de Emilia Urian
Un loc important în paleta de modele pentru felicitări îl ocupă simbolurile reprezentate prin anumite tipuri de flori, copaci, fructe cu seminţe multe, păsări, insecte, animale, dar şi prin fenomene ale naturii precum munţi, ape, nori, soare etc. Simbolurile s-au folosit din timpurile cele mai vechi, numărul lor evoluând în timp, iar în zilele noastre se întâlnesc peste tot în Coreea.
Coreenii au observat şi cercetat atent natura şi fenomenele naturale, dându-le diferite semnificaţii, şi, în acest mod, ei şi-au exprimat şi îşi exprimă de fapt dorinţele pământeşti pentru noroc, longevitate, fericire, sănătate, fertilitate şi multe altele. În general, natura a fost sursa principală de inspiraţie pentru simboluri dar, un aport deosebit la marea lor diversitate şi împământenirea lor l-au adus şi cele trei mari filosofii de viaţă – budismul, taoismul şi confucianismul.
Prunul înflorit în Coreea are o semnificaţie deosebită. El era asociat în mod tradiţional cu învăţaţii integri care erau hotărâţi să depăşească orice greutăţi pentru a-şi impune idealurile lor măreţe. Prunul înflorit reprezintă deci un spirit “încăpăţânat” care înfruntă toate greutăţile, deoarece el înfloreşte imediat ce se termină iarna şi uneori chiar atunci când ninge peste el. Prunul a fost un motiv principal de inspiraţie pentru numeroşi pictori şi poeţi.
Floarea de cireş - emblema dragostei dintre soţi
De mare popularitate s-au bucurat deasemenea bujorul, crisantema şi nufărul, care au devenit motive tradiţionale în arta coreeană încă din perioada Goryo (935-1392).
Bujorul – fericire, armonie conjugală, sănătate şi onoare.
Vas din timpul Dinastiei Goryo sec.12, al cărui motiv floral este un frumos bujor.
Crisantema înfloreşte toamna târziu în ciuda frigului şi reprezentă statornicia şi fidelitatea
Floarea de lotus – simbol budist, puritatea şi recoltă bogată.
Dintre copaci: bambusul şi pinul
Bambusul ce se înalţă spre cer şi înfruntă cu îndârjire rafalele de vânt şi iar revine apoi la verticalitate, reprezintă integritatea şi logica, deci triumful binelui, motiv pentru care a fost căutat şi iubit de pictori .
Pinul – integritatea şi longevitatea
În dinastia Joseon confucianismul a devenit politică de stat și pictorii au creat un model tradițional denumit “4 plante nobile” sau „4 gentlemeni” care includea prunul înflorit, orhideea, crisantema şi bambusul. Proprietăţile naturale ale acestora erau considerate că ar întruchipa principiile de bază ale unei vieţi virtuase, aşa cum cerea confucianismul.
Prunul sau caisul înflorit reprezintă spiritul „ încăpăţânat” care înfruntă greutăţile, întrucât ei înfloresc imediat ce se termină iarna şi uneori chiar când ninge peste ei.
Orhideea coreeană cu frunzele prelungi şi flori mici puternice mirositore, deosebit de iubită de artiştii coreeni, este simbolul purităţii şi virtuţilor nobile, precum loialitatea şi integritatea. Ea este simbolul rafinamentului
Felicitare cu orhidee şi prun înflorit
Bambusul – integritate şi logică – deci triumful binelui.
Crisantema care înfloreşte toamna târziu întruchipează statornicia şi fidelitatea.
Felicitare cu cei „4 gentlmeni”: prun înflorit, orhidee, crisantema şi bambus
Iniţial cele patru erau simboluri confucianiste referitoare la calităţile învăţaţilor, dar în prezent ele sunt asociate cu cele 4 anotimpuri: prunul curajos cu primăvara, orhideea rafinată cu vara fierbinte, când nu-şi pierde mireasma, crisantema cu toamna, iar bambusul cu iarna, pentru că îşi păstrează frunzele verzi chiar şi atunci.
Din fauna locală foarte iubite erau îndeosebi păsările precum cocorul şi coţofana, libelulele, cărăbuşii, fluturii (fericire şi dragoste liberă, opus concepţiei confucianiste).
Cocorul reprezintă nobleţe, spiritualitate şi viaţă lungă.
Felicitare cu flori de prun, iar pe vas apar pinul şi doi cocori
Coţofana înlătură ghinionul şi aduce veşti bune.
Raţa reprezintă fericirea şi fidelitatea în căsnicie (la o nuntă tradițională pe masa mirilor se află neapărat două raţe).
În timpul dinastiei Joseon (1392-1910) oamenii își doreau nu numai să fie protejați şi să trăiască mai bine, ci şi să fie fericiţi în familie și să aibă copii mulţi şi sănătoşi, îndeosebi băieţi. Şi aşa a apărut simbolul fertilităţii reprezentat prin fructe cu seminţe multe precum rodia, strugurii şi pepenele roşu.
Felicitare cu crisanteme, bambus, rodii (fructe cu seminţe multe) şi orhidee, motivul de pe vas
Pe felicitări apar deasemeni păsările şi animalele care marchează anul zodiacal conform calendarului chinezesc, precum oaia, cocoşul, câinele .
Astfel anul 1991 a fost anul oii. Oaia este un animal tolerant, căruia nu îi este frică de greutăţi şi găseşte cele mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor.
Anul 1993 – anul cocoşului, care este inteligent, de încredere și bun strateg militar.
În Coreea mai sunt şi alte animale iubite şi considerate simboluri.
Tigrul este simbolul curajului, protecţiei şi cel care alungă spiritele rele. Împreună cu pasărea phoenix (eleganţa şi virtutea), broasca ţestoasă simbolul vieţii lungi şi dragonul, simbolul puterii cereşti, noroc, împreună constituiau cei patru gardieni ce păzeau mormintele regilor din perioada celor Trei regate. (în poveştile coreene tigrul este omniprezent )
Maimuţa – o poziţie înaltă în administraţie, guvern,
Pisica - protecție contra spiritelor rele
Peştele – vigilenţă, succes academic.
Greierele – conştiinciozitate.
Fazanul – nobleţea.
Păunul reprezintă nouă virtuţi, dintre care menţionăm autoritate, figură fericită, ordonată, mers cu demnitate, fără obscenităţi, trăieşte în pace.
Spre sfârşitul dinastiei Joseon oamenii trăiau mai bine şi doreau să trăiască mai mult. O temă foarte populară din acea perioadă este longevitatea, de Influenţă taoistă fiind reprezentată de 10 elemente: plante, animale, păsări, elemente ale naturii: (taoismul sustine că stilul ideal de viaţă este armonia deplină cu natura), articol foarte frumos scris de Ramona pe această temă
Cele 10 elemente din motivul tradiţionale sunt:
Soarele – energia din cer care încălzeşte, dă şi întreţine viaţa.
Munţii golaşi sau cu pini, reprezintă veşnicia pe pământ.
Rocile sugerează cam acelaşi lucruri ca ţi munţii, nemuritoare, statornice şi tenace.
Apa are caracter veşnic, permanent de curgere.
Norii - simbol budist, puterea absolută a cerului, iluminarea absolută a minţii şi recoltă bogată.
Cocorul – noblețe, spiritualitate, viaţă lungă.
Cerbul sau căprioara – prietenia, viaţa lungă.
Broasca ţestoasă – viaţa lungă.
Pinul - integritate şi longevitate.
Ciupercă nemuritoare – asigură viaţă veşnică celor care o mănâncă .
Interesant este faptul că începând cu anul 2005, coreenii au mai adăugat două elemente la cele 10, respectiv bambusul şi piersica, simbolul vieţii lungi.
Doresc să închei acest scurt material cu trei dintre cele mai iubite simboluri coreene care au fost deja prezentate mai sus, respectiv prunul înflorit, orhideea și cocorul .
Printre flori, floarea de prun este considerată o ”minte nobilă” a cărui virtute este “răbdarea, îngăduinţa” şi a fost motiv nu numai pentru pictori dar şi pentru poeţi. Un învăţat oficial din timpul Dinastiei Joseon, Shin Heum (1566-1628) a scris un poem în care descrie floarea de prun astfel:
“În timp ce copacul de Pawlonia (din care se fac corzile pentru gaiagâm) dăinuie de 1000 de ani, florile de prun deși îndură un frig groaznic, niciodată nu-și pierd mireasma”.
Pentru noul an 2014, al Calului de Lemn, vă dorim să fiți curajoşi ca prunul, loiali şi integri ca orhideea, să dați dovadă de nobleţe şi spiritualitate precum cocorul!
Să fiţi cât mai longevivi şi niciodată singuri! (simbolurile reprezentate de păsări, fluturi, și insecte sunt prezentate câte două, reflectând principiul cosmic yin și yang sau armonia dintre masculin şi feminin, dar în acelaşi timp exprimă dorinţa pentru o căsnicie eternă).
26/01/2014 la 10:58 am
Ce frumusete! Le-am vazut si pe facebook, dar aici insotite de explicatii pentru fiecare simbol, poti ajunge sa intelegi de ce sunt asa de frumoase!
26/01/2014 la 7:47 pm
Imi place foarte mult pictura coreeana. Este o recenzie foarte bind documentata si frumoasa. Va multumesc!
26/01/2014 la 8:40 pm
Minunat! Mii de multumiri, dna Emilia!
26/01/2014 la 10:12 pm
Doamna Urian, multumesc pentru acest articol minunat! Imi plac mult felicitarile, culorile si desenele sunt atat de frumoase si delicate, ma mir totdeauna cand le vad. Va urez si eu un An Nou cat mai fericit in Anul Calului!
27/01/2014 la 1:21 am
Frumoase si delicate aceste felicitari,adevarate miniaturi,daca as fi un posesor feric al acestor minunatii,as face ca pe vremea bunicii,adica le-as pune oriunde prin casa ,la vedere!
27/01/2014 la 10:37 am
Wow, sunt superbe, atât de simple şi în acelaşi timp atât de rafinate. Mulţumim pentru acest minunat articol doamna Emilia Urian!
27/01/2014 la 4:46 pm
Sunt deosebite, te lasa fara cuvinte!
27/01/2014 la 10:21 pm
speechless..e chiar interesant sa descoperi de cate lucruri s-a tinut cont in realizarea lor astfel incat sa transmita un anumit mesaj. Sa nu mai vorbim de tehnica. Si eu mai desenez, dar doar in creion si carbune si de asta ii admir mult pe cei care picteaza pentru ca mi se pare cu adevarat greu. Multumim mult pt. informatii ^.^
06/02/2014 la 7:42 pm
Frumoase, delicate şi sugestive. O adevărata desfătare pentru ochi, minte şi inimă. Mulţumim pentru această prezentare.