koreafilm

8 minunăţii dulci coreene

Written by koreafilm. Posted in Han style, Hanshik - Gastronomie, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , , , , , , ,

1

Published on martie 08, 2013 with 13 comentarii

de Celine_blue

Acestă recenzie am făcut-o special pentru această zi specială de primăvară. Dedic această recenzie tututror doamnelor şi domnişoarelor de orice vârstă, din lumea întreagă, mai ales din România şi în mod special fanelor Coreea din România.

După cum ştim în vasta şi minunata bucătarie coreeană orezul are un loc extrem de important şi bine stabilit. Orezul nu se foloseşte numai la felurile principale ci şi la unele deserturi. Majoritatea prăjiturilor din orez au un conţinut foarte mic de zahăr dar în schimb au un conţinut ridicat de carbohidraţi iar unele au un conţinut mare de fructe sub diverse forme (pastă de fructe, bucăţi uscate sau proaspete, ş.a). Dar haideţi să trec mai degrabă la prezentarea minunăţiilor dulci coreene pe care le-am ales pentru această recenzie.

● Injeolmi (sau patinjeolmi – în scrierea romanizată sau 팥인절în limba coreeană).

Injeolmi este o prăjitură făcută din orez alb obişnuit şi chapssal - orez lipicios. Cele două tipuri de orez se amestecă şi se pun într-o oală, la aburit,  până ce totul devine moale.

După ce se răceşte, se aşează pe o placă de lemn plată numita anban. Din această compoziţie se formează bulgăraşi care se vor rula printr-o pudră de soia numită pat. Prăjiturile se pot încălzi ulterior şi îşi vor păstra foarte bine gustul şi textura moale.

Baekseolki (백설) ce înseamnă în limba coreeană zăpadă.

Se pune la înmuiat seara, în apă rece, orez lipicios şi orez nelipicios – maepssal. Dimineaţă se amestecă cele doua tipuri de orez şi se macină într-un mojar cu pistil. Când încep să se formeze bucăţele mici ce seamănă cu fulgii de nea, se va adăuga peste ei zahăr şi amidon. Se va pune apoi puţin la aburit.

Aceasta este o reţetă de bază pentru prăjiturile din orez, dar este totodată cea mai simplă. Baekseolki este foarte gustoasă şi dulce.

Ggul-ddok () se traduce „ prăjitură de orez cu miere”.

Se va pune într-o oală la fiert, orez lipicios şi mepssal – cel nelipicios. După ce se va răci, se frământă compoziţia de orez şi se vor forma biluţe mici. În mijlocul biluţelor se fac câte o gaură şi se va turna sirop (sunt mai multe tipuri de siropuri ce se pot turna în aceste prăjituri) şi apoi se va pune câte un căpăcel din compoziţia de orez, pentru a acoperi găurelele pline cu sirop.

Se poate adăuga în compoziţia de orez şi colorant alimentar de diverse culori, pentru a face biluţele să arate mai vesele. Această prăjitură este dulce, micuţă şi drăguţă.

Acestea au fost câteva sortimente de dulciuri din orez. Acum o să prezint şi câteva dulciuri ce au la bază fructe ce intra în categoria de dulciuri Sukshilgwa adică prăjituri din fructe.

Sukshilgwa (숙실과) este un dulce făcut din fructe ce au fost în prealabil încălzite şi apoi glazurate cu miere sau zahăr. Sukshilgwa tradus literal înseamnă „ fructe fierte” şi este un dulce tradiţional ce poate fi servit în special la petreceri mari. În prezent este mai greu de găsit în casa oricărui coreean datorită procesului de preparare care necesită mult timp.

Joran (조란) este un desert coreean foarte delicios, care se prepară din fructe de jojoba, fierte în apă cu miere până vor deveni moi. După ce se va răci, se vor face biluţe ovale din compoziţie, iar la unul din capete se va înfige câte un sâmbure de pin, ce este considerat ca un detaliu decorativ. Şi acest sortiment necesită foarte mult timp dar este în acelaşi timp un dulce foarte sănătos şi gustos.

Yullan/Yulran (율란) este un dulce făcut din castane.

Castanele se vor fierbe în apă cu miere (cantitatea de miere se va adăuga după preferinţa fiecăruia) până când devin foarte moi şi pot fi modelate cu mâna.  După ce castanele se vor răci se poate adăuga şi puţin praf de scorţişoară. Forma cea mai întâlnită a  yullanului este aceea de picătură mai lunguiaţă. Prăjiturile yullan pot fi pudrate cu cacao, praf de scorţişoară sau nucă pisată.

Saegran/Sengran (생란) este un dulce ce se prepară din ghimbir. Crusta ghimbirului se curăţă şi se fierbe în apă cu zahăr până când va deveni moale. Ghimbirul se macină (sau se va rade pe partea mică a răzătoarei) mărunt şi apoi se amestecă cu miere şi cu coaja fiartă şi pasată. Saegran poate fi pudrat cu zahăr, nucă de cocos sau mai rar cu nucă pisată. Saegran are o aromă specială, aceea de dulce-picant.

Şi acum pentru un final de recenzie superb, revin la prăjiturile din orez şi vă prezint cireaşa de pe tort şi anume Hwajeon.

Hwajeon/Jindallae Hwanjeon este denumită şi Clătita Azalee.

Hwajeon este o prăjitură în formă de clătită mică, făcută din făină de orez lipicios, zahăr şi flori, în special – Rhododendron Mucronulatum (denumit şi trandafirul de munte, sau bujorul de munte, sau Azalee) sau panseluţe.

Coca se frământă pe o tigaie fierbinte unsă cu ulei vegetal. Acest dulce se consumă în special pe 3 martie, în calendarul lunar, de Samjinnal.

În final doresc să vă fac şi 2 dedicaţii muzicale, 2 melodii care îmi sunt tare dragi mie şi sper să vă placă şi vouă:

Eu vă doresc tuturor să aveţi parte de o primăvară frumoasă care să vă aducă multe bucurii şi împliniri, să fiţi fericite, iubite aşa cum  vă doriţi, să aveţi multă sănătate, noroc în toate, să aveţi parte numai de lucruri bune şi frumoase cu izbândă maximă şi un sincer LA MULŢI ANI!

Surse: koreafilm, wikipedia, wordpress, naver.com, greenteadesign, kimshii.com

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

13 comentarii

There are currently 13 comentarii on 8 minunăţii dulci coreene. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. dar de ce nici un comentariu??????????dar unde au disparut comentariile de la acest articol?????????

  2. doamne ce bine arata!!!! cred ca e putin spus faptul e sunt delicioase.

  3. buna delicatesele prezentate arata super! felicitari poate ne mai prezinti ceva!bafta.

  4. Mama ce bunatati! Numai acum am timp sa ma uit mai pe indelete. Arata super si cred ca sunt la fel de bune. O sa incerc la vara cand o sa am mai mult timp. :)
    Kamsahamnida, celine!

  5. Sarumana pentru masa ! Dupa cum arata cred ca sant si foarte gustoase! Mmmmmm i-mi lasa gura apa! Cand o sa am ceva timp liber ci SIGuranta am sa le incerc,dac nu or iesi la gust ,macar la aspect sa fie cat mai aproape de realitate!

  6. promit ca voi mai face astfel de articole daca veti fi FANI cuminti (hihihi), poate voi prezenta si ceva feluri de papita buna si apoi la urma un desert. ce ziceti? v-ar placea o astfel de recenzie?

    • Cu SIGuranta ar fi o recenzie…. PE GUSTUL MEU… Ca sa zic asa :P.

  7. Cu multa SIGuranta vom aprecia sugestiile tale de meniu!Iar daca mai lipesti si niste poze atatatoare de simturi,ne dai pe spate !

  8. Fie ce-o fi ,numai papa bun sa fie ,iar daca se poate sa gasim si ingredientele!

  9. Am si eu o intrebare …. Pot gasi Orez Lipicios in supermarket ?! :/

  10. Wow

Lasă un răspuns către LIVIA