Carina T. [KF]

Jurnal coreean – GongMyoung

Written by Carina T. [KF]. Posted in Coreea azi, Informatii utile, Muzica traditionala, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Travel tips

Tagged: , , , ,

bamboo 1

Published on septembrie 02, 2012 with 142 comentarii

- partea a noua -

Duminică, 13 mai – Seul
Ziua de duminică a fost deosebită. Aveam să vedem primul concert pe tărâm coreean. Să nu vă imaginaţi un concert k-pop, ci unul cu instrumente muzicale tradiţionale. Nu vă gândiţi nici la muzica tradiţională pe care aţi mai ascultat-o. A fost cu totul altceva, ceva la care nici noi nu ne aşteptam, şi veţi vedea de ce.
Cu o seară înainte când Sang Bo şi Seung Hwan ne-au întrebat dacă vrem să vedem spectacolul trupei GongMyoung, nu ştiam exact despre ce este vorba. Când ne-au spus şi că reprezentaţia durează cinci ore, am fost şi mai mirate. Chiar ne întrebam dacă vom rezista atât pentru că nu ştiam ce fel de muzică este. Dar cum curiozitatea a fost mare, evident că am acceptat invitaţia. Eu chiar îmi propusesem să văd şi să experimentez tot ce se poate… să profit la maxim de vacanţa în Coreea.

De dimineaţă ne-am mai răsfăţat puţin şi pe la ora 12.00 am plecat către zona Namsam, acolo unde este situat Teatrul Naţional, locul unde avea loc spectacolul. Am luat metroul linia 3, şi la a treia staţie, la Dongguk Univeristy am coborât. Ne propusesem să mergem pe jos până la teatru, dar am constatat că riscăm să întârziem şi am luat un taxi. Am ajuns la timp să ne întâlnim cu băieţii, să ne dea invitaţiile şi să mai stăm puţin de vorbă. La întâlnire a venit, evident, Sang Bo, cu un alt actor din Yohangza, dar şi Directorul de lumini, Yeo Kuk Kun.

Nu am avut foarte mult timp la început să admirăm prea bine teatrul şi împrejurimile, dar în fiecare pauză am mai cercetat câte un colţişor.

Teatrul National din Coreea este situat la jumătatea distanței de urcare pe Muntele Namsan. Undeva în lateral se vede Turnul Namsam. Teatrul a fost fondat în 1950 de către Guvernul coreean, în ceea ce este acum clădirea Consiliului Municipal al oraşului Seul, dar s-a mutat în 1957 în vechiul Teatru de Arte Myeongdong. În 1950 era primul teatru naţional din Asia.
Teatrul actual, care a fost deschis în 1973, a fost proiectat de arhitectul Lee Hee-tae. Teatrul Național era locul de desfăşurare al tuturor artelor coreene, oferind cel mai bun mediu pentru public, la acel moment.


Teatrul găzduiește Compania Națională de Teatru din Coreea – care susţine spectacole atât coreene, cât și internaționale, Compania Naţională Changgeuk – care susţine spectacole tradiţionale changgeuk, Compania Naţională de Dans și Orchestra Națională a Coreei. Teatrul Naţional are adesea expoziții de artă în aer liber.
Complexul Teatrului Național are o scenă principală, două scene mai mici, precum și o zonă în aer liber pentru reprezentaţii, care are o capacitate de 600 de locuri.
În timpul spectacolelor, este disponibil un loc de joacă pentru copiii mici. Clienţii se pot bucura de ecrane pe care se pot urmări spectacolele tradiționale, dar şi de mâncare tradițională la restaurantul „JeeHwa-ja”.

Arhitectul Lee a încercat să includă concepția lui în designul tradițional coreean. Exteriorul clădirii principale este împărțit în trei secțiuni — baza, mijlocul și acoperișul – la fel ca la arhitectura tradițională coreeană din lemn. Părțile sale sunt o expresie formativă a acestei tradiții. Pe de altă parte, există semne că Lee a încercat să-și exprime concepţia proprie prin utilizarea de materiale moderne la construcţia clădirii.
Corpul principal al teatrului are 52.326㎡, iar anexele 4.715㎡.


Complexul teatrului conţine:
Teatrul Haeoreum
Haeoreum este sala principală. „Hae” înseamnă „soare” în coreeană. Sala are o capacitate de 1563 de locuri, și sisteme de sunet şi iluminat. Spaţiul dintre scaune este cel mai mare dintre toate teatrele naționale, oferind confort maxim publicului.

Teatrul Daloreum
Daloreum este o sala mică, dotată cu 472 de locuri și găzduiește o serie de spectacole curente. „Dal” înseamnă „lună”.

Studioul Byeoloreum
Această sală (capacitate: 100 de locuri) este unică, deoarece scena și scaunele se pot muta în funcţie de fiecare spectacol. Toate componentele sunt mobile. Aici se ţin spectacolele avant-gardiste sau experimentale. „Byeol” înseamnă „stea”.

Teatrul de tineret KB Haneul
Acesta este un teatru cu cupolă, cu o capacitate de 732 de locuri. Deoarece părți ale acoperișului se deschid și închid în mod automat, acesta oferă lumina naturală, precum și spectacole stabile, indiferent de starea vremii. În afară de spectacolele tradiționale, se organizează o serie de programe, cum ar fi spectacole experimentale, „youth madang”, concerte, festivaluri. „Haneul” înseamnă „cer”.

La intrarea în sală sunt mai multe persoane care îi îndrumă pe spectatori către locurile lor şi care interzic consumarea băuturilor sau a mâncării în timpul spectacolelor. Doar ce-mi luasem o cafea pe care n-am mai avut timp s-o savurez pentru că s-a anunţat începerea spectacolului, şi pe care am lăsat-o la intrare, iar la pauză am găsit-o cu numele meu scris pe ea.

GongMyoung
Despre GongMyoung nu ştiam decât foarte puţine înainte de spectacol. Concertul pe care venisem să-l vedem se numea „With Sea” şi era un spectacol aniversar – trupa împlinea 15 ani de la înfiinţare. M-a surprins vechimea ei pentru că băieţii sunt destul de tineri (au cam 28-30 de ani), dar am aflat că ei cântau împreună din liceu, cei patru fiind colegi de clasă.
Practic în acel weekend au avut loc două reprezentaţii, acestea fiind sponsorizate de Consiliul de Arte Kora, Ministerul Culturii, Sportului și Turismului, precum și Teatrul Național din Coreea.

Grupul GongMyoung este foarte renumit atât în Coreea, cât şi în afara ţării. După concertele din Seul, ei au plecat într-un turneu prin Asia, începând cu Noua Zeelandă, dar au ajuns şi la Londra unde au susţinut spectacole le intreval de o lună, ultimul chiar în timpul Jocurilor Olimpice de Vară.

Încă de la prima apariţie pe scenă, în 1997, GongMyoung a activat în mai multe genuri artistice, cum ar fi piese de teatru, dansuri, musicaluri, filme, atât în Coreea, cât și în străinătate.
Grupul nu se concentrează numai asupra instrumentelor tradiționale coreene, ci și pe alte tipuri de instrumente experimentale pentru a crea un sunet unic al GongMyoung.
GongMyoung” în limba coreeană înseamnă „rezonanţă”.
GongMyoung este, în general, considerat ca un grup muzical rafinat, care se concentrează pe muzică populară.
GongMyoung a fost introdus în manualele pentru școala elementară locală.
Recent, Asociaţia Centrelor de Cultură si Arte coreene a ales GongMyoung ca model pentru contribuția adusă oamenilor cu venituri mici sau nevoiași.

Discografie:

GongMyoung a scos până în prezent patru albume. Ultimul „10th Anniversary” am reuşit să-l achiziţionez cu ocazia spectacolului.
Cei patru cântă la foarte multe instrumente muzicale, o mare parte dintre ele confecţionându-le chiar ei.

Componenţa trupei:

Park, Seung-Won
Instrumente la care cântă: Taepyungso, Chitară, Tobe coreene, Piri, Voce, Pin, Janggo, Jing, Dejeridoo, Cinele, Soprano Recorder, Janggo electronic, Bambus GongMyoung


Lim, Yong-ju
Instrumente la care cântă: Tobe coreene, Timbales, Janggo, Crasher, Gong, Cinele, Djembe, Cajon, Wind Bells, Shaker, ChinaGong, Crasher, Jing, Wind Bells, Waterphone, Janggo electronic, Bambus GongMyoung


Kang, Sun-Il
Instrumente la care cântă: Tobe coreene, Taepyungso, Gong, Janggo, Vocal, Wood bells, Harmonica, Energy Bells, Xilofon, Shakes, Pin, Kalimba, ElectronicJanggo, Bambus GongMyoung


Song, Kyong-Keun – liderul trupei
Instrumente la care cântă: Sogum, Daegum (flaut coreean din bambus), Dijeridoo, Jabara, Kalimba, Nagak, Janggo, Sakuhachi, Tobe coreene, Shakers, Alto Recorder, Janggo electronic, Bambus GongMyoung

Să nu mă întrebaţi ce reprezintă toate aceste instriumente pentru că nu ştiu nici eu. Sunt diverse tobe, instrumente de suflat, percuţie etc.


Concertul „With Sea”
Spuneam la început că spectacolul dura aproximativ cinci ore. Aceasta era împărţit în trei părţi, fiecare de 90 de minute, cu pauze de câte 20 de minute între acte. Fiind un spectacol aniversar, trupa şi-a propus cu această ocazie să arate aspecte complete ale muncii şi experienţei lor.
GongMyoung este recunoscută pentru crearea unei senzații de prospețime, prin sunete noi și diverse bazate pe muzică tradițională coreeană.
Aşadar, am fost foarte norocoase că am putut vedea un astfel de spectacol.


Prima parte, „The End of the Ground” a cuprins 11 piese interpretate la diverse instrumente tradiţionale, având ca sunete predominante zgomotele mării: The End of the Ground, Retrospect, Waves Memory, Story of Salmon, Fish of Galaxy, Dancing Wave, Wave’s Flower, Sori Island, Deep Sea, Milky Way, With Sea.

Story of Salmon

Am fost purtaţi pe valurile mării până în adâncuri, nu numai prin sunete, dar şi prin imagini. Pe fundalul scenei erau proiectate imagini cu marea, pe care chiar ei le-au filmat. De altfel, muzica o compun chiar ei inspirându-se din natură. Pentru asta merg în diverse locaţii, filmează şi ascultă natura. Tot aşa le vin idei şi pentru confecţionarea instrumentelor muzicale.

Milky Way

Nu ştiu când au trecut primele 90 de minute pentru că nu voiam să se mai termine. Încercaţi să ascultaţi piesele şi continuaţi să citiţi povestea. Poate aşa veţi reuşi să înţelegeţi pe deplin starea care ne-a cuprins în timpul concertului. Filmările nu sunt făcute de mine, sunt câteva înregistrări găsite pe Youtube, dar sunt o parte dintre piesele interpretate atunci de ei.

With Sea


Partea a doua intitulată „Bamboo Bamboo” a început aşa…

Unul dintre băieţi a venit pe scenă cu un tub de bambus şi câteva ustensile, apoi a început să confecţioneze nişte instrumente. Ei spun că s-au gândit să facă instrumente muzicale din bambus pentru a crea un amestec de vânt și sunet de percuție. Şi vă spun că au reuşit cu brio…

White Moon

Partea a doua a concertului a cuprins 10 piese: Bamboo Bamboo, White Moon, Spring, Plateau, Play with us!, GongMyoung Yoohee, Walkabout, Broom Sweeping the Sky, Space Bamboo, Bamboo Flower.

Spring

GongMyoung Yoohee



Muzica ne-a purtat paşii printr-o pădure de bambuşi. Senzaţia era de relaxare totală. Te simţeai rupt de lume… nici măcar nu mai realizai că te afli într-o sală de spectacol.



Space Bamboo

În această parte, GongMyoung a interacţionat petru prima dată direct cu sala. Au pus o întrebare publicului, iar persoana care a dat răspunsul corect a primit în dar flautul de bambus pe care îl confecţionaseră atunci.

Walkabout

La câteva dintre piesele muzicale, au primit sprijinul unor invitaţi care au cântat în special la gayageum.

Şi uite aşa au mai trecut pe nesimţite încă 90 de minute.

În partea a treia, s-au folosit nişte instrumente muzicale mai neconvenţionale. Băieţii şi-au confecţionat şi de această dată nişte instrumente din tub de plastic. Vă amintiţi tuburile de tuberman cu care ne jucam când eram mai mici? Ei bine, dintr-un astfel de tub, cu ajutorul unui fierăstrău şi o bormaşină au confecţionat un fel de fluier, care a ajuns la mine… cum anume veţi afla mai târziu.

Treasure Island

Partea a treia „Dream” a avut 11 piese muzicale, unele interpretate chiar la bidoane goale de apă (din cele de la dozatoare): Paper Lady, High speed movement, War and Peace, Treasure Island, Sunflower, Dream, Performance Rain, Camelo-Paradalis, Hourglass drum play, Joy şi Tonghaeya.

Sunflower

Camelo-Paradalis


Apoi au început un fel de joacă. Au coborât printre spectatori cântând, iar când au trecut pe lângă mine m-am trezit luată de mână şi urcată pe scenă. Vă închipuiţi şocul iniţial pe care l-am avut. Aşezaţi în genunchi în jurul meu, mi-au cântat un cântec, apoi mi-au dăruit fluierul din tub şi o floare în aplauzele sălii.

Finalul a fost electrizant, trezindu-ne din visarea în care căzusem până atunci. Noi care la început nu credeam că vom rezista cinci ore, acum nu mai voiam să plecăm. Era deja ora 19.00.


A urmat sesiunea de autografe pe care, bineînţeles, nu o puteam rata. Apoi am stat de vorbă cu directorul şi managerul lor, iar când au dispărut toţi fanii am discutat şi cu ei şi am făcut fotografii.

Recunosc că ne-am despărţit cu greu neştiind că mai târziu aveam parte de o surpriză. Stabilisem cu cei din trupa Yohangza să ne vedem mai târziu, în funcţie de ora când terminau repetiţiile.

Am pornit aşadar la plimbare spre centru cu gândul să ne oprim undeva să mâncăm. Am ales un local unde se serveau în special tăiţei reci. Eu n- am putut să-i mănânc şi le-am rugat pe Daniela şi pe Nickky să mai mergem undeva să-mi iau şi eu ceva de mâncare. Chiar atunci, ne-am întâlnit cu directorul GongMyoung care ne-a invitat la masă împreună cu trupa şi stafful tehnic.


Surpriza a fost foarte mare când l-am găsit acolo pe Yeo Kuk Kun (este cel cu tatuaj din dreapta), despre care nu ştiam că era director de lumini şi pentru GongMyoung, iar când directorul Hyung Won Seo a văzut că ne cunoaştem surpriza a fost totală. Kuk Kun i-a povestit despre experinţa de la Craiova, ceea ce a stârnit invidia celor din jur. S-au amuzat şi pe seama mea pentru că Kuk Kun nu se aştepta ca eu să fiu urcată pe scenă, dar a spus că m-am descurcat grozav.
Între mine şi Daniela e un actor din Yohangza care nu fusese la Craiova. Lângă Nickky este unul din băieţii din stafful tehnic al GongMyoung.

Componenţii GongMyoung erau acolo cu soţiile… practic tot localul era ocupat numai de ei. Seara a fost deosebit de plăcută. Am mâncat, am băut soju şi am stat de poveşti. Dacă nu se închidea localul era cât de aici să ne prindă miezul nopţii acolo şi să pierdem ultimul metrou.

- va urma -

Despre Carina T. [KF]

Carina T. [KF]

Pentru mine Coreea este o lume aparte, o lume misterioasă care îşi dezvăluie treptat secretele... dar acestea par nesfârşite. În fiecare zi mai descopăr câte ceva care mă face să-mi doresc şi mai mult să ajung acolo şi să pipăi, să miros, să gust şi să mă desfăt cu savoarea Coreei.

Browse Archived Articles by Carina T. [KF]

142 comentarii

There are currently 142 comentarii on Jurnal coreean – GongMyoung. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. La multi ani si din partea mea tuturor sarbatoritilor de astazi, fie ca sunt redactori, fie ca sunt useri :)
    Va doresc sa aveti o zi frumoasa si sa petreceti clipe placute alaturi de cei dragi

    • Hi!
      Sa ai un week-end cat mai placut!
      Am vazut msg lasat (acum este pe cealalta pagina), dar la sfarsit de saptamana sunt pe drumuri (Polo-Buc si retur)
      Am atatea sa-ti spun, ca nu stiu cu ce sa incep!
      1. Imi plac temele alese! Am vazut si tema de data trecuta si m-a incantat!
      Despre steagul coreean, tocmai m-am documentat acum o saptamana! Ca mi-a placut ce am citit nu cred ca-i nevoie sa spun! Este fascinant modul cum este gandit, construit si mai ales prin semnificatiile sale!
      Dar, sambata sunt la cursurile de limba coreeana din Bucuresti! Imi place la nebunie, chiar daca am momente de desnadejde cand plec de la curs- ca nu pot sa duc la bun sfarsit si sa bunghisesc ceva coreeana!
      2. Sunt de abia la a treia lectie. Nu-mi cunosc bine colegii. Suntem de toate varstele si profesiile. Dar, venind vorba de metroul coreean, mi-am permis sa-i invit sa viziteze jurnalul tau pentru o minunata plimbare cu acest metrou.
      Am avut impresia ca nu prea stiau de blogul nostru si pagina de fb! Sper ca i-am facut curiosi!
      3.M-am plimbat pe youtube dupa acesti dragalasi – si mi-a placut ce am gasit – mai ales concertul in aer liber din LA.
      Sa ne auzim cu bine!

      • Doamna Eleonora, veniti la Polovragi prin octombrie?Sau….mai devreme…
        Mi-ar placea sa ne intalnim, daca chiar pot atunci(in octombreie cred ca chiar as putea).

        • Eu studiez la Liceul Teoretic Novaci, deci , poate vom reusi sa ne intalnim cumva.

          • Draguta de tine! Sigur ca mai vin la Polo! Sotul meu sta acolo nu mai vrea sa auda de Bucuresti! Te contactez cand sunt in zona! Trimite-mi adresa de e-mail!

          • Din pacate am o problema cu mail-ul, am descoperit recent……nu mai pot sa trimit si sa primesc nimic, dar gasesc eu o solutie…

          • Dumnezeule….ce-am facut!!!…ei,lasa…..aveam inima cat un purice, dar asta e…e periculos, dar multe lucruri cer sacrificii.

          • Poate are Carina o solutie sa-l stearga! Please,Carina ajuta-ne! Eu l-am notat!

          • Multumesc ,Dna Eleonora!Multumesc,Carina!

          • Carina, l-ai notat?

      • voi trimite programul evenimentelor pe email si poate iti faci timp sa participi la vreunul :)

        • Ok! Imi va fi mai greu din cauza transportului! Nu cred ca mai am norocul din iulie! Mai vorbim!
          Ma gandesc ca ar dori si Andreea sa vina!!!!!!!

          • ar fi super sa veniti impreuna :))

          • nu stiu..sa vad, in functie de timp, oricum banuiesc ca activitatile vor fi in week-end, dar tot nu promit nimc, stiti cum e pe timpul scolii, concursuri , olimpiade si tot felul de activitati…

          • Mai este pana atunci! Ne gandim! Vedem intai programul si potrivirea cu programele noastre si ce posibilitati avem!
            O imbratisare (ca tare mult ajuta!)

  2. In sfarsit am gasit si eu un pic de liniste, ca sa savurez cum trebuie acest articol si sa ma bucur de muzica, este absolut superba, parca am luat si eu parte la concert, mie imi place enorm acest gen de muzica, deci a fost mai mult decat binevenita. Carina, multumesc din suflet ca impartasesti cu noi toate aceste lucruri :)

  3. multumim pentru recenzie… melodiile iti merg la suflet :)

  4. Carina multumesc pentru recenzie, intradevar melodiile sunt deosebite

  5. Imi place grozav jurnalul tau si sa fiu sincera te invidiez pentru excursia minunata pe care ai facut-o in Coreea .Astept cu mare interes continuarea jurnalului pana la sfarsitul sejurului.Impresiile tale de calatorie ma fac sa-mi placa si mai mult acest popor si cultura lui.

Leave a Comment