Ana-Maria Ruse [KF]

Wonder Girls – succes garantat

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Hanguk Eumak - Muzica, K-Pop, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

2018260hAF04Oow

Published on august 22, 2012 with 21 comentarii

Trupa Wonder Girls (원더걸스) este formată din 5 membre: Kim Yubin (24), Park Yeeun sau Yenny (23), Min Sunye sau Sun (23), Ahn Sohee (20) şi Woo Hyelim sau Lim (20). Trupa lansată în anul 2007 se află sub tutela agenţiei JYP Entertainment condusă de producătorul Park Jin Young. Cele 5 fete minunate au pătruns pe piaţa americană în anul 2009 când au cântat în deschiderea concertului celor de la Jonas Brothers versiunea în limba engleză a hitului Nobody, iar către sfârşitul lui 2009 melodia lor a intrat în topul The Billboard Hot 100 pe locul 76, astfel Wonder Girls devenind prima trupă coreeană intrată în topul celor de la Billboard.


De la stânga la dreapta: Yenny, Yubin, Sohee, Sun şi Lim

În 2010 s-au lansat şi în China cu o compilaţie de melodii în chineză, printre care Tell Me, Nobody şi So Hot. Anul curent fetele au semnat un contract cu DefStar Records, o subsidiară a Sony Music Japan pentru a putea pătrunde şi pe piaţa japoneză. Single-ul de debut în Japonia este Nobody for Everybody, un remake după hitul Nobody.


The Wonder Girls şi Katy Perry

Dar să o luăm de la început şi să aflăm cum a debutat trupa.

La tv se lansase un show numit MTV Wonder Girls, în anul 2006, prin care urmau să fie alese fetele pentru formarea unei trupe. În primele 4 episoade au fost alese primele 4 membre şi prezentate profilurile lor, acestea fiind Sunye, Hyuna, Sohee şi SunMi, iar în episodul 5 Yenny a fost aleasă printr-o audiţie. Fetele au format echipa, au început să se antreneze împreună, să danseze împreună şi au cântat pentru prima oară în studio un cover după melodia Don’t Cha a trupei Pussycat Dolls şi melodiile Irony şi It’s Not Love (primele lor melodii).


It’s Not Love MV

Oficial trupa a debutat însă în 2007 la MBC Show! Music Core unde au interpretat melodia Irony, un single hip-hop de pe primul lor album, „The Wonder Begins”, vândut în 11.454 de copii. Tot în 2007 s-a înfiinţat fan-clubul Wonderful. Fetele au vizitat China şi au învăţat limba dar mai multe accidentări le-au scos puţin din activitate. Sohee a stat pe tuşă o lună întreagă după ce şi-a rupt un ligament de la genunchi în timpul filmărilor pentru filmul I Like it Hot. Celelalte 4 membre au continuat să cânte până în luna iulie când Hyuna a părăsit trupa după ce părinţii ei s-au arătat îngrijoraţi de problemele de sănătate ale fetei lor.


Irony MV

Toamna lui 2007 a fost momentul în care Kim Yubin a înlocuit-o pe Hyuna. Agenţia Good Entertainment la care era afiliată Yubin, a trimis-o la JYP iar ea şi-a făcut debutul oficial în trupa Wonder Girls la Music Bank unde fetele au cântat live melodia Tell Me. Curând au lansat albumul „The Wonder Years” în care era inclusă şi această melodie, dar din cauză că Yubin fusese inclusă în trupă cu foarte puţin timp în urmă, melodia nu conţinea şi partea ei, dar acest lucru s-a rezolvat, iar în interpretările live i s-a oferit şi ei partea de rapping. Melodia a devenit repede un hit şi a ocupat primul loc în diverse topuri printre care şi topul Music Bank. Coregrafia era simplă şi uşor de învăţat de către oricine, iar site-urile de sharing video erau pline de imitaţii ale dansului. Popularitatea imensă a dus la propagarea dansului sub numele de Tell Me Virus, iar fetele au primit porecla de surorile mici ale Coreei. Fanii din Filipine, Franţa sau Tailanda erau foarte încântaţi de melodie.

A doua melodie de pe album care a fost promovată în continuare, This Fool, le-a adus numeroase apariţii la show-uri tv, la festivale de muzică chiar şi alături de trupe ca Big Bang şi Girl’s Generation. În 2008 apăruseră zvonuri că Hyuna s-ar întoarce în trupă, dar JYP le-a infirmat.


Tell Me MV

Noul single So Hot a fost lansat în mai 2008 şi n-a durat mult până când melodia urca în toate topurile online. Au interpretat live la MBC Show! Music Core melodiile So Hot, This Time şi You’re Out, dar Yubin a avut probleme cu corzile vocale şi a luat o pauză la sfatul medicilor. După o mică pauză, Wonder Girls revenea în toamna lui 2008 cu hit-ul Nobody pe care îl interpretau la Show! Music Core, Music Bank şi Inkigayo. În topul Music Bank melodia se poziţionase pe locul 1, stând acolo 4 săptămâni consecutive şi a câştigat premiul de „Melodia Lunii” pe Cyworld. La fel ca Tell Me, şi Nobody a creat o isterie în rândul fanilor care erau dornici să înveţe dansul. La gala premiilor Mnet fetele primeau trei premii: „Melodia anului”, „Cel mai bun MV” pentru Nobody şi „Cea mai bună trupă feminină”. Pentru vânzări mari au mai luat un premiu la Golden Disk Award iar la gala Seoul Music Awards au primit premiul Daesang „Artistul anului”, cea mai mare distincţie posibilă. În februarie 2008 trupa îl însoţea pe Park Jin Young în turul de concerte din ţară şi din Statele Unite (New York, Los Angeles) ca invitat special, profitând de oportunitate pentru a filma un MV pentru „Wishing on a Star”. Până la finalul anului fetele câştigaseră aproximativ 9 milioane de dolari.


So Hot MV


Nobody MV

Turneul din 2009 le-a dus în Bangkok, Tailanda, apoi în oraşele din Statele Unite, Los Angeles, La Mirada şi New York. La întoarcerea în Coreea au susţinut concerte în Seul şi Busan. La sfârşitul turneului Wonder Girls a lansat un nou MV pentru melodia Now, preluată de pe al treilea album Fin.K.L, dar şi o reclamă la LG în care e prezentat dansul melodiei. Fetele şi-au lansat un cont şi pe MySpace Music unde au confirmat că vor lansa versiunea engleză a piesei Nobody pe piaţa americană în vara lui 2009. Astfel în luna iunie JYP Entertainment anunţa că trupa va concerta în deschiderea concertului celor de la Jonas Brothers cu melodiile Nobody şi Tell Me şi că va lansa şi un album cu versiuni în engleză a melodiilor. Mai târziu s-a dezvăluit în presă că atât Sohee cât şi SunMi au renunţat la liceu pentru a se concentra pe debutul american.

Agenţia fetelor semnase un contract în care se stipula ca fetele să participe la 13 concerte pe teritoriul US, dar în final au ajuns să cânte la 45 de concerte alături de Jonas Brothers. Foarte curând Nobody îşi făcea apariţia în topul Billboard Hot 100, iar Wonder Girls devenea prima trupă coreeană care ajungea în topul american. Melodia a urcat şi în topurile din Taiwan şi Hong Kong.

Pe 22 ianuarie 2010 SunMi anunţa că doreşte să renunţe la trupă pentru a urma o carieră actoricească, iar Woo Hyerim (Lim), urma să ocupe locul lăsat liber. Din acel moment trupa se află în aceeaşi formulă. Tot în 2010 începea turneul Wonder World Tour în Statele Unite şi Canada cu versiuni atât în coreeană cât şi în engleză ale celebrelor piese, dar şi piese noi de pe viitorul album.

După turneu au lansat melodia 2 Different Tears, înregistrată în coreeană, engleză şi chineză, dar şi albumul cu acelaşi nume şi s-au întors în ţară unde au început promovarea piesei.


2 Different Tears MV

Pe 5 august 2011 fetele intepretau o variantă proprie a melodiei Nothin’ on You a lui BOB şi Bruno Mars pentru Billboard “Mashup Monday”, iar JYP anunţa întoarcerea fetelor cu un nou album, anunţând totodată că pentru hitul ales fetele au fost antrenate de coregraful artistei Beyonce. Au urmat diferite teaser-uri după care s-a dezvăluit numele albumui, Wonder World, care conţinea 12 melodii noi, dintre care Be My Baby avea şi un MV. Melodia G.N.O. de pe acelaşi album a fost compusă de Yenny Park.


Wonder Girls – Nothin’ on You


Be my Baby MV

În 2012 fetele au revenit pe piaţa americană cu hitul The Dj is Mine feat. School Gyrls şi cu filmul „The Wonder Girls”. După alte multe speculaţii, Yenny a dezvăluit că în luna iunie vor lansa un mini-album, iar acesta era Wonder Party, care conţine 6 melodii, dintre care Like This cu videoclip.

Mai târziu grupul anunţa debutul în Japonia cu proiectul Nobody for Everybody, adică versiunea melodiei Nobody în japoneză.


Nobody for Everybody


The Dj is Mine feat School Gyrls


Like This MV

Pe 10 iulie era lansat single-ul digital Like Money feat Akon, care este de altfel cea mai recentă melodie a trupei.


The Wonder Girls şi Akon


Like Money feat Akon

Anul trecut Wonder Girls a promovat bucătăria coreeană prin intermediul piesei K-Food Party.


K-Food Party

Membre:

- Min SunYe 민선예 (12 august 1989) născută la Seul urmează cursurile unei şcoli de arte şi Universitatea Dongguk. În 2001 este descoperită de JYP Entertainment în timpul proiectului 99% Challenge al lui Park Jin Young pe când avea doar 12 ani. De atunci ea se află sub contract cu JYP şi e una din cele mai longevive membre. A debutat în 2007 cu Wonder Girls cu single-ul Irony, şi este liderul trupei şi solista principală, Sun fiind probabil membra trupei cu cea mai bună voce. Sunye a colaborat cu Mighty Mouth’s, Park Jin Young, Davichi, Taeyeon dar a participat şi la diferite ost-uri ale serialelor, printre care Dream High, cu melodia Maybe şi Han Sung Byul Gok.


Alături de colegele ei din trupă, Sun participă la donaţii caritabile pentru spitale sau orfelinate din jurul Coreei, şi îi ajută pe cei bolnavi. În 2011 Sun a plecat la voluntar în Haiti pentru a ajuta copiii în suferinţă şi bolnavii de holeră. Aici l-a întâlnit pe prietenul ei, un americano-coreean care participa la rândul lui ca misionar.

Sun a fost crescută de bunicii ei, deoarece mama ei a murit când ea era foarte micuţă, iar tatăl ei suferea de o boală care îl ţinea la pat în ceea mai mare parte a timpului. În 2007 chiar când fetele promovau melodia Tell Me, bunicul ei a murit, iar 3 ani mai târziu a murit şi tatăl din cauza bolii care l-a chinuit timp de 20 de ani.


Sunye şi Yenny – cover When You Belive (Prince of Egypt OST)

-   Kim YuBin 김유빈 (4 octombrie 1988) născută în Gwangju a urmat cursurile şcolilor JungAm şi Anyang înainte de a se muta în California unde a studiat la Leland. În Coreea studiază la universitatea Myongji. Înainte de a debuta în Wonder Girls Yubin trebuia să facă parte dintr-o trupă numită Five Girls, sub tutela Good Entertainment alături de G.NA, Uee de la After School, Hyosung de la Secret şi Yang Jiwon, fost T-ara actual în trupa Spica. Totuşi, trupa s-a desfinţat chiar înainte de debut în 2007 din cauza problemelor financiare ale companiei de management. Apoi a fost aleasă pentru a o înlocui pe Hyuna în trupa Wonder Girls şi de atunci este rapperul trupei. Yubin are o voce puternică şi dură, inconfundabilă.

În plan separat ea a colaborat cu 2PM, Shinhwa, Lee Min Woo, Kim Bum Soo sau Chun G. Yubin a compus versurile melodiilor Girls Girls, Me In sau Sweet Dreams de pe albumul Wonder World.


Wonder Girls – Girlfriend live

-   Park YeEun 박예은 (26 mai 1989) născută în Goyang, Gyeonggi-do a absolvit universitatea Kyunghee. A debutat în 2007 în trupă fiind principala vocalistă. Yenny este probabil a doua ca voce în Wonder Girls, cântă şi la pian şi chitară, şi compune versuri. Ea a scris versurile melodiilor Saying I Love You, For Wonderful, GNO (Wonder Wolrd), Girlfriend (de pe albumul Wonder Party) sau Hello to Myself (pentru ost-ul Dream High 2 în care a făcut şi un cameo).

A colaborat cu 8eight, Jay Park şi Park Jin Young.


Hello to Myself – Yenny

-   Ahn SoHee 안소희 (27 iunie 1992) a fost cea mai tânără membră a trupei până la sosirea lui Lim. A urmat cursurile liceului Changmun’s All Girls. La vârsta de 12 ani a fost recrutată de JYP şi a debutat în trupă în 2007 fiind considerată mereu cea mai dulce dintre fete. În 2008 a jucat în primul ei film, I Like it Hot iar în ceea ce priveşte modelingul, Sohee pozează foarte des în reviste celebre.

În 2011 Sohee a contribuit la scrierea unei părţi din melodia Hands Up a băieţilor de la 2PM iar anul acesta a participat la campania “Good Download” alături de Yunho, Nichhun, Sulli, Lee Min Jung, Jang Hyuk, Park Joong Hoon şi Ahn Sung Ki.

-   Woo HyeLim 우혜림 (1 septembrie 1992) născută la Seul a făcut iniţial parte dintr-o altă trupă de 5 fete, printre care s-au aflat şi Jia şi Fei (acum în trupa MissA), dar trupa s-a desfinţat când două dintre fete au plecat.

A debutat în Wonder Girls în ianuarie 2010 după ce Sunmi, membră a trupei din 2007, a decis să renunţe la muzică. Este cea mai tânără membră a trupei, vocalistă şi sub-rapper.

Site oficial Wonder Girls: http://www.wondergirlsworld.com/
Cont oficial de Facebook: http://www.facebook.com/wondergirlsworld

Conturi de Twitter: Sun (https://twitter.com/wgsun), YuBin (https://twitter.com/wgyubin), Yenny (https://twitter.com/wgyenny), Sohee (https://twitter.com/wgsohee), Lim (https://twitter.com/wg_lim).

Eu le-am descoperit de abia recent pe aceste fete talentate, dar au devenit foarte rapid preferatele mele, şi acum pot spune cu siguranţă că Wonder Girls este trupa k-pop preferată. Aştept cu nerăbdare lansarea unui noi album :)

Surse: Wikipedia, Wewantkpop.

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

21 comentarii

There are currently 21 comentarii on Wonder Girls – succes garantat. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Foarte frumoase sunt fetele astea, si sunt si foarte talentate.
  Bravo lor!!!Sa o tina tot asa!

 2. Multumesc pt. articol ,Ana!

  • Si eu, pt comentarii :)

 3. Canta frumos…ce-i drept!

  • Cu siguranta! Eu sunt fana mare WG, e trupa mea preferata de fete!

   • Si mie imi place cum canta fetele de la WG, inca nu am o trupa preferata de fete, dar cine stie, poate ca ele o sa fie favoritele mele in viitor….

 4. Am auzit de ele odata cu melodia pe care au scos-o cu Akon. sunt dragute, talentate.bravo lor pentru succesul de pe piata americana.
  De Sohee am auzit printre altele, se pare ca o indragesc cateva vedete masculine:)).
  Multumim pentru articolul consistent si pentru pozele frumoasee!

  • Eu le-am descoperit cand am dat peste melodia Be my Baby, si de atunci ascult zilnic WG, toate melodiile lor sunt frumoase :)
   Mersi si eu ^^

 5. Eu nu prea ascult formatii de fete, nu prea m-au atras pana acum. Dar o sa ascult Wonder Girls. De la ele nu am ascultat nici o melodie pana acum.
  Foarte ampla recenzia ta, ana. Citeam si mi se parea ca e stilul tau, dar nu imi venea sa cred ca stiu ca tu nu te prea bagi pe partea de k-pop, deci sunt cu atat mai curioasa de impresia pe care au sa mi-o lase melodiile lor :).

  • Nici eu nu ascult ft mult k-pop, dar WG imi plac :) Chiar au melodii ft frumoase!

 6. Le stiu de mult. Recent nu le-am prea ascultat. Dar imi place de la So Hot, mai ales ca aduc aminte de Ha Ji won, si imi place Nobody.
  E bine sa stiu noutati despre ele.

  • Si mie imi place So Hot, mai ales partea respectiva cu HJW :P

 7. Vulpea din mine spune ca strugurii sant acrii! Dar eu nu sant vulpe ,sant un biet muritor care admira niste fete ,frumoase care se respecta si nu cad prada compromisului! Talent cu carul,frumusete cu cisterna,in sfarsit vad si eu niste fete imbracate frumos ,haios si rebel dar cu multa decenta combinata cu ceva sexi! hi hi hi! Nu se pupa dar e bine !

 8. Au fost cele mai bune deoarece au reusit sa se lanseze pe piata americana si nu multi asiatici reusesc lucrul acesta. Un articol foarte bun, ca de obicei, Ana!
  WG este si trupa mea (de fete) preferata! Stiu tot dansul la Be My Baby :))

  • Mersi :) Asa e, au debutat pe piata americana si au facut-o ft bine…la dans eu nu ma pricep, dar fetele au coregrafii ft frumoase.

 9. Plus ca sunt foarte frumoase! Preferata mea e Sohee.

  • Preferata mea e Yenny, dar si Yubin imi place ft mult. Toate imi plac de fapt.

 10. Daca nu ati ascultat albumele lor, sa o faceti, in special Wonder World si Wonder Party, au melodii ft ft bune, le gasiti pe youtube in intregime. Eu am pus in recenzie in principal melodii cu videoclip, dar si ceva cover-uri.

  Ati ascultat cover-ul dintre Yenny si Sun, dupa melodia When you Believe a lui W. Houston si M. Carey? E superbbb, au voci minunate.

 11. si eu leam descoperit tot cu melodia Be My Baby , canta minunat si sunt foarte frumoase , Like this si Like money sunt melodiile mele preferate , ar fi frumos daca ar veni si la noi , cine stie ,poate peste cativa ani ne vor vizita toate trupele de k pop

 12. Imi place si mie cum canta aceste fete. Mie personal nu-mi prea place K-Pop(nu este genul meu) dar Woder Girls canta frumos!! Au talent si voce. Majoritatea trupelor K-Pop nu au reusit sa ma impresioneze deloc si melodiile sunt ajustate la greu pe computer iar acestia nu canta natural dar Wonder Girls sunt speciale. Sunt singurele fetele din K-Pop care canta natural si au melodii foarte frumoase. Le urez succes!!!

Leave a Comment