De Chuseok (Festivalul Recoltei) coreenii mulţumesc strămoşilor pentru recolta anului printr-un ritual numit charye, unde oferă fructele şi grânele recent recoltate, pe care le aşează pe masă, urmând ca apoi să petreacă împreună cu familia şi rudele.Chuseok este adesea comparată cu Ziua Recunoştinţei , deoarece în această zi oamenii îşi exprimă mulţumirea pentru roadele culese, însă Chuseok are o istorie mult mai lungă decât Ziua Recunoştinţei.
Cade în ziua de 15 a lunii a opta din calendarul lunar, deci prin urmare, o zi diferită în fiecare an după Calendarul Solar. Aceasta fiind una dintre cele mai importante sărbători tradiţionale coreene, când coreenii organizează evenimente, jocuri şi împart mâncarea cu familia, rudele şi vecinii. Anul acesta cade în data de 30 septembrie.
Chuseok a avut de a lungul timpului mai multe nume inclusiv Gawi (mijlocul toamnei), Hangawi (un mijlocul al toamnei frumos) şi Gabae.(o altă formă a Gawi)
De obicei o familie coreeană va ţine charye, dimineaţa devreme apoi vor vizita mormintele strămoşilor. Chuseok este, de asemenea şi un moment propice ca toată familia să se adune şi să petreacă cât mai plăcut împreună. Mai multe informaţii veţi găsi aici
Sortimentele de mâncare cele mai reprezentative pentru Chuseok sunt songpyeon, toran guk, hwayang jeok(frigărui de legume şi carne, ingredientele sunt fierte şi apoi fripte),nureum jeok (frigărui din legume şi carne, ingredientele sunt prima dată fripte şi apoi gătite) şi dakjjim (pui fiert).
Însă astăzi vreau să vă reţin atenţia asupra unor dulicuri care se prepară în mod special de Chuseok şi anume Songpyeon.
Fasole ochi-negru
În cartea sa intitulată „Obiceiuri ale Anotimpurilor în Coreea”, David E.Shaffer spunea că familiile pregătesc întotdeauna această prăjitură din boabe de orez proaspăt recoltate, din curmale japoneze, mere, pere şi castane. ”Chuseok nu ar fi complet fără songpyeon, prăjituri de orez în formă de semilună, care pot fi umplute cu soia, fasole pestriţă (fasole ochi-negri), castane, jujube, praf, susan sau de miere. Reţeta originală a songpyeon presupune prepararea acesteia la aburi cu ace de pin, care îi dă acestei prăjituri un gust distinctiv şi numele de prăjitura pin”, a mai adăugat acesta.
Dr.Yoon Sook-ja, director al Institutului Coreean de Mâncare Tradiţională, a declarat că songpyeon reprezintă dorinţele oamenilor: “Songpyeon reprezintă luna. Mulţi oameni îşi pun o dorinţă atunci când mănâncă songpyeon de Chuseok. Să avem o sănătate bună şi succes.”
Dr.Yoon Sook-ja (în centru), director al Institutului Coreean de Mâncare Tradiţională arată cum se face songpyeon la Institutul Waryong-dong din Seul.
“Coreenii cred că dacă faci o prăjitură songpyeon frumoasă, vei avea fiice foarte atrăgătoare”, a mai declarat Yoon, adăugând că multe tinere încearcă să-şi perfecţioneze tehnica modelării prăjiturilor în formă de semilună.
De asemenea există o credinţă străveche care spune că femeia care face songpyeon frumos îşi va găsi un soţ bun.
Reţeta pentru songpyeon conţine ingrediente destul de simple: făină de orez, sare şi apă fierbinte pentru prepararea aluatului.Umplutura poate fi făcută din seminţe de susan, jujube, curmale, fasole roşie, castane, miere de albine în funcţie de gusturile şi dorinţa fiecăruia.
Aluatul se taie în cercuri iar la mijloc se aşează umplutura după care se pliază în două modelându-se în formă de semilună.
Prăjiturile de orez se vor prepara la abur pe un pat de ace de pin. Practica de pregătire la abur datează de sute de ani, însă recent s-a descoperit că ace de pin sunt foaret benefice pentru sănătate. Pinul produce o cantitate mare de fitoncide (substanţe care se găsesc şi în ceapă, usturoi, hrean) care omoară diverşi germeni existenţi în aer. Prepararea lor la abur durează aproximativ 20-30 de minute, după care prăjiturile de orez sunt clătite cu apă rece. Bucăţile sunt şterse de apă şi unse cu ulei de susan pentru a le da strălucire şi pentru a le menţine proaspete şi fragede.
Reţeta pentru Songpyeon
Pentru aluat: 500 g (5 ceşti) pudră de orez necleios (orez măcinat), 5 g sare, 200 g apă fierbinte
Coloranţii alimentari se vor prepara din:
2,5 g pulbere pelin (sau coajă de pepene verde), 7 g de gardenie înmuiată în apă (2 g gardenie şi apă 25 g), eu aş spune că poate fi înlocuită şi cu şofran pentru a-i da culoarea galbenă, 9 g suc de căpşuni sau zmeură pentru culoarea roz, 1 g de scorţişoară pudră
Umplutură
50 g boabe de fasole verde proaspătă
1 g (¼ linguriţă) sare
30 g seminţe de susan
9,5 g (½ lingură) miere
12 g (1 lingură) de zahăr
0,5 g sare
30 g geopi-pat (fasole dulce subţire de un albastru-închis)
14 g (⅔ linguri) miere
1 g (¼ linguriţă) sare
0,6 g scorţişoară pudră
300 g ace de pin 2 kg (10 ceşti) folosite pentru prepararea la abur
13 g (1 lingură) ulei de susan
Mod de preparare:
Se spală geopi-pat şi se lasă la hidratat timp de 8 ore, după care se spală şi clăteşte foarte bine timp de 10 minute.Gardenia se înmoaie în apă timp de 30 minute pentru a face apă de gardenie. Căpşunii sau zmeura se pasează şi se va adăuga puţină apă pentru a face un lichid de culoare roz-roşiatic. Se presară sare peste pulberea de orez după care se cerne şi se împarte în cinci părţi. Se fiecare pulbere de orez cu un colorant diferit.(Foto 1)
Se presară sare peste fasolea verde proaspătă. Se macină jumătate din seminţele de susan prăjite, se amestecă cu miere, zahăr şi puţină sare. Acele de pin se clătesc cu apă şi se lasă să se zvinte într-o sită.
Se frământă un aluat din fiecare pudră de orez colorată cu apă caldă.Se toarnă apă în oala pentru aburi,se încălzeşte timp de 9 min. Se adaugă straturi de tifon umed în oală apoi se aşează geopi- pat (fasolea dulce) în oală, la abur timp de 25 min. După care se adaugă sare, se strecoară, se pasează şi se amestecă apoi cu miere, puţină sare şi scortişoară. (Foto 2).
Se formează câte o bilă de aluat, se face o adâncitură în centru unde se aşează umplutura apoi se lipesc marginile aluatului dându-i forma de semilună.(Foto 3).
Se toarnă apă în oală pentru abur, se încălzeşte 9 min.la foc mare. Când fierbe, se pune un strat de ace de pin, aşezându-se pe acest pat semilunele şi se vor prepara la abur timp de 20 de minute. Acele de pin le conferă un efect antibactericid puternic şi le dă o aromă plăcută,aparte.(Foto 4)
Se vor scoate prăjiturile din oală. Se vor clăti cu apă rece se vor şterge şi unge cu ulei de susan. Se vor aşeza pe platou şi se vor servi.
Dacă vi s-a părut o reţetă destul de complicată am să vă prezint una mult mai uşoară.
3/4 ceaşcă seminţe de susan prăjite
1 ceaşcă de unt
3/4 ceaşcă de zahăr brun
3/4 ceaşcă de zahăr alb
2 ouă
1 linguriţă de praf de copt sau bicarbonat de sodiu
1 linguriţă de apă caldă
1 linguriţă esenţă de vanilie
3 căni de făină
Seminţele de susan se prăjesc în wok sau tefal până se rumenesc.Se amestecă untul cu zahărul alb şi brun şi ouăle. Se adaugă bicarbonat de sodiu sau praf de copt, apă caldă şi esenţa de vanilie. Se adaugă apoi seminţe de susan şi făină pentru a face un aluat rigid.Se acoperă şi se lasă la rece timp de 30 de minute. Apoi din aluat se taie în bucăţi mici de forma unor biluţe sau mingi se aşează în tava de copt tapetată cu hârtie de copt şi se aplatizează uşor.Se coc la 325 de grade timp de 10-12 minute.
Songpyeon are de obicei formă de semilună însă în funcţie de regiune poate avea şi formă de crustacee, găluşte sau sub formă de floare. Chiar şi grosimea aluatului de orez variază, cele din Gyeongsang şi Gangwon au un aluat mai gros.
Provinciile din Chungcheon sunt cunoscute pentru songpyeon din dovleac, deoarece acesta larg răspândit în această regiune. Dovleacul este feliat, uscat şi transformat în praf, apoi este amestecat cu făina de orez din care se va prepara aluatul. Rezultatul nu este doar o prăjitură dulce de orez dulce, fiind de asemenea, una foarte atrăgătoare, datorită nuanţei galben-portocaliu.
Provincia Gangwon are din belşug cartofi, porumb, culturi de fasole şi stejari. Este renumită pentru songpyeon de cartofi şi songpyeon de ghindă. Ghinda poate avea un gust amar, dar odată ce este amestecată în prăjitura de orez, este destul de gustoasă.
În Seul, “osaek”sau cele cinci culori songpyeon reprezintă armonia naturii, aceste prăjiturele multicolore fiind des întâlnite de Chuseok.
Iar acum la final nu pot decât să vă urez spor la “prăjiturit” şi un Chuseok Fericit.
Surse:gwangjublog.com,koreatimes.co,koreataste.org,wikipedia,koreaherald.com
30/09/2012 la 12:20 pm
Multumesc pt. articol,Ramona!
Hmmm….suna destul de gustos, ce sa zic?…..o sa incerc si eu retetele astea, nu azi , insa in alta zi.
30/09/2012 la 12:46 pm
Vai Ramo ,vrei sa ma chinui de dimineata? In principiu niste retete destul de simple,nu foarte costisitoare si usor de realizat! aaaaaaaaaaaam sa incerc ,cand? nu stiu!
30/09/2012 la 12:49 pm
Detaliile din poza ne arata ca se poate folosi si un aparat special,un fel de matrita ,ceva ,care face prajiturile egale!
30/09/2012 la 3:23 pm
arata foarte bine
am incercat si eu ceva de genul asta, dar parca nu sunt chiar pe gustul meu :)
mersi pt prezentare
30/09/2012 la 3:25 pm
추석 잘 보내세요!!!
30/09/2012 la 4:35 pm
Vai ce bine arata toate!!!!
30/09/2012 la 8:54 pm
Vai ce gustoase sunt! Ramona, ne duci in ispita :) Imi plac special cele facute cu dovleac, au o forma foarte frumoasa. Multumesc!
01/10/2012 la 12:04 am
Yummy! 맛있어요cum ar spune coreenii ^^ Multumim Ramona pentru articol!
Bine spune @Liliko…ne duci in ispita ;)
02/10/2012 la 9:51 am
Ideea unei sarbatori in care se reuneste familia insotita de comemorarea stramosilor si multumiri pentru roadele anului mi s-a parut mereu geniala si am o mare admiratie pentru acele popoare care le respecta.
Nici nu se putea altfel,tu esti ”dulce” asa ca ai abordat un subiect ”dulce”…:))))!
Spune drept,cum ti-au iesit songpyeon ?Frumoase ,frumoase…ca sa se implineasca traditia?Cat despre dorinta pusa…sunt convinsa ca ti se va implini…:))))!
multumim pentru retete…astept sa gust si apoi voi trece la treaba…
03/10/2012 la 11:28 am
Multumesc Ramona . Chiar nu i se par greu de facut bineinteles in cantitate mult mai mica de incercare . Chiar si ingredientele se gasesc in totalitate la mine jos la Mega image la raionul d eingrediente bio-plante : faina de orez si alte frunze d eceai aromat , fructe uscate .etc La raionul asiatic o multitudine de ingrediente , siropuri si condimente , seminte si uleiuri asa ca am motiv sa imi fac un mic colt asiatic in bucatarie caci retete coreene ati tot dat de mult pe acest site iar site coreean temple food si serialul cu calugarul buddhist coreean in calatorie pe drumul “Noodle Road ” pe Korea world a fost foarte interesant istoric si culinar in toata Asia si in Europa -Italia
Referitor la sarbatoarea Chuseok tinuta religios dupa calendarul lunar cu data variabila eu am aflat citeva amanunte urmarind televiziunea chineza CCTV si cea koreeana KBS .
Sarbatoarea este legata de un fenomen lunar special , pe care l-am remarcat si din Romania si deja este a 4-a noapte cu LUNA PLINA FOARTE STRALUCITOARE . Ei . coreeni , au aratat ceremonialul de noapte de dans in cercuri ale femeilor si copiilor , dans traditional in hanbok , care sarbatorea lUNA ROTUNDA si s eruga pentru stramosi si pentru binele famillor vii .Ceremonia era istoric traditionala , ca si rugaciunea speciala cu ofrande la altarul stramosilor : pe masa altarului erau pepeni , mandarine , mere cu partea de sus decupata -capacul scos , farfurii cu prajiturile rotunde luna plina cu un sisimbol parca o zeitate dragon mic stantata pe prajiturica, si seminte , grine pentru multumirea d erecolta si rugaciuni pentru anul viitor . Toti membrii familiei erau asezati pe rinduri in fata mesei altarului si cite 4 se asezau in genunchi si faceau plecaciunea ceremoniala de omagiu catre stramosi . Cei mai tineri erau ultimii -vreo 20 erau in reportajul de la stirile KBS. In Koreea este vacanta d e3 zile iar in China de 8 zile cu cca 850 milioane d eturisti ce se deplaseaza cu tren , auto si Avion . Azi este si un fenomen special pe un fluviu din China – Maree Istorica de citiva km latime in LINIE DREAPTA de citiva ckm , survolata cu elicoptere cu camere TV militare . Are ca val o inaltime de 2 m anul asta , si se formeaza datorita atractiei de LUNA PLINA ce dureaza deja de citeva zile . Valul urias , televizat azi dimineat in direct timp de citeva ore , cu specialisti hidrologi are pe parcurs si la digul de protectie de 10 m -modern – cca 3 milioane de spectatori turisti pe digul lateral de protectie de citiva km in lung. El se formeaza din vechime -ca valul ucigas -dar acum sint diguri si semalul amenajat al fluviului protejeza zona si orasul . Forta este de 7 tone pe m2 si loveste unerori lateral digul pian la 10 m .Probabil si in Koreea sint fenomene asemanatoare in zona marina din sud unde am vazut ritualul d esdans in cerc pentru venerarea LUNEI PLINE in aceasta zi d eChuseok .Vizinati pe CCTV canal 428 pe UPC Buc. si pe KBS can 712 la stiri
04/10/2012 la 9:02 am
http://stirileprotv.ro/stiri/international/fenomen-special-pentru-surferi-raul-din-china-care-curge-invers.html
06/10/2012 la 6:52 pm
Par foarte gustoase si apetisante! Si arata si foarte bine! Multumim mult pentru articol!