Ramona J. [KF]

Goddess of fire Jung-yi (k-drama,2013)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in K-drama, Noutati, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , , , , , ,

1

Published on iulie 01, 2013 with 37 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

“The Goddess of Fire, Jung-yi”, descrie viaţa lui Jung-yi, prima femeie din Joseon care a făcut ceramică în timpul dinastiei Joseon, mai prezintă, de asemenea şi povestea Prinţului Gwanghae, un prinţ trist a cărui viaţă a fost ca o furtună sălbatică. La sfârșitul secolului al 16-lea, Departamentul de Ceramică de la Curtea Regală a Joseon-ului a combinat arta şi tehnica, pentru a obţine una dintre cele mai rafinate ceramici. O fată cu un talent înnăscut pentru a face ceramică şi-a propus să devină cel mai cunoscut olar din Joseon.

Image and video hosting by TinyPic

Numele ei era Ryu Jung-yi. Confruntându-se cu multe intrigi ţesute la curte şi competitori pe măsură ajunge în cele din urmă prin propriul talent să-și învingă adversarii. Tot prin multă muncă asiduă ajunge să se ridice la rangul de olar național, însă din cauza unor instabilității politice care se vor abate asupra regelui Gwanghae, povestea lor de dragoste n-are un final fericit.

Image and video hosting by TinyPic

Pentru a încheia orice tulburare Jun-yi alege să se sacrifice şi pleacă alături de prietenul ei din copilărie Kim Tae Do, cel care i-a fost mereu alături şi cel care a aşteptat-o în linişte. Părăseşte Peninsula Coreeană şi ajunge în Japonia urmând ca de aici să contribuie la răspândirea artei ceramice a Joseonului.

Image and video hosting by TinyPic

Moon Geun-yeong o va interpreta pe Jung-yi, prima femeie olar, care a făcut ceramică şi porţelanuri în timpul perioadei Joseon (secolul 16). După ce a fost răpită şi dusă în Japonia, în timpul războiului, a perseverat şi a demonstrat Japoniei superioritatea olarilor din Joseon.“Jung-yi visează să devină un maestru ceramic al Joseon-ului” a declarat Moon Geun-yeong.“Are un talent natural pentru olărit. Drama arată modul în care ea creşte prin muncă şi talent, ajungând să trăiască o viață de mare olar”, a mai declarat Moon Geun-yeong.

Image and video hosting by TinyPic

Ea a făcut o paralelă între rolul ei din Painter of the Wind şi actualul rol spunând: “Yoon Bok din Painter of the Wind şi Jung-yi din Goddess of Fire Jung-yi au câteva lucruri în comun. Ambele au un talent înnăscut, dar se lovesc în încercarea lor de a-şi realiza visele de situaţia lor şide poziţia pe care o au în societate”.Totuşi a subliniat că cele două femei-artist, Yoon Bok şi Jung-yi sunt complet diferite.”Yoon Bok încearcă să ascundă totul şi lucrează din greu singură, în timp ce Jung-yi este mult mai sinceră şi îndrăzneaţă, ea face un pas înainte de fiecare dată când învaţă ceva. Jung-yi este mult mai pozitivă şi energică”.

Image and video hosting by TinyPic

Lee Sang-Yoon va juca rolul regelui Gwanghae.El a trebuit să renunţe la Jung-yi,oricât de mult o iubea. Aceasta povară o va duce singur pentru că n-a putut niciodată s-o uite pe femeia iubită. Gwanghae a fost regele Joseon-ului care a fost detronat printr-o lovitură de stat. El a fost conducătorul de facto al Joseon-ului într-o perioadă când Japonia ataca frecvent Peninsula Coreeană, iar tatăl său regele Seonjo era prea slab şi prea bătrân ca să conducă regatul. După o domnie de 15 ani, el a fost detronat şi trimis în exil în Insula Jeju (el este regele exilat din drama „Tamra the Island”), fiind succedat la tron de regele Injo.Lee Sang-Yoon a declarat “N-am mai interpretat un rol istoric de foarte mult timp (ultimul rol istoric fiind în The Duo).Voi munci din greu şi voi analiza foarte bine rolul meu de rege Gwang-hae. Nu vă voi dezamăgi”.

Image and video hosting by TinyPic

Noh Yeong-hak îl va interpreta pe tânărul rege Gwang-hae. Acesta a mai apărut în drame istorice, cum ar fi “The Duo”, “Queen Insoo”, “The Great King’s Dream”. Fiind chiar distins de către KBS cu premiul Teenage Actor Award pentru The Great King’s Dream în anul 2012.

Image and video hosting by TinyPic

Kim Beom va interpreta rolul unui îndrăgostit care şi-ar da şi viaţa pentru femeia pe care o iubeşte. Îl va interpreta pe Kim Tae-do, care este fire generoasă cu un puternic simţ al justiţiei având de asemenea un talent remarcabil în domeniul artelor vizuale şi al artelor marţiale, am putea spune că este în acelaşi timp puternic dar şi slab. Este îndrăgostit încă din copilărie de Jung-yi, alături de care a crescut şi a copilărit. Mai târziu el va devini garda de corp a regelui Gwanghae. Kim Beom a declarat referitor la acest rol : “Sunt un pic neliniştit, pentru că este o provocare pentru mine, deoarece interpretez pentru prima dată un rol într-o dramă sageuk, dar voi da tot ce am mai bun, pentru că voi lucra alături de actori talentaţi și un staff tehnic pe măsură”.

Image and video hosting by TinyPic

Park Geon Hyeong îl va întruchipa pe Lee Yook-Do, fiul cel mare al unei familii prestigioase de olari. Pentru a reda cât mai fidel istoria şi arta meşterilor olari, Moon Geun Young şi Park Geon Hyeong au studiat minuţios arta olăritului şi a ceramicii atât din punct de vedere teoretic cât şi din punct de vedere practic, luând lecţii de olărit. Din fotografiile de mai jos se poate citi de pe chipul lor cât sunt de atenţi şi concentraţi asupra propriilor capodopere de pe roata olarului. Amândoi actorii au devenit destul de buni în modelarea lutului reuşind să modeleze cu propriile mâini, câteva vase artizanale.

Image and video hosting by TinyPic

Moon Geun Young declara:”Am repetat pe parcursul a două luni, cel puţin câte două ore pe zi, de trei ori pe săptămână. M-am gândit că nu o să fie aşa de greu , dar când am încercat mi-am dat seama că trebuie să-mi învăţ corpul să deprindă mişcările modelării lutului. Profesorul meu, de asemenea, mi-a spus că repetiţia mă va face să fiu mai bună în ceea ce fac. Am muncit din greu, astfel încât să nu arăt privitorilor că doar pur şi simplu imit lucrarea şi lucrul unui olar. Vă rog să fiţi îngăduitori şi să nu priviţi cu ochi critici chiar dacă arăt neîndemânatică în arta olăritului.“

Image and video hosting by TinyPic

Cei doi au luat lecţii de olărit de la meşterul olar Han Il Sang ale cărui vase de lut vor fi folosite ca şi recuzită pentru serial. Han Il Sang este, directorul centrului sălii expoziţionale Dopyeongyo, care este atât o sală de expoziție cât şi un atelier creaţional , fiind un „cămin” care adăposteşte piese ceramice de mult preţ de ceramică şi păstrează viu porţelanul alb. El speră că această dramă va aminti tuturor istoria ceramicii şi modul în care această istorie este o parte importantă a moştenirii coreene.
Staff-ul acestei drame a decis, să prezinte în cadrul acestei drame şi câteva piese istorice de ceramică, pentru a bucura ochii telespectatorilor dar şi în ideea de a-i învăța pe cei din generaţia actuală, istoria și cultura acestei arte.

Image and video hosting by TinyPic

Lee Kwang Soo va juca rolul irascibilului prinţ Imhae Yi Jim , fratele mai mare al lui Gwanghae.Im Hae are un complex de inferioritate faţă de fratele său, prinţul Gwanghae, care-l întrece pe toate planurile. Din acest motiv, prinţul Imhae face tot posibilul ca regele Sunjo să nu-l mai agreeze pe fratele său. Iată ce declara Lee Kwang Soo despre rolul negativ pe care-l va interpreta : “Am încredere în scenaristul Kwon Soon Kyu, cel care a scris scenariul pentru drama Warrior Baek Dong Soo, produsă pentru SBS şi regizorul Park Sung Soo, care a regizat drama produsă pentru MBC, Do As You Want. M-a impresionat plăcut drama regizată de către acesta, aşa că este o onoare să fac parte din proiectul regizorului Park Sung Soo”.

Image and video hosting by TinyPic

Lee Kwang Soo a spus că a vrut dintotdeauna sa fie un actor antagonist şi să accepte provocarea atunci când va veni o asemenea ofertă. Se pare că dorinţa sa i-a fost îndeplinită iar acea provocare mult râvnită a venit odată cu acest rol negativ. A promis să-şi pregătească rolul cu foarte mare atenţie şi așteaptă cu nerăbdare să prezinte o parte a lui însuși aşa cum nu a mai prezentat-o până acum.

Image and video hosting by TinyPic
În alte roluri îi vom putea vedea pe Lee Jong-Won care îl va interpreta pe Yoo Eul-dam, tatăl eroinei iar Jin Ji-hee o va interpreta pe Jung-yi atunci când era mică. Tânărul actor Park Geon-Tae va interpreta rolul tânărului Kim Tae-do.Song Ok-Sook o va interpreta pe Heng-soo.Oh Seung-Yoon îl va interpreta pe tânărului Lee Yook-Do, cel care este mereu în competiţie cu Baek Pa-seon, atunci când vine vorba de ceramică porţelan şi arta olăritului.

Image and video hosting by TinyPic

Actriţa Han Go Eun este cea care o va întruchipa pe Kim Inbin, o concubină regală. Personajul este descris ca fiind o fată deșteaptă şi frumoasă, însă după intrarea ei în palat, aceasta devine dintr-o tânără suavă şi delicată într-un strateg îndrăzneț și un intrigant în lupta pentru putere, luptă care se ascunde în spatele zidurilor palatului.

Image and video hosting by TinyPic

O altă prezenţă feminină din serial va fi Seo Hyun Jin care o va interpreta pe Hwa Ryung, cea care speră că va deveni şi ea un olar faimos devenind astfel şi ea rivala lui Jung-yi.

Image and video hosting by TinyPic

Jeon Gwang Ryeol va fi Yi Sam-Pyeong, un maestru artizan al ceramicii şi al olăritului din Arita care va fi profesorul şi mentorul lui Jung-yi.

Image and video hosting by TinyPic

Regizorul dramei este Park Seong-soo , iar scenariul este asigurat de către Kwon Soon-gyoo cel care a scris scenariul pentru Warrior Baek Dong-soo .Această dramă va fi difuzată după terminarea serialului “Gu Family Book” pe data de 1 iulie anul curent. Va avea 32 de episoade, genul serialului fiind istoric & romantic, Perioada de difuzare : 01-iulie- 2013-iulie – 15- Octombrie 2013 în zilele de luni şi marţi pe canalul MBC.

Image and video hosting by TinyPic

Goddess of fire Jung-yi are la baza scenariului o figură feminină reală din istorie şi anume maestru ceramic Baek Pa Sun și va dezlega firul încurcat al istoriei coreeane despre invazia japoneză și ceramica albă a Dinastiei Yi, arătând cât de avansată a fost cultura coreeană. Serialul aruncă o privire în trecut către tehnica ridicată de fabricare a porţelanului coreean.Razboiul Lim Jin din 1592 este menţionat în istorie ca” războiul porţelanului “, deorece mulți dintre maeştrii porţelanului coreean au fost luaţi de către Japonia şi au contribuit la dezvoltarea porţelanului japonez.

Image and video hosting by TinyPic

Baek Pah-Sun este prima femeie porţelanist din Coreea care a mers în Japonia în timpul acestui război şi a contribuit la răspândirea ceramicii şi a porţelanului coreean în Japonia. A fost foarte respectată acolo şi încă mai este păstrat acest respect pentru această maestră a porţelanului.Există în Japonia în oraşul Arita, un loc comemorativ dedicat ei.

Surse: dramabeans,soompi,hancinema,dramawiki,koreadrama.org

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

37 comentarii

There are currently 37 comentarii on Goddess of fire Jung-yi (k-drama,2013). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Multumim pentru recenzie! Serialul pare foarte interesant si imi place mult tema abordata! Este primul serial in care aud despre olari si mi-ar placea mult sa il urmaresc,asa ca sper ca o sa fie la tv..Actorii imi sunt indragiti iar dragalasa Moon Geun Young sunt sigura ca o va interpreta minunat pe Jung Yi. O zi buna sa aveti! :*

 2. Este un subiect foarte interesant. Combinatie intre tehnica si arta. Chiar vreau sa il vad. Trebuie sa marturisesc ca aflasem deja de serial si stiam in mare subiectul, dar nu stiam nici pe departe atatea amanunte si nici nu vazusem pozele foarte frumoase cu costumele de epoca. Serialul are multi actori foarte buni pe care i-am vazut si o sa ii revad cu placere. Si fiind o productie MBC, ma astept sa apara si la noi pe TVR1 :). Cat de curand sper. Multumim de prezentare, Ramona :*!

  • astept impresii dupa ce-l vei vedea :)

 3. Mulţumim Ramona pentru acest frumos şi detaliat articol, este primul serial cu această temă, tema olăritului, am văzut în majoritatea serialelor istorice porţelanuri şi vase de lut foarte frumoase şi acum vom avea ocazia să urmărim cum se realiza în istorie vasele de porţelan, şi vom vedea istoria porţelanurilor. De actori ce să mai spun, toţi ne sunt cunoscuţi şi cei mici şi cei maturi şi va fi o reală plăcere să îi revedem, iar frumuşelului Kim Beom îi stă foarte bine în costumaţia asta şi cu plete şi va fi interesant să îl vedem în prima lui dramă istorică. Şi sper să îl vedem cât mai curând la noi la tv fiind o producţie MBC :)

  • Sa speram ca o televiziune de la noi il va difuza pe postul sau….. cine stie ce ne rezerva viitorul… Surprize surprize (si eu sper ca cei de la TVR1 sa o difuzeze, fiind vorba de o k-drama produsa de MBC)

 4. multumim Ramona ptr. articol si detalii. Abia astept sa vad aceasta drama, tinand cont ca dramele istorice sunt preferatele mele voi astepta numai decat startul ^^

 5. Abia astept sa inceapa :) Gu Family Book s-a terminat, mi-a placut tot serialul, dar au stricat-o rau cu finalul, nu spun nimic, sa nu fac spoiler pt cei care inca il urmaresc, o sa spun mai multe la recenzia despre Gu.

  Cat despre acest serial, l-am asteptat cu interes, abia astept sa o revad pe Moon Geun Young, si sunt ft curioasa ce pereche va face cu acest actor din The Duo, cum se vor potrivi. Imi place ft mult Noh Yeong Hak, acest actor tinerel este ft talentat, cred ca o sa mai aiba multe multe roluri in seriale istorice, si nu numai.

  Multumim pt prezentare Ramo ;)

  Fiti pe faza miercuri, va aparea un articol semnat de mine si Ramo despre serialul de la KBS, care va incepe din 3, dupa Heaven’s Mandate!

  • hihihi iti place sa tii lumea pe jar nu-i asa? :))

 6. Si ma bucur ca sunt atatia actori cunoscuti in aceasta productie :) Si Kim Bum pe care l-am vazut ultima oara in That Winter!

 7. In prima poza Moon Geun Young aduce putin cu Lee Young Ae!…

 8. Stiam subiectul, dar am citit cu mult interes recenzia facuta. Multumesc si pentru detaliile legate de pregatirea actorilor. Este stiut cat de meticulosi sunt actorii coreeni atunci cand e vorba sa-si pregateasca rolurile si cat efort depun pentru ca personajele lor sa fie cat mai veridice. Multe chipuri foarte cunoscute si indragite. De ceva vreme se poarta iar dramele sageuk si ma bucur ca au priza la public. Sunt curioasa cum se va descurca Kim Bum in pielea lui Kim Tae-do. Despre Moon Geun Young ce sa zic? personajele interpretate de ea au intotdeauna un parfum deosebit. In mod cert o drama care va avea un rating cu doua cifre!

 9. Ma bucur ca joaca actorul meu preferat, Jeon Gwang Ryeol! Serialul pare interesant…

 10. Auzisem despre serial si chiar ma documentasem putin, insa articolul m-a facut şi mai fericita….Am aflat totul despre actiune si actori….Imi place foarte mult subiectul si sper sa fie difuzat si la noi…
  Mii de multumirir pt articol,Ramona!!!

 11. Moon Geun Young mi-a placut foarte mult in rolul lui Shin Yun-bok, si atunci cand am cautat informatii despre ea, am aflat ca va juca din nou rolul unei artiste, prima femeie-olar. Multumesc Ramona ca ne-ai prezentat serialul, imi place mult atat tema cat si perioada prezentata (epoca Joseon e favorita mea din istoria coreeana), si joaca foarte multi actori cunoscuti. Poate-poate si Tvr va difuza serialul (eu as dori foarte mult!), in toamna sau iarna…
  Imi place foarte mult si vestimentatia, atat de multe nuante de albastru!

 12. Abia astept sa vad cum va fii.Chiar vroiam sa vad un film in care rolul principal sa fie si al unei femei.Kansamida

 13. Ups! Pustiulica din Pictorii Regelui ! Multa lume nu apreciaza aceasta actrita,ca e prea banala,ca nu e frumoasa ,ca nu e asa si pe dincolo,dar mie mi-i draga tare ,o dulceata de fetita! Alt film,alta drama istorica,unde ajungem fratilor? Ramo,vad fata draga, ca te-ai cuplat la conducta cu noutati! Abia astept sa vad si acest film!

 14. Minunata recenzie.Multumesc.

 15. Interesant subiect, sper sa-l pot urmari.

 16. Oare cum ies sarmalele fierte in asa oala,dar fasolea cu ciolan afumat?

  • De te lingi pe degete :)

 17. Tocmai am terminat si eu cele doua episoade difuzate! Imi place serialul, promite :) Acum sa trec si la Sword and Flower ;)

 18. Am vazut si eu primul episod!Promite multe!

 19. L-am vazut si al doilea ,dar inca nu am reusit sa-mi aleg oala pentru sarmale,mai caut! hi hi!

  • Eu zic sa-ti alegi un servici pt ceai :)

  • Unde ai vazut episodul?Mi-as dori si eu sa vad..

 20. Eu cred ca pana la urma ,am sa aleg din toate cate un exemplar! Ca sa pot face si ceai si sarmale si fasole si ….de toate!

 21. Interesant serial!
  Sper ca-l vor cei de la tvr. Momentan dau numai reluari.
  Ce credeti ca vor da dupa The Duo?

 22. Cam gata,s-au dus zilele linistite si fericite,intriga si goana dupa putere se infiltreaza miseleste!

 23. Inca un serial terminat! :)

 24. Chiar daca pentru mine rolul din acest serial, al lui Moon Geun Young, nu l-a depasit pe cel din Painter of the Wind, a fost un serial ok. Jung Gwang Ryul m-a surprins cu personajul sau negativ pana in maduva oaselor, si pana la final…ma gandeam ca se da pe brazda, dar nici vorba.
  De fapt, el n-a prea fost mentorul lui Jung Yi, mai degraba dusmanul ei!

 25. Aproape tot serialul (sunt traduse 27 din 32 de episoade pana acum) este tradus la adresa de mai jos!
  http://kseriale.blogspot.ro/2013/08/jung-yi-goddess-of-fire.html

 26. Am inceput sa il urmaresc pe net acest serial si e foarte frumos si interesant desi personajul Jung Yi pare uneori asa naiva

 27. am terminat si eu acest serial dar finalul e putin diferit fata de cel prezentat in articol deoarece fratele ei TAE DO moare iar ea merge singura in Japonia in rest a fost super

Leave a Comment