koreafilm

Plajele din Busan

Written by koreafilm. Posted in Funny stuff, Informatii utile, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Travel tips

Tagged: , , , , , , ,

0

Published on iulie 29, 2012 with 48 comentarii

de Florina H.


Cum suntem în plin sezon de vacanţă, m-am gândit să vă aduc mai aproape câteva dintre cele mai deosebite plaje ale Coreei de Sud. Plajele coreene sunt printre cele mai frumoase din Asia, fiind remarcabile prin apropierea lor de munţi, ceea ce creează peisaje sublime, greu de găsit în altă parte. În lunile iulie şi august, temperaturile sunt de peste 30 de grade, prin urmare majoritatea plajelor se deschid la începutul lunii iulie şi sunt închise spre sfârşitul lui august. Dar există posibilităţi de distracţie şi în restul anului, pe plaje fiind organizate de-a lungul anului activităţi atrăgătoare pentru turişti, cum ar fi festivalurile sau sporturile acvatice. Deşi, fiind înconjurată din trei părţi de apă, ţara are foarte multe plaje care ar merita să fie menţionate, ne vom limita la cele mai cunoscute, vizitate şi apreciate, plajele din Busan.

Acesta este al doilea oraş ca mărime al Coreei, cu aproape 4 milioane de locuitori, însă este puţin diferit de Seul prin atmosfera ceva mai tradiţională. Acest lucru începe însă să se schimbe în urma creşterii numărului de turişti care aleg această destinaţie. Pe lângă peisajele variate, care sunt o încântare pentru vizitatori şi localnici deopotrivă, zona este presărată cu temple şi monumente istorice, care diversifică şi mai mult paleta activităţilor posibile. Cel mai mare port al Coreei se bucură şi de izvoare termale, rezervaţii naturale şi evenimente culturale dintre cele mai diverse.
Busan este situat la aproximativ 450 km sud-est de Seul şi la circa 150 km nord-vest de principalele insule japoneze. Clima este una subtropicală, iarna fiind blândă şi zăpada apărând foarte rar. Oraşul este împărţit în 16 districte (구 „gu”).

Înainte de a trece în revistă principalele plaje din Busan, să menţionăm una dintre cele mai importante atracţii ale acestuia: Festivalul de Film, recunoscut pe plan internaţional. Festivalul a debutat în 1996, fiind gândit ca un mijloc de a le oferi producătorilor promiţători din industria cinematografică ocazia de a găsi fondurile necesare. De atunci, acesta a devenit unul dintre cele mai populare festivaluri de film din Asia, iar scopul său declarat este în prezent altul, cel de a prezenta în premieră publicului larg regizori şi producători, concentrându-se în special asupra artiştilor din Asia. Festivalul are loc în fiecare an, toamna.

În zona oraşului Busan sunt mai multe plaje: Gwangalli, Songdo, Songjeong, Illgwang, Imnang şi Dadaepo. Dintre acestea, cele mai importante, despre care vom vorbi în acest articol, sunt plajele Haeundae, Gwangalli şi Songjeong.
Plaja Haeundae (해운대해수욕장)Este probabil cea mai cunoscută din Coreea, atât datorită mărimii, cât şi datorită diversităţii activităţilor disponibile sau posibilităţilor de cazare. În plus, se numără printre cele mai populare opt locuri ale ţării. Din aceste motive, este extrem de aglomerată, fiind printre plajele preferate şi de turiştii străini. Are o lungime de 5 km, o lăţime de 30-50 m şi acoperă o suprafaţă de 58.400 ㎡.
Denumirea de „Haeundae” vine de la pseudonimul învăţatului şi poetului Choi Chi-Won (857-?), „Haeun” („Nor deasupra mării”), care a trăit în timpul dinastiei Silla. Acesta a studiat în China dinastiei Tang şi s-a întors în Coreea la 28 de ani (885), fiind promovat guvernator în cel de-al optulea an al domniei reginei Jinseong (894), dar, în urma respingerii propunerilor sale de reformă, s-a retras în munţii Gaya, unde a şi murit.Plimbându-se pe insula Dongbaek, a fost încântat de frumuseţea ei şi a gravat pe o stâncă o inscripţie despre priveliştea minunată oferită de ocean, nori, lună şi munţi. În prezent, cea mai mare parte a acesteia s-a şters.
În zilele senine, de pe plajă poate fi zărită insula japoneză Tsushima. Apa este puţin adâncă, iar fluxul şi refluxul sunt aproape insesizabile. Nisipul alb este aspru, fiind format din nisip adus de pârâul Chuncheon şi cochilii de scoici erodate de timp şi intemperii. Plaja este faimoasă şi pentru frumuseţea răsăritului soarelui şi al lunii privite din pavilionul Haewoljeong.

Plaja Haeundae este animată de numeroase evenimente culturale, ce au loc de-a lungul anului. Probabil cel mai important, alături de Festivalul de Film de la Busan, este Festivalul Nisipului, cu deviza „Vezi nisipul, simte nisipul, bucură-te de nisip”. Acesta include activităţi precum concursuri de sculptură în nisip, de cântat, pictură pe nisip, căutări de comori, volei şi fotbal pe plajă şi altele. Iarna au loc Festivalul Haemaji („Întâmpinarea răsăritului”) şi concursul de înot „Ursul Polar”. În Folk Square, vizitatorii se pot bucura de jocuri tradiţionale, lupte sau concursuri de tras cu arcul. De asemenea, există un centru cultural şi o bibliotecă.

În apropiere se află multe izvoare termale, care le permit vizitatorilor să se relaxeze după ce înoată în ocean. Ele au fost cunoscute şi folosite încă din perioada regatului Silla. Se spune că regina Jinseong şi-a revenit complet dintr-o boală datorită băilor în izvoarele termale. Acestea tratează cu succes bolile dermatologice, hipertensiunea, anemia, bolile respiratorii, reumatismul şi alte boli asociate cu vârsta înaintată, fiind vizitate de 600.000 de oameni în fiecare an.
Zona Haeundae poate oferi amatorilor o veritabilă lecţie de istorie, fiind extrem de bogată în urme ale trecutului. Iată câteva dintre acestea:

Între decembrie 1992 şi aprilie 1993, pe două străzi din Busan au fost făcute descoperiri arheologice datând din Paleolitic şi Neolitic. Au fost găsite 300 de obiecte, mai ales arme şi unelte din piatră, acestea fiind acum expuse la Muzeul Busan.

Pe un deal au fost descoperite în 2004 mai multe morminte din vremea regatului Gaya. Trei dintre acestea au fost conservate aşa cum erau, cu numeroase urne şi lingouri de metal care fuseseră incluse în momentul înmormântărilor, iar locul a devenit un parc al patrimoniului istoric.

De la sfârşitul dinastiei Goryeo şi până în anul 31 al domniei regelui Gojong (1894), un post de pază existent şi în prezent a monitorizat invaziile japoneze, fiind cel mai vechi din ţară. Mijloacele de comunicare folosite de soldaţi erau lumina pe timpul nopţii şi fumul în timpul zilei. Postul de pază a fost renovat pe 1 octombrie 1976.


Templul Haedong Yonggungsa datează din timpul dinastiei Goryeo (1376), fiind construit în timpul domniei regelui Uwang de către marele maestru budist Naong. A fost distrus de un incendiu în timpul invaziei japoneze din 1592 şi reconstruit la începutul anilor ’70. Spre deosebire de majoritatea templelor coreene, amplasate în munţi, acesta se află pe o stâncă de la malul mării. Templul include statuia Marii Zeiţe a Mării, Haesu Gwaneum Daebul, sanctuarul principal Daeungjeon, altarul Yongwangdang, locul de reculegere Gulbeop (aflat într-o peşteră) şi o pagodă cu 3 niveluri păzită de patru lei de piatră. Aceştia simbolizează bucuria, furia, fericirea şi tristeţea. În aprilie, cu ocazia sărbătoririi naşterii lui Buddha conform calendarului lunar, templul înconjurat de cireşi în floare şi luminat de lampioane oferă o imagine spectaculoasă.

La mijlocul celor 108 trepte care duc spre templu, vizitatorii se pot bucura de priveliştea minunată a răsăritului şi pot asculta sunetul etern al valurilor. Mulţi vin aici de Anul Nou, pentru a-şi pune dorinţe în timp ce privesc răsăritul soarelui.
Iată şi câteva obiective moderne, care nu pot fi ratate de cei care ajung acolo:


Piaţa Jagalchi (자갈치시장) este cea mai mare piaţă de peşte din Coreea, obţinând acest statut după Războiul Coreean. Majoritatea vânzătorilor sunt femei, aşa că s-a împământenit termenul de „Jagalchi Ajumma”. Piaţa reprezintă Busanul, fiind un loc ideal pentru a vedea stilul de viaţă al localnicilor, şi este faimoasă în întreaga ţară. Turiştii au ocazia să guste produse din peşte crud chiar la piaţă şi se pot târgui, vânzătoarele fiind extrem de prietenoase. În fiecare an, în octombrie, are loc Festivalul de Turism Cultural Jagalchi.

Acvariul Busan, un complex de 30 de milioane de dolari, a fost deschis în 2001 şi ocupă chiar mai mult spaţiu decât Centrul COEX din Seul. Reprezintă un mod minunat de a petrece o după-amiază în familie, admirând numeroasele specii de animale marine şi peşti tropicali. Complexul este format din 40 de acvarii diferite, cel principal având o capacitate de 3.000 de tone, şi o piscină unde vizitatorii pot interacţiona direct cu animalele.
Plaja Gwangalli (광안리해수욕장)


Are o lungime de 1,4 km, o lăţime de 64 m şi este faimoasă pentru nisipul fin. În zonă a avut loc un program de curăţare a apei, astfel încât aceasta are o limpezime de cristal. Plaja atrage şi mulţi pescari, diverse feluri de mâncare putând fi pregătite la faţa locului, din peştii proaspăt prinşi. Pentru amatorii de acţiune, pot fi închiriate iahturi sau echipamente pentru sporturi acvatice. Pe plajă se află o scenă exterioară pentru concerte, unde au loc Festivalul Oceanului de la Busan şi alte evenimente. Zona este atrăgătoare şi pentru cei dornici de cultură sau cumpărături, având un centru cultural, un muzeu, teatre şi săli de cinema, o galerie de artă şi numeroase magazine de firmă coreene sau străine. Plaja este înconjurată de cafenele şi restaurante, iar în apropiere se află cel mai mare centru de sushi din Coreea, Millak Sushi town, şi parcul Millak Subyeon.

În fiecare an, în iulie şi august, au loc spectacole de teatru în aer liber, pe lângă diversele evenimente culturale, dintre care amintim festivalurile de muzică şi dans. În aprilie are loc Festivalul Eobang Gwangalli. Acesta încearcă să păstreze spiritul pescarilor din regiunile de coastă, primind multe premii pentru conservarea folclorului local de-a lungul anilor. Festivalul readuce la viaţă cântecele pescarilor, care descriu în amănunt activităţile zilnice ale acestora şi bucuria când se întorc acasă cu o captură consistentă. Pe lângă latura artistică, au loc şi activităţi distractive ca pescuitul cu mâna, concursurile de gătit specialităţi din peşte sau degustarea de produse culinare.

Podul Gwangan este cel mai lung din Coreea, având o lungime de 7,42 km. În plus, acesta oferă o perspectivă extraordinară asupra oceanului şi a insulelor. Cu atâtea posibilităţi de petrecere a timpului liber, plaja este preferata tinerilor, bucurându-se inclusiv o viaţă de noapte foarte intensă.
Plaja Songjeong (송정해수욕장)

Este ideală pentru familiile cu copii, datorită apei puţin adânci şi nisipului fin. Plaja cu nisip alb se întinde pe o lungime de 1,2 km, acoperind o suprafaţă de 62.150 ㎡. A fost deschisă pentru public abia în 1993, motiv pentru care este mai puţin cunoscută şi nu este încă atât de aglomerată ca plajele Haeundae şi Gwangalli. La început, în zonă erau doar case particulare, dar acum există numeroase posibilităţi de cazare pentru turişti.
Nisipul este format din sedimente aduse de râul Songjeong. Plaja este smălţuită cu scoici micuţe, netede, care îi dau un aspect deosebit, iar în apropiere este o zonă verde. La capătul dinspre nord-est al plajei se poate pescui. De asemenea, pot fi închiriate bărci cu motor sau echipamente pentru sporturi acvatice şi se pot face croaziere în timpul verii. Pavilionul Songiljeong este renumit pentru amplasarea sa care oferă ocazia de a admira din cel mai bun loc răsăritul soarelui şi al lunii.


Aflată departe de oraş, această plajă oferă relaxare şi odihnă într-un peisaj superb, ideal pentru a uita de griji şi agitaţie. Din cauza izolării, este diferită de celelalte plaje din Busan, fiind căutată de cei care preferă natura neatinsă şi liniştea. Cu toate acestea, plaja nu duce lipsă de restaurante şi baruri de lux. În fiecare an, aici au loc Festivalul Lunii Pline şi Festivalul Plajei Songjeong, care a debutat în 1996.

Cu siguranţă, există nenumărate motive de a vizita plajele din Busan, aflate printre cele mai atrăgătoare plaje ale Coreei şi ale lumii. Felul în care potenţialul lor turistic este dezvoltat şi îmbogăţit continuu în moduri dintre cele mai ingenioase este un adevărat exemplu, ofertele fiecărei plaje fiind atât de variate încât ar fi greu de ales.

Surse: visitkorea, wikipedia, suyeong.go.kr, haeundae.go.kr

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

48 comentarii

There are currently 48 comentarii on Plajele din Busan. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. ce frumoase sunt… sper sa ajung si eu pe acolo

 2. Ce mici sunt plajele si la ei…In fine, pozele sunt exceptionale, plus ca am aflat o groaza de lucruri noi. Multumim ca ne-ai delectat cu acest articol! Chiar ne-ar prinde bine o baie in mare acum..

 3. Aglomeratele plajele astea…dar extrem de frumoase.Cred ca oricine si-ar dori sa ajunga acolo.

 4. Imi place foarte mult pavilionul acela…coreeni stiu sa pastreze orice urma , orice le poate reprezenta istoria.

 5. Multumesc pentru articol,Florina!!!
  E foarte interesant, si-mi place ffffff mult.

 6. Extraordinar de frumos, multumesc Florina! Pe caldura asta insuportabila, as fugi direct acolo, in mijlocul acelor peisaje de vis… Am aflat multe lucruri noi despre Busan, mi-as dori sa-l vizitez, de fapt cine nu si-ar dori?

 7. Oooo…daca as putea sa zbor acolo imediat! Minunate plaje si minunat oras cu cladirile vechi si noi si cu toate… Statuia aceea seamana cu cea a Micii Sirene a lui Andersen…si as vrea sa vad foarte mult acvariul (sa fac scufundari acolo, desigur, dar nici sa inot nu stiu…) Ce sunt acele trei de culoare rosie? Tot statui?(nu-i vad bine) Si as vrea sa vizitez si situl arheologic, la prima vedere am crezut ca au descoperit un atelier de vase de lut. Si festivalurile… Cred ca am prea multe dorinte :) Multumesc frumos pentru informatii Florina!

  • Nici eu nu stiu sa inot , Liliko.

   • Dar chiar si asa, si eu as merge cu voi acolo, ca pe caldura asta…

 8. apropo de apa, Korea a luat un argint olimpic prin Park Taekwan la 200 de m si maine e in finala la 400 de m liber
  deocamdata Coreea e pe locul 4 cu 5 medalii olimpice :)
  totusi, azi sunt suparata ca un coreean l-a invins la sabie pe un roman :(

 9. felicitari! este un articol care este spectaculos prin informatii si prin poze! mai tb spus ca se organizeaza tot in octombrie un festival cu artificii.

  • si tb spus ca o parte dintre poze sunt facute de tine :)

 10. Multumim mult pentru poze! O vacanta racoroasa tuturor! :)

 11. Vai Florina ce faci cu mine? Abia am ajuns si eu acasa ,dupa un dus relaxant,am dat peste aceasta minanatie ,nu am rezistat tentatiei de a pune mana pe monitor,in speranta ca voi simti racoarea apei. Ce idee geniala ai avut cu aceste plaje,macar asa sa avem si noi parte de ceva racoros si exotic. Peisajele sant colturi de rai! Ce mult mi-as dori si eusa fac macar o plimbarica pe podetul ala luminat feeric,sa ma joc si eu cu …..lopatica-n nisip,sa urc la templu la pestera ,adica sa vad si sa ating tot ce ai prezentat! Eu am ghicit din prima ,fara sa citesc ca acela este un mormant,ceva de genul am vazut la KSR!

 12. Ah ,am uitat vreau sa merg si la festivaluri,poate sa fie de orce fel ,festival safie!Dupa o zi incendiara de-a dreptul ,aceste minunatii,m-au relaxat cu totul !Azi au fost 39* in Galati,numai un drum pana la chioscul cu paine m-a dat peste cap,am fost la vot si de-acolo la serviciu,simteam ca ma topesc de cald,azi parca a fost cel mai cald si inabusitor,din toata vara!

  • sunteti “fericiti” la 39 de grade… sa vezi cum e la 42 cum e la noi :((

   • Si in Cluj a fost o zapuzeala teribila si nu misca nici o frunza la un moment dat. SI la 8 sera era graznic de cald. Dar la amiaza a batut vantul…
    Acum ploua si e inorat :P.

 13. buna dimineata Busan cu soarele tau mangaietor ,cu nisipul frumoaselor plaje si cu acea colonie de ”pinguini”,care ne demonstreaza ca esti o locatie primitoare!
  Frumoase fotografii si numai bine ca au aparut sa mai stinga un pic fierbinteala unor vremuri care vor deveni istorie…
  Imi place sa incep ziua cu cate un articol de pe blog,care imi da o stare de bine si un zambet.
  Busanul este trecut pe lista noastra ….nu-i asa ,carina?
  Florina,se pare ca tu explorand aceste minunatii ai reusit sa-ti mentii inspiratia si acum ne-o transmiti si noua si iti multumim.

  • sigur ca da :)

 14. Mulţumim Florina pentru articol. Ce mult aş vrea să vizitez plajele însorite să simt nisipul fin, să mă răcoresc în ocean deşi nu ştiu să înot şi mai ales să merg la festivaluri… Vise…

 15. O Dumnezeule! Mamaia noastra pare o lada de gunoi in comparatie cu Busan

 16. Ce de minunatii! Nu stii pe care sa le alegi primele :). As merge peste tot, as sta toata vara acolo :).

  • Si eu….Cristinutza, sa ma anunti daca pleci acolo, sa ma iei si pe mine,da?
   Intru intr-un geamantan….hihihi

   • Cu mare placere. Dar nu in geamantan :)). Nu de alta , dar nu o sa te pot cara atata drum nici macar pana la aeroport =))). Mai bine mergem pe picioarele noastre.

    • Cum zici tu…..

     • Pai cum zicem noi, daca mergem deodata :)).

 17. Foarte frumos articolul..frumoase poze.felicitari! ..ayyy vreau si eu acolo:)….multumesc!

 18. Cristinutza şi Andreiutza mă luaţi şi pe mine la drum? Vreau şi eu acolo… Facem un grup maare şi plecăm toţi la plajă, ce ziceţi? Hihi :D

  • Cu cat mai multi cu atat mai mare distractia, deci mai bine :)). Cu o conditie. Sa nu vrei sa te car in bagaj ca nu pot duce atata in spinare :))

 19. Fără grijă, eu sunt cam mare să încap în geamantan şi o să merg pe picioarele mele, ok? :D:D

  • Perfect :). Sa nu uiti costumul de baie ;).

   • Perfect, deci………..Sa mergem……sau nu vreti acum….sa ma anuntati si pe mine cand plecati, sa nu ma uitati pe aici…hihihi….

    • Am si o limonada ffff buna, deci o luam la drum, sa ne racorim pana ajungem acolo, ca odata ajunse ne descurcam noi.

     • Sa nu-mi spuneti ca ati plecat fara mine!!!!

     • Nu am plecat. Stai linistata. Mai ales daca ai limonada, e perfect :))).

 20. Cum să plecăm fără tine Andreea? Cum să te lăsăm pe tine în urmă? Mai ales că ai şi limonadă, cu care să ne răcorim puţin, stai liniştită, te anunţăm când plecăm :D:D:)))

  • Perfect ::))).Astept cu nerabdare ziua in care vom pleca spre o lume noua, spre un taram minunat….spre PLAJELE DIN BUSAN….yeeeeeeeeee…..Coreea Venim!!!! hihi..

 21. incantator…se vede ca sunt ingrijite si curate…fine si stralucesc in soare mai ceva ca o steluta……mie imi place apa….cred ca sunt in stare sa stau toata ziua …de-as fi si eu acolo……uuuffff pe caldura asta ……..mi-ar prinde bine

  • Daca vrei te luam cu noi,Danutza.O sa ne distram de minune!!!::)))

  • pai voi, copiii, credeti ca puteti pleca singuri, d ecapul vostru? aveti nevoie si de niste adulti langa voi… hahahahahahaha

   • asa este, dar Cristinutza si Ionela sunt mai mari decat mine, iar eu sunt o fata ascultatoare si n-o sa le fac probleme…iar daca mergeti cu noi..E EXCELENT!!!:::)

 22. Carina, poţi să vii şi tu cu noi, eu oricum pe 15 septembrie fac 18 ani şi sunt majoră, până atunci dacă vii şi tu putem pleca liniştite hihi :D

  • si colega(imi e si prietena, o cheama tot Andreea) e nascuta tot pe 15 septebrie…
   Ionela…am sa te trag un pic de urechi de ziua ta…hhiihihihi

   • ziua fratelui meu e pe 22 septembrie, iar a unchiului meu pe 16 septembrie, deci intr-o saptamana o sa o tin numai in petrecere..hihihi…

 23. Bunica mea care a murit era şi ea născută pe 21 septembrie, şi verişoara mea urmează să nască în septembrie :D:D:D

Leave a Comment