În general, dictatorilor le place să se folosească de arhitectură pentru a-şi dovedi puterea şi a exprima aspecte ale caracterului naţional. Fostul lider nord-coreean, Kim Jong-il (1942-2011), nu s-a abătut de la regulă. Acesta chiar a apărut ca autor al unui tratat intitulat „Despre arhitectură” (1991), în care laudă virtuţile arhitecturii „Juche”, constând în opere ce simbolizează şi reprezintă doctrina de stat a Republicii Populare Democrate Coreene.
Situat la aproximativ 240 km de Seul, Pyongyang este chiar mai aproape de acesta decât oraşul Busan. Însă majoritatea locuitorilor din partea de sud a peninsulei coreene au doar o idee vagă despre aspectul capitalei Coreei de Nord, deoarece vizitarea ţării este strict interzisă.
Pentru cei interesaţi de Pyongyang, ultima carte a arhitectului german Philip Meuser, „Pyongyang – ghidul arhitectural şi cultural”, oferă un ghid vizual. Conţinând fotografii uimitoare şi eseuri pline de meticulozitate, cartea oferă o posibilitate rară de a arunca o privire într-unul dintre cele mai izolate state ale lumii. Versiunea coreeană a ajuns pe rafturile librăriilor săptămâna trecută.
„O parte a motivaţiei mele de a scrie această carte a fost dorinţa de a realiza un ghid al unui loc care nici măcar nu poate fi vizitat”, a declarat Meuser într-un interviu acordat revistei americane de arhitectură modernă şi design „Dwell”, în luna februarie.
Philip Meuser este arhitect şi proiectant general al mai multor ambasade germane. De asemenea, conduce editura „Dom Publishers”.
„Lăsând deoparte problemele flagrante legate de drepturile omului şi autodeterminarea socială, Pyongyang poate fi considerat cel mai bine conservat muzeu în aer liber al arhitecturii socialiste din lume”, a declarat Meuser. Acesta a vizitat Coreea de Nord de trei ori în timpul cercetării pentru realizarea cărţii, denumind Pyongyang-ul „o vitrină plină de curiozităţi arhitecturale”.
Arhitectura din Pyongyang se încadrează în mare în două categorii. Acestea sunt: funcţională (clădiri rezidenţiale sau guvernamentale) şi monumentală (statui, structuri comemorative sau simbolice).
Autorul a subliniat, de asemenea, că, în urma distrugerii aproape complete a oraşului Pyongyang după Războiul Coreean (1950-1953), majoritatea clădirilor au fost construite în ultimii 60 de ani.
Tonul general al arhitecturii din Pyongyang este unul autoritar. Peisajul urban este presărat cu monumente masive, întrupând cultul personalităţii lui Kim, unite de bulevarde absurd de largi, şi cu pieţe publice uriaşe, pustii.
Cartea este împărţită în două volume. Prima parte este o galerie fotografică a clădirilor din Pyongyang, în funcţie de categoriile arhitecturale majore — planificare urbană, clădiri rezidenţiale, culturale, dedicate educaţiei şi sportului, hoteluri, magazine, infrastructură şi monumente. Este arătat exteriorul clădirilor, ocazional apărând şi fotografii parţiale ale interiorului acestora. Fotografiile multelor clădiri din primul volum sunt însoţite de descrieri succinte, de date despre construire ori caracteristici (de exemplu capacitatea) sau de note istorice.
Volumul al doilea conţine eseuri ilustrate asupra diverselor aspecte ale arhitecturii din Pyongyang. În acest volum pot fi găsite fotografii ale unor clădiri aflate încă în construcţie, precum şi imagini cu nord-coreeni în alte cadre sociale, portrete de lideri şi oficiali guvernamentali şi afişe de pe clădiri sau monumente, ilustrând puterea unităţii sociale, relaţia dintre conducători şi populaţie şi alte principii ale ideologiei naţionale.
Articol preluat din Korea Times
Fotografii: Philip Meuser/DOM Publishers
Traducere: Florina H.
11/07/2012 la 10:26 am
chiar daca majoritatea cladirilor sunt tipic comuniste, sunt si altele cu o arhitectura deosebita :)
11/07/2012 la 10:55 am
Interesant tur. Multe cladiri au aerul specific comunist, dar sunt si unele detalii sau chiar cladiri frumoase. In special cele traditionale arata foarte bine. Cel putin in poze :).
11/07/2012 la 11:32 am
Interesant articol… Unele clădiri sunt foarte frumoase chiar dacă sunt specifice comunismului…
11/07/2012 la 11:50 am
In materie de arhitectura ,fie ea si comunista,ne-au dat clasa! Chiar daca construiesc monumente omagiale si mai stiu eu ce prostioare pupincuriste,au mare grija de vestigii,strazi si piete largi. Cultul personalitatii este atot stapanitor,dar au locasuri de cultura civilizate ,capabile sa suporte o ,, Invazie de cultura internationala”! In viziunea mea Corea de N arata ca un borcan de miere aurie si imbietoare dar la care capacul este atat de strans incat nimeni nu poate spune cat e de parfumata si dulce,presupuneri de tot felul!
11/07/2012 la 12:22 pm
Foarte frumoasa comparatia cu mierea. Este cea mai izolata zona a lumii. Sper ca asta o sa se schimbe. In ultima vreme opinia publica din Coreea de Sud e tot mai atenta la vecina nordica. Si cum ei sunt oameni intreprinzatori, ma astept la mai bine.
11/07/2012 la 12:24 pm
:O Whoa, ce cladiri! Uite, parca au si ei un arc de triumf :)) :D
Multumim pentru articol!
11/07/2012 la 6:22 pm
Multumesc mult pt articol!
11/07/2012 la 8:41 pm
Era si timpul sa apara un articol de genul asta!
Goguryeo, Jumong… Se tin bine “nordistii”.
Felicitari, Florina! Mii de inimioare!
11/07/2012 la 8:42 pm
E impresionant!
16/07/2012 la 9:59 am
Interesant articolul mai ales ca se refera la analiza unei personalitati in domeniu.
„O parte a motivaţiei mele de a scrie această carte a fost dorinţa de a realiza un ghid al unui loc care nici măcar nu poate fi vizitat”, a declarat Meuser într-un interviu…dar e posibil sa nu fie plin de sinceritate mai ales ca a avut acces cu ajutorul guvernului.
In orice caz, privind imaginile ,mie mi-a inghetat inima …chiar si in atmosfera asta de 40 grade pe care o traim aici…prea multe cladiri si monumente de ”trista” amintire care aduc in vizor o istorie cruda si dureroasa.Tendintele acestei arhitecturi mie imi sugereaza lipsa totala a unei sperante dar si a unei culturi calcate in picioare.
Cred ca ai avut o idee buna cu acest articol,contrastul celor doua Korei nu trebuie uitat.
01/08/2012 la 1:53 pm
ce mi-ar placea sa am ghidul!^^
ma intreb care sunt gandurile sud coreenilor care au cumparat cartea despre oras! si nu numai despre Pyongyang!
frumos articol! :)
16/09/2012 la 7:37 pm
cine imi poate spune unde gasesc aceasta carte, va multumesc