Ana-Maria Ruse [KF]

Korea – As One

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , , , ,

aHR0cCUzQSUyRiUyRnd3dy5hc2lhdG9ycmVudHMubWUlMkZpbWd6JTJGaW1hZ2VzJTJGYUFWMy5qcGc=

Published on noiembrie 17, 2012 with 28 comentarii

Filmul Korea (코리아) cunoscut şi ca As One, regizat de Moon Hyun Sung, este al 19-lea film al actriţei Ha Ji Won şi a avut lansarea pe 3 mai 2012, după 5 luni de filmări. As One are la bază povestea reală a primei echipe de tenis de masă a Coreei unificate, care a participat la Campionatul Mondial de Tenis de Masă de la Chiba (Japonia), în anul 1991.

Ha Ji Won interpretează rolul jucătoarei de tenis Hyun Jung Hwa, din Coreea de Sud, iar pentru rol s-a pregătit şi a învăţat tenis chiar de la aceasta, care a şi ajutat echipa de producţie prin mai multe interviuri în care a relatat experienţa din 1991 când Coreea de Sud s-a unit cu cea de Nord pentru a forma o echipă şi pentru a reuşi să învingă temuta echipă a Chinei.


Ha Ji Won în rolul lui Hyun Jung Hwa

Actriţa Bae Do Na o interpretează pe Lee Boon Hee, jucătoare de tenis din Coreea de Nord, rivala, partenera, şi mai ales prietena lui Jung Hwa. În alte roluri: Choi Yoon Young (Yeon Jung), din echipa sudului, care se îndrăgosteşte de Kyung Sub, membru al echipei masculine a Coreei de Nord, interpretat de actorul Lee Jong Suk, Han Ye Ri (Soon Bok) jucătoare din nord, Park Cheol Min în rolul antrenorului Lee al echipei sudice şi Kim Eung Soo în rolul lui Jo Nam Poong, antrenorul DPRK şi al echipei unite.


Bae Doo Na în rolul lui Lee Boon Hee

Dar cum s-a ajuns la ideea ca cele două ţări să formeze o singură echipă în sport?

La data de 29 noiembrie 1987 avionul cu zborul 858 între Iraq şi Seul a explodat în aer după ce doi agenţi nord-coreeni au plantat o bombă într-o cutie de depozitare din cabinele pasagerilor, înainte de a cobori din avion, în escala făcută la Abu Dhabi. În timp ce zbura spre următoarea escală care urma să aibă loc în Bankok, bomba a fost detonată şi toţi pasagerii de la bord, cât şi echipajul de zbor au murit. Majoritatea lor erau sud-coreeni. Atacul s-a petrecut după 34 de ani de la armistiţiul care a dus la încheierea Războiului Coreean (1953) şi a fost ordonat de guvernul nord-coreean. Ca urmare a acestei tragedii a avut loc un summit între cele două ţări cu scopul dezamorsării tensiunii din peninsulă. Summitul s-a încheiat cu înţelegerea ca cele două ţări să formeze rapid o echipă unificată, în sport, iar tenisul de masă a fost cel mai la îndemână fiind la un nivel înalt în ambele ţări.


Cele două echipe rivale devin una

Filmul redă evenimentele dramatice care au loc între cele două echipe, care din rivale trebuie să devină partenere pentru a câştiga campionatul şi pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări. Lăsând la o parte ambiţiile individuale, aceste femei fac totul pentru a învinge redutabila China, câştigătoare a 8 titluri mondiale consecutive.

Povestea reală

Filmul începe cu jocurile asiatice de la Beijing din 1990, unde Jung Hwa şi Boon Hee se întâlnesc în semifinale. Jung Hwa câştigă, dar nu reuşeşte să o învingă în finală pe chinezoaica Deng Yaping. 6 luni mai târziu la Busan, Jung Hwa se pregăteşte pentru Jocurile Mondiale şi resimte presiunea pusă pe umerii ei de a câştiga medalia de aur.

Cu doar o lună înainte de Campionatul Mondial care urma să aibă loc în Japonia, Jung Hwa primeşte vestea că cele două ţări vecine, despărţite de atâţia ani, vor forma o singură echipă care va concura la campionat. Jucătorii şi antrenorul Coreei de Sud se opun cu vehemenţă acestei idei, şi chiar dacă şi cei din nord sunt reticenţi, echipa se formează în cele din urmă, iar aceşti rivali se văd nevoiţi să colaboreze.

Ajunşi la Chiba, sunt forţaţi să devină o echipă, dar ironiile şi atacurile sunt inevitabile, orice antrenament, o vorbă aruncată la întâmplare şi chiar şi modul în care fiecare dintre ei se comportă duce la certuri şi chiar bătăi. Jung Hwa şi Boon Hee sunt liderele propriei echipe şi trebuie să facă totul pentru ca echipa unită să se lege, şi să spere la câştigarea campionatului, cu toate că până acum s-au întâlnit în concursuri ca rivale. Cele două rivale devin prietene după ce se antrenează atâta timp împreună, dar politica pare să se schimbe din nou, iar unitatea echipei e pe cale să se destrame după anunţul că cele două echipe nu vor mai concura sub acelaşi steag. Jung Hwa şi Boon Hee sunt decise însă să demonstreze lumii că spiritul de echipă poate trece peste trecutul şi istoria dureroasă, şi formează echipa de dublu care reuşeşte să învingă în finală echipa Chinei, obţinând astfel medalia de aur.


Învingătoarele de azi

Din păcate jocurile iau sfârşit, iar echipa nord-coreeană trebuie să se întoarcă acasă. Despărţirea este grea pentru cei care au început să ţină unul la celălalt, la fel şi Jung Hwa şi Boon Hee, care îşi jură prietenie veşnică prin intermediul inelului lui Jung Hwa, pe care aceasta il dăruieşte bunei sale prietene, cu promisiunea că se vor revedea. Cele două se mai întâlnesc însă doar o singură dată, în anul 1993 la o altă competiţie sportivă.

Detalii legate de producţie

Atunci când regizorul Kim Ji Woon a căutat-o pentru prima oară pe Hyun Jung Hwa, legenda tenisului de masă sud-coreean, pentru a-i împărtăşi idea sa de a produce un film despre campionatul din 1991 de la Chiba, aceasta l-a întrebat „de ce nu m-ai căutat mai repede?”, fiind foarte entuziasmată de idee. Kim Ji Woon trebuia să regizeze iniţial filmul, dar a fost înlocuit de Moon Hyun Sung, care îşi făcea astfel debutul ca regizor, până atunci fiind doar supervizor de scenarii şi asistent regizoral. Foarte atent la detalii şi la redarea cât mai autentică a filmului, Moon s-a asigurat că actorii din rolurile nord-coreenilor au învăţat cum să vorbească cu accentul specific Pyongyang-ului sau Hamgyong-ului.

Datorită faptului că turneul mondial a avut loc relativ recent, membrii echipei de producţie au avut şansa de a primi asistenţă din partea unor persoane care au fost prezente la Chiba în 1991, şi au putut oferi informaţii veritabile, conferind astfel un strat în plus de autenticitatea filmului. Acest proiect a devenit imediat drag lui Hyun Jung Hwa, iar ea şi alte jucătoare de tenis active la data respectivă au participat la producerea peliculei de la început până la final, au ajutat actorii să se antreneze, Hyun în special le-a antrenat pe cele două actriţe principale, cu accent pe Ha Ji Won pe care a ales-o chiar ea pentru a o interpreta.


Hyun Jung Hwa dând lecţii de tenis de masă celor două actriţe

Pe lângă arbitrii care au fost aduşi la filmări, arbitrii care chiar au participat la campionat în 1991, au apărut în film şi au ajutat la consultări. Jucătorii profesionişti de tenis de masă au apărut în film, unii de la Federaţia Coreeană de Tenis de Masă, a cărei director executiv este Hyun Jung Hwa, alţii din Franţa sau alte ţări. Actriţele au început pregătirile cu luni înainte de filmări, iar pentru Ha Ji Won tenisul de masă a fost o noutate şi o provocare, pentru că era prima dată când juca, Bae Doo Na mai jucase în şcoala primară. Şi actriţele din rolurile secundare s-au antrenat luni de zile, şi tot acest efort a fost de folos, pentru că nu a fost nevoie de duble. Deşi Ha Ji Won îşi accidentase una din glezne în timpul filmărilor la filmul anterior, Sector 7 şi nu era complet refăcută, a continuat atât refacerea cât şi antrenamentul. De asemenea ea a studiat-o pe Hyun Jung Hwa pentru a deprinde stilul acesteia de a vorbi, de a se mişca, obiceiurile şi mai ales tehnica de joc.

Nici pentru Bae Doo Na nu a fost uşor, ea antrenându-se din greu până a rămas fără unghii la degetele de la picioare. Actriţa a fost şi dezavantajată pentru că personajul interpretat de ea era stângace, şi a trebuit să înveţe să lovească mingea cu mâna stângă. Deşi nu multă lume ştia că Lee Boon He era stângace, Bae Doo Na a dorit să păstreze acest detaliu pentru a menţine sus nivelul de autenticitate. De asemenea, spre deosebire de Ha Ji Won care s-a antrenat alături de cea pe care o interpretează, Bae nu a avut cum să o întâlnească pe adevărata Lee Boon Hee, şi a studiat mai mult prin intermediul tutorialelor video.

Scenele de joc s-au filmat în sălile universităţii Andong, iar căldura verii a fost amplificată de cea produsă de luminile aparatelor de filmări, temperatura atingând peste 50 de grade Celsius. În ciuda condiţiilor foarte grele toţi actorii au muncit continuu, au existat mici accidentări dar fizioterapeuţii au fost mereu lângă ei, iar filmarea ultimei scene a meciului cu China a fost punctul culminant pentru toată echipa, mulţi dintre ei vărsând lacrimi de fericire.

Ambele actriţe principale au apreciat faptul că au avut ocazia să interpreteze rolurile unor femei puternice, femei fără nici un sprijin bărbătesc de partea lor, Bae Doo Na spunea: „Sunt atât de rare filmele în care actriţele sunt capabile să spună povestea unor femei. Chiar dacă tema filmului este despre cele două Coree despărţite, unite prin intermediul sportului, în cele din urmă e un film despre prietenie şi iubire între două femei.” În sprijinul acestei afirmaţii vine unul din cele mai frumoase momente din film, când Hyun Jung Hwa îi oferă lui Boon Hee inelul ei ca semn al  prieteniei, înainte ca aceasta să urce în autobuzul care avea să o ducă înapoi în ţara sa.

Adevărata Hyun Jung Hwa a mărturisit că i-a oferit un inel lui Lee Boon Hee, gravat pe interior cu numele lor, în ultima zi a şederii lor la Chiba: „I-am spus că vreau să nu mă uite niciodată. După turneul din 1991 ne-am mai întâlnit o singură dată , în anul 1993, eu jucam pentru Coreea de Sud, ea pentru cea de nord. Încă mă simt mişcată când mă gândesc la ea.”


Învingătoarele de ieri…

Frumoasele picioare ale lui Ha Ji Won au fost îndelung mediatizate în jurul datei lansării filmului, prin intermediul unor poze special lansate pentru reclama filmului. Majoritatea pozelor în care apare o arată pe Ha Ji Won purtând pantaloni scurţi, specifici sportului pe care îl practică în producţie, dar o poză în special a atras atenţia, poză în care actriţa este îmbrăcată exact ca Hyun Jung Hwa acum mulţi ani, când aceasta era imaginea unei mărci de cosmetice.

Să ne amintim că fetele din trupa Wonder Girls o menţionau pe Ha Ji Won în melodia So Hot아름다운 내 다린 좀 하지원 ” (picioare frumoase ca ale lui Ha Ji Won) :P

As One e un film sensibil, despre oameni puternici, capabili să treacă peste durerea fizică, dar mai ales peste un trecut care doare şi mai mult…un trecut căruia îi aparţin deopotrivă, fiind de fapt un singur popor despărţit de conflicte care nu ar trebui să existe. Două femei înving prejudecăţile şi devin partenere şi prietene pentru un scop nobil, dar poate culoarea medaliei obţinute nu e cea mai importantă, ci visul la o posibilă unire e cel care le leagă. Mesajul filmului e evident. Korea/As One nu trebuie ratat!

Trailer As One

Music Video “Starlight” de Lee Jung Ah.

Surse: Hancinema, Wikipedia, Asianwiki, Kdramachoa.

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

28 comentarii

There are currently 28 comentarii on Korea – As One. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. L-ai publicat! Ma bucur! Sa stii ca filmul in gasiti cu traducere in engleza pe dramacrazy,net si cred ca si in romana, daca nu ma insel, dar nu stiu unde.
  Merita vazut, pt ca veti si rade, nu este doar un film serios!

  • Da, in sfarsit…mi-am dorit chiar de luna trecuta sa scriu, dar n-am avut timp…ai dreptate, sunt si momente comice, mai ales cele dintre fata din echipa Coreei de Sud si baiatul din nord :) Merita vazut filmul.

 2. Foarte interesanta recenzia! Felicitari si iti multumim, Ana!
  Sper sa pot vedea filmul ,insa cred ca la vara, atunci voi avea mai mult timp liber …sau poate in vacanta de iarna sau de Pasti. Oricum , pare destul de interesant.
  Poate avem surpriza sa il difuzeze si la tv. Chiar mi-ar placea!

  • Mersi Andreea :) Chiar iti recomand sa-l urmaresti!

 3. superb film…l-am vazut de curand si nu pot sa nu zic ca mi-au dat si lacrimile:”>..merita vazut ..multumesc pentru postare:)

 4. ha ji won chiar e un multi-talent! adica se antreneaza din greu pentru fiecare proiect pe care il face si inca nu pot sa-mi dau seama cum reuseste de fiecare data. cred ca spiritul ei de luptatoare o ajuta la fiecare proiect al sau. inca nu am apucat sa vad filmul, dar cred ca o sa pot in vacanta de iarna. oricum sunt sigura ca e un film foarte bun si merita vazut si numai pentru HJW( si picioarele ei:)) )Multumesc foarte mult pt. recomandare!

 5. Foarte tare!
  Multumim Ana… As vrea sa il vad asta seara si poate maine ne intalnim aici sa comentam!:D

 6. superb film intradevar…mi-a placut interpretarea lui Ha jii won si abia astept sa vad toate filmele in care a inerpretat :)

  • Ma bucur ca ti-a placut! Pe Ha Ji Won merita sa o urmaresti in toate productiile ei, eu le-am vazut aproape pe toate, si in fiecare e minunata :)

 7. Si eu abia l-am terminat de vazut,impresionantfilm,mai comentam maine dupa nani!

 8. Ha Ji Won,parca e de acolo ,are o putere fantastica de a intra atat de bine in pielea personajului,indiferent care este acela!

 9. Filmul este impresionant pentru mai multe aspecte,relatia N-S,dorinta de a castiga competitia,comportamentul celor din N,inclusiv a indoctrinatilor oficiali,coeziunea si unificarea N+S. Un film cu o mare incarcatura emotionala! Ce bine a ales regizorul echpa chineza,niste moanstre,atata erau de urate ,mai ales capitaneasa de echipa ,era femeia barbat.

  • Ahaha :))) Bine zis Livia! Au stiut cum sa scoata in evidenta invincibilitatea chinezoaicelor…pana la un punct desigur. A fost ca lupta dintre David si Goliat :)

 10. Mi-au placut hainutele azurii cu care erau echipati,spiritul de sacrificiul a fetei din N,care bolnava fiind,nu a renuntat! Tott mi-a placut de la prima serva pana la ultimul ramas bun!

 11. Multumesc pentru prezentare, Ana! Am citit recenzia cand a aparut, dar atunci nu am putut comenta. Ha Ji Won e minunata ca totdeauna, jos palaria in fata sacrificiilor ce face in timpul filmarilor ca sa dea viata rolului cat mai credibil. Si imi pare rau de cele doua sportive devenite prietene ca nu au voie sa intalneasca din cauza politicii. Poate candva reusesc, daca nu altfel, macar ca antrenoare intr-un nou concurs international.

  • E impresionanta povestea cu atat mai mult fiindca e reala, si ar fi frumos ca cele doua prietene sa reuseasca sa se reintalneasca intr-o zi…poate acea zi ar putea fi ziua reunirii celor doua tari :)

 12. Si inca ceva Ana: SAENGIL CHUKAHAMNIDA! :))

  • Ahh, multumesc Liliko!!! :*

 13. In prima poza antrenorul NK parca are doua coarne asa cum sta el acolo sub cununa de lauri!hi hi hi!

  • Daaa, arata ca un ren :)))

 14. Buna, va felict pentru acest minunat site, deoarece reprezinta o adevarata gura de aer pentru cei pasionati de korea si tot ce tine de acesta de la muzica, film la cultura si obiceiuri. Va urmaresc de peste 1 an si ma bucur ca intr-un final am reusit sa va felicit. Va multumesc si succes in continuare. Asemeni unei adevarate fane voi revenii cu comentarii pe viitor. Va pup

  • Iti multumim Andreea, si te asteptam sa revii :)

 15. Salut, va multumesc pentru acest minunat! Fiti tari!

 16. Am o intrebare pe care o postez aici, desi nu are legatura cu KOREA – AS ONE.
  Exista in JAMYUNG GO o melodie care apare pe tot parcursul serialului doar in momentele tensionate, in scventele care te tin in suspans. Stie cineva cum se numeste sau unde o pot gasi? Un eventual link ar fi binevenit.

  • Buna Song Hua! Aici pe blog la rezumatele episoadelor Ja Myung Go gasesti tot OST-ul serialului si poti sa le descarci.

Leave a Comment