koreafilm

Prima femeie astronaut din Coreea

Written by koreafilm. Posted in Coreea azi, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Tehnologie

Tagged: , , ,

1

Published on noiembrie 03, 2013 with 7 comentarii

de Celine_blue


Yi So-yeon/Lee So-yeon este prima femeie (şi cetăţean coreean) astronaut din Coreea de Sud şi a doua din Asia ce a luat calea spațiului, după Chiaki Mukai din Japonia. În acest fel ea a făcut ca țara ei, Coreea de Sud, să fie a patra ţară după Marea Britanie, Japonia și Iran, care să aibă pentru prima dată o femeie în spațiu şi totodată a fost cel mai tânăr astronaut din istoria internaţională al acestui domeniu.

So-yeon s-a născut pe 2 iunie 1978 (tatăl Lee/Yi Gil-soo și mama Jeong Geum-soon), în Gwangju (oraș metropolitan, fiind al șaselea oraș ca mărime din Coreea de Sud) unde a și copilărit. În adolescență ea a studiat la liceul de știință din Gwangju, după care a intrat cu bursă la Înaltul Institut Coreean de Știință și Tehnologie (KAIST) din Daejeon, la profilul Inginerie Mecanică, luându-și diploma de licență în 2001 și de masterat în 2002. Totodată, a obținut pe 29 februarie 2008 și doctoratul în cadrul acestui Institut, la secțiunea Științe Biologice și Sisteme de Biotehnologie, în cadrul unei ceremonii al KAIST, chiar dacă ea nu a putut fi prezentă datorită antrenamentelor de instruire pe care le facea în Rusia (în laboratorul de flotabilitate neutră).

So-yeon a fost în 2006 mai exact pe 25 decembrie, una dintre finaliştii aleşi prin “Korean Astronaut Program”. La acest concurs au participat aproximativ 36 000 de candidaţi. Pe 5 septembrie 2007, Ministerul coreean al Educației, de Știință și Tehnologie l-a ales pe Ko San (pe locul 2 se clasase Yi So-yeon) pentru a merge în Rusia și să intre în programul de pregătire alături de ceilalți membri ruși ai echipei de astronauți.

Pe 7 martie anul următor, So-yeon a fost selectată pentru a se antrena în Coreea (pentru a deveni rezerva națională) iar pe 10 martie Ministerul Educației, de Știință și Tehnologie a anuțat că urmează să-l înlocuiască pe compatriotul său în echipa din Rusia. Acest lucru s-a întâmplat după ce Agenția Spațială a Federației Ruse a cerut un înlocuitor pentru Ko San, deoarece acesta încălcase de mai multe ori regulamentele Centrului de formare rus dar şi a Protocolului de formare şi anume: el a sustras nişte informaţii în legatură cu antrenamentele de formare şi le-a trimis în ţara sa, dar si pentru că Ko San este o persoană ce se supune foarte greu regulilor şi orice greşeală minoră din partea lui ar fi fost fatală atât pentru întreaga echipă din care făcea parte dar şi pentru misiunea ce o aveau de îndeplinit. În felul acesta Park Hong-yul, preşedintele Institutului de Cercetare Aeronautică din Coreea de Sud a decis ca So-yeon să-l înlocuiască pe compatriotul său Ko San, în ciuda faptului că în general astronauţii sunt înalţi şi cu o statură bine făcută din punct de vedere fizic, fiind aleşi în special din rândul foştilor ofiţeri militari, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 ani.

Guvernul coreean a plătit peste 20 milioane de dolari pentru dreptul de a trimite primul cetăţean coreean (adică Yi So-yeon) în spaţiu. Totodată, pe această cale, Coreea de Sud a încheiat un acord special cu guvernul Rusiei, Agenţia Spaţială a Federaţiei Ruse dar şi Nasa în vederea efectuării unor experimente în spaţiu.

Pe 8 aprilie 2008, la nici 30 ani, So-yeon devine oficial astronautul numărul 1 al ţării dar şi membru al echipei astrounaute din Rusia ca reprezentant al Coreei de Sud, luând calea spaţiului pentru 10 zile.

Primul său zbor în spaţiu a fost la bordul navei spaţiale „Soyuz TMA-12 ISS” împreună cu doi astronauţi ruşi, Sergey Volkov şi Oleg Kononenko, comanda navei revenindu-i primului astronaut rus.

În această misiune Dr. Yi a efectuat 18 experimente ştiinţifice pentru KARI (Institutul Coreean de Cercetare Aerospaţială), timp în care ea a ţinut legătura cu media acordându-le interviuri cu privire la misiunea ei. Aceste interviuri au fost difuzate în direct în Coreea şi de fiecare dată milioane de cetăţeni coreeni au urmărit trasmisiunile de la început până la sfârşit.
Agenţia Naţională a Audiovizualului a precizat că principalele motive pentru care cetăţenii coreeni urmăreau aceste transmisiuni în direct au fost: Yi So-yeon a fost prima femeie din Coreea în spaţiu, că a fost cel mai tânăr astronaut din istoria internaţională a domeniului şi a doua femeie din Asia ce a luat calea spaţiului. Toate acestea i-au adus o faimă enormă, iar după lansarea navei, So-yeon a avut cotă parte din toate reclamele din Coreea cu privire la misiunea ei şi nu numai.

În primul său interviu acordat în direct pentru media, So-yeon a declarat: „Mi-au fost încredinţate 18 experimente spre cercetare în doar 10 zile, sunt o mulţime şi toată lumea înainte de misiune mi-a spus că nu voi fi în stare să duc până la final toate acestea. Dar ştiind că toată lumea îşi are ochii îndreptaţi spre mine, am renunţat de multe ori la mâncare şi la odihnă pentru a mă dedica total misiunii mele. E tipic poporului coreean, nu?”

Pe tot parcursul întregii misiuni ea a fost mereu conştientă de combinaţia unică de noroc şi talent care i-a propulsat poziţia: „Numai în Coreea puteam găsi şansa de a avea posibilitatea să zbor înainte de a împlini vârsta de 30 ani, în altă ţară cred că nu aş fi avut acestă onoare. Numai în spaţiu mi-am putut da seama cât de norocoasă pot fi că sunt coreeancă”.
În ultima zi la bordul navei ISS ea şi-a putut îndeplini visul, şi anume acela de a cânta melodia ei favorită „Fly me to the Moon” interpretată de Frank Sinatra.
În această misiune ea a luat peste 1000 de plante şi insecte, în special musculiţe de fructe în recipiente speciale, pentru a monitoriza cum se modifică comportamentul acestora odată cu schimbarea microgravităţii, creşterea plantelor în spaţiu, studierea reacţiei inimii umane în spaţiu, dar si efectele gravitaţiei asupra presiunii în ochi şi cum forma feţei se modifică (se umflă), făcând zilnic câte 6 poze cu ajutorul unei camere speciale tridimensionale Samsung.
De asemenea, So-yeon a putut observa de la bordul navei, planeta Pământ, mişcări ale unor furtuni de praf din China spre Coreea, totodată măsurând şi nivelul zgomotelor de la bordul navei spaţiale ISS. Nava a revenit pe pământ, pe data de 19 aprilie 2008 iar această misiune a făcut din Coreea de Sud a 36 a ţară care şi-a trimis reprezentantul în spaţiu şi una dintre cele 9 ţări care au trimis în spaţiu o femeie. În 2020 Coreea şi-a propus să lanseze pe lună o sondă şi deasemeni în 2025 să facă o expediţie amănunţită pe lună.
Toate aceste experimente, So-yeon le-a făcut pentru Instututul de Cercetare din cadrul Universităţii Konkuk, deci misiunea ei a fost o realizare naţională şi nu una personală.
În ciuda antrenamentelor dure făcute în Rusia (în laboratorul de flotabilitate neutră), So-yeon a avut ceva probleme de sănătate atât în timpul misiunii dar şi după aterizarea navei pe pământ. Pe parcursul zborului, ea a avut destul de des stări de vomă şi dureri de cap, iar după revenirea pe pământ a acuzat dureri de coloană, dureri cauzate de creşterea cu 3 cm în înălţime a coloanei în timpul zborului în spaţiu şi se datorează faptului că era foarte tânără şi corpul a permis acest dramatic lucru, fiind internată de urgenţă după revenirea la sol.

Yi So-yeon a mai declarat după revenirea la sol: „Când am revenit, mii de oameni mă aşteptau şi mi-au strigat numele. Atunci am simţit că viaţa mea nu-mi mai aparţine. Nu a fost uşor, pentru că eu sunt doar un om de ştiinţă care în mod neaşteptat am devenit o celebritate. Acum nu mai pot fi un om obişnuit şi este o povară destul de grea pentru mine. Dacă mă întrebaţi ce este mai greu între a zbura în spaţiu sau a fi faimoasă, vă pot mărturisi că celebritatea este cu mult mai grea pentru mine”.

Înainte de a vizita Israelul, So-yeon a declarat zâmbind: „Vreau cu adevărat să mă căsătoresc, dar mai înainte trebuie să găsesc omul potrivit pentru a o face. Poate mă voi duce la Zidul Plângerii să las o notă lui Dumnezeu cu rugămintea: Găseşte-mi Doamne un soţ!”

So-yeon, a călătorit peste tot în lume, plină de modestie şi lăsând la o parte faptul că devenise foarte celebră, pentru a-şi spune povestea şi prezentând celor interesaţi poze cu ea în timp ce sărea în aer. Atunci când l-a întâlnit pe preşedintele Israelului, Shimon Peres, a făcut poze cu acesta cu propriul telefon şi le-a încărcat pe instantgram.

De-a lungul timpului, Yi So-yeon a ţinut să le sfătuiască, ajutându-le moral pe femei, transmiţându-le un mesaj: „Nu vă gândiţi la voi înşivă ca la nişte femei. Voi nu sunteţi femei. Mai înainte de toate sunteţi oameni. Nu vă faceţi singure victime. Luptaţi mereu pentru drepturile voastre. Faptul că sunt femeie e un mare avantaj, pentru că mă face să muncesc mult mai mult. Chiar şi când ştiam că asupra mea sunt îndreptate diverse discriminări am încercat să nu le iau ca atare, fapt care m-a făcut să-mi doresc să lucrez mai mult şi mai mult.”

După ce misiunea sa a luat sfârşit, un reporter i-a adresat câteva întrebări.

Rep.: Cum a fost să aplici ca astronaut şi să te antrenezi într-o echipă din care au făcut parte doi bărbaţi ruşi?
So-yeon: A fost un miracol pentru mine. De fapt atunci când am citit un articol despre un program de astronauţi am crezut că va fi super să încerc, dar nu mi-am putut închipui că voi ajunge să fac chiar eu parte din acest program. Cu toate acestea am zis să încerc să fac istorie în Coreea, dar eram conştientă că este o misiune foarte grea pentru mine să realizez ceea ce-mi doream. Voiam să ajung să povestesc copiilor şi prietenilor lucruri pe care doar la televizor le puteau vedea. De la început simţeam că voi fi eliminată şi şansele mele vor fi minime. Dar se pare că soarta avea alte planuri în privinţa mea.

Rep.: Ţintele au fost foarte înalte, totuşi cum au fost antrenamentele pe care a trebuit să le faci în Rusia?
So-yeon: Nu am fost niciodată în Rusia până atunci şi nici nu eram familiarizată cu limba rusă, deci m-am simţit că într-o lume total necunoscută pentru mine. Unul dintre cele mai dificile lucruri în Rusia a fost să învăţ limba. La început cultura şi reacţiile oamenilor erau foarte neobişnuite pentru mine, dar în scurt timp am realizat că şi ei sunt tot nişte oameni ca şi mine. Baza militară a fost un alt lucru neobişnuit pentru că eram femeie şi nu am mai fost într-un astfel de loc până atunci. Pentru un an am făcut antrenamentele într-o bază militară rusească.

La începutul lunii august, la vârsta de 35 ani, So-yeon s-a căsătorit cu un medic oftalmolog coreean stabilit în SUA, ceremonia de nuntă având loc pe o plajă din California.

În luna august 2012 ea a publicat o carte intitulată „The First Astronaut in Korea, Yi So-yeon’s Full Story”, iar în septembrie aceluiaşi an, ea s-a înscris pentru a face un masterat în Administrarea Afacerilor, în cadrul Universităţii din Berkeley, California.

În prezent, dr.Yi So-yeon serveşte ca cercetător principal la KARI, profesor adjunct la KAIST, iar împreună cu Ko San a fost numită ca ambassador al Coreei de Sud în spaţiu.

Surse: nasa.gov, koreatimes.co.kr, wikipedia, haaretz.com, dramawiki, facebook, asianscientist.com, news.bbc.co.uk, britannica.com, busanhaps.com.

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

7 comentarii

There are currently 7 comentarii on Prima femeie astronaut din Coreea. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Un articol grozav, dar nici nu ma asteptam la mai putin.
    Dr. Yi So-Yeon chiar merita toata admiratia si respectul nostru. Ea este un model de perseverenta, curaj si modestie. In plus, din interviurile acordate se vede ca are si umor (m-a facut sa rad cu declaratia ei despre Zidul Plangerii si gasirea unui sot…)
    Mi-ar placea ca acest articol sa serveasca drept inspiratie pentru toate fetele (si baietii) care au un vis. Orice e posibil.

  2. WOW! Foarte tare! Aceasta femeie este foarte curajoasa si merita mult respect din partea noastra!Ma bucur ca a reusit sa isi indeplineasca si celelalte dorinte!

    Multumesc pt articol,Celine!

  3. Sincer ,chiar nu stiam acest lucru dar ma bucur sa-l aflu ! Uite domle ca si la ei mai exista cate un exemplar nedisciplinat, norocul tinerei cercetatoare ! Jos palaria pentru asemenea oameni care fac cinste tarii din care provin! In rest ce sa mai zic,am ramas fara cuvinte,uluita ,pur si simplu!

  4. Mulţumim pentru articol Celine, So Yeon a fost foarte curajoasă şi puternică, e un exemplu de urmat pentru mulţi, e şi foarte naţionalistă find mândră mereu că este coreeancă :)

  5. da intr-adevar este o persoana de admirat
    prin cate a trecut ptr. realizarea misiunii nationale e de laudat cu adevarat, si cat de mandra este ca e coreeanca sau cat de modesta poate fi tinand cont de statutul pe care il are

  6. Multumim pt subiectul inedit, Celine :)

  7. Super!!!! asa oameni de valoare sa tot fie…..Felicitari!!!! pentru reusita……..foarte frumos articol, abia acum am reusit sa il citesc, multumim!:* Totusi, a patra femeie din lume este care e astronaut e coreeana… e ceva..

Leave a Comment