koreafilm

Jindo

Written by koreafilm. Posted in Informatii utile, Istorie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: ,

Overhill Kennels

Published on decembrie 02, 2012 with 42 comentarii

de Celine_blue

Jindo sau Jinto (Jindogae este numit în limba coreeană – gae înseamnă câine deci Jindogae înseamnă câinele Jindo – informație ce am primit-o de la o persoană din Coreea) este un câine corean ce poartă numele Insulei Jindo (din partea de sud-vest a Coreei de Sud) și este cel mai iubit câine  din Coreea. Rasa Jindo este una dintre cele 3 rase de câini nativi din Coreea, alături de Sapsari și Pungsan.

Aspectul fizic

Jindo are o statură medie, este un câine energic cu un corp puternic, compact, urechile mici, laminate, triunghiulare sau în formă de seceră, în poziție verticală, iar coada are o audiere acută și este buclată peste partea din spate a corpului.

Culoarea  blănii

Blana este deasă și moale, iar culorile sunt diverse:

Albă

Alb cu cafeniu

Galbenă

Roșcată

Roșcată cu alb

Cafenie

Cafenie cu alb

Neagră, neagră cu cafeniu

Neagră cu roșcat

Cele mai des întâlnite sunt culorile: albă, roșcată, cafenie sau combinația celor 3 culori.

Câinele Jindo are o statură medie.

Înălțimea - femelele au o înălțime ce variază între 41 și 58 cm iar masculii între 48 și 65 cm.

Greutatea - femelele pot avea între 11 și 18 kg iar masculii între 16 și 23 kg.

Lungimea - deasemeni variază la femele între 50-51 cm, iar la masculi între 53-58 cm.

Temperamentul - este un câine foarte energic, are un simț puternic de protecție pentru familia cu care trăiește, fiind chiar total loial proprietarilor săi. Se spune ca în 1993 o femelă pe nume Baekgu (câine alb) care a  fost crescută de o bătrânică, în insula Jindo, a fost vândută de stăpâna sa care avea 83 ani, unei persoane ce locuia în orașul Daejon, un oraș metropolitan în mijlocul Coreei de Sud și situat la aproximativ 300 km de insula Jindo. Baekgu a fugit din noua casă și a revenit la vechea sa stăpână după 7 luni de când fusese vândută și a mai trăit încă 7 ani lângă bătrânică până a murit din cauze naturale.

Această poveste reală a făcut o fantastică senzație națională în Coreea de Sud și s-au realizat un documentar TV,  piese de teatru, s-au scris povești pentru copii și chiar s-a făcut un serial de desen animat.

În 2004 s-a ridicat chiar și o statuie în orașul natal al cățelei Baekgu pentru a onora memoria acesteia.

Jindo este distant cu străinii dar cu toate acestea este un animal foarte inteligent, rapid, grațios, agil ca o pisică, curajos și foarte muncitor, vigilent, cu o demnitate profundă demnă de poporul coreean, are o fire independentă de aceea uneori este foarte încăpățânat și greu de dresat. În 2010 au fost selectați 4 pui de Jindo pentru a fi dresați și antrenați, urmând să facă parte din LAPD din SUA. După un an dresorii nu au putut să-i facă să raspundă tuturor comenzilor și să  le stăpânească caracterul încăpățânat prin urmare au fost eliminați din proiect. Este un animal foarte curat și nu vrea niciodată să-și facă ………… în casă, ci doar afară,  izolat, unde poate să-și acopere excrementele  cu nămol sau pământ. Jindo este un câine relativ sănătos dar problema cea mai des întâlnită la această rasă este Hipotiroidismul.

Durata de viața este cam de 12 ani chiar 15 dacă este bine îngrijit și iubit.

Acest câine de vânătoare remarcabil are capacitatea fenomenală de ghidaj și este capabil să revină acasă, chiar daca este pierdut la o distanță de sute de kilometri. Această capacitate este în strânsă legatură cu simțul mirosului extrem de bine dezvoltat putând  recunoaște fără probleme peste 30.000 de mirosuri distincte. Există teorii și povești precum au fost câini Jindo pierduți la disțante incredibil de mari dar ei s-au întors acasă teferi și nevătămați. În trecut datorită multiplelor calități, Jindo a făcut parte din armata coreeană fiind un ajutor necontenit în multe situații chiar luând parte la misiuni extrem de importante.

Jindo nu este o rasă de câini pentru toată lumea. Are un puternic sentiment de ierarhie și are nevoie de un proprietar care poate să-i permită și menține poziția ALPHA în zona în care locuiește printre alți câini vecini de alte rase sau chiar din rasa sa.

Din cauza statutului special pe care îl are această rasă în Coreea, este foarte dificil a exporta acești câini în afara granițelor țării de către crescătorii de animale și nu numai. Pedeapsa este foarte aspră în cazul traficului  ilegal de câini Jindo.

Drăguții Jindo au făcut parte din ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din Seul în 1988. În prezent rasa Jindo este protejată de o lege specială The Cultural Properties Protection Act “.

În 1938 Guvernul coreean a desemnat câinele Jindo Comoară Națională iar în 1962 Guvernul a desemnat câinele Jindo Comoară Națională Naturală sau Monument Natural cu numărul 53 prin urmare este numit Câinele Național al Coreei (precum trandafirul Sharon este floarea naționala a Coreei ș.a exemple).

Jindo a primit unul dintre cele mai prestigioase titluri pe care le poate primi un om, monument natural de orice formă sau animal în Coreea.

Dealungul timpului s-au făcut eforturi mari pentru a se păstra rasa pur sânge, mai ales Institutul Național Jindo unde Compania Samsung a avut un mare aport prin sprijin financiar substanțial, de asemeni alături de guvernul coreean a depus eforturi mari pentru recunoașterea pe plan internațional a rasei Jindo precum și fabricarea unor cipuri speciale pentru monitorizarea strictă a animalelor din această rasă.

Rasa Jindo a fost recunoscută pe plan internațional de renumitul Club Kennel pe 1 ianuarie 1998 și de Federația Internațională Cynologique în 2005.

http://www.youtube.com/watch?v=6rkL3K6I5c0&feature=related

ORIGINEA

Nu se știe cum a ajuns primul câine Jindo pe teritoriul Coreei dar există multe legende și povești despre acest minunat câine, dar înregistrări scrise care să ușureze munca cercetatorilor nu există.

O poveste spune că în perioada dinastiei chineze SUNG (960-1279) o navă de mărfuri împreună cu câțiva câini  a naufragiat pe litoralul insulei Jindo. O altă legendă spune că în timpul dinastiei Goryeo (918-1392) armata mongolă a venit în Goryeo pentru a suprima o rebeliune, iar unii dintre câinii aduși de armata mongolă, după retragere au rămas pe teritoriul Goryeo. O altă versiune spune că la începutul dinastiei Joseon (1392-1910) câinele Jindo a fost importat din Mongolia pentru aptitudinile sale fantastice pentru a asigura paza la ferma regală, Mockchang-myeon (acum Sebi-myeon).

Unii cercetători spun că Jindo este descendent a unei rase de câini din Coreea din epoca de piatră. Studiile bazate pe polimorfismul ADN-ului mitocondrial (mtDNA) au arătat într-adevăr că rasa Jindo a rămas apropiată de rasa pură mai ales câinii din insula cu același nume.

Izolarea insulară și curentul puternic care circulă între insulă și partea continentală fac dificilă traversarea strâmtorii înguste, acest fapt explică de ce bazinul genetic al Jindo a rămas relativ pur de-a lungul secolelor. Acest lucru a ajuns la final în anii ´70 când a fost construit un pod între insulă și continent. Un alt studiu implică 11 câini din Asia- 3 câini nativi  din  Coreea, un marian, un Shiba, un Akita, o Hokkaido, un câine eschimos și 3 câini din alte rase asiatice.

Acest studiu a indicat că nativii din Coreea formau un grup strâns legat genetic cu câinele eschimos  deci reflectă o migrație a sciților din Asia Centrală (din partea de nord a acestei zone) în Asia de Est în Epoca Preistorică. Unii cercetători ( Ha și Kim 1998 , Tanabe 1991) sugerau că nativul coreean provine dintr-o rasă de câini din partea de nord a Orientului Îndepărtat.

Ca toate acestea să fie dovedite ar trebui să se facă un studiu mai aprofundat  asupra mai multor populații de câini din Asia Centrală și de Nord-Est, inclusiv China, Mongolia și Siberia. Dar totuși s-a dovedit că nativii din Coreea au o rădăcină în Epoca Paleolitică. În Japonia această rasă a ajuns prin Coreea, în perioada dinastiilor Yayoi și Kofun (300 î.Hr- 650 d.Hr) și a avut un impact genetic puternic asupra mai multor rase de câini nativi din Japonia (cu excepția câinelui Hokkaido).

Deci putem conclude că rasa coreeană Jindo este genetic mai veche decât nativii niponi cu excepția câinelui Hokkaido. După o porție zdravănă de informații aș dori să vă încânt cu câteva poze ale unor puiuți drăguți de Jindo pufoși și scumpici.

La traducerea materialului în limba română pentru această recenzie a participat și prietena mea ȚIȚIRIGĂ DIANA căreia îi mulțumesc pentru ajutor.

Surse: wikipedia, visitkorea, koreanjindoforum, dogsbreed, dogbreedinfo, koreafilm.

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

42 comentarii

There are currently 42 comentarii on Jindo. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Cutu,cutu,na Grivei! Ce catei frumosi,mai ales puii! Acest model de caine l-am vazut in Fantasy Couple,era un catel tare haios si cumintel!

 2. Filmul,dar si acest material cred ca sant primele materiale in care este prezentat un animalut ,sant atat de dragalasi ,in film era modelul pe Alb 50,hi hi hi!

 3. Inspirata aceasta recenzie,este ceva nou si placut ,pentru noi toti!Celine,ma uimesti pe z ce trece cu recenziile tale!

 4. Vai ce draguti sunt, mai ales puii! Multumesc, Celine pentru aceasta recenzie minunata si plina de informatii. Nu am stiut prea multe despre cainii nativi coreeni, numai despre Pungsan am stiut ca este o specie de caine coreeana de vanatoare, si asta numai datorita lui Dong Yi.

 5. Si ce varietate de culori! Mie imi plac cel mai mult cele albe, albe cu cafeniu si negru si alb, dar toate sunt frumoase, si au o statura mandra. Iar puii albi sunt ca niste jucarii de plus :))

 6. Mii de multumiri,Celine! Sunt atat de draguti, mai ales cei mici..sunt pufosi ca niste catei de jucarie de plus. Vreau si eu cativa…cei mari ca sa ma apere si cei mici ca sa ma joc cu ei….m-as juca cu toti …sunt atat de scumpi.

 7. multumesc fetelor ptr. aprecieri.

 8. Sunt atât de drăguţi mai ales puii sunt atât de scumpi şi pufoşi cei albi sunt cei mai frumoşi dar îmi plac şi cei cu alb cu negru, cu cafeniu dar şi ceilanţi sunt foarte frumoşi. Mulţumim Celine pentru acest articol, e ceva nou pentru noi, de Pungsan am auzit în Dong Yi şi ştiu că este un câine de vânătoare dar de alţi câini nativi nu ştiam nimic :)

 9. Sunt niste dragalasi, si au si istorie interesanta in spatele lor :) Multumim Celine!

 10. Felicitari pt recenzia extrem de reusita! intr-adevar foarte valoroasa pt informatiile despre cainele Jindo! m-a impresionat in mod special povestea cu fidelitatea catelei bunicutei. Minunat caracterul acestor animale :)

 11. Vai ce dulci sunt catelusii! Si cei mari sunt frumosi si dulci, dar cei mici sunt tare, tare, tare dulci.

 12. Ce frumosi sunt!!!! Ce mult mi-ar placea sa am unul alb si micut:X:X……Felicitari pentru recenzie,e foarte interesanta!

 13. waaaaa..sunt adorabili, iar puii par asa mici si pufosi. catelul din a doua poza nu stiu de ce dar mi se pare ca are un aer de alteta regala sau asa ceva (poate a fost rege :)) ), oricum are o postura impunatoare. din pacate locuiesc la bloc si mama nu m-ar lasa sa tin un catel in casa, dar imi place sa ma joc cu ei pe oriunde ii intalnesc. primul puiut de jindo imi aminteste de cateii din filmul hearty paws 2( e cu song joong ki) pe care il recomand iubitorilor de animale. Multumesc foarte mult pt. recenzie! :D

 14. Iooooiiiiiii…ce odododoooooooo ii!!!!:* Pufosenie!!! Tare simpatic catelul!!! Imi plac mult cateii de genul asta!!!…Multumim pentru recenzie!!:D

 15. Ce draguti sunt catelusii!

 16. Toti puiutii sant dragalasi dar cel cu zgardita violet este absolut adorabil,te indragostesti de el iremediabil! Un ghem de blana ciocolatie! Parca te mananca degetelele si ai vrea sa-l ciufulesti !

 17. Nu stiu exact ce se intampla cu Koreuta,dar tu Celine ai fost ce-a care ai pastrat focul in vatra fierariei,ne-ai dat dozele de KF,atat cat trebuie pentru supravietuire,esti Doamna de la UPU!

 18. Koreuta nu ne-a facut cinste cu nimic,un piscot,o maslina ,o bulina ,un ceiut ,nimica nimicuta,o fi ajuns-o criza si pe ea ,dar nu-i nimic ,atata timp cat ne pune la dispozitie casa ei primitoare,in care ne adunam mai multi sau mai putini,dupa caz,noi o sa fim prezenti cu gandurile noastre bune!

  • Pupici, Livia! Iti ofer o sticla de soju, poate mai vin si altii si vom savura impreuna…

   • Bună Lil, am venit şi eu să degust un păhărel de soju cu voi toţi poate mai vin mai mulţii să bem împreună :))

    • Buna Ionela, bine ai venit, serveste-te cat vrei, iti ofer din inima!

 19. Ma intorc si eu aici ca sa admir catelusii, kamsahamnida, Celine! Am furat cateva din poze :)

 20. Livia, ai dreptate cel cu zgardă violet (mai degrabă albastră) e adorabil şi cu ochiişorii ăia blânzi care parcă te roagă să îl iei în braţe şi să îl mângâi, şi căţelul alb parcă e de pluş, toţi au nişte ochişori blânzi fără pic de răutate care parcă te îndeamnă să îi mângâi :)

  • Mie imi place si puiul negru-gri inchis, e atat de pufos si se uita atat de atent la ceva :)

 21. Eu am furat toate pozele cu puiuţi, sunt atât de drăgălaşi :))

 22. va multumesc inca odata tuturor ptr. aprecieri. imi surade sufletul cand vad ca recenzia mea va place. va promit multe recenzii frumoase din toate domeniile pe viitor.

 23. Eu nu le-am furat, dar o sa le fur…mai bine spus, le voi salva cu acordul dragei noastre Celine.

 24. cel mai mult si mai mult mie imi place puiutul gri cu boticul negru. imi da impresia ca e un bebelus pufos. dar im plac si ceilalti extrem de mult.

  • da, si mie imi place cel cu boticul nergru, dar si cel cu zgarda violet…ce sa mai! toti sunt frumosi foc!!!!

  • Şi mie îmi place cel mai mult cel gri cu botic negru, dar şi ceilanţi sunt tare drăgălaşi şi pufoşi :))

 25. puteti sa le furati de cate ori vreti. dar vedeti sa nu va prinda domnul politist cu rata in sac. hihihi.

 26. De ce la culoarea “neagra cu roscat” am impresia ca e un caine maidanez?
  Am sesizat aceiasi privire trista ca la un caine abandonat de pe plaiurile mioritice.Si inca o parere.In afara de diferenta de inaltime,pare aproximativ la fel(sau aprope la fel), cu cei din rasa Akita,din Japonia.Cine nu ma crede,ii recomand filmul “Hachito”,este si versiune japoneza si versiune americana,cu R.Gere.Multumesc ptr. articol,Celine.

  • Parintele lasa fetele-n pace ca pun cainele vulpe pe tine si te papa de ramai numai franjuri! Am vazut si eu Hachito cu R Gere,mi-a placut enorm despre acel catel!

 27. parinte mihai in recenzie o sa gasiti la un moment dat ca am spun ca doar cu exceptia cainelui Hokkaido, celelalte rase de caini din japonia se inrudesc cu cainele Jindo. deci e normal sa fie asemanari cum spuneati dumneavoastra, numai ca JINDO este o rasa extrem de veche in comparatie cu rasele nipone dar si net superioara d.p.d.v genetic. ceea ce n-am specificat in recenzie este faptul ca Jindo dealungul timpului nu prea a avut interventii umane in transformarea lui de la forma initiala pana la cea actuala.

 28. TUTUROR CE POARTA NUMELE SF. NICOLAE (NICOLAE, NICOLETA, NICU ECT.) VA DORESC MULTA SANATATE, FERICIRE, SA AVETI O VIATA LINISTITA SI FRUMOASA, MULT NOROC SI UN SINCER LA MULTI ANI! .

 29. La multi ani!

 30. Fetele, care dintre voi este din Bucuresti?

 31. Frumos si interesant articol! Imi plac mult catelusii Jindu.

 32. E un caine superb. Eu stiam de Poongsan din Dong Yi. Acum stiu si de Jindo. Mai e si Sapsari dupa cum ai spus. Imi place cum ai descis acest caine din punct de vedere al temperametnului. Cred ca m-as intelege bine cu un caine Jindo.
  Imi place pe alg, alb cu cafeniu si negtu cu alb. Si imi aminteste putin pe Haski, care e o rasa superba.
  Iar pufoseniile de la sfarsit, sa le mananci, nu alta.

 33. E lucrarea mea de sfârșit de curs,mulțumesc mult!

 34. Felicitari articolul este superb, de asemenea si descrierea despre rasa Jindo, intradevar sunt superbi dar cine vrea sa crrasca un Jindo nu stie la ce se inhama, al meu este rasa pura acum are 10 ani si la fel de nebun ca pe vremea cind era catelandru, recomand ptr doritorii de catei daca nu au experienta in a creste catei sa nu se inhame la un Jindo eu am avut boxer, dog german , un metis boxer, este un caine foarte inteligent de o incapatinare neintilnita foarte bun paznic foarte bataus adica trebuie sa bata orice caine apare in fata lui daca este pui atunci ridica piciorul si urineaza pe el sau si mai rau pe stapinul respectivului catel , este foarte gelos sinu recomand familiilor cu copii mici, nu este agresiv cu copii dar nici nu este incintat de ei, in general un caine foarte sanatos din pacate al meu a facut un cancer de piele sper sa fie ok pina acum 2 interventii chirurgicale , inca o data ma bucur ca am gasit acest articol pe un site romanesc mai ales ca locuiesc in sua
  Multumesc mult
  Mihai

Leave a Comment