shine or Go Crazy (빛나 거나 미치 거나 ) va avea premiera pe 19 ianuarie 2015 , după terminarea serialului “Pride and Prejudice”. Va avea 24 de episoade și va rula pe micile ecrane pe postul MBC în zilele de luni-marți ora 22,00. Regia este asigurată de Son Hyeong Seok cel care a regizat Two Weeks, Personal Taste și Yoon Ji Hoon cel care a regizat Străjerul Nopții , Beyond the Clouds . De scenariu se ocupă Kwon In Chan și Kim Sun Mi, având la bază romanul cu același nume scris de Hyun Go Woon.

빛나거나 미치거나 <Character Teaser 왕소> ‘Shine or Go Crazy’ Jang Hyuk_Ver.

Surse: Surse: wikipedia, soompi,dramabeans,hancinema

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

41 comentarii

There are currently 41 comentarii on Shine or Go Crazy (k-drama,2015). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. am vazut cateva secvente si cred ca rolul din Fated To Love You la inspirat sa-si contureze mai bine personajul. admirabil (si nu e prima oara) ca Jang Hyuk isi face singur cascadoriile, multumesc mult pentru detaliile legate de subiect si pentru cele legate de adevarul istoric.

 2. Multumesc mult Ramona! Ce costume absolut incantatoare! Si Jang Hyuk poarta din nou plete ca in Chuno… Nici nu pot sa mai sper ca TVR va mai difuza candva un serial coreean nou :-(

 3. Waw ce prezentare, ce poveste interesantă şi fascinantă, mulţumim Ramona. Îmi va face mare plăcere să revăd actori dragi mie şi sper să văd acest serial care cred că va avea un mare succes.

 4. Voi urmari acest serial dar sper sa nu devina (pe parcurs!) melodrama!

  • Este melodrama!

 5. Abia astept sa il incep :) Ramona, frumoasa prezentarea, multumim!

 6. Multumesc Ramona, pentru prezentare, sper sa il pot vedea si eu, daca nu ne va fi prezentat la tv imi puteti spune unde il pot gasi tradus,

  • Bineinteles doamna Elena, prietenii intotdeauna impartasesc “micile bucurii” ale vietii, sper ca va fi totusi prezent si pe micile noastre ecrane intr-un viitor apropiat :)

 7. pare foarte interesant chiar trebuie sa il vad

 8. Foarte interesanta prezentarea, Ramona! Felicitari!
  Imi place subiectul iar prezenta lui Jang Hyuk in serial si de fapt intreaga distributie ma fac sa cred ca vor avea succes. Astept sa vad serialul!

 9. Deja am urmarit primele 4 episoade, inca nu e foarte captivant, dar cred ca mai dureaza putin si intra “pe bune” in actiune.

 10. Si Shine Or Go Crazy incepe sa fie din ce in ce mai bun :)

 11. Cam greu se prinde “Nebunul” ca “Luminita” este o agasshi :))

  • Foarte greu! Toata lumea stia, numai el Gaebong in sus, Gaebong in jos!

  • Bine ca s-a prins acum :)))

   • Mai bine mai tarziu decat niciodata

 12. A fost nevoie de 10 episoade sa-si dea seama ca Gaebong e fata, dar cum a aflat, s-a si grabit sa faca prima miscare…
  Bietul de el, ajunsese sa creada ca e … altfel!

  • :))) Era si cazul!

 13. Din pacate incepe si drama :( Cei doi vor incerca sa se indeparteze tocmai ca sa nu-si faca rau unul altuia…Mamaaa, ce antipatica imi e printesa Yeo Won, de fapt nici actrita nu prea imi place.

 14. Foarte emotionanta scena servirii ceaiului “de lacrimi”, cele doua inimi arse de tristete au fost alinate un pic de “acel ceai”, iar coloana sonora a contribuit si ea facand scena si mai impresionanta.

 15. Frumoasa scena in care So So si Gaebong isi iau ramas bun (ep. 13)! Atat de multe cuvinte ramase nerostite sau doar pe jumatate!

 16. Ahhh, nu o mai suport pe printesa Yeo Won!!! :|

 17. Am ceva banuieli in legatura cu cine ar putea fi fratele lui Shin Yool, dar nu vreau sa spun mai multe!

  • Impartasesc aceeasi banuiala :))

 18. Hi ! Mi se impune o paralela intre ‘Shine or go crazy’ si ‘House of Cards seas 3′, seriale pe care le-am urmarit consecutiv; intre filozofia de viata asiatica si cea occidentala, in special americana. Si anume modul cum se raporteaza la Dragoste: pentru americani dragostea este deja persona non grata, trebuie ucis la propriu obiectul ei, pentru ca reprezinta o frana in calea Puterii, asa cum este ea activa in lume – asistentul presedintelui, Doug Stamper, isi omoara iubita doar pentru ca ea exista, se gandeste la ea si-l impiedica sa-si canalizeze toate energiile spre servirea aceluia – la asiatici Dragostea mai este o forta care poate salva lumea, niciunul dintre printi ( cei doi frati, Wook si So ) neavand in vedere puterea versus implinirea in dragoste, dimpotriva, persoana iubita este cultivata asiduu, ea este sursa de energie de viata.

 19. Am terminat de vizionat si ultimul episod.
  Pentru mine finalul a fost ok, oricum era o fantezie, nu a respectat adevarul istoric. Fiecare din cele 2 printese nascute sub semnul lui Polaris l-au ajutat pe Wang So sa devina rege, fiecare in felul sau: Yeo Won, datorita familiei din care facea parte, i-a dat puterea si sprijinul nobililor, iar Shin Yool i-a dat linistea si implinirea sufleteasca. Pacat ca nu s-a putut ca o singura persoana sa le intrupeze pe toate, dar nu exista perfectiune, nu-i asa?
  Ambele printese au fost intelepte si au acceptat destinul: Yool a inteles ca Wang So avea o misiune de indeplinit si nu a vrut sa fie un obstacol. Si-a ales propriul drum, a pretuit amintirile pe care le aveau in aceasta viata si l-a asteptat sa fie impreuna intr-o alta viata (cel putin asta am inteles eu); Yeo Won a inteles ca trebuie sa-l sprijine neconditionat.
  Mi-a placut ca nici Wook nu a fost un personaj negativ, razbunator si nu s-a “agatat” de iubirea pentru Yool. A fost frumos gestul sau de a facilita o intalnire intre frati, chiar daca Yool nu stia asta si nu a stiut pana la sfarsit ca fratele sau a devenit un ucigas.
  Astept cu nerabdare Hwajung! Sper sa am timp sa-l vizionez, mai ales ca are 50 de episoade!

  • Da, dar parca totusi eu m-am asteptat la altceva, pe tot parcursul, inclusiv la final, am asteptat o altfel de concluzie pentru cei doi, m-am cam saturat de placa asta cu personajele care se sacrifica pentru binele celorlalti…

   Oricum, serialul a fost placut, JH de 5 stele ca de obicei, nimic de obiectat la adresa lui.

   • Nu-i scoti pe scenaristii coreeni din tiparele lor, cel putin nu la sageuk! Daca se termina cu happy end, inseamna ca nu e coreean serialul, ci telenovela sau soap opera. Poate la cele moderne se mai intampla sa se termine “clar”, dar la sageuk … lasa loc de ambiguitati si interpretari. Sa fii cu persoana iubita inseamna pentru ei lacomie, trebuie sa te sacrifici pentru binele celorlalti

    • Le-ar prinde bine sa mai schimbe tactica :))

     • Slabe sperante! Final “marca inregistrata”!

   • In utimul episod am observat ca seamana cu Alain Delon, tanar si frumos.;-)

 20. Jang Hyuk is love, Jang hyuk is life! :)) nu mai am nevoie de alt motiv sa-l urmaresc. A trecut ceva timp de cand nu am mai vazut o drama istorica so it’s about time. Multumesc pentru prezentare! ^^

 21. Bine, dar… asta e adevarul. Cum se puteau regii casatori – in istorie – cu fetele dorite, din dragoste..?! Si-atunci, ca si acum, dragostea e un fruct greu de cules pe Pamant. In orice caz, preferabil sacrificiul propriei persoane al orientalilor ( sau jertfa crestina spre mantuire a ortodoxilor) celui intotdeauna al altora, – la occidentali, strict pentru binele personal.

  • In istorie poate nu, dar macar in seriale! :D

  • Am chiar impresia ca forteaza neimplinirea … serialele coreene, cu cat mai mult invart toata povestea in jurul dragostei ! Ca o sete care cu cat e mai mare, cu atat e mai imposibil de potolit; cine stie de ce ? .. Poate ca sa arate cu tot dinadinsul ca fericirea nu exista pe pamant dar ca, la limita, e tot ceea ce merita urmarit. Aici poate ca, arc peste lume, vor fi asteptand un raspuns de la alte neamuri, cum ca raiul exista totusi, aici, pentru toti, de la vest la est si de la est la vest :D

 22. Dupa un rol de print urmeaza unul de comerciant incepind cu septembrie 23, God of Commerce Gaekju, pe KBS2. Asta insemna ca de data asta sigur (sper eu..) o sa ma apuc de el inainte de a se termina, si nu dupa ca in cazul lui Shine or Go Crazy. Si cum incepe negustoria de mic copil, sper ca o sa dureze mai mult de 24 de episoade, pt ca Sang Do a avut 50 iar Great Merchant Kim Man Deok 30, deci treaba asta legata de comert e laborioasa si ia ceva timp, nu poti sa ajungi zeu al comertului in mai putine episoade.

  • Ohh, ce veste minunata!!! Cum de mi-a scapat, ma tot intreb?

 23. Nu cred ca tocmai tie sa-ti fi scapat, de obicei eu culeg noutatile de pe aici. Dar sa faci doua sageukuri in acelasi an se intampla mai rar.

  • Si nici nu vreau sa citesc in alta cheie, pentru ca deja m-as suspecta de graforee..

  • Nu mai spune!!!

   • Sunt in dilema deja, sa spun sau sa nu mai spun?!

Leave a Comment