koreafilm

Andong Festivalul Internațional al Măștilor

Written by koreafilm. Posted in Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Traditii

Tagged: , , ,

1

Published on octombrie 26, 2012 with 12 comentarii

de Celine_blue


Coreea de Sud este cunoscută ca fiind o țară cu numeroase festivaluri cu diverse tematici: culturale, artistice, gastronomice – a orezului, a peștelui, ceaiului ș.a, a nămolului, a dansului și a măștilor, a ginsengului, a ciupercilor, a produselor fermentate (kimchi de toate felurile și alte produse), a iubirii și a fidelității, a florilor (a florilor de cireș, dar și a altor flori), a lampioanelor, cu tematică muzicală, istorică, etc.

http://english.visitkorea.or.kr/festival/eng/korea_festival.html?festival=0

Unul dintre cele mai populare festivaluri care au loc în Coreea de Sud este Festivalul Internațional al Măștilor numit Andong și se desfășoară în satul Hahoe.

El are loc în fiecare an, între 28 septembrie și 10 octombrie, are o vechime de aproape un mileniu și mai exact datează de la începutul secolului al 12-lea, din perioada dinastiei Goryeo (sau Koryo).

Acest festival este un ecran minunat de cultură atât corean cât și internțional, în cadrul căreia sunt prezentate atât dansuri tradiționale cât și moderne însoțite de măști de diferite forme reprezentând diverse personaje ale societății și claselor sociale.

Scena principală a acestui festival este satul Hahoe despre care puteți citi mai multe informații în recenzia realizată de Carina – Satele tradiționale coreene-Hahoe.
Festivalul Andong conține o varietate de resurse socio-istorice și religioase din diferite perioade din antichitate până în prezent, deține cel mai mare număr de proprietăți culturale în Coreea și dezvăluie o imagine foarte vie a esteticii și tradițiilor din orient.
Măștile din Hahoe sunt de 9 tipuri, au fost considerate sacre și reprezintă-mireasa, călugărul, văduva bătrână, savantul, săteanul prost, nobilul, servitorul, măcelarul și  femeia.

Acum aș vrea să fac câte o mică prezentare a fiecărui tip de măști din cele 9 amintite mai sus.
1. Yangban (nobilul din perioada Joseon)

Ea are un nas lung cu nările largi, are maxilarul detașat, liniile curbe ale sprâncenelor, ale feței și ale gurii arată un nobil zâmbitor, bun și blând.

2. Bune (femeia)

Bune are o față ovală cu puțin machiaj, cu o gură mică și nasul lung. Ea poate arăta standardele frumuseții clasice în societatea Joseonului și poate reprezenta o văduvă tânără, o concubină, o ginseng, sau poate amanta unui Yangban sau Seonbi.

3. Gaksi (mireasa)

Ea are ochii mici pentru a arăta o personalitate timidă și gura mică cu buze ferme pentru a arăta că ea nu vorbește mult.

4. Seonbi (savantul)

Are un zâmbet deschis și ochii larg deschiși, este plin de demnitate și puțin arogant. Are ochii bulbucați pentru a arăta excesiv de lectură. Asemănarea cu Yangban indică originile aristocrate ale lui Seonbi.

5. Jung (călugarul)

Această mască arată un călugăr rătăcitor, viclean, cu un caracter libidinous, iar liniile forfetare pe frunte arată un caracter sumbru și amenințător chiar.

6. Imae (săteanul prost sau idiot)

Această mască are o expresie blajină și binevoitoare, nasul strâmb și ochii neasimetrici. Masca îl reprezintă pe artizanul Heo care a primit conform unei legende, ordine de la zeități(în secolul 12), să creeze 12 măști. El făcuse deja 11 măști dar în timp ce o făurea pe a 12-a o fată trăgea cu ochiul în atelierul său și a căzut mort. El a lăsat masca incompletă lipsind partea de jos a maxilarului.

7. Choraengi (servitorul)

Această mască este mai mică decât celelalte măști, are gura înclinată, obrajii goi care înfățișează o viață de sărăcie.

8.Halmi (văduva bătrână)

Are fața maro scorojită, cu o expresie patetică, reprezentând o viață cu dificultăți sub soare, cerșind de foame.

9. Baekjeong (măcelarul)

Această mască are o față grosieră, puternică, crudă și însetată de sânge dar are și un rânjet victorios.

Inițial au fost 12 măști conform unei legende (cele 9 amintite mai sus și alte 3 –Bachelor, Deokdari și Byeolchae) dar au rămas doar 9 din timpul perioadei coloniale japoneze.

Împreună cu 2 măști ale păsărilor Juji și 2 tipuri de măști din Byeongsan, cele 9 măști din Hahoe au fost desemnate comori naționale cu numărul 121.

Un rol foarte important pentru măștile coreene îl are culoarea. Măștile sunt vopsite în culori luminoase, vibrante cum ar fi negru, roșu și alb fiind cele mai comune culori pentru măști.

Aceste culori ajută în a stabili vârsta și rasa figurii personajelor reprezentate de măști, iar în unele măști găsim și părți mobile-gura și ochii.

Festivalul are participați atât artiști din Coreea cât și trupe de dans din alte tări: China, Rusia, India, Israel, Malaezia, Taiwan, Singapore, Filipine și Thailanda care dau o aromă internațională acestui eveniment minunat și satului popular în sine care a fost vizitat de diferiți demnitari cum ar fi regina Marii Britanii și președintele Americii – George Bush.
Măștile coreene au o lungă tradiție cu utilizare într-o varietate de context. Au fost folosite în războaie, de soldați și caii lor, cu caracter ceremonial pentru ritualuri de înmormântare, în ritualuri shamanistice unde măștile erau făcute din bronz și împodobite cu pietre jad, pentru alungarea spiritelor rele dar și în teatru. În prezent măștile sunt folosite foarte des ca piese în miniatură sub formă de suveniruri turistice, folosite la telefoanele mobile sau ca talismane aducătoare de noroc.
În general măștile sunt confecționate din lemn de arin și drese cu mai multe straturi de lac pentru a reda luciul, fiind vopsite cu divese culori, iar unele au balamale pentru mobilitatea gurii.
Anul trecut a fost evidențiat în cadrul festivalului de la Hahoe, dansul Bian Lian originar din China și care dispune de un interpret care comută rapid culoarea măștii, uneori de mai multe ori pe minut.Bian Lian este un dans foarte vechi și se transmite din generație în generație prin fii. Dansul a fost predat de curând și femeilor.
Acest festival a căpătat în ultimul timp multă popularitate și în fiecare an are din ce în ce mai mulți spectatori din lumea întreagă, el fiind nu numai un festival cultural dar și unul care aduce multă voie bună, distracție cât cuprinde, dar și apropierea națiunilor din punct de vedere al socializării și schimbului de experiențe.

În cadrul acestui festival sunt organizate și alte activități cum ar fi:
- expoziții de măști și costume tradiționale- confecționarea de măști sau pictarea măștilor confecționate din diferite materiale (carton, hârtie, material plastic, lemn) de către turiști sau spectatorii care iau parte la acest eveniment,


- vânzarea de măști sau a diferitelor obiecte specifice festivalului dar și a produselor alimentare și nu numai, tradiționale țărilor participante sau regionale din Hahoe.

Festivalul ia sfârșit în compania unui minunat foc de artificii, fenomen care doar în ultimul timp este practicat odată cu intervenția modernismului, dar și a unui imens foc de tabără pentru aducerea de noroc.

Surse: Wikipedia, visitkorea, hancinema, wikitravel.

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

12 comentarii

There are currently 12 comentarii on Andong Festivalul Internațional al Măștilor. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Multumiri pentru acesta frumoasa incursiune in traditiile coreenilor!
  Cat de mult respect au pentru traditiile lor! Nu poti decat sa-i admiri!
  Si intalnim din nou multa culoare si …simboluri! Cata inspiratie in a reprezenta prin trasaturile mastilor expresii ale oamenilor din comunitate!

  Si printre spectatori sunt si tineri!
  Fac eforturi pentru a le transmite tinerilor datoria de a pastra traditiile! Combinatia de muzica moderana cu cea traditionala sau introducerea in coregrafiile moderne a unor elemente din dansurile traditionale, le-am vazut deja!
  Si tineri sunt receptivi!

 2. Mulțumim Celine,foarte interesantă recenzia..,merge și-o muzică,nu-i așa?http://www.youtube.com/watch?v=GRyGuD83u6w&feature=relmfu

 3. Mulţumim pentru prezentare, se vede că coreenii îşi iubesc tradiţiile, măştiile sunt foarte frumoase şi sunt prezente şi în seriale, în The Duo şi în Painter of the wind am văzut asemenea măşti şi mi-au plăcut :)

 4. Sunt super-haioase :)) Imi plac ft mult! Multumim Celine.

 5. Multumim ,Celine!
  Si mie imi plac foarte mult mastile, e bine ca isi pastreaza traditiile.

  • Eu am apreciat ca in acel colt de “Oltenie de sub cer” se pastreaza tratidiile! Le-am admirat si le sunt recunoscatoare tuturor celor care fac acest lucru posibil!
   La Pololvragi este un domn profesor (Epure daca retin bine) care are acest dar! Imi plac costumele, cantecele, dansurile din folclorul nostru.(nu numai din aceasta zona! Iubesc Romania). Si sunt straini care ne apreciaza, asa cum si noi ii apreciem pe altii.
   .Sunt si tineri care participa la acest proiect, dar din ce in ce mai putini, iar dintre cei mai in varsta se cam…duc! Si iau cu ei ce stiu…

   • Da,aveti dreptate. La noi (partea aceasta din Oltenia)inca se mai pastreaza anumite traditii si aveti dreptate si ca strainii ne apreciaza…..de exemplu, cand am fost la Scoala Generala anul trecut am avut ca si profesoara de engleza o tanara din America, care mai preda si anul acesta la Novaci iar de la anul se intoarce inapoi, dar ii plac mult balciurile noastre sau diferitele activitati culturale la care a participat aici.

    • Si pentru ei noi suntem “exotici” cum sunt ei pentru noi! Si avem cu ce ne mandri…atat doar ca aceasta tara a devenit “tagma jefuitorilor” cum spunea Tudor Vladimirescu (tot oltean din Gorj!)

 6. O recenzie atat de vesela, multumesc Celine! Si in Printesa Ja Myung au folosit masti, la aceea piesa de teatru numit Schimbarea mastilor.

 7. Foarte frumos,am intalnit multe masti din prezentare in filme chiar si aici in Ja Myung . ma bucur sa vad recenzii detaliate ,cu maruntisuri pline de efect si farmec intalnite prin filme!

Leave a Comment