Ana-Maria Ruse [KF]

Cele 9 Jang Hee Bin

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Actori, K-drama, Noutati, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , , , , , , , ,

Ribbet collage

Published on martie 28, 2013 with 27 comentarii

Jang Hee Bin este probabil figura feminină cel mai des portretizată în serialele istorice coreene. V-aţi întrebat vreodată de ce, dar şi care sunt actriţele care au interpretat rolul acestei „femme fatale” de-a lungul timpului? Probabil povestea vieţii ei e cea care îi inspiră pe regizori, modul în care a ajuns de la o simplă femeie la statutul de concubină regală, şi mai apoi la cel de regină a unei ţări. Sau sfârşitul ei tragic, dar mai ales reputaţia de femeie diabolică, care ar fi făcut orice pentru a obţine puterea la curtea regală.

Să trecem întâi puţin la povestea vieţii ei.

Jang Hee Bin, sub numele ei real, Jang Ok Jeong este una din cele mai cunoscute concubine regale din timpul dinastiei Joseon. Tatăl ei a fost Jang Hyeong, iar mama ei, doamna Yun din clanul Papyeong Yun.

Ok Jeong devine una din servitoarele reginei Jangnyeol (a doua regină a regelui Injo), la recomandarea prinţului Dongpyeong (verişorul regelui Sukjong). În anul 1686, după o vizită pe care regele Sukjong o face reginei Jangryeol (care era străbunica lui vitregă), acesta o remarcă pe Ok Jeong şi decide să o facă concubina sa, oferindu-i titlul de „suk-won”. Doi ani mai târziu e ridicată la gradul de „so-ui”, iar mai apoi la cel de „hui-bin” (de unde vine şi numele de Jang Hee Bin), după ce dă naştere unui fiu, viitorul rege Gyeongjong. E posibil ca Jang Hee Bin să mai fi avut un fiu, prinţul Seongsu, dar identitatea lui este pusă la îndoială de istorici. Când regina Inhyeon (cea de-a doua regină a lui Sukjong) este deposedată şi trimisă în exil în mai 1688, Jang Hee Bin devine a treia regină consoartă, sub numele de regina Buok, şi este susţinută din spate de facţiunea Soron. Fiul ei devine prinţul moştenitor.

În 1694, când regina Inhyeon a fost absolvită de crimele sale, şi a revenit ca regină, Jang a fost detronată şi a revenit la statutul de „hui-bin”, dar în 1701 regina a murit răpusă de o boală necunoscută. Se spune că Hee Bin a fost descoperită de rege în timp ce se ruga pentru moartea rivalei sale împreună cu fratele ei, Jang Hui Jae. În acelaşi an a fost condamnată la moarte prin otrăvire. A murit la 42 de ani.

Cu toate că a sfârşit într-un mod nedemn de o regină şi concubină regală, postum i s-a acordat titlul de „doamna Oksan, mare concubină”. Fiind singura concubina regală care a devenit regină (Sukjong a dat un decret prin care interzicea ca vreo concubină să poată accede la statutul de regină, după cele întâmplate), în timpul dinastiei Joseon, şi se crede că ea a contribuit din plin la înscenarea reginei Inhyeon, este clar de ce îi fascinează pe regizorii coreeni. 8 actriţe coreene au interpretat-o pe Jang Hee Bin din 1961 până în 2010, iar din aprilie Kim Tae Hae va avea ocazia de a fi actriţa cu nr. 9.

Voi începe cu Kim Ji Mee. Veterana actriţă, născută în 1940, şi activă din 1957, a interpretat personajul în filmul „Jang Hui Bin” regizat de Jeong Chang Hwa în 1961. Kim Ji Mee a jucat în peste 400 de filme, şi a fost numită Elisabeth Taylor a Coreei, pentru asemănarea cu celebra actriţă.

În 1968 Nam Jeong Im primeşte rolul din filmul „Femme Fatale, Jang Hee Bin”, regizat de celebrul Im Kwon Taek. Actriţa care a jucat la rândul ei în sute de filme, şi a fost una din actriţele cele mai bune ale anilor 60/70, s-a născut în 1945, şi a murit în 1992 la doar 47 de ani.

În 1971 au început să fie produse dramele tv cu acest personaj controversat. Yoon Yeo Jeong (The Actresses, The Housemaid, The Taste of Money) interpretează acest rol în serialul „Jang Hui Bin” produs de postul MBC în 71. Actriţa născută în 1947 este activă şi astăzi şi a jucat în peste 100 de filme şi seriale.

Lee Mi Sook (Untold Scandal, The Actresses, Princess Ja Myung) primeşte rolul Jang Hee Bin în 1981, în drama produsă de MBC sub numele „Women of History: Jang Hui Bin”, regizată de Im Chung. Lee Mi Sook este născută în 1960.

Tot la MBC se difuzează serialul „500 Years of Joseon: Queen Inhyeon” în 1988. Pentru prima oară, Jang Hee Bin nu mai e personajul principal, ci regina Inhyeon. În acest serial, regizat de marele Lee Byung Heon, diabolica concubină regală este intepretată de actriţa Jeon In Hwa (Ladies of The Palace, King and I, Feast of the Gods) născută în 1965.

În 1995 postul SBS produce la rândul lui un serial despre viaţa lui Hee Bin, sub numele de „Jang Hui Bin”, regizat de Lee Jong Soo. În rolul principal era aleasă debutanta Jung Sun Kyung (Empress Myung Sung, Ballad of Seo Dong, Cruel Palace), Jang Hee Bin fiind primul serial în care avea să joace actriţa născută în 1971.

În 2002 era rândul postului KBS, sub regia lui Han Cheol Gyeong şi Yi Yeong Guk să producă serialul „Jang Hui Bin”. Cei doi au ales-o pe actriţa Kim Hye Soo (Style, The Thieves) născută în 1970 pentru rolul principal.

MBC producea al 4-lea serial în care Jang Hee Bin apare ca personaj, în 2010. În „Dong Yi”, regizat de Lee Byung Heon, Hee Bin nu este personajul principal, ci Choi Suk Bin, altă concubină a regelui. Lee So Yeon (Untold Scandal, Temptation of An Angel, Dr.Jin) născută în 1982, este cea mai tânără actriţă care a interpretat rolul celebrei concubine.

Kim Tae Hee născută în 1980 o va interpreta pe Jang Hee Bin începând cu luna aprilie 2013, în serial produs de SBS sub numele de „Jang Ok Jeong”. Acest serial va fi regizat de Bu Seong Cheol, şi o va prezenta pe Hee Bin în perioada în care este sub aripa protectoare a reginei Jangnyeol şi îşi prezintă talentul de croitoreasă.

Dintre cele 9 actriţe, Lee Mi Sook e considerată a fi cea care a interpretat cel mai bine acest rol. Care este părerea voastră?

Surse: Wikipedia, seanmaclair25.wordpress, star.ohmynews.com, youtube

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

27 comentarii

There are currently 27 comentarii on Cele 9 Jang Hee Bin. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Multumesc ptr. articol,documentat,dar ptr. o parere ar trebui sa fi vazut toate variantele,or eu am vazut-o doar in Dong Yi.O zi buna.

  • Si eu am vazut doar Dong Yi, si voi urmari Jang Ok Jeong, dar cat de interesant ar fi sa le urmarim pe toate, nu-i asa?

 2. Daca anul trecut producatorii sud-coreeni ne-au facut imaginatia sa calatoreasca in timp, cu Dr.Jin, cu Rooftop prince sau cu Queen Inhyeon’man, sa ne asteptam ca anul acesta sa avem parte de mai multe re-make-uri? Nu ar fi rau,mai ales ca multe din serialele care au facut senzatie la ei nu se mai gasesesc pe net,datorita vechimii : Ladies of the palace, Age of warriors,500 years of Joseon Dinasty(a rulat la ei vreo 7 ani cu aprox),Tears of dragon si multe altele care ar putea fi interesante pentru cineva pasionat de serialele istorice coreene.Sunt seriale “de colectie”,scenariul este realizat in exclusivitate dupa scrierile (lor) istorice,au foarte putine ingrediente moderne (pupaturi,scene mai nude,etc),si multi dintre actorii,azi celebrii,si-au facut debutul atunci

  • Da, seriale de colectie, bine zis! Sunt atat de multe, dar din pacate nu se gasesc subtitrate in engleza…

 3. din ce-am vazut din cinematografia coreeana si avand in vedere rolul fantastic facut de Lee Mi Sook in Printesa JaMung, e posibil ca ea sa fi fost cea mai buna;
  felicitari pt articol,,

  • S-ar putea, e o actrita ft buna!

 4. De exmplu in verisiune din 1988-”Queen Inhyeon”,rolul concubinei Choi Suk-bin(Dong yi pentru multi dintre noi) este interpretat de Kyeon Miri(d-na Choi din Giuv,palatului).In fragmentul video postat de Ana “Happy Time,Masterpiece Theater” o puteti vedea de la min 18:32( este batuta,apoi intr-o noapte vede doua slujnice cum ingropau ceva in gradina ,si a doua zi se duce repede la Sukjong sa o “parasca” pe d-na Jang…:))..De vazut tot fragmentul
  In prod.din 2003 Jang Hee bin/Royal story,in rolul exilatului Kim Chun taek(va mai aduceti aminte de el din Dong yi) nimeni altul decat Song il gook:

  http://www.youtube.com/watch?v=WAwQPtucQ9c&feature=related

  • Iar in cel din 2002, Choi Suk Bin e interpretata de Park Ye Jin :)

 5. Mulţumim pentru prezentare Ana, eu am văzut doar Dong Yi cu consoarta regală Jang Hee Bin, dar tare mult mi-ar plăcea să le văd şi pe celelante…

 6. Multumim pt minunatul articol,Ana! Si eu am vazut latura acestui personaj doar in Dong Yi, insa mi-ar placea sa il vad in primul rand pe cel cu Kim Tae Hee,atunci cand va aparea,desi cred ca fiecare exceleaza in felul ei,asa ca toate ar merita vazute.

 7. Frumoasa recenzie Ana, demna de frumoasa ,,femme fatale” a Joseonului! Multumesc pentru enumerarea serialelor, nu stiam ca au facut atat de multe filme si seriale despre ea. Eu am vazut doar Dong Yi, si Lee So Yeon a jucat excelent, dar si lui Lee Mi Sook ii sta bine rolurile intrigante, cum am vazut si in Printesa Ja Myung, cred ca a facut un rol de exceptie, pacat ca serialul nu se poate gasi.

 8. Cat despre noul serial, eu as spune despre Jang Hee-bin ,,designer” in loc de croitoreasa :) Kim Ta Hee este extraordinar de frumoasa in ultima poza in hanbokul albastru-mov!

  • Da, pe site-urile in engleza, chiar asa i se spune, “fashion-designer”, dar eu am ales sa-i spun croitoreasa, un cuvant mai potrivit pt acele vremuri.

   • :)…si pt acestea…in lb romana aduce meseria la “rangul” ei….apropos de “cizmar, nu mai sus de carâmbul cizmei”…;-)

 9. Sunt curioasa de drama, mai ales ca e prima drama istorica a lui Kim Ta Hee. Cat despre cea mai buna actrita in rolul lui Hee Bin… nu stiu ce sa zic, ca eu am vazut doar Dong Yi si mi-a placut enorm “aceea Hee Bin”.

  • Cred ca majoritatea am vazut doar Dong Yi…pacat ca nu e nimeni care sa ne impartaseasca din celelalte…sper sa fiu eu daca le voi gasi :)

   • Ana, spor la vizionat daca le gasesti si sa ne impartasesti si noua! Sunt si mai curioasa. Dar cred ca in noua drama va fi creionat un personaj pozitiv.

  • Eu am vazut si serialul lui Kim Tae Hee cu acest personaj controversat as putea spune din punctul meu de vedere, Jang Hui/Hee Bin sau Jang Ok Jeong, iar Kim Tae Hee mi s-a parut cea mai blanda, la propriu, Jang Hee Bin.

 10. Poate sunt subiectiva, insa cred ca Lee So Yeon a interpretat-o poate cel mai bine. A fost ca o furtuna de sentimente, imbinate cu putere si slabiciune. Cand ma gandesc la acest personaj, imi apare in minte Lee So Yeon. A fost perfecta pentru acest rol

 11. Nu stiam ca au fost atatea ecranizari. :)
  Cred ca ar merita sa le vedem pe toate. As vrea sa vad niste filme mai vechi, fara toate “ingredientele moderne pentru succes”, mai aproape de ce scrie in cronicile istorice. Si cred ca au jucat excelent toate actritele. Ana, daca o sa ai ocazia sa le vizionezi, sunt sigura ca o sa ne impartasesti impresii :).

 12. Lee Mi Sook, nu Lee So Yeon a fost actrita cea mai tanara care-a interpretat-o pe Jang Ok Jeong. Lee Mi Sook avea 21 de ani cand a interpretat-o, pe cand Lee So Yeon 28. Dar daca te iei dupa varsta actuala a tuturor actritelor mentionate, atunci asa e, Lee So Yeon e cea mai tanara.

 13. Sunt 10 de fapt. In 2016, in Jackpot sau The Royal Gambler, Oh Yeon Ah o interpreteaza pe cea de-a 10-a.

 14. In The Royal Gambler din 2016 apare deasemenea Jang Ok Jung

 15. In rolul lui Jang Hee Bin din 2016 din drama The Royal Gambler, joaca actrita Oh Yeon-A.

 16. Sunt 10 in total cu tot cu The Royal Gambler (Oh Yeon-A). :)

 17. Iata conform Wikipedia, toate portretizarile in filme si seriale ale acestei “femei fatale”:
  Portrayed by Kim Ji-mee in the 1961 film Jang Hui-bin.[13]
  Portrayed by Nam Jeong-im in the 1968 film Femme Fatale, Jang Hee-bin.[14]
  Portrayed by Youn Yuh-jung in the 1971 MBC TV series Jang Hui-bin.[15]
  Portrayed by Lee Mi-sook in the 1981 MBC TV series Women of History: Jang Hui-bin.[15]
  Portrayed by Jeon In-hwa in the 1988 MBC TV series 500 Years of Joseon: Queen Inhyeon.[15]
  Portrayed by Jung Sun-kyung in 1995 SBS TV series Jang Hui-bin.[15]
  Portrayed by Kim Hye-soo in the 2002 KBS2 TV series Royal Story: Jang Hui-bin.[15][16]
  Portrayed by Lee So-yeon in the 2010 MBC TV series Dong Yi.[17]
  Portrayed by Choi Woo-ri in the 2012 tvN TV series Queen In-hyun’s Man.
  Portrayed by Kim Tae-hee and Kang Min-ah in the 2013 SBS TV series Jang Ok-jung, Living by Love.[18]
  Parodied by members of the pop band Shinhwa in the August 25, 2012 episode of jTBC variety show Shinhwa Broadcast.[19]
  Portrayed by Oh Yeon-ah in the 2015 SBS TV series Jackpot

 18. Multumim pentru completarea datelor! Aceasta recenzie a aparut in 2013, pe vremea aceea erau numai noua seriale :) Cred ca viata lui Jang Hee-bin este un izvor nesecat pentru regizorii coreeni, poate fi prelucrata si editata in mai multe feluri. Vor mai apara si alte seriale, sunt sigura.

Leave a Comment