koreafilm

Kim Yu-Na la 22 de ani

Written by koreafilm. Posted in Coreea azi, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , ,

1

Published on septembrie 05, 2012 with 23 comentarii

de Anca Barba

Dacă până acum am văzut în Coreea numai o fabrică de voci încântătoare sau de actori talentaţi, de data asta ne vom convinge de faptul că această ţară magnifică a generat o sportivă genială, ajunsă la rangul de eroină naţională. Povestea ei este una remarcabilă, aici fiind vorba despre determinare şi munca asiduă, combinată cu un gram de noroc şi cu puţină putere, necesară pentru a trece peste situaţiile critice şi pentru a atinge culmile semeţe ale gloriei. Pe scurt, o cheamă Kim Yu-Na, este patinatoare, iar astăzi se împlinesc 22 de ani de la naşterea ei.

Kim Yu-Na a început să patineze la vârsta fragedă de 7 ani şi a fost încurajată cu îndârjire de către antrenorul său din acele vremuri, Jong-Hyeon Ryu, să-şi continue activitatea în acest domeniu spectaculos,el presimţind încă de pe atunci că patinele şi Kim vor deveni două prietene nedespărţite. Conform spuselor fetei, se pare că nu talentul a fost decisiv în cazul ei , ci muşchii şi forma corpului erau făcuţi pentru aşa ceva . Se declară foarte recunoscătoare că a descoperit timpuriu acest talent, argumentând că mulţi nu-şi dau seamă niciodată că, de fapt, sunt potriviţi pentru o asemenea carieră.
În 2002, participarea la o competiţie internaţională, categoria începători, i-a adus nepreţuita medalie aurie. Al doilea premiu pe plan internaţional la începători a venit odată cu competiţia Golden Bear of Zagreb,acesta fiind doar începutul dominaţiei “reginei” Kim.

Cariera ca junioare a fost relativ scurtă dar plină de evenimente. Sezonul 2004-2005, în care a obţinut medalii de argint la un eveniment în China, la finala Junior Grand Prix şi la Campionatele Mondiale pentru juniori, a fost doar o punte de trecere pentru un viitor sezon în care tânăra a câştigat aurul cam peste tot pe unde se putea. Supărată că nu putea participa la Olimpiada din 2006, din cauza vârstei, Kim s-a ambiţionat şi a dominat în competiţia denumită Junior Grand Prix, din Bulgaria şi Slovacia, şi s-a clasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatele Mondiale pentru juniori din 2006. Astfel, încheie en fanfare ciclul ca junioare şi păşeşte către o perioadă decisivă a vieţii ei: cariera ca senioare.
Deoarece urma o perioadă în care trebuia să-şi asume din ce în ce mai multe riscuri şi să se schimbe din punct de vedere mental, a început prin a se muta în oraşul Toronto din Canada pentru a se antrena intensiv. A deschis seria lungă de succese cu o medalie de bronz la Skate Canada 2006, după ce a fost prima la programul scurt dar a patra la programul liber.

Se pare că aerul rusesc a fost prolific pentru Kim, câştigând, suprinzător sau nu, finala Grand Prix 2006 unde a surclasat-o pe Mao Asada. În 2007 a fost selectată pentru a participa la Campionatele Mondiale din Tokio. Deşi, per total, s-a clasat pe locul 3, a izbutit totuşi să stabilească un nou record mondial : a avut cel mai mare scor la programul scurt-71.95 puncte. De asemenea singura combinaţie triplă-triplă (2 sărituri a câte 3 rotaţii grupate) recunoscută de către juriu în sezonul 2006-2007 a fost cea a încântătoarei fete.

Principalul obiectiv pentru următorul sezon devenea câştigarea cupelor din China şi Rusia. A uimit îndeosebi audienţa din China, evident a ieşit triumfatoare si in cadrul acestui eveniment, prin definitivarea unui program cu elemente complexe,.În Rusia nu s-a lăsat mai prejos, şi a luat tot ce se putea- de data asta a câştigat şi programul scurt şi pe cel liber însumând un total de 197.20, care ce altceva putea să semnifice decât doborârea recordului mondial! În Italia îşi adjudeca al doilea Grand Prix de la senioare, însă o perioadă sumbră se întrezărea, surmenajul intervenind încet încet în viaţa patinatoarei. A acuzat dureri de spate şi şold şi, din păcate, nu a putut participa la câteva Campionate Naţionale şi Internaţionale.

S-a recuperat la timp pentru sezonul 2008-2009, facându-şi revenirea la Skate America 2008. Perioada de recuperare a fost totuşi benefică pentru ea, intorcându-se la potenţialul ei maxim; a câştigat competiţia de pe continentul american, în urma execuţiei de la programul liber cotată cu 123,95 puncte. Succesul ei a continuat să se perpetue aproape de casă, în China, unde a devansat-o cu aproximativ 21 de puncte pe câştigătoarea medaliei de argint, Miki Ando, în competiţia Cup of China. În acea perioadă nu a putut să-şi mai adjudece primul loc în cadrul Grand Prixului, ţinut chiar pe plaiurile natale. Totuşi s-a mulţumit cu a doua poziţie, pe care a părăsit-o încet, dar sigur, pentru cea fruntaşă în cadrul Four Continents 2009 din Vancouver.

Cred că doborârea recordurilor a devenit pentru ea un hobby, o obişnuinţă sau o chestie de genul, pentru că se pricepe de minune la asta. În cadrul aceluiaşi eveniment, la Campionatele Mondiale din Los Angeles, a reuşit să doboare două recorduri: la programul scurt cu 76.12 puncte şi per total având 207.71, devenind prin urmare prima patinatoare care trece de 200 de puncte după sistemul ISU de jurizare.

http://www.youtube.com/watch?v=o3qaPtr5Re0

Următorul sezon a fost unul bogat din punct de vedere sportiv, el servind ca antrenament pentru începuturile anului 2010 ce marchează Olimpiada de Iarnă de la Vancouver. Kim Yu-Na şi-a trecut printre achiziţii şi medalia de aur la trofeul Eric Bompard; mai valoros decât această distincţie cred că a fost totuşi recordul la programul liber cu 133.95 puncte , singură piesă lipsa din puzzleul ei. Şi cu ce putea să meargă mai bine mâna în mâna acesta, decât dacă nu cu cel total care a devenit de peste 210 puncte?.

A urmat Skate America 2009, unde, surprinzător sau nu, şi-a doborât recordul la programul scurt, finalizând simpla formalitate de a câştiga competiţia. Partea inedită a acestui eveniment sportiv a fost cea cu execuţia destul de proastă de la programul liber, presarată cu multe greşeli şi, spre ruşinea ei, fiindu-i acordat unul din cele mai proaste scoruri ale carierei. Aceste două victorii i-au asigurat calificarea la Grand Prixul din Tokyo, pe care, după cum ne-a obişnuit l-a câştigat cu brio.

A urmat poate perioada de referinţă a carierei ei, momentul sublim atins de tânără fiind la Jocurile de Olimpice de Iarnă de la Vancouver. Pentru a trece rapid peste detaliile de scor sau despre fiecare competiţie în parte, cred că tot ce mai rămâne de spus, singurul lucru care ar trebui dezvăluit în legătură cu acest concurs megistral, lăsând la o parte modul în care a atins această performanţă, rămâne faptul că a intrat în Cartea Recordurilor. Motivul? Scorurile de la programul scurt, liber şi total au fost cele mai mari din istorie (sau cel puţin de când sistemul de jurizare a fost creat), Kim stârnind admiraţia şi ovaţiile publicului dar şi interesul tabloidelor, mulţi jurnalişti declarând-o năucitoare.

În sezonul 2010-2011 a ales să renunţe la competiţiile la care participa de obicei, pentru a se concentra pe Campionatele Mondiale, unde a obţinut poziţia a doua. După această întâmplare a anunţat că nu va mai participa la următoarele Grand Prixuri pe motiv că a primit o ofertă de promovare a Jocurilor Olimpice de iarnă din PyeongChang, Coreea de Sud din 2018. Ea a susţinut că vede în această competiţie de interes internaţional, o şansă de afirmare pentru tinerii atleţi. După această declaraţie a stat un sezon pe bară, promiţându-ne că în acest an o să patineze în modul deosebit de competitiv cu care ne-a obişnuit.

Nişte informaţii mai proaspete legate de artistă, ca să zic aşa, ar fi că a patinat în cadrul “Samsung All That Skate Summer 2012″, din perioada 24-26 august, show ţinut la Stadionul Olimpic din capitala Seul. Noile ei programe din sezonul acesta vor fi, după cum a anunţat, “Kiss of the Vampire” (programul scurt) şi “Les Misérables” ( programul liber). La conferinţa de presă Kim a spus următoarele: “Din moment ce mă întorc la patinaj după un an de pauză, am ales să patinez pe muzica binecunoscută de o audienţă vastă. Îmi voi construi programul treptat şi voi reveni în formă.”

Din păcate, sportiva a anunţat că după Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, se va retrage. Pe un ton melancolic a declarat: ”Când eram tânără, am setat Jocurile Olimpice de la Vancouver drept destinaţia mea finală, dar acum vreau să o extind până la Olimpiada din Sochi, Rusia. Voi da tot ce am mai bun pentru a mă asigura că ultimul capitol al carierei mele se încheie într-un mare stil.”

Kim a povestit mai multe şi despre perioada de pauză de după Jocurile de la Vancouver: ”După ce am câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Vancouver, a fost dificil să-mi găsesc un ţel mai măreţ la care să aspir. Interesul şi dragostea fanilor mei mi-au generat un simţ ridicat al răspunderii, şi am căutat să mă descotorosesc de acea răspundere- chiar şi pentru o singură zi. Dar mi-am găsit o nouă motivaţie în timp ce lucram cu patinatorii juniori de la centrul de antrenament pentru atleţi din Taenung. Credeam că voi regreta mai târziu faptul că voi renunţa la cariera mea, apăsată fiind de povara responsabilităţii, care mă obligă să încerc şi să fiu cea mai bună.”Totuşi, a dezvaluit că nu va ieşi din sfera sportivă, intenţia ei fiind aceea de a face parte din juriul competiţiilor de patinaj.

Extrasportiv vorbind, se bucură de simpatia multor televiziuni, reviste sau firme care mai de care. A fost gazdă a emisiunii “Kim Yu-na’s Kiss and Cry”, în care erau ilustrate 10 vedete (Kim Byung Man, Yunho, Krystal , IU, Son Dam Bi, Park Jun-Geum, Seo Ji Suk., Lee Ah Hyun,Jin Ji Hee, Lee Kyu Hyuk), ce iau lecţii de patinaj de la profesionişti. Oportunitatea de a apărea pe marele ecran cu siguranţă a răscolit în sufletul lui Kim amintiri din tinereţe, de pe vremea când şi ea era novice într-ale patinajului.

Faptul că numele ei a rămas întipărit în mintea multora, devenind un veritabil idol, a reprezentat un prilej pentru marile firme de a o folosi drept imagine. La schimb, ea a primit o sponsorizare substanţială din partea unor nume precum Kookmin Bank, Nike, Korean Air şi Hyundai Motor Company. Pe lângă asta, a mai făcut reclamă pentru Samsung Electronics, având chiar şi un telefon care îi poartă numele. Aceste telefoane s-au vândut ca pâinea caldă- 550 de mii de bucăţi în numai 80 de zile de la lansarea produsului. Frumoasă, talentată şi plină de bani. Cam asta spune revista Forbes despre Kim, ea fiind una dintre cele mai bine plătite sportive, cu încasări anuale de aproximativ 9,7 milioane de dolari.


A dorit să se implice şi în proiecte pe plan muzical; a vrut să fie mai mult decât o simplă patinatoare, iar faza asta i-a ieşit de minune. Mari vedete ale k-popului au fost dornice să îşi treacă în palmares o colaborare cu una din cele mai măreţe patinatoare ale lumii. A început printr-un duet cu Lee Seung-Gi şi a continuat cu Big Bang. Desigur, aceste parteneriate au fost tot în scop sportiv, de data aceasta, cântecele cu aceşti artişti fiind făcute pentru a sprijini într-un mod sau altul echipa de fotbal a Coreei. Kim Yu-Na nu s-a oprit aici şi a mai cântat melodii de la cântăreţe precum Taeyon, IU, Narsha şi BoA în emisiunea Kim Eun Jung’s Chocolate.

A avut onoarea de a fi numită ambasadoare a Visit Korea Year în perioada 2010-2012. TIME o numea una dintre cele mai influente persoane ale anului 2010, urmând a fi desemnată ambasadoare a UNICEF, dar şi a G-20 Seul Summit, împreună cu Han Hyo Joo şi Park Ji Sung . O altă surpriză ce i-a făcut o deosebită plăcere a fost faptul că, la vizita ei în oraşul Los Angeles, de pe data de 7 august 2010, cetăţenii nu numai că au primit-o cu căldură, dar acea zi a fost numită “ziua Kim Yu-Na”.

Tot în 2010, tânără şi-a consemnat memoriile într-o carte denumită Kim Yu-na’s Seven-Minute Drama, unde povesteşte despre experienţa dinaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Vancouver. Ziarul Chosun Iblo a susţinut că acea carte:” are de-a face cu încercările ei de a trece peste obstacole şi de a deveni una dintre cele mai bune patinatoare”. Se pare că lui Kim i-a plăcut să-şi transpună gândurile pe hârtie, urmând a lansa o cea de-a doua carte, la care s-a şi oprit- Like Kim Yu-Na.

Din câte se vede, 2010 a fost anul Kim Yu-Na. După ce a câştigat tot ce se putea la Vancouver, şi după multe alte realizări pe plan profesional a primit, pe bună dreptate, distincţiile Proud Korean Award şi Sportswoman of the Year Award.

I-a rămas întipărit în minte drumul lung şi anevoios pe care l-a avut de parcurs până aici, în special perioada dificilă a tinereţii, în care cu siguranţă a avut o multitudine de momente de răscruce. Faptul că a ajuns o vedeta măreaţă nu o lasă rece sau indiferentă faţă de ceilalţi. Trebuie să spun că are una dintre cele mai impresionante liste de donaţii din câte am văzut până acum, ajutând în special copiii şi bolnavii cu o sumă totală de peste 1,7 milioane de dolari, din 2007 până în prezent. A dat burse copiilor ce meritau, a oferit sute de uniforme şcolare, a participat la înregistrarea cântecului umanitar “I Love Asia”, a încercat să ajute cât poate bolnavii de cancer, i-a ajutat pe niponi după cutremurul de anul trecut şi a pus bani şi suflet la construirea unei şcoli. Cele anterior menţionate sunt doar câteva dintre actele ei caritabile, banii pe care îi oferă provenind din câştigarea numeroaselor concursuri la care a participat.

Sperăm să aibă un sezon cât mai bun, să ridice mulţimea în picioare de nenumărate ori, să lupte până la capăt în ciuda dificultăţilor prin care probabil trece, să aibe la gât numai medalia de aur şi nu în ultimul rând îi urăm o zi cât mai frumoasă, o aniversare pe măsură şi un sincer şi călduros “La mulţi ani”!

Surse: wikipedia, english.chosun.com

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

23 comentarii

There are currently 23 comentarii on Kim Yu-Na la 22 de ani. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. La multi ani Kim Yu Na!!!!Speram sa aiba multe reusite deacum inainte!

 2. Deci, WAW!

  Are tot repectul meu pentru ce a realizat până astăzi. Regret că se va retrage atât de curând, dar orice început are sfârşitul său.
  Iubesc acest sport!Patinajul artistic pare a face parte dintr-o lume unde visele se înalţă tot mai sus, prin graţia persoanelor ce îl practică.
  Kim Yu Na este încântătoare, şi îi urez din suflet multă multă sănătate şi la cât mai multe succese!

  Mulţumim pentru recenzie!

  • Cu placere! Si mie mi se pare interesant patinajul artistic, ca toate sporturile de iarna de altfel. Foarte frumoase vorbele despre patinaj.

   • Mulţumesc frumos.:D

 3. La multi ani, Kim Yu-Na!
  Este cu adevarat o sportiva completa si un model pentru toate tinerele fete prin ambitia si munca ei sustinuta.
  Ma bucur foarte mult ca este apreciata!
  Ii doresc tot binele din lume si de-abia astept sa o revad la J.O. de iarna din 2014!

  Saeng-il chukka hamnida! ^_^

  • Da si eu . Sper sa ia aurul in 2014..dupa cum a zis ea..sa-si incheie cariera intr-un mod memorabil

 4. frumoasa, talentata, cu o vointa de fier
  felicitari pt tot ce a facut pana acum si mult succes in continuare
  Saeng-il chukka hamnida! ^_^

  • chiar ca are o vointa de fier.. In acest sport ca si la gimnastica..cazaturile te cam demoralizeaza, dupa ti-e un pic mai greu sa fi increzator in tine.

 5. Saengil chuka hamnida! Kim Yu-na este patinatoarea mea preferata, i-am simtit lipsa in ultimul an si ma bucur pentru reintoarcerea ei la Jocurile Olimpice din Sochi. E atat de gratioasa si patineaza atat de bine! (si ii sta foarte bine culoarea albastra :) ) Despre actele ei de caritate nu mai spun nimic, se pare ca asta este un obicei a sportivilor si vedetelor coreene. La multi ani si cat mai multe medalii si in continuare!

  • Si mie imi place cum ii sta cu albastru..contrasteaza frumos cu pielea ei alba..si parca acele costumatii ne dau si mai mult impresia ca este o regina a ghetii

 6. Ah, ce recenzie frumoasa, multumim mult, Anca! Iubesc patinajul, iar Yu-Na Kim este una din preferatele mele. Atata gratie si forta intr-o combinatie uluitoare…
  La Multi Ani, Kim Yu-Na, multa sanatate si medalia de aur la urmatoarea Olimpiada!

  • Multumesc si eu! Ii tinem pumnii fetei sa aiba un program perfect..si cine stie..sa doboare inca o data recordul

 7. La multi ani,si cat mai multe realizari!

 8. Saengil chuka hamnida Kim Yu Na, mie îmi place foarte mult patinajul artistic. Păcat că se retrage atât de curând dar asta e… E o sportivă ce prin multă muncă a reuşit să ajungă pe prima treaptă a podiumului şi donaţiile ei sunt foarte consistente şi pentru asta merită din plin respectul nostru… La mulţi ani şi să câştigi mereu aurul la următoarea olimpiadă!

  • Si mie imi pare rau ca se retrage:(..insa ma bucur nespus ca am putut sa o urmaresc , chiar daca nu am prins-o de la inceput

 9. Cel mai calduros “La multi ani!” pentru aceasta frumoasa, gratioasa si talentata patinatoare! A venit, a patinat si mi-a ramas in suflet. La fel ca Oksana Baiul cu a ei “lebada”. Este un sport mult indragit de mine (in vremuri de demult apuse, era unul dintre putinele sporturi transmise in direct). Asa ca am avut parte de prestatii frumoase si spectaculoase! Dar sunt persoane care raman undeva acolo pentru totdeauna! Ca si Kim Yu Na! Ce incantare a fost la Vancouver!
  Multumesc pentru aceste detalii ce nu le stiam despre activitatea ei! Impresionant!
  Si cum stiu coreeni sa-si pretuiasca valorile! Dar si ei sunt implicati in atatea activitati! Frumos!

 10. La multi ani!!! O frumoasa patinatoare, gratioasa ca o lebada :)

 11. La multi ani,Kim Yu-na!
  Sa speram ca va lua aurul, pt. ca sa aiba o incheiere de cariera memorabila.
  Multumesc pt. articol.Anca!

 12. La multi ani!
  Pentru mine este o sportiva unica. Abia astept sa o revad patind in competitiile din acest sezon 2012/2013, care practic este preolimpic pentru Soci. Anul acesta i-am simtit lipsa la Grand-Prix-uri. Cred ca are puterea de a reveni si de a castiga orice competitie, chiar daca din ceea ce am observat rusoaicele se pregatesc intens pentru competitia de acasa.
  Pentru mine va ramane mereu mica regina a ghetii care m-a atras prin programele bine realizate tehnic si de la an la an tot mai expresive din punct de vedere artistic.

 13. La multi ani! Vazusem un videoclip cu ea pe youtube, ea patinand pe o melodie din coloana sonora a serialului Hwang Jin Yi. Foarte frumoasa reprezentatie!

 14. La multi ani si ei! =D Plus felicitarile bine meritate pentru cariera stralucita! ^^ Hwaiting!

 15. FELICITARI! A castigat medalia de aur la Campionatul Mondial din London, Canada! Nu am reusit sa urmaresc competitia (am lucrat :( ), dar ma uit acum la gala si astept cu nerabdare aparitia ei. Mult succes in continuare, Lebada Albastra!

 16. O mare pasiune a mea este patinajul artistic!
  Si pentru ca a avut loc un mare eveniment (campionatul mondial, la care se decide participarea la Jocurile Olimpice de iarna de anul viitor), la care marea castigatoare este Yu Na Kim – Regina Ghetii- am dorit sa impart cu voi aceasta bucurie!
  A fost minunata! Dupa o pauza de 1 an, a intrat in concurs intr-o grupa valorica “mai mica” la programul scurt. Dar, a venit, a patinat si s-a instalat prima! Apoi la programul liber m-a lasat fara cuvinte – pluteste pe gheata!
  Va las sa admirati (daca va place patinajul artistic).
  http://www.youtube.com/watch?v=DY_n-MaQ9fc

Leave a Comment