koreafilm

Relaţiile dintre Coreea şi Japonia

Written by koreafilm. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , ,

korea_G_20110727084945

Published on septembrie 19, 2013 with 71 comentarii

de Claudia Toma

De-a lungul timpului relațiile dintre Coreea și Japonia nu au fost mereu cordiale, de multe ori fluctuând, lucru datorat trecutului lor istoric. Încă din Evul Mediu, țara samurailor și-a trimis pe țărmurile Choseonului pirați care prădau satele. Mai mult decât atât, din cauza războiului Imjinwaeran din 1592-1598, peninsula coreeană a hotărât întreruperea relațiilor diplomatice și comerciale pe care le avea cu arhipelagul nipon.

Imjinwaeran 1592-1598

Vreme de secole, japonezii au încercat să își impună autoritatea în Coreea atât din motive economice cât și datorită faptului că doreau o apropiere de China. Sfârșitul secolului al XIX a marcat o perioadă neagră din istoria relațiile japonezo-coreene.

Imperiul japonez în 1904

Odată cu impunerea protectoratului japonez în Choseon în 1905 și ulterior transformarea acestuia în colonie japoneză în 1910, relațiile dintre cele două state s-au înrăutățit. Politica adoptată de Imperiul japonez în peninsulă odată cu anexarea sa a fost una dură, interzicând utilizarea limbii coreene, a oricăror întruniri (care puteau degenera în răzmerițe) precum și tăierea cocului de yangban pe stradă. O altă politică represivă a fost impunerea învățării limbii japonezei, schimbarea numelor tuturor coreenilor într-unul japonez precum și ștergerea memorii istorice a poporului coreean.

Trupe japoneze în Seul

Cu toate acestea, odată cu capitularea Japoniei în anul 1945, coreenii au scăpat de povoara regimului colonial. În perioada următoare, a existat o apropiere de Japonia în scopuri comerciale. Nu de multe ori poporul coreean s-a împotrivit acestui compromis, manifestându-și nemulțumirea prin proteste, refuzând orice apropiere de acest stat. Deși aveau resentimente față de japonezi, coreenii au împrumutat de la aceștia diverse modele instituționale, cum ar fi chaebolurile (conglomerate coreene) dezvoltate pe structura zaibatsurilor japoneze. Astfel că în anii 80 relațiile dintre cele două țări au fluctuat. Actualmente, există încă resentimente datorate atitudinii revizioniste japoneze din anii 40.


Există trei subiecte de dispută între cele două țări și anume amintirile din cel de-al Doilea Război Mondial când soldații japonezi au folosit femeile coreene pe post de prostituate (cunoscute în istoriografie ca femei de confort, Ianfu).
Ianfu sau femeile de confort sunt femei din Coreea folosite de sodații japonezi cu precădere în Manciuria pe post de prostituate în timpul celui de-al Doilea Război MondialO altă chestiune disputată este o insulă care se află în Marea de Est și anume Dokdo.
În anul 1596 aceasta figura pe hărțile coreene, însă în anul 1905 a fost revendicată de Japonia. Cu toate acestea, în anul 1952 când Marile Puteri au semnat tratatul de pace cu Arhipelagul Nipon la San Francisco, insula Dok (sau Takeshima în japoneză) nu figura în posesia acestora. Actualmente ambele state susțin că sunt proprietar de drept al acestei insulițe nelocuibile. Există din când în când proteste în ambele state cu persoane care luptă pentru drepturile asupra ei. Actrița Kim Tae Hee trebuia să filmeze o dramă în Japonia, însă din cauza faptului că face parte dintr un grup activist coreean care revendică această insulă, i-a fost anulat rolul.


Așadar, lucrurile merg destul de departe când vine vorba de propriul prestigiu și de apărarea națională.

Un alt subiect de dispută o reprezintă templul şintoist Yasukuni construit în anul 1869 după restaurația perioadei Meiji în Japonia. Construit pentru a comemora victimele căzute la datorie în timpul restaurației, acesta găzduiește și rămășițele soldaților japonezi din cel de-al Doilea Război Mondial care au provocat victime în rândul coreenilor și al chinezilor. Sunt comemorate şi persoane care au fost declarate criminali de război în anul 1945. Mulți oficiali japonezi naționalişti obișnuiesc să meargă acolo pentru a se ruga. Acest lucru provocă furie în rândul coreenilor. Astfel, se creează conflicte diplomatice între cele două țări.


Templul Yasukuni, Japonia

Exceptând aceste lucruri, cele două popoare s-au apropiat mult în urma pătrunderii valului hallyu în arhipelagul nipon. Odată cu drama Winter Sonata din 2002 se dă startul intrării pe piața japoneză a k-popului și a dramelor coreene. Japonezii sunt atrași de trupele tinere de artiști care promovează un aer sofisticat și dau dovadă de talent. Trupe precum Big Bang, Super Junior, 2PM, Ft Island, JYJ au cucerit inimile fanelor japoneze. Mai mult, mulți dintre ei au ajuns să cunoască cultura și limba japoneză. Acest val hallyu a apropiat cele două țări. Cu toate acestea, au existat în rândul japonezilor și proteste anti hallyu, precum și anti-fani care blamează operațiile estetice pe care majoritatea idolilor coreeni le au, precum și imaginile excentrice la care aceștia apelează pentru a se face consacrați.

Bibliografie: http://www.japanfocus.org/-Mikyoung-Kim/2855; The history of Korea, (1995, edited and produced by World Campugraphic Co., Ltd., Jung Moon Printing Co., Ltd. Seoul, Korea); Scurtă Istorie a Coreei, Shin Hyong Sik (Editura Sedan, în română Dan Brundașcu); koreaaward.com; blogs.wsj.com; foreignpolicyjournal.com; samuelhawley.com; tokyotimes.com

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

71 comentarii

There are currently 71 comentarii on Relaţiile dintre Coreea şi Japonia. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. multumim Cluadia ptr. interesantul articol
  felicitari!

 2. Multe persoane care sunt declarate criminali de razboi sunt inca comemorate in intreaga lumea, injust…Cred ca relatiile dintre Coreea si Japonia vor fi mereu incordate, si pe buna dreptate…asa cum sunt si cele dintre Romania si Ungaria.

 3. Daca stam sa analizam, in istorie au existat mereu conflicte intre tari, din cele mai variate motive, deci felul in care oamenii se raporteaza astazi la ele depinde numai de mentalitatile lor si de dorinta de a trece peste resentimente. Oricum, mereu vor exista pareri pro si contra, dar ma bucur ca exista oameni care se pot bucura de cultura coreeana. Multumesc pt. articol! ^.^

 4. Multumim pt articol, Claudia! E un subiect pe care ma bucur ca l-ai pus in lumina!

 5. Interesant articol,am vazut foarte bine si foarte multe atrocitati ale japonezilor in Bridal Masck,cred ca ce am vazut este diminuat in comparatie cu realitatea!

 6. Mulțumim mult pentru articol!

 7. Mulţumim pentru articol, e şi normal ca coreeni să nu îi suporte pe japonezi după ce japonezi mereu i-au atacat şi jefuit şi au cucerit ţara, au rămas resentimentele…

 8. Oare au si ei bancuri despre japonezi,asa cum avem noi despre unguri?

 9. Ca să nu mai fiți atat de suparate pe japonezi, postez acest link cu cei mai frumosi si talentati actori din Japonia. Vă plac?

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1443633595861819.1073741833.100006455770955&type=1&l=84023bb756

 10. Un articol interesant foarte bine documentat ; multumesc !
  Sa amintim printre personalitatile culturii coreene care militeaza pentru apartenenta insulelor Dakdo la SK , pe cantaretul Kim Jang Hoon si pe actorul Song Il Kook , acestia au participat anul trecut la o stafeta innot in perioada 13-15 aug, pe 15.08.2012, de ziua SK au acostat in apropiere ridicand drapelul si intonand imnul national….
  Ca urmare a acestei actiuni ,SIK a fost numit persona non grata de japonezi iar filmele” A man called god ”si ”Crime Squad ”amanate de la difuzare pe termen nelimitat..
  O particica a vietii cotidiene SK in timpul ocupatiei japoneze o puteti vedea in filmul OASIS ( DESERT SPRING )

 11. Am citit și eu acest articol. Desigur am citit multe cărți despre acest subiect, despre relațiile dintre Japonia și Coreea. Am citit multe cărți despre Japonia, despre cultura și istoria sa! Desigur am citit multe despre atrocitățile lor în Asia, mai cu seamă în China și Coreea. Ce au făcut ei este cu adevărat condamnabil dar nu-i mai judecați și pe japonezi din ziua de azi. Aceștia s-au schimbat de cum au fost în trecut. Nu mai sunt ce au fost. Am prieteni care locuiesc în Japonia și cu care vorbesc pe net și spun numai lucruri pozitive despre Japonia. Japonia a trecut în 2011 peste un cutremur devastator dar încă sunt optimiști pentru viitorul țării lor. Tinerii japonezi sunt foarte sociabili. Aceste lucruri le-am aflat de la prieteni mei din Japonia. Am aflat și alte lucruri dar dacă vreți, am să le spun. Vă rog nu condamnați Japonia din ziua de azi. Nu-i comparați cu ungurii pentru că ei nu vin în Coreea să devasteze cum au făcut vecinii noștri de la N-V când a fost acel meci de football. Nu pot fi comparați cu ungurii pentru că sunt un popor foarte muncitor, inteligent, demn de toată admirația. Să știți că Japonia este țara mea preferată din Asia, după ea urmează Coreea, Taiwan, China. Japonia este ceva special pentru mine, îmi place foarte mult cultura, cinematografia și chiar o parte din muzica. Am aflat multe lucruri despre Japonia de la prietenii mei. Și japonezi au actori și actrițe frumoase, în special actorii!! Au si seriale foarte bune și frumoase ce merită văzute. Păcat că nu există niciun site despre cultura, cinematografia, istoria și societatea japoneza cum este Koreafilm! Deci japonezi nu pot fi comparați cu ungurii cu toate că au făcut multe atrocități, mai ales în al doilea război mondial.
  Coreeni și japonezi sunt 2 popoare înrudite, așa cum sutem noi cu celelalte popoare latine din Europa. Coreeni și japonezi au multe în comun. Coreea de sud a luat exemplul Japoniei pentru a se dezvolta economic. Japonia a fost pentru Coreea de sud, din punct de vedere economic, un exemplu.
  Vă rog nu-i condamnați pe toții japonezi că ați avea multe de învățat de la ei!!
  Eu îi înțeleg pe japonezi în chestia cu valul coreean. Și Japonia are actori, actrițe și cântăreți frumoși și talentați!! Deasemenea sunt și fime/seriale japoneze foarte frumoase și ar fi bine să urmăriți și voi. Așa că vă rog să nu-i mai judecați astfel. Sper că îmi veți posta mesajul.

  Bravo Koreafilm!

  • Stimata doamna, aveti dreptate cand spuneti sa nu condamnam poporul japonez de azi pentru greselile din trecut. Exista numeroase motive pentru care ar trebui sa-i admiram si sa invatam de la ei, mai ales noi romanii.
   Exact asa cum avem foarte multe de invatat de la coreeni. Sunt un popor care ne seamana, istoric vorbind. Atat ei cat si noi ne tragem dintr-un popor stravechi al antichitatii. Atat ei cat si noi am fost la marginea unor imperii si am cam fost maturati de aceste imperii in decursul istoriei. Actualele state (atat Romania, cat si Korea) s-au format in urma unirii a trei state mai mici. Ambele tari au trecut prin razboaie de tot felul, prin dictaturi si prin perioade de ocupatie de tot felul. Si la fel ca si ei si noi vrem sa ne afirmam in lume prin ceea ce avem specific si prin ce avem mai bun.
   Dar daca ati calatori in Korea ati putea constata foarte simplu ca acest popor are resentimente fata de doua alte popoare; fata de japonezi si fata de americani. Nu este vorba despre ura oarba, ci despre faptul ca atitudinea atat a japonezilor, cat si a americanilor fata de coreeni a fost intotdeauna una de afirmare a superioritatii. Una din prietenele mele, o japoneza de rand spunea despre coreeni ca sunt japonezi de mana a doua, ca sunt urati si ca put a usturoi. In Seul la un moment dat am prins din greseala o discutie intre doi americani care vorbeau despre niste coreeni, iar termenul despre acestia era stinky koreeans.
   Nu-i de mirare ca langa statuia Regelui Sejong din Piaţa Gwanghwamun din Seul sta monumentul amiralului Yi Sun-sin, cel care a inventat kobukson, vasele de razboi in forma de testoasa cu care i-a invins pe japonezi.

   • Bună! Daca tot vorbim de acest subiectva spun ca am citit și am observat că și coreenii îi tratează pe japonezi cu superioritate. Uite ce expresie utilizată de coreeni am găsit pe net: “Nu fi leneș ca un japonez!”. Mai erau cateva expresii dar pe asta am evidențiat-o. Așa cum nici japonezii nu au dreptate în ceea ce spun de coreeni, nici coreenii nu au dreptate în ce zic despre japonezi. Japonezi sunt un popor foarte muncitor(și coreeni deasemnea)…cred că ai văzut miracolele făcute de japonezi după cutremurul din 2011…toate distrugerile provocate de cutremur și de tsunami au fost reparate…cand vezi acele poze zici ca nici nu a fost un cutremur vreodata…nici nu poti recunoaste ce a fost imediat după cutremur si ce este acum…și astea în doar câteva luni!!! Chiar avem de învățat de la ei. Cred ca ai vazut și poze din Nagasaki și Hiroshima. Dupa bombardamentele din 1945 erau aproape complet distruse dar acum sunt 2 orase magnifice. Cauta pe net poze din aceste orase si vei spune wow! Cred ca sunt mai frumoase decat orice orase asiatice sau americane. Coreea de sud a urmat modelul de dezvoltare economica a Japoniei…care s-a dovedit extraordinar!! Asa ca avem de invatat si de la japonezi si de la coreeni. Sunt 2 popoare minunate.

    • Totusi, ura japonezilor fata de coreeni e nejustificat de mare!

     • Inca este, si nu e drept, mai degraba coreenii sunt indreptatiti sa-i urasca pe japonezi, avand in vedere atrocitatile comise de acestia impotriva poporului din peninsula. Eu mai degraba i-as intelege pe coreeni, ura lor ar fi justificata.

      In legatura cu ce a spus domnul Septimiu, in privinta asemanarii poporului nostru cu cel coreean, sunt de acord, iar relatiile coreeano-japoneze seamana cu cele romano-ungare, multe atrocitati comise de japonezi impotriva coreeniilor se aseamana cu cele comise de unguri impotriva noastra.

     • Buna! O parte din ura japonezilor fata de coreeni o constituie Hallyu. In 2011 au avut loc proteste la sediul Fuji TV unde populatia protesta impotriva difuzarii filmelor/serialelor si muzicii coreene la televiziunile din Japonia. Eu ii inteleg pe japonezi…se simt si ei sufocati de alta cultura…vor sa-si expuna si sa-si promoveze si ei cultura…cel putin in tara lor! Si filmele/serialele si muzica japoneza sunt frumoase…au si ei actori si cantareti frumosi si frumoase si talentati. Desigur si mie imi place o parte din filmele/serialele si muzica coreeana dar si productiile japoneze. Ar fi frumos ca si voi sa descoperiti productiile japoneze care sunt si ele bune. Mie imi place la nebunie o trupa rock din Japonia. Se simt sufocati de serialele coreene, in special de cele istorice…pentru ca sunt foarte multe difuzate la tv in Japonia. Japonezi nu vor sa-si piarda identitatea. Din cauza Hallyu, cultura japoneza este promovata cam greu in lume. Nici tie nu ti-ar place ca televiziunile din Romania sa difuzeze filme, muzica si emisiuni unguresti non-stop, nu-i asa? Asa se simt si japonezi.

     • Nu inteleg, cum adica??? Pai nu ei sunt cei care le promoveaza la ei in tara? Daca sunt sufocati de valul hallyu, pot sa nu difuzeze seriale coreene la tv, sa nu difuzeze muzica lor…nu prea tine motivul asta, sincer.

      Eu n-am nimic impotriva japonezilor, dar n-am avut acces la filmele si muzica lor, si nici nu ma tenteaza, in principal pentru ca nu-mi place limba.

     • @ana:spui ca ”mai degraba coreenii sunt indreptatiti sa-i urasca pe japonezi”…asta arata ca poporul Coreean este un popor care inca nu a invatat sa IERTE…continuarea o gasesti mai jos.

     • Ana, tu spui că “coreenii sunt indreptatiti sa-i urasca pe japonezi” și că “ura lor ar fi justificata.” dar coreenii ce motive ar avea să se creadă superiori celorlalte popoare asiatice cu precădere celor din S-E? De exemplu superioritatea față de filipinezi. Ei îi discriminează și pe persoanele mai închise la culoarea pielii din țara lor, Coreea de sud. În primul caz(cu japonezii), coreenii nu au învățat să ierte, (așa cum a mai spus cineva) spre deosebire de japonezi care i-au iertat pe americani.

  • Unde pot urmari seriale japoneze?
   Pe Asiacinefil pot urmari cei care au cont, dar poti sa ti-l faci nnumai daca esti invitat sa ti-l faci. Cei care au prieteni pe Asiacinefil sunt norocosi.
   Ce seriale ai recomanda?
   Eu am urmarit pana acum 2 seriale japoneze: “Samuraiul” difuzat cu foarte mult timp in urma pe Tvr 2 si “Printesa Atsu” de pe Euforia. Desigur, toata generatia mea a urmarit serialul de desene animate “Candy, Candy”.

   • Bună! Pe Asia Fan Info sunt seriale japoneze. Incearcă acolo. Au fost și pe blogyl lui Aniola dar a fost desfințat. Eu ți-aș recomanda serialul Forbidden Love și filmul Rurouni Kenshin. Când a fost serialul “Samuraiul” pe TVR2?! Eu nu l-am văzut și m-ai făcut curioasă!! Nu poate fi găsit? Aș vrea să-l văd și eu dacă se poate.

 12. ”Camelia Olga” are perfecta dreptate in legatura cu poporul japonez si cu faptul ca nu ar trebui sa-i condamnati pe japonezii din ziua de azi pentru ceea ce s-a intamplat in cel de Al Doilea Razboi Mondial.

  • In sfarsit am gasit pe cineva care are aceeasi parere cu mine!! Multumesc foarte mult!

 13. Japonezii sunt un popr admirabil,un popor care desi este ata de dezvoltat din punct de vedere tehnologic nu si-au uitat originile si traditiile.In Japonia a vedea pe cineva imbracat in kimono este perfect normal,nush in cate tari moderne te poti imbraca in haine traditionale si in acelasi timp sa pari din peisaj.

  • In Coreea de exemplu! Si la noi as zice :)

   • In Romania oamenii nu-si respecta cultura,iar portul traditional il poarta doar cei din zonele rurale.Pe cand in Japonia porti purta un kimono in ce oras vrei u fara a parea un lucru iesit din comun.Iar in legatura cu,coreea…nici acolo nu este un lucru chiar atat de normal sa te imbraci in hanbok, si nici nu prea pari din peisaj deoarece sunt foarte bufante si foarte colorate, asa ca iesi foarte mult in evidenta.Spun ca in coreea nu este un lucru la fel de obisnuit sa te imbraci in haine traditionale ca si in Japonia deoarece coreeni s-au occidentalizat foarte mult.

    • Parerea ta! Nu sunt deloc de acord cu ce zici tu, esti in necunostinta de cauza!
     Si te rog, daca stii sa scrii Japonia cu J mare, atunci fa la fel si atunci cand scrii Coreea, e o regula elementara!

     • Crede-ma ca nu sunt in necunostinta de cauza,sunt pasionata de cultura asiatica (respectiv Japonia,Coreea si China), de 6 ani….cel putin despre Japonia stiu aproape tot incepand de la cultura,limba s.a.

     • La mulți ani tuturor de Sf. Nicolae! Nu vreau să mă cert cu nimeni dar vreau să-ți spun că nu trebuie sa te ofensezi de ceea ce a spus Hotaru-chan! Trebuie să recunoaștem că coreeni sunt foarte foarte occidentalizați! Nu trebuie să pui pe nimeni la zid, Hotaru-chan are dreptate în ceea ce a spus! În primul rând a spus că “nu este un lucru chiar ATAT de normal sa te imbraci in hanbok”, dar nu a spus că nu pot avea loc și mici excepții. În al doilea rând, încă un motiv la tot ceea ce a spus Hotaru-chan este că de exemplu trupele japoneze de fete, în o parte din videoclipurile lor, se îmbracă în kimono-uri!! Îmi poți spune în ce trupă coreeană de fete se întâmplă acest lucru??! Sunt si alte motive care demonstreaza că coreeni sunt foarte occidentalizați!
      Și în legătura că prietena mea a scris “Japonia cu J și Coreea cu c”, până la urmă fiecare om greșește, a greși e omenește! Acesta nu este alt motiv pentru care tu să o pui la zid. O întrebare: dacă ea scria Japonia cu j mic iar Coreea cu C mare, nu-i așa că nu ai mai fi comentat la adresa ei, nu ai mai fi sesizat acest lucru? Aștept răspuns! Noi, iubitoarele de Japonia, o acceptăm și ne place cu bune și cu rele(cu toate părțile rele) spre deosebire de persoanele obsedate de Coreea care nu vor să accepte niciun rău făcut de Coreea, nicio latură negativă a acesteia, că Coreea nu are nicio vină!! Acele persoane cred că coreenii sunt un popor sfânt, cel mai superior popor din lume, cei mai buni și perfecți. Niciun popor nu este perfect sau sfânt, nici japonezii dar nici coreenii!
      Și în ultimul rând, nu este corect să spui “Coreea” din punct de vedere politico-social, pentru că există 2 state coreene. Poți folosi acest termen doar când te referi la peninsula cu același nume. Am folosit acest termen pentru a putea fi pe înțelesul vostru(că este foarte la modă să spui Coreea atunci când te referi la Coreea de sud) pentru a putea comunica mai bine.
      O zi bună tuturor!

     • Daca a fost o greseala, o pot intelege, dar ma indoiesc, cand scrii Romania cu majuscula, Japonia de doua ori in acelasi comentariu tot cu majuscula, iar Coreea scrii fara majuscula, tot de doua ori, deja mi se pare intentionat! Si crede-ma (daca vrei) i-as fi atras atentia si daca as fi sesizat ca a scris Japonia, sau oricare alt substantiv propriu fara majuscula, in general atrag atentia oricui daca vad greseli de scriere, nu mi se pare ca pun persoana respectiva la zid, din contra, mi se pare absolut normal sa corectezi o persoana daca o vezi ca a scris gresit, indiferent ca a facut-o intentionat, sau a fost doar o greseala.
      Orice om poate sa greseasca, iar eu una nu m-as supara daca cineva mi-ar atrage atentia, ba din contra i-as multumi pentru ca nu m-a lasat sa persist in greseala mea.

      Nu stiu daca am vazut vreo trupa kpop de fete care sa realizeze un videoclip in hanbok, desi e posibil sa existe, dar asta nu inseamna ca la ei portul traditional nu este respectat. Din ce am citit, vazut, documentat in legatura cu poporul coreean, am observat ca ei isi respecta foarte mult portul, si bine fac, hanbokul cred ca este printre cele mai frumoase si elegante costume traditionale din lume.

      Vreau sa spun inca un lucru, eu nu sunt obsedata de Coreea, sunt pasionata, este o diferenta de la cer la pamant, niciodata n-am pretins ca poporul coreean ar fi perfect! Din contra, sunt suficiente lucruri cu latura negativa si la ei, ca peste tot. Evident ca noi folosim Coreea in dialogul nostru, cu toate ca vorbim despre Coreea de Sud, nu cea de Nord.

 14. Coreenii daca nu ar fi creat dramele si kpop-ul si acum ar fi ramas in anonimat.Pe cand japonezii pe langa tehnologia avansta pe care o detin mai au si alte elemente care ii definesc, ca de ex:Sushi,Samurai,Ninja,Sumo,Sakura(florile de cires),Origami, Ikebana(Aranjarea florilor),Kimono,Mt. Fuji,Gheisele,celebra sabie japoneza Katana,Animeurile(Manga),celebrul personaj ”Hello Kitty ” este creat de japonezi desi multi oameni nu stiu acest lucru,inca o pisicutza celebra si anume Maneki Neko,…iar nu in ultimul rand Tokyo despre care foarte multi oameni stiu ca este capitala Japoniei pe cand despre Seul sunt foarte multi care nu stiu nici macar unde se afla darămite ca este capitala Coreei.Ceea ce vreau sa spun este ca atunci cand pronunti cuv Japonia te gandesti la unul din lucrurile pe care le-am enumerat mai sus pe cand daca zici Coreea majoritatea singurul lucru pe care il stiu despre aceasta tara este apropae mai nimic sau cum ca este o tara divizata in doua.

  • Ai mare dreptate!!!

 15. In comentariile de mai sus nu vreau sa spun ca Japonia ar fi mai speciala decat Coreea,ceea ce vreu sa spun este ca japonezii au ceva ce coreenii nu vor avea niciodata si anume mister,unicitate,diversitate,etc.Am laudat ata de mult Japonia deoarece acest articol parca prea loveste in poporul japonez,adik eu nu cred ca in toata aceasta neintelegere intre cele doua popoare singurul si cel mai mare vinovat ar fi Japonia

  • Cred ca e nedrept ce spui, nu putem suspecta Coreea de lipsa de unicitate sau diversitate, niciodata! Fiecare tara e unica in felul ei, si are caracteristici specifice care ii dau farmec.

   • Si ce au coreeni unic?

   • Asa este ai mare dreptate fiecare tara este unica in felul ei,doar ca spre deosebire de coreenii, japonezii sunt mult mai originali.Coreeni s-au ocidentalizat mult pre mult,este adevarat ca si japonezii au imprumutat foarte multe lucruri de la celelalte popare, insa au stiut sa faca in asa fel incat lucrul pe care l-au imprumutat sa-l modifice,sa-l transforme in ceva tipic japonez,ceva original.

 16. Mie imi plac mult serialele istorice coreene si serialele japoneze.

 17. @ana: Poate difuzeaza serialele coreene pentru ca si televiziunile din Japonia sa se lanseze in Coreea(dar nu au succes)…mai exact sa faca parteneriate cu televiziunile din Coreea…sau poate ca serialele coreene sunt mai ieftine…sau cine stie ce mai gandesc directorii televiziunilor din Japonia…oricum poporul nu este deacord cu asta dar ce pot sa le faca celor de la televiziuni.
  Eu consider japoneza o limba mai frumoasa decat coreena. Nu poti sa auzi japoneza adevarata decat din filme/seriale. Daca auzi “japoneza” de la emisiunile de divertisment din Romania…cum isi bat joc de ea astia de la noi…inventeaza cuvinte care nici nu exista in aceea limba dar care lor li se pare ca sunt…mai exact isi bat joc de asiatici.
  Daca ai observat, marea majoritate din serialele coreene moderne sunt copii ale serialelor japoneze in stil coreean. Inca un motiv pentru care japonezi nu vor seriale coreene la ei. Mai exact coreeni nu au subiectele lor propii pentru seriale moderne.

  • Cred ca directorii televiziunilor din Japonia difuzeaza cat mai multe seriale coreene doar ca sa faca profit…pentru ca am auzit ca sunt destul de ieftine. Nu este adevarat? Toti patronii de televiziuni vor numai profit. Si in legatura cu muzica coreeana…poate trupele coreene vin abuziv in Japonia ca sa faca mult profit…la fel ca si cei care organizeaza concertele lor. Nu m-ar mira ca concertele trupelor coreene sa fie mai numeroase decat trupelor japoneze in Japonia. Mai exact din cauza Hallyu s-a iscat ura japonezilor impotriva coreenilor. Si mie imi place o parte din filmele/seriale si muzica coreeana dar chiar exagereaza tare in cazul acesta.
   Japoneza poate fi descoperita in principal din filme/seriale si muzica…la fel a fost si cu coreeana pentru noi, nu-i asa? Eu consider japoneza, cea mai frumoasa limba asiatica.

   • Nu sunt de acord cu ce zici, cel putin nu cu tot!

    • De ce? Eu am zis numai adevarul pe care il spun japonezi.

     • Uneori trebuie sa recunoastem adevarul…chiar daca ne place Coreea…nu-l putem ascunde. Si eu recunosc atrocitatile provocate de japonezi in al doilea razboi mondial si in toata istoria fata de coreeni, chinezi etc. In legatura cu Hallyu, am spus adevarul pur…am spus tot ceea ce face in Japonia…si inca mai sunt si alte lucruri de spus.

     • Nu este adevarat ca sud-coreenii nu au subiecte proprii pentru seriale, au suficiente, nu cred ca doar copiaza subiectele japonezilor. Si nu inteleg ce vrei sa zici prin “poate trupele coreene vin abuziv in Japonia ca sa faca mult profit”.

      Pentru mine, coreeana este cea mai frumoasa limba asiatica.

    • Trupele K-Pop(pop coreean) au profituri slabute in tara natala pentru ca Coreea de sud nu a semnat ACTA, ceea ce inseamna ca sud-coreeni pot sa-si descarce in voie muzica si filmele de pe net, la fel ca si noi. Chiar am citit un articol despre acest lucru si am sa caut acel articol ca sa ma crezi. Cum Japonia a semnat ACTA, normal ca japonezii trebuie sa cumpere muzica si filmele pe care le doresc. In Japonia orice ilegalitate este monitorizata. Din moment ce japonezii cumpara orice…aceste trupe sud-coreene dau foarte foarte multe concerte in Japonia astfel incat sa-i sufoce pe cantareti si trupele japoneze. Aceste trupe se promoveaza foarte agresiv, doresc sa-si distruga rivali din Japonia…nu vor sa aiba concureta. Pana la urma, vor sa faca profit. Asa multe televiziuni japoneze difuzeaza K-Pop…cred ca mai mult decat J-Pop si J-Rock…ca sa faca profit! Pana la urma, putini artisti japonezi se fac cunoscuti din cauza ca nu sunt promovati la fel de mult ca si trupele K-Pop. Am o prietena romanca care s-a mutat in Japonia si cam asa mi-a explicat. Si macar recunoaste ca nu ti-ar place ca televiziunile din Romania sa difuzeze filme, muzica si emisiuni unguresti non-stop, nu-i asa?

     • Si oricum o foarte mare parte din serialele moderne sud-coreene sunt copii ale serialelor japoneze sau dupa manga(benzi desenate japoneze) si romane japoneze.

     • Imi pare rau ca am starnit asa o polemica inutila.
      1. Mie imi plac si japonezii si coreenii, indiferent de trecutul lor comun. Dar imi plac pentru ca vreau sa invat de la ei.
      2. Relatiile romano-ungare pot fi, dar mai degraba nu pot fi tratate similar cu cele japonezo-coreene, dar asta nu inseamna ca nu putem sa invatam si de la maghiari la fel ca si de la celelalte popoare.
      3. Filmele, serialele, productiile muzicale de tot felul, inclusiv valul corean, cu toate ramificatiile lui, tin de ceea ce americanii numesc showbusiness. Uneori acestea intra in categoria productii de arta, dar idiferent de ce tip ar fi, ele trebuie sa aduca profit.
      4. In serialele coreene poti regasi teme universale, nu numai japoneze, cu diferenta ca ei le trateaza in felul lor specific. Aceste productii nu sunt copii.
      5. Si ungurii au filme si seriale bune si foarte bune, deci nu vad nici un impediment sa fie vazute in Romania.

     • Nu, nu mi-ar placea, e evident asta!

      Si din nou gresesti, trupele k-pop au profituri imense, citeste putin despre cele 3 mari companii care manageriaza trupe, cantareti, YG, SM Ent si JYP Ent, au profituri de milioane de euro, iar artistii lor isi vand aproape de fiecare data toate albumele scoase pe piata.

      Nu sunt de acord cu ce spui, ca vor sa-si distruga concurenta din Japonia, e normal sa doreasca sa se lanseze si acolo, din moment ce au fani si la ei, dar in ultimii ani, daca nu stiai, k-pop-ul s-a facut cunoscut si in Europa, si sunt ft apreciati si in SUA la momentul actual.

 18. @ana: Uite aici dovada ca eu spun adevarul:

  http://www.zf.ro/media-advertising/trupe-muzicale-falite-desi-au-zeci-de-milioane-de-accesari-pe-youtube-cum-liderii-unui-fenomen-muzical-global-nu-castiga-aproape-niciun-ban-acasa-9962683

  Vezi? Trupele si cantareti sud-coreeni nu castiga aproape nimic in Coreea de sud!!! De aceea vin abuziv in Japonia ca sa faca acel profit imens de care spui. Desigur acest lucru il pot face daca elimina orice concurenta, elimina orice dusman nu numai in Japonia. Desigur si SUA si multe alte tari a semnat ACTA astfel ca si americani isi cumpara muzica si filmele pe care le doresc. Daca citesti acest articol, ai sa recunosti tot ce am zis eu si nu vei putea sa nu mai recunosti.

  • Cum spuneam, mi se pare normal sa intre si pe pietele din alte tari, asa se face peste tot in lume, daca ai fani numerosi in alta tara decat tara ta natala, de ce sa nu te promovezi si acolo?

   Tot spui ca vin abuziv in Japonia, pai daca nu ar fi avut public, nu ar fi avut cum sa se promoveze acolo, fac profit si in Japonia pentru ca japonezii, consumatori de muzica, ii iubesc.

   • Da, japonezi ii iubesc? Anul trecut sau acum 2, Girls generation au dat concert in Japonia si au fost huiduite de japonezi. Cum explici asta? Pana la urma, castiga mult doar prin faptul ca se promoveaza abuziv in Japonia si in alte tarii. Isi elimina orice dusman si cand publicul nu mai gaseste alti artisti si trupe, normal ca ii asculta. Asa si cu japonezi…daca acestia vad ca trupele si cantareti lor nu se mai zaresc nicaieri…ii asculta pe cei din Coreea pentru ca ai lor au disparut. Aceste trupe sud-coreene nu fac niciun profit in Coreea. Le promit directorilor de televiziuni si radiouri si organizatorilor de concerte profituri mari, astfel sunt promovati excesiv.

    • Pana la urma, asta e parerea ta, esti libera sa crezi ce vrei!
     Eu am alta parere, si mi-o mentin!

  • Articolul mi se pare tendentios, si ce pot sa comentez in legatura cu acest articol care nu are nici un comentariu, desi e postat anul trecut?

   • Nu inseamna ca daca este de anul trecut si daca nu este niciun comentariu nu este adevarat tot ce este scris in el. Aceste lucruri trebuie sa le recunosti chiar daca iti plac coreeni de mori.

    • Nu inseamna nici ca e adevarat!

     • Bine. Oricum daca tu te crezi mai buna decat niste specialisti care au facut acest studiu atunci demonstreaza tu contrariul!!!! Fa si tu un studiu prin care tu sa demonstrezi contrariul.

     • Nu sunt in masura sa fac un studiu, dar asta nu inseamna ca trebuie sa iau de bun orice scrie pe internet.

 19. @Hotaru-chan: Bravo! Ma bucur ca ai evidentiat cele mai importante trasaturi ale japonezilor!! Japonia este o tara extraordinara, unica, misterioasa, etc. Este si o putere economica care a demonstrat in 2011 ca este cu adevarat cea mai tehnologiztata si poate cea mai dezvoltata tara din lume!! Japonezi sunt un popor plin de calitati!!

  • @ana:Asa este ai mare dreptate fiecare tara este unica in felul ei,doar ca spre deosebire de coreenii, japonezii sunt mult mai originali.Coreeni s-au ocidentalizat mult pre mult,este adevarat ca si japonezii au imprumutat foarte multe lucruri de la celelalte popare, insa au stiut sa faca in asa fel incat lucrul pe care l-au imprumutat sa-l modifice,sa-l transforme in ceva tipic japonez,ceva original.

  • @Olga:Dca vrei si nu te deranjeaza,ai vrea sa imi dai si mie id-ul tau,mi-ar face mare placere sa vb cu tine despre aceasta minunata tara si anume ”JAPONIA”.(=^-ω-^=)

   • olgam198@yahoo.com
    Si mie mi-ar face mare placere!

    • Ai si FB?

     • Sigur~ cauta Michiko Chan si ai sa ma gasesti..sa imi dai add pe mess.^^

 20. @ana:In legatura cu ura coreenilor fata de japonezi,spui ca ”mai degraba coreenii sunt indreptatiti sa-i urasca pe japonezi”…asta arata ca poporul coreean este un popor care inca nu a invatat sa IERTE.Ca de exemplul si japonezii ar putea le fel de bine sa-i urasca pe americani pt dezastrul de la Hiroshima si Nagasaki~stiu ca japonezii sunt cei care i-au atacat primi pe americani, insa dezastrul pe care l-au provocat americanii la Hiroshima si Nagasaki este mult mai mare decat cel pe care l-au produs japonezii atacand baza navala de la Pearl Harbor…iar acum revenind la faptul ca si japonezii ar putea la fel de bine sa-i urasca pe americani,ei bine ei nu o fac din contra majoritatea japonezilor iubesc America,daca intrebi un japonz unde si-ar fi dorit sa se nasca o sa iti raspunda America.Asta arata ca poporul japonez este un popor care stie ce inseamna sa ierti.

 21. Iar faptul ca poprul japonez este un popor foarte intelept care stie ce inseamna sa ierti, o arata si marea practica pe care au creato si anume ”ZEN”, care ne invata sa ne deschidem ~Mintea noastră îngustă, egoistă şi complicată înţelepciunii celei mai înalte – înţelepciunea trezirii – iar spiritul compasiunii universale sa cresca în noi inconstient, natural, automat.

  ”Zenul nu este filosofie, nu este psihologie, nu este doctrină. El este dincolo de filosofii, de concepte, de forme. Esenţa zenului nu se exprimă prin cuvinte.”

 22. Vreau sa evidentiez un lucru foarte important si anume ca eu nu urasc Coreea,sunt o persoana foarte pacifista,nu sunt rasista,nu fac discriminri sau alte lucruri de genul asta.Dar am inclinat balanta mai mult inspre Japonia,deoarece:

  1.Vreau sa evidentiez ca,coreenii nu sunt niste sfinti si nici victime asa cum spun toti si de altfel si acest articol,adik in toata aceasta neintelegere intre cele doua popoare eu nu cred ca singuri si cei mai mari vinovati sunt japonezii.

  2..De ce spun ca acest articol este impotriva japonezilor.Pai ca de exempul sa luam poza de inceput, de ce nu sa folosit o poza la fel ca si la articolul despre Relația dintre Coreea și SUA adik cu steagul celor 2 tari,si sa folosit o poza cu nite protetstari coreeni si un mesaj nu tocmai prietenos.

  3.Vreau sa le arat celor care iubesc Coreenii, ca si Japonezii au foarte multe calitati nu doar defecte asa cum cred foarte multi.

  4.De ce vreau sa arat ca si Japonezii au foarte multe calitati,deoarece sunt foarte multi care sunt pasionati de cultura coreeana insa despre vecini coreei nu prea sunt informati, iar daca ar citi acest articol si-ar face o parere oribile despre japonezii ceea ce nu cred ca si-ar dori nimeni.

  5.Iar ultimul punct este acela ca IUBESC JAPONIA.

  Oricum eu imi doresc ca pe viitor aceasta tensiune intre Coreea si Japonia sa dispara de altfel imi doresc ca intre toate statele,culturie sa dispara aceasta tensiune,ura etc.

 23. Ai foarte foarte mare dreptate! In sfarsit gasesc pe cineva cu capul pe umeri!! Si eu IUBESC JAPONIA!!

  • Desigur imi place si Coreea! Imi plac o mare parte din serialele istorice coreene si o particica din muzica lor dar tot Japonia ramane pasiunea mea.

 24. Draga Claudia,
  Oare aproape toti actori iaproape si toate actritele din serialele sud-coreene difuzate la televizor au operatii estetice.
  Eu am citit prin ziare dar si pe koreafilm ca operatiile estetice au ajuns o moda in Coreea de Sud.

 25. Bună ziua Koreafilm! Vă citesc aproape în fiecare zi articolele. Mie imi plac atât Coreea cât și Japonia chiar și China/Taiwan, urmăresc seriale coreene, japoneze și taiwaneze pe net când am ocazia(când am timp) și ascult câteodată și muzica asiatică. Acum am observat acum acest articol și l-am citit. Sper că nu voi supăra pe nimeni dar vreau să spun că coreeni nu sunt niște SFINȚI și VICTIME așa cum spune toată lumea. Acest lucru a mai fost spus de cineva mai sus.
  Am citi că în Coreea de sud, persoanele care au pielea mai închisă la culoare nu au șansă la un nivel de trai bun ca al celorlalți, nici la un loc de muncă bun sau la un partener de viață! Aceste persoane sunt discriminate și au cel mai scăzut nivel de trai. Am văzut un film filipinez în care o familie de coreeni au venit cu mici afaceri în Filipine și aceștia aveau o fică care s-a îndrăgostit de un tânăr filipinez iar părinți ei nu au fost deacord cu căsătoria lor pentru că el era INFERIOR lor, pentru culoarea tenului său. Și în serialul Ojakgyo Family, Tae Sik avea un copil cu o filipineză iar familia lui păreau a se crede superiori copilului, care avea un ten mai închis la culoare. Din câte am observat, coreeni par a se crede superiori celorlalte popoare asiatice.
  Sincer, cred că coreeni instigă la ură(chiar rasism dacă am putea spune așa) și violentă, nu japonezii. Japonezii sunt cunoscuți pentru toleranță, ospitalitate și în special tinerii japonezi care sunt foarte prietenoși și sociabili cu străinii. Japonezii nu mai au resentimente față de americani care au provocat dezastrele de la Hiroshima și Nagasaki, au învățat să ierte, așa cum spune și o altă persoană mai sus.
  În final eu sper ca tensiunile dintre coreeni și japonezi să dispară. Eu am mulți prieteni care vizionează filme/seriale și muzică coreeană și japoneză. Mă bucur că am astfel de prieteni care știu să descopere frumusețile acestor țări, la fel și eu.

 26. Bună. Acum am observat acum acest articol. Sper că nu voi supăra pe nimeni dar vreau să spun că coreeni nu sunt niște SFINȚI și VICTIME așa cum spune toată lumea, lucru care a fost spus de cineva mai sus.
  Am citi că în Coreea de sud, persoanele care au pielea mai închisă la culoare nu au șansă la un nivel de trai bun ca al celorlalți, nici la un loc de muncă bun sau la un partener de viață! Aceste persoane sunt discriminate și au cel mai scăzut nivel de trai. Am văzut un film filipinez în care o familie de coreeni au venit cu mici afaceri în Filipine și aceștia aveau o fică care s-a îndrăgostit de un tânăr filipinez iar părinți ei nu au fost deacord cu căsătoria lor pentru că el era INFERIOR lor, pentru culoarea tenului său. În serialul Ojakgyo Family, TaeSik avea un copil cu o filipineză iar familia lui păreau a se crede superiori copilului, care avea un ten mai închis la culoare. Am observat, coreeni par a se crede superiori celorlalte popoare asiatice.
  Sincer, cred că coreeni instigă la ură față de alți și la violentă, nu japonezii. Japonezii sunt cunoscuți pentru toleranță, ospitalitate și în special tinerii japonezi care sunt foarte prietenoși și sociabili cu străinii. Japonezii nu mai au resentimente față de americani care au provocat dezastrele de la Hiroshima și Nagasaki, au învățat să ierte, așa cum spune și o altă persoană mai sus.

  • Îmi plac atât Coreea cât și Japonia dar am vrut să subliniez că nici coreenii nu sunt niște sfinți.

Leave a Comment