koreafilm

Rock on, Korea! – festivaluri de muzică live

Written by koreafilm. Posted in Alte genuri, Coreea azi, Han style, Hanguk Eumak - Muzica, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , ,

jaav5c

Published on iulie 04, 2012 with 39 comentarii

 

de Diana Cristolţean

De ce indie şi nu pop?

Oricât de mult iubim vocile puternice ale K-Pop starurilor, mişcãrile lor provocatoare, gesturile lor drãgãlaşe şi talentele lor care mai de care, trebuie sã cãdem de acord asupra unui lucru: K-Pop nu e neapãrat sinonim pentru Coreea. Într-adevãr, acestui curent îi revine în mare parte meritul pentru creşterea popularitãţii şi promovarea continuã a Coreei de Sud în lume (chiar şi Guvernul sud-coreean a recunoscut o influenţã deosebitã în acest gen muzical), dar cu toate acestea, piaţa muzicalã din ţara dimineţilor liniştite este mult mai granulatã şi complexã decât o ştim majoritatea.

Stiluri muzicale ca şi rockul, hip-hopul, indie şi folkul îşi fac tot mai simţitã prezenţa în topurile muzicale, dar şi în statisticile de vânzãri de pe piaţa muzicalã, arãtând cã un segment mare de oameni preferã beat-uri mai puţin comerciale, în defavoarea suveranitãţii idolilor pop. Festivalurile de muzicã rock sprijinã şi ele ideea de diversitate a genurilor muzicale în Coreea.

Aşadar, nu e de mirare cã în timp ce grupuri celebre ca şi BIGBANG, 2NE1, SNSD rãspândesc în lume cultura K-Pop, 3 mari astfel de evenimente muzicale rock şi nu numai, vor domina scenele din Coreea de Sud în luna aceasta şi cea urmãtoare. Super!Sonic Festival, Pentaport Rock Festival şi Jisan Valley Rock Festival vor aduce nume mari din lumea internaţionalã rock, indie, hip-hop şi RnB, dar şi din cea existentã în Coreea, şi îi va scoate din case şi birouri pe fanii coreeni de toate vârstele.

Cu toate cã oportunitãţile existã, fanii festivalurilor întâmpinã o micã dar sigurã dilemã: la care dintre evenimente sã se ducã, deoarece aceastea rivalizeazã între ele, au loc la date calendaristice foarte apropiate, oraşe diferite, iar oferta în materie de talente şi show este … tentantã.

Sã analizãm fiecare festival în parte şi sã vedem cu ce plãnuiesc sã îi atragã pe fanii coreeni şi nu numai.

Super!Sonic Festival este varianta coreeanã a Summer Sonic Festival, un festival reprezentativ pentru Asia, ce de ani buni a strâns mii de fani la concertele susþinute în Osaka şi Chiba (Japonia). În acest an, datoritã colaborãrii foarte bune dintre organizatorii japonezi de la Creativeman Production şi cei coreeni de la PMC Networks, festivalul va fi adus şi în Coreea, sub un alt nume şi cu mulţi artişti strãini ce vor participa la ambele festivaluri.

Smashing Pumpkins şi New Order sunt cap de afiş al Super!Sonic Festival şi vor cânta alãturi de Gotye, Gym Class Heroes, Foster the People, Tears for Fear, The Vaccines şi Soulwax în Parcul Olimpic. În afarã de Smashing Pumpkins şi Soulwax, celelalte formaţii strãine vor concerta în Seul dupã care se vor îndrepta spre Tokyo la Summer Sonic Festival ce va avea loc pe 18 şi 19 august în Japonia.

Anul viitor, cei doi organizatori îşi propun sã aducã aceiaşi artişti atât la Super!Sonic Festival cât şi la Summer Sonic Festival. Sunt veşti bune, având în vedere cã Rihanna şi Green Day concerteazã anul acesta în Japonia.

Artiştii coreeni, care între 14 şi 15 august vor aduce buna dispoziţie cântând în limba maternã, sunt Jaurim, Jang Gi Ha and The Faces, Guckkasten, dar şi Idiotape.

Haideţi sã „gustãm” din stilul câtorva formaţii ce vor încinge atmosfera în festivalurile pe care vi le prezentãm aici:

Jaurim înseamnã „pãdure purpurie” iar muzica lor este la fel de coloratã şi plinã de viaţã ca şi numele de scenã. Sunt activi din 1997, au lansat 8 albume oficiale, au fost apreciaţi pentru felul în care îşi compun muzica şi au un toboşar care a deschis un celebru local de muzicã live numit „Soundholic”.

Guckkasten este o formaţie indie remarcatã pentru prestaţiile live susţinute de cãtre cei 4 membri. În germanã, „guckkasten” se traduce ca şi „kaleidoscop chinezesc”.

Idiotape şi al lor nume sugestiv, sunt cei ce aduc muzica electro la Super!Sonic Festival. Anul trecut, la Summer Sonic Festival, Idiotape au adunat mii de oameni în câteva minute cu doar intro-ul unui cântec.

La Summer Sonic Festival, anul acesta, Coreea îi are ca reprezentanţi pe popularii Infinite, Jang Geun Suk ca membru al grupului Team H, dar şi artişti mai puţin cunoscuţi dar promiţãtori precum Jang Gi Ha & The Faces, Glen Check, Guckkasten (menţionaţi mai sus) şi Goonamguayeoridingstella.

Dintre artiştii coreeni familiarizaţi cu originalul Summer Sonic Festival, se numãrã BIGBANG – care au luat cu asalt scena în 2010, dar şi SNSD împreunã cu BoA care au fãcut furori anul trecut.

Preţul pentru un bilet de douã zile este destul de piperat: de la 200,000 won în sus. (aprox. $180)

Spre deosebire de Super!Sonic Festival care se ţine în capitalã, Pentaport Rock Festival va fi gãzduit de oraşul Incheon aflat la 28 de km de Seul. Festivalul are o tradiţie de aproape 6 ani, susţinând concerte de muzicã alternativã în general pe parcursul a 3 zile. Artişti cunoscuţi ca Jason Mraz, Miyavi, Franz Ferdinand, The Chemical Brothers, Kasabian, Korn, Simple Plan şi mulţi alţii, au urcat pe scena festivalului Pentaport Rock.

Din 2009, când câţiva din organizatorii evenimentului au decis sã înfiinţeze Jisan Valley Rock Festival, urmãtorul proiect de care vom vorbi, artiştii invitaţi la festival sunt mai puţin cunoscuţi publicului larg.

Anul acesta, de peste graniţe vin Snow Patrol, Manic Street Preachers, The Qemists ş.a., restul listei fiind umplutã cu multe formaþii coreene dintre care îi amintim pe: Urban Zakapa, 10cm, Eastern Side Kick, Crash, Hot Potato şi Kingston Rudieska.

Urban Zakapa – Cu ei v-am fãcut cunoştinţã pe Facebook, la Monday Song, vã mai aduceţi aminte? Sunt nouã la numãr, cântã indie-jazz şi prin muzica lor e imposibil sã nu vã sensiblizeze.

10cm sunt doi tineri (între care existã o diferenţã de 10 cm, de aici şi numele trupei) care au intrat pe piaţa muzicalã în 2010 cu piesa „Americano”. Ei, iubiţi şi voi cafeaua ca şi ei?

Hot Potato este formaţia indie ce se poate mândri cu o piesã specialã, „Confession”, care a ajuns în scurt timp pe primul loc în topul de muzicã rock de pe reţeaua de socializare Cyworld din Coreea. Iniţial, solistul a crezut cã totul a fost doar o glumã.

Festivalul va avea loc între 10 şi 12 august (cu puţin înainte de Super!Sonic Festival) şi un abonament de trei zile costã 165,000 won (aprox. $ 150).

Jisan Valley Rock Festival se autointituleazã un „festival verde”, oferind la fel ca Pentaport Rock Festival o alternativã oraşului aglomerat, şi chiar mai mult decât atât, concertele având loc exact în mijlocul naturii din provincia Gyeonggi. De asemenea, îşi popune sã promoveze transportul în comun pentru o utilizare mai eficientã a energie, dar şi reciclarea deşeurilor.

Jisan Valley Rock Festival activeazã în mijlocul evenimentelor de acest tip dar şi în cauza lor verde, din 2009, avându-i pânã acum ca oaspeţi pe Oasis, Fall Out Boy, Muse, Massive Attack, Arctic Monkeys, The Chemical Brothers etc.

Anul acesta, “trofeurile” cu care se mândresc organizatorii Jisan Valley Rock Festival sunt britanicii de la Radiohead, The Stone Roses şi Beady Eye. Nici artiştii locali nu sunt departe de a face istorie (dacã nu au fãcut-o deja!), printre aceştia numãrându-se fetele de la Brown Eyed Girls (singurele reprezentante ale K-Popului) dar şi trupa rock Kim Chang Wan Band ce îşi traseazã începuturile undeva la finele anilor ’70 şi care de atunci a fost alãturi multor generaţii de fani şi artişti. Lor li se alãturã Glen Check, Loro’s, Common Ground, Peter Pan Complex, Taru, Lucid Fall şi Cho Yoon Seung (ansamblu semi-simfonic), Astro Voize, Pepper Tones, 13steps şi mulţi, mulţi alţii.

Kim Chang Wan Band

Glen Check sunt şi ei de puţin timp în lumina reflectoarelor, însã cu toate acestea ştiu ce fac: muzicã inspiratã din anii ’70 şi ’80, cu influenţe indie europene, africane şi nu în ultimul rând, având ca referinţã chiar şi muzica tradiţionalã coreeanã.

Despre Taru vã spunem doar atât: ea este cea care a înregistrat arhicunoscuta sonerie „MunJaWatShong” de pe celularul lui Ra-Im din Secret Garden, dar şi piesa „Kasio” pentru drama My Princess pe care o aveţi mai jos.

Jisan Valley Rock Festival are loc în perioada 27-29 iulie. Acesta este şi festivalul cu cel mai mare preţ, un abonament de trei zile costând 250,000 won (aprox. $220).

Ei bine, noi v-am prezentat oferta. Voi unde aţi merge? ;)

Surse: koreatimes.co.uk, koreajoongangdaily.joinsmsn.com, pentaportrock.com, valleyrockfestival.mnet.com.

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

39 comentarii

There are currently 39 comentarii on Rock on, Korea! – festivaluri de muzică live. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Foarte tare articolul!!! Iti multumesc mult de tot, Diana, pt informatii.. chiar nu stiam ca sunt si ei pasionati de indie-rock.. intamplarea face ca si mie sa-mi placa f mult genul asta de muzica… de altfel pe The Vaccines si The Stone Roses o sa-i putem vedea si noi la Summer Well Festival din august :)

  • Şi mie îmi place mult genul indie, baladele şi mai nou mă dau în vânt după … hip-hop şi rap. Am o istorie de rock în spate, dar cu toate acestea am ajuns să iubesc şi popul (a se înţelege K-Pop şi J-pop). Cred că întotdeauna vor exista minorităţi şi mie personal îmi face plăcere să descopăr oameni şi stiluri noi.

   O! nu ştiam de ei – deci întâi vin la noi şi apoi pleacă în Coreea? :D

 2. desi nu sunt fana a genului, mi-ar placea sa ma duc la un astfel de festival :)

  • Şi euuuu!! Dacă stau bine să mă gândesc, nu am fost la niciunul la noi în ţară, dar aş fugi în Coreea la un astfel de eveniment!!

 3. Wow, mie imi place cum suna muzica trupei Jaurim, desi n-am ascultat ft multe melodii de-ale lor, in schimb am ascultat melodii ale lui Kim Yoon Ah, membra a trupei, care canta si solo. Are o voce superba.

 4. Si imi place mult, mult de tot si piesa Kasio a lui Taru :) Si soneria din SG o am si acum ca ton la mesaje pe telefon =)) Dar nu stiam ca Taru a inregistrat-o :)

  • Şi eu, am fost şocată. Mi-am spus: “asta trebuie să ajungă în articol!!”
   E uimitor câtă lume o are pe mobil.. Eu a trebuit să folosesc o altă înregistrare deoarece o are sora mea şi s-ar produce o confuzie totală la noi în casă. Noroc că am găsit altceva :))

 5. Taru, membra a trupei Melody. A mai facut OST-uri pentr Me To, Flower si Jungle Fish. Greu gasesti informatii despre ea, probabil ca trupele indie nu se expun publicului precum idolii kpop.
  Multumim pentru introducerea in muzica ascunsa a Coreei.

  • Da, fata de valul de informatii despre trupele pop, despre trupele indie sau rock nu gasesti mai nimic. Imi amintesc ca am cautat despre trupa rock Gloomy 30′s care a avut o melodie in ost-ul Chuno, si n-am gasit mai nimic…

   • E aproape imposibil să găseşti informaţii în engleză… Noroc cu siteurile festivalurilor care mai au serviciul în engleză şi te salvează de la încurcături … Şi eu am piese preferate despre ale căror artişti nu pot să aflu nici măcar ce discografie au …

    Cu multă plăcere!! :)

  • Trupa cred ca s-a desfintat.

   • Ma refer la trupa Melody :)

 6. Taru face 30 de ani chiar pe 10 iulie, am cautat pe net, si arata ca o fetita de 15 ani as zice eu :)

  • Wow! Nu pot să cred. O.O
   Oricum, consider că realizatoarea “MunJaWatShong” merită un articol de “La mulţi ani” :)

 7. Mie mi-a placut melodia cantata de Jaurim si Kasio de la Taru, dar voi asculta din nou pe toate, ca-s frumoase si eu sunt mai bine o rockerita :) Multumesc pentru prezentare Diana, mi-a venit bine, nu stiam nimic despre acesti interpreti.

  • Stiam numai despre Jang Geun Suk.

   • Am fost surprinsă să aud că Jang Geun Suk va concerta în cadrul Summer Sonic Festival din Japonia şi m-am bucurat să văd că încearcă să menţină un echilibru între cariera actoricească şi cea muzicală, cu toate că este foarte ocupat.

    E un băiat harnic ;)

  • hehe, la fel şi în cazul meu. Chiar dacă iubesc K-Popul, descoperind şi ascultând artiştii aceştia, mă simţeam ca şi când m-aş fi întors acasă. :)
   Mulţumesc şi eu! ;)

 8. Majoritatea tinerelor se vor duce la Summer Sonic Festival sigur! De ce? Simplu: Jang Geun Suk :))
  Multumim pt articol!

  • Ma tot intrebam eu, bine am citit, e chiar el, da e el. Clar ca merg acolo. Vor veni si fani japonezi. Ce isterie provoaca omul asta! :))

   • si eu m-as duce pt JGS….nu stiu daca este chiar cel mai bun solist/chitarist…chiar cred ca sunt altii peste el, insa el e taaare simpatic :X

    • si eu si eu .si pentru infinite, niste baieti foarte simpatici.

  • hehe, cu plăcere! eu m-aş duce la Summer Sonic Festival chiar şi numai pentru Glen Check şi Guckkasten, nu mai vorbim de Infinite şi JGS :))

 9. Ce tare festivaluri au! Eu am sa tot revin la articol pt asculta melodiile, unele sunt mai mult decat minunate. Ce nume mari din afara vin la ei! Imi zicea ceva mie,dupa ce am aflat de Winterplay, ca oameni astia asculta si altceva decat KPop si uite dovada! Dar aveti dreptate, se gasesc foarte putine informatii in limbile vestice, ca sa zic asa, despre ei.
  Multumesc pentru articol! Aseara am adormit ascultand. :)

  • Mă bucur să aud că ţi-a plăcut recenzia! :) Dacă te interesează aceste genuri muzicale, stai cu ochii pe contul de facebook al Koreafilm pentru că de obicei luni postează piese alternative, care nu se înscriu în categoria K-Pop. (Au secţia de Monday Song)
   Şi mie îmi plac enorm formaţiile aceste, pot să spun că în ultimele zile nu am ascultat deloc pop din cauza lor :))

 10. Exceptional documentata prezentatrea. Toate aceste festivaluri , formidabil organizate sint destinate pietii asiatice unde lumea circula liber d ela 15 la 85 d eani si rockerii din anii 60 se deplaseaza din Melbourne la Incheon sau din vacanta din Thailanda sau Vietnam oriunde in Japonia sau Koreea. Muzicienii au si ei o virsta biologica si nu ramin K POP . Studiile muzicale academice ale coreenilor , ca seriozitate si virtuozitate AU INSPAIMINTAT toate acaemiile de muzica din europa si prezenta lor ca virtuosi interpreti la orice festival din lume de la America de Sud la LIsabona si Vancouver este doar o alta forma a manifestarii hotaririi de a studia ce iti place si ati gasi jobul de satisfactie maxima in deplina acceptare a situatiei politice sau financiare a locului d ebastina sau de adoptie . Un faestival ca cele prezentate mai sus poate fi punctul central al unei excursii organizate d eo agentie de turism specializata pe turism d eveniment -fotbal , curse auto. concerte Formatii in Europa , gen Paralela 45 d eexemplu , pentru a initia un tur d e10 zile in Koreea pe itinerar si cu cost fixat pe analiza detaliata cu agentia pentru un numar d e20-40 d epartoicipanti cu bilete incluse la concert . Toata vara exista astfel d eoportunitati si pentru anul viitor puteti considera o astfel d evarianta . Agentia admite si plati esalonate si sponsorizari de firme ca bonus de vacanta sau premii pentru angajati . Marita incercat impreuna cu Carina !!

  • multumesc pt aceasta incredere acordata :)

 11. Whoa, Kasio by Taru era mel mea fav din My Princess….si tot ea a inregistrat si mnjawashong din Secret Garden =))))) BIG LIKE!

  ca tot suntem in tema, si eu m am apucat sa invat sa cant la chitara. M-a convins Yongwa de la CN Blue si Seohyun din SNSD, caci amandoi au fost un cuplu la emisiunea MBC We Got Married, si toooot cantau la chitara, asa ca am luat si eu atitudine :)) si prima piesa pe care o invat este exact piesa pe care a invatat o si Seohyun, What’s going on :P

  • haha si pe mine m-a cucerit melodia aia..cred ca o stiam mai demult..cand am auzit-o la ei am cautat-o si am ascultat-o non stop. Si a mai zis el de un film sau ceva de genu..tot pe la faza cu chitara..se numeste Once..l-am vizionat si eu dupa ce am auzit la el..foarte dragut filmul

   • da da, Once, Falling slowly :P :X :X

    • pe asta o canta si Kim Hyun Joon lui Hwango Bo, tot in We Got Married :D

     • uuu atunci trebuie sa ma uit si la varianta cu cei doi, dar inca nu am terminat-o pe cea cu seohyun si yonghwa

     • nici eu nu am terminat, sunt la ep 13 :D dar am vazut o pe cea cu KHj, pana acum raman fidela celei de-a doua, cu KHJ, Leetuce Couple…sunt geniali :X :X :X

 12. Super articolul, multumim. Hmmm grea decizia..nu stiu la care as merge..Au cantat ceva nume mari pe la festivalurile astea, nu gluma si trupele autohtone..nu sunt rele nici ele.

  • Nici noi nu am putea alege.. Şi acesta este doar începutul, anul viitor vor aduce formaţii cu şi mai mare prestigiu, dar eu parcă tot m-aş duce doar pentru formaţiile locale :)

 13. Foarte interesant articolul tau,Diana. Nici eu nu stiu la care as merge mai intai, dar cert este ca am mai invatat cateva lucruri din articolul tau. Multumesc!!!!

  • Cu multă plăcere! Ştiu ce vrei să spui, şi eu am învăţat multe lucruri noi scriind acest articol. Nu ştiu ce evenimente am în oraş, dar ştiu o grămadă despre concertele ce vor avea loc în Coreea şi Japonia vara asta ^.^

Leave a Comment