Ana-Maria Ruse [KF]

Joseon, tărâmul pălăriilor

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Cultura, Han style, Hanbok, Istorie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

h0044000011001

Published on august 05, 2012 with 47 comentarii

Purtatul pălăriei în timpul dinastiei Joseon (1392-1897) era la ordinea zilei, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru doamne şi domnişoare, fie că le purtau afară, fie în interiorul casei, ele erau nelipsite. Încă din vremurile antice oamenii îşi acopereau capul din diverse motive, pentru a se feri de căldură, pentru a-şi exprima superioritatea sau pentru a se împodobi. Dar scopul simbolic sau social dat de pălării îl întregea de multe ori pe cel practic sau decorativ, iar asta se întâmpla în perioada celui mai înfloritor regat al peninsulei coreene. Atunci, pălăriile erau simbolul statutului social şi al autorităţii celor care le purtau, în special în rândul înaltei clase sociale – nobilimea. Occidentalii care au vizitat Coreea spre sfârşitul secolului 19, începutul secolului 20, când ţara se afla sub reforme masive şi-au amintit ţara drept „regatul pălăriilor”. În revista franceză de turism „Le Tour du Monde”, folcloristul francez Charles Barat scria în anul 1892 că Joseonul este ţara pălăriilor. El era interesat în particular de materialele din care erau făcute aceste pălării, pentru că ele permiteau pătrunderea aerului şi luminii. Barat chiar era convins că versatilitatea acestor accesorii le-ar fi putut face populare şi în rândul parisienilor. Iată care erau pălăriile oficiale pe care regii Joseonului le purtau cu diferite ocazii:

 • Ikseongwan – o pălărie gen coroană, pe care regele o purta atunci când se ocupa de administrarea afacerilor statului, şi nu numai.

Ikseongwan era purtată împreună cu roba oficială numită Gonryongpo, şi era de culoare neagră sau roşie. În perioada de doliu, pălăria devenea albă. Astăzi ea mai este purtată la nunţile care respectă obiceiurile tradiţionale. 4 astfel de pălării originale se găsesc pe teritoriul Coreei. 3 dintre ele se află în Palatul Changdeokgung, şi nu se află într-o stare prea bună. În schimb, cea de-a 4 pălărie se află în muzeul Universităţii Sejong, este în stare bună, fiind mai recentă, deoarece ea a aparţinut regelui Gojong;

 • Jegwan – pălărie tip coroană purtată de rege în timpul ceremoniilor şi riturilor, dar şi de oficialii de la curtea regală;

 • Yanggwan – de asemenea o pălărie tip coroană purtată la ceremonii şi la ocaziile formale;

 • Wonyugwan – o pălărie-coroană purtată de rege atunci când ieşea în faţa supuşilor.

 • Myonrugwancoroană oficială purtată de rege la nunta sa sau la încoronare.

Dacă două dintre pălăriile menţionate mai sus, Jegwan şi Yanggwan erau purtate atât de rege, cât şi de oficialii său la diverse ocazii, exista o pălărie pe care o purtau doar aceştia în fiecare zi. Această pălărie se numea Samo, şi era de culoare neagră, se purta împreună cu roba numită Dalleyong.

Un alt străin care a vizitat Coreea şi a fost fascinat de pălăriile coreenilor este Henry Galli, care a scris în cartea sa „The Far East War” (1905), că aceştia au peste 4000 de modele de pălării, şi indiferent de sex şi vârstă, toată lumea purta ceva pe cap, de la rege până la nobilii yangban, de la cei din clasa de mijloc, până la cei din pătura socială de jos. Conform principiilor confucianiste care ghidau societatea coreeană, oamenii din Joseon puneau mare preţ pe bunele maniere, iar îmbrăcatul corect era considerat foarte important. Confucianismul spunea că oamenii trebuie să-şi preţuiască fiecare parte a corpului, pentru că acesta era un dar din partea părinţilor, iar asta însemna că părul nu trebuia niciodată tăiat, atât în cazul femeilor cât şi a bărbaţilor. Aşadar era necesar ca părul să fie acoperit cu o pălărie. Aici intervenea pălăria numită Gat. Aceasta era purtată doar de către bărbaţii din clasa mijlocie şi cei însuraţi. Era de culoare neagră, realizată dintr-un cadru de bambus şi păr de cal, şi era transparentă. În perioada de doliu era albă. Bărbaţii o purtau împreună cu hanbokul tradiţional bărbătesc.

Coreenii din perioada Joseon apreciau foarte mult simţul ordinii, al disciplinei, ierarhia socială şi formalităţile. Astfel, pălăria purtată de un anumit individ avea puterea de a identifica individul ca poziţie în societate. De dragul proprietăţii bărbaţii erau obligaţi să poarte pălării nu doar în situaţii formale, ci şi în propria casă până când mergeau la culcare. Nobilii yangban obişnuiau să poarte alte tipuri de pălării:

 • Dongpagwan – pălărie purtată de nobili în interiorul casei;

E remarcabil că nobilii purtau acest pălării împreună cu diverse accesorii şi în stiluri diferite în încercarea de a-şi crea propriile stiluri. O vorbă coreeană spune: „Piaţa se închide iar tu încă încerci un Manggeon”, însemnând că un bărbat petrecea mult timp să-şi aranjeze pălăria.

 • Manggeon – era un accesoriu gen bentiţă, care se punea pe frunte pentru a ţine părul prins în coc, şi deasupra lui se aşeza pălăria. Era de asemenea realizată din păr de cal, şi era folosită de toţi bărbaţii;

 • Jeongjagwan – era o altă pălărie purată de nobili în casă;


 • Banggeon – pălărie de interior, neagră şi transparentă;

 • Tanggeon -  pălărie de interior, neagră şi transparentă, dar care putea fi purtată şi afară, sub Gat.

Soldaţii sau oficialii militari purtau pălăria numită Jeonrip sau Heukrip.

Cultura pălăriilor din era Joseon reprezenta o combinaţie de stil şi demnitate, valorile cele mai importante pentru bărbaţii vremii. Ei refuzau să-şi taie părul, în unele cazuri chiar cu riscul pierderii vieţii, pentru că era o chestiune de mândrie naţională. Totuşi, odată cu dispariţia dinastiei Joseon, s-a dat o lege prin care toţi bărbaţii trebuiau să se tundă scurt, iar astfel 500 de ani de cultură au ajuns la final. Însă chiar şi în ziua de azi, coreenii sunt mândri de această tradiţie şi ea reprezintă o comoară naţională. Alte pălării purtate de bărbaţii din acea perioadă erau mai puţin oficiale, şi mult mai comune printre oamenii de rând:

 • Gwangdaerip – pălăria purtată de clovni, de saltimbanci, de cei din trupele de stradă;

 • Seungrip – pălărie din paie purtată de călugării budişti;

 • Okrorip – un gen de pălărie gat purtată de bărbaţii care mergeau ca delegaţi în ţări străine;

 • Baekrip – un gat alb purtat de oamenii de rând în timpul doliului;

 • Chorip – pălărie purtată de bărbaţii din toate clasele sociale;

 • Satgat – pălărie pentru protecţia împotriva soarelui;

 • Banggat sau Bangrip – pălărie purtată de călugări sau oameni în doliu;

 • Galmo – pălăria-umbrelă, purtată deasupra gat-ului în zilele cu ploaie;

 • Hwihang – pălărie purtată iarna.

Să trecem la pălăriile purtate de femeile din timpul Joseonului. Despre două dintre ele am scris cu ceva timp în urmă, Jokduri şi Hwagwan, acestea fiind purtate de femei la ceremonia nunţii.

Pe timpul iernii femeile purtau nişte căciuliţe îmblănite, care se numeau Pungcha şi Ayam, iar cele neîmblănite Jobawi şi Nambawi.

Femeile mai obişnuiau să poarte direct pe cap Jangotul sau Jangui, şi Cheonui, haine care le ajutau să-şi ascundă şi chipul.

Pălăriile pe care le purtau curtezanele kisaeng din perioada dinastiei Joseon se numeau Junmo.

Prin 1919 ajungea în Coreea cu trenul britanica Elizabeth Keith, născută în Scoţia, o artistă care debarca în Busan. În călătoria sa spre Seul ea observase varietatea pălăriilor purtate de coreeni. În cartea sa „Old Korea, The Land of Morning Calm” îşi descrise impresiile: „Când şi când grupuri de bărbaţi înalţi, purtând o pălărie nativă, piramidală, diferită de fosta pălărie piramidală a femeilor galeze, urcau şi coborau din tren. Pe cât de grotească părea această pălărie, se presupunea că oferă demnitate purtătorului.”

Elizabeth Keith nu ieşea niciodată din casă fără o pălărie pe cap, şi e mai mult decât probabil că pasiunea ei pentru pălării a atras-o spre studiul pălăriilor purtate de coreeni. Îi plăcea să picteze oameni, şi în toate picturile ei, ca model s-a aflat o persoană care nu avea capul neacoperit. Practic nu există ţară şi cultură din lumea asta care să nu utilizeze pălăria, care nu doar protejează capul ci e şi un important accesoriu. De asemenea pălăriile arată statutul social al celui care o poartă. Dintre toate aceste funcţii pe care le are o pălărie, scoaterea în evidenţă a statului social era cea mai importantă funcţie în societatea coreeană de la începutul secolului 20. Era chiar determinat prin lege ce pălărie avea sau nu avea voie să poarte o persoană. Oamenii de rând, indiferent câţi bani aveau, nu aveau voie să poarte pălăria neagră din păr de cal destinată nobililor. Pălăriile de diferite forme şi culori erau păstrate în cutii.

E. Keith a realizat trei picturi ale unui renumit cărturar care locuia în Wonsam, dar numele lui este necunoscut. În cele 3 picturi acesta poartă 3 pălării diferite, în funcţie de situaţie.

Despre pălăriile purtate de femei se ştie că nu existau într-o gamă atât de largă ca cele pentru bărbaţi. Mai mult soţiile nobililor, sau femeile nobile purtau pălării. Elizabet K. a surprins în picturile sale o femeie care purta Jobawi în ziua noului an lunar, o căciulă care proteja de vremea rece şi conferea şi un aer elegant.

În altă pictură a fost surprinsă o prinţesă, rudă a regelui Sunjong, pe care Elizabet a întâlnit-o pe stradă. Impresionată de apariţia sa nobilă şi elegantă a întrebat-o unde locuieşte, şi a primit permisiunea să o picteze. Prinţesa purta pe cap o coroană ceremonială, numită mai sus Hwagwan. Artista a pictat şi o văduvă, care tristă şi fără speranţă încă îşi aştepta fiul, luptător pentru independenţa faţă de Japonia. Soţul îi murise în luptă, şi fiind în doliu, femeia purta un soi de căciulă albă, culoarea doliului la coreeni.

Scoţiana surprinsese coreenii în multe ipostaze, de fiecare dată nelipsind din peisaj pălăriile bine cunoscute. Lucrarea „Contele Kim Yun Sik” îl surprinde pe nobilul cu acelaşi nume, un bătrân de 80 de ani impresionat de fervoarea tinerilor în Mişcarea de Independeţă de la 1 martie. Din cauza principiilor sale el fusese arestat, iar pictura a fost realizată după eliberarea sa din temniţă. E. Keith a suprins şi alţi oameni cu pălării, oameni simpli, fermieri, învăţaţi, luptători, chiar şi un bărbat care purta eficienta pălărie-umbrelă, Galmo.

Surse: koreabrand.net, ocp.go.kr, ebay.com.

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

47 comentarii

There are currently 47 comentarii on Joseon, tărâmul pălăriilor. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Sunt prima?

 2. Cu o palarie coreeana m-am intalnit prima data in 1988, cand am vazut mascota Jocurilor Olimpice din Seul. Nu intelegeam de ce poarta puiul de tigru o palarie neagra, inalta, transparenta, legata cu panglici si mi s-a parut foarte nostim. Multumesc pentru informatii, am observat ca in seriale istorice nobilii poarta si in interiorul casei o palarie care difera de cea purtata in afara, dar nu stiam de ce.

 3. Am aflat despre aceste palarii ,transparente ,negre sau albe in Marea Negustoreasa,o comoara de film ! Pentru mine Samo ramane ce-a mai cunoscuta palarie,inca de pe vremea Giuvaerului, prima data cand am vazut-o ,am zis,uite o plarie de Micky Mouse,habar nu aveam de nimic pe vremea aia.Haioase sant si acele palarii cu canafiori ale negustorilor.

 4. Palaria regala cu jaluzele mi se pare incomoda si total nefolositoare ,daca afara nu ploua! Dar este foarte trendy,in colectie ,da bine in poza! Cand te gandesti ca este folosita la ceremonia nuptiala,cum face? da jaluzelele la o parte ca sa pupe mireasa?Ei hai sant eu putin carcotasa ,dar toate -mi plac,au ceva exotic in ele si parca toate sant de-a colo,se pupa bine cu purtantul!

 5. Dar cele mai nefolositoare si incomode ,dupa parerea mea sant acele OZN-uri de interior ,transparente si cu multe colturi ,aripioare sau ce-ar fi! Cred ca numarul cat mai mare de colturase indica un rang mai mare! Ana i-mi place mult aceasta recenzie in care imaginatia fiecaruia este stimulata. Mult de tot mi-a placut si palaria Rapperului Kim Sakat!

  • Mersi! Da, o palarie de calugari.

 6. Multumesc mult pentru aceasta recenzie,Ana!
  Ma bucur ca am reusit sa vad toate palariile la un loc, pot vedea diferentele sau asemanarile dintre aceste palarii.
  Imi plac foarte mult si pozele.Foarte Frumos!!!!
  Felicitari!!!!

 7. Ana, foarte frumoasa recenzie. Nu stii cum se numeau palariile pe care le purtau curtezanele. Imi aduc aminte de scene din Hwang Jin.

  • Junmo se numeste palaria curtezanelor, din pacate am omis sa o includ aici.

   • Si mie imi plac mult palariile curtezanelor.

 8. Dar as putea veni cu completari la articol :) Mersi Cecilia ca ai zis de palariile curtezanelor!

  • Multumesc eu pt raspunsul tau atat de rapid.

   • Revin din nou la articol :) Mi-am amintit ca si despre Junmo am mai scris, nu doar despre Jokduri si Hwaghwan. E inrosit cuvantul care duce la articolul vechi, si am pus si poze noi.

 9. Ana, am observat ca si la palarii ai reusit sa strecori o poza cu Jang Hyuk :)

 10. Ana, pozele cu palariile curtezanelor le-ai pus de curand, nu?
  Sau am avut eu probleme cu netul si nu le-am vazut inainte.

  • Oricum ar fi, mie imi plac foarte mult.

  • Da, am adaugat ulterior pt ca mi-a amintit Cecilia de ele, si astfel mi-am reamintit ca scrisesem putin despre ele, cu mult timp in urma.

 11. Am vazut si articolul vechi, si acela e ft frumos prezentat…imi plac mult si acel tip de palarii ca aceea pe care o poarte Mi-shil.

  • Cred ca acele palarii erau purtate de femeile din familia regala, sau femeile foarte bogate,nu?

   • Junmo erau palariile specifice curtezanelor din perioada Joseon, ce a purtat Mishil era probabil o altfel de palarie, din moment ce o purta ea, si nu era curtezana. Cert e ca seamana ft mult :)

 12. Palaria Gat este interesanta si “folositoare”! Manggeon este si el destul de folosit in Negustorul Lim Sang-ok sau in Doctorul Hur Jun.

  • Si cam in toate serialele istorice, din moment ce era nelipsita de pe capul barbatilor.

 13. Waaaw, Ana, acum observ ca ai pus si palariile curtezanelor! Minunate! Pline cu flori, sunt pictate sau sunt facute din matase? Au o forma interesanta, dar trebuia sa fie mai largi, ca sa nu strice coafura speciala. Erau adevarate flori!

  • Nu stiu, par mai degraba pictate, si erau suficient de largi, ca sa nu strice coafura curtezanelor, ceea ce nu cred ca se intampla din moment ce coafura era reprezentata de o peruca gache.

 14. Multumesc pentru recenzie!

 15. Sant frumoase si aceste noi palarii intrate in colectie,atat de colorate si inflorate de gandesti ca fetele care le poarta sant niste veioze umblatoare cu abajoare pictate! Pe langa aceste palarii se pot adauga si tot felul de bonete si bonetele purtate de ,medici ,muzicieni,pictori ,actori ,carausi de lectica si n……..+1 de alte profesii!

  • Da, palarii ar mai fi fara numar, dar n-am gasit informatii despre alte tipuri…cum zicea acel Henri Galli, coreenii aveau peste 4000 de modele de palarii si alte accesorii de pus pe cap.

 16. Am vazut in Sungkyunkwan Scandal ca acele curtezane aveau peste palarii un fel de matase… daca v-ati uitat stiti la ce ma refer.

 17. Interesanta prezentare, documentata si frumoasa! Sunt incantata deorece sunt o impatimita a palariilor! Le iubesc! Decoratiunile de pe acele junmo sunt deosebit de frumoase! Sunt flori, doar erau numite “florile care stiu cuvinte”, nu?
  Imi plac coreeni cu parul lung! Le confera un aer specific si se potriveste cu chipurile lor!
  Chiar daca la prima vedere palariile lor ne surprind cu formele lor, dupa ce le patrunzi “talcul” devin interesante si din nou intelegem ca ei nu fac lucruri fara un scop si semnificatie anume si caruia ii acorda importanta cuvenita1
  Multumesc pentru aceasta calatorie in alta forma de frumos!

  • Da, asa este, “florile care cunosc cuvinte”, adica haeohwa in coreeana :)

  • Mulţumim pentru articol Ana. Pălăriile sunt foarte frumoase, fie simple sau alea purtate de nobili. Am observat în Dae Joyoung că pălăriile purtate de dregătorii din Tang seamănă cu pălăriile din perioada Joseon purtate de nobili. Aproape în fiecare serial din Joseon avem ocazia să admirăm pălăriile lor care protejează şi de soare, ei având părul negru era nevoie neapărat de ceva ca să le acopere capul!!

 18. Iata ca nu erau ei coreenii un popor cu capul gol, nici la propriu nici la figurat :)

 19. Ce articol minunat! Imi place foarte mult, multumesc Ana pentru toate aceste informatii. Chiar m-am intrebat la un moment dat ce e cu atatea stiluri de palarii la coreeni :))

 20. Super articolul, m-am uitat dor pe scurt ca acum sunt la lucru, dar m-am desprins cu greu de ecran. Numai vazand pozele deja ma intrebam daca nu esti tu cea care a scris , ana (nu m-am uitat la autor ca am inceput direct sa citesc).

 21. Carina T. [KF]

  in sfarsit reusesc sa-mi fac timp sa citesc articolul
  multumesc, ana
  foarte interesant
  am admirat si eu toate aceste palarii in serialele si filmele coreene vazute

 22. multumim pentru aceasta recenzie si eu vreau o palarie de soare “Satgat” parca spuneai ca-i zice ? …. si eu vreau… :)

 23. ffff frumoasa recenzia.palariile ptr. femei sunt cu mult mai speciale dupa parerea mea.felicitari ana.

 24. Superb articol, Ana! Multumim! :X :X :X >:D<

  • Buna,Lore!!! In ultimul timp de abia mai dam de tine, cred ca si tu esti destul de ocupata.Dar nu-ti face griji, eu ma mai gandesc la tine din cand in cand. Pupici!!!:::))))

 25. Ana multumesc pentru acest articol , este bine prezentat, cum ti-a venit aceasta idee minunata, multumesc

 26. Superb ,multumesc pentru acest articol chiar nu mi-a trecut niciodata prin cap ca Joseonul era tara palariilor :)

 27. Am recitit articolul pe indelete si m-am delectat cu poze. Imi plac tare mult palariile lor si unele sun foarte nostime. Cum zicea si Livia, cele de Mickey Mouse sunt simpatice si printre cele mai intalnite in filmele cu actiune la curte si cele de saltimbanci cu panglici. Am vazut si eu recent macota jocurilor olimpice din Seul de demult si e foarte draguta. Daca nu stiam despre palaia respectiva si eu m-as fi mirat :)). Imi plac deosebit de mult palariile curtezanelor si am mai observat ca palaria cu jaluzele cum zisese livia seamana cu cea de absolvent de la noi :)). LA ANUL O SA PORT SI EU.

 28. Minunat articolul , documentarea si pozele in special cele de curtezane PE CARE LE-AM SALVAT pe photo shop sa le folosesc a picta folori si ecrane abatjour plate sau rotunde . Foarte interesant si instructiv caci in special palarie cu aripioare tepi purtate de nobili si negustorul d epicturi imi atrasesera atentia in serialul recent . In ceeace priveste asemanarea cu palariile cu zabrele de margele purtate de regii coreeni la nunta si la incoronarea ele sint identice cu cele ale imparatilor regatelor chineze . Cine a urmarit la TV R serialel minunate TREI REGATE si REGELE QIAN a revazut aceste palarii ceremoniale de incoronare . Noi cei deja familiarizati din seriale cu relatiile regilor regatelor coreene SHILLA, BAEJe, GOGURYEO si Joseon cu China imperiala TANG si apoi urmatoarele ne aducem aminte ca scrierea oficiala pina la Sejong si 200 de ani dupa era Chineza ( 1700) iar matasea, moda si podoabele veneau din China cu caravane si contrabandisti si se vindeau pe piata iar doamnele d ela curte le cumparau si le pastrau ascunse pina la controlul supraveghetoarelor .
  Foarte mult mi-au placut caciulitele cu blana , le-am vazut si la Negiustoreasa serialului cu Ginseng dar cele mici, toca imblanita si cu ciucure ornamental d epiatrade jad si margele cred ca este si azi un obiect interesant pentru o tinara excentrica din Rusia, polonia si d ece nu din Romania . Cine este studenta la Arte, design sau are dexteritate si imaginetie poate folosi minunatele tale poze pentru a face un mic busines de bani d evacanta de iarna la munte . Cred c as-ar vinde ff bine la tirgul de Craciun. Multumesc si ma duc sa ma inspir si din articolul cu miinunatele broderii .Imi amintesc d ebatistele brodate pe care le daruiau fetele in semn d esentimente barbatilor ce le furasera inima ( Pictorul de ex) . Acum mi-a venit o imagine despre podoabel ornamentate cu impletituri, panglici si margele din Nordul tarii noastre . maramures si Oas si parca seamana cu traditiile anmcestrale orientale aduse de triburile migratoare eurasiene gotii, vizigotii hunii si tatarii care au trecut prin nordul Carpatilor si au scapat si in casatorii locale . o cercetare antrntopologica cred c ane apropie surprinzator de coreeni in palarii, podoabele ZGARDANE DIN BATRINI de corali cu inele cu spartura d emargaritare si palariile cu penede paum ale feciorilor nostri si penele de paun ale Comnadantilor si ofiterilor poterii din DONG JI pe care il urmaresc cu placere din nou dimineata pentru mobila , paravane , bijuterii si costume de femei si minunile de ace de par ( un aarticol d edemult din Korea fim le-a prezentat pe karg cu poze magnifice , alaturi de ornamentele de briu cu pietre de jad si margele si ciucuri ) . Salut si multumesc mereu pentru dragoste si stradania de a ne culege lucruri minunate .

 29. Interesant articolul. Se pot cumpara asemea palarii de undeva ? ca mi-as dori satgat

Leave a Comment