koreafilm

Lie Sang-bong, inspirat de “dancheong”

Written by koreafilm. Posted in Coreea azi, Design, Fashion

Tagged: , ,

bhbmt

Published on iulie 22, 2012 with 8 comentarii

Designerul îşi prezintă colecţia primăvară-vară 2012 la Muzeul Victoria şi Albert din Londra, pe 30 iulie.

Designerul de modă Lie Sang-bong este o prezenţă obişnuită şi în acelaşi timp unică în lumea de top a modei. Şi a fost ales să reprezinte moda coreeană la Londra în cadrul programului cultural „All Eyes on Korea”, care are de asemenea o mare importanţă personală pentru el.

„Evenimentul într-un oraş atât de modern înseamnă mult pentru mine fiindcă mi s-a cerut să îmi trimit lucrările de ceramică la Muzeul Victoria şi Albert (V&A) după o expoziţie din 2009.”, a spus Lie în timpul unui interviu cu The Korea Times luna trecută.

Adesea comparat cu răposatul Alexander McQueen în Occident, Lie este un creator de modă binecunoscut pentru că integrează gusturile moderne cu frumuseţea tradiţională coreeană pentru a crea haine rafinate cu o eleganţă orientală. Va fi primul designer coreean care va ţine o prezentare de modă la muzeul din Londra, unul dintre cele mai prestigioase puncte de întâlnire, pe 30 iulie. Evenimentul este organizat ca parte a celor 3 luni de programe culturale pentru Jocurile Olimpice 2012 de la Londra.

Creatorul de modă a spus că de simte apropiat de acest oraş de când a susţinut expoziţia „Hangeul=Spirit” la Muzeul V&A în 2009 cu ocazia primei aniversări a Centrului Cultural Coreean din Regatul Unit.

Designerul coreean şi-a expus pentru prima dată lucrările la Săptămâna de Modă de la Seul din 1993 şi a intrat pe piaţa pariziană cu colecţia sa având deja mărimi standard în 2002. El a luat cu avânt atât lumea modei coreeană cât şi cea internaţională cu ţinutele sale pline de imaginaţie care transcend timpul şi spaţiul. A câştigat titlul de „Designerul Anului” atât în 1999 cât şi în 2009 şi colecţiile sale sunt râvnite de către celebrităţi ca Lady Gaga, Beyonce şi Rihanna. Ele sunt de asemenea folosite în pictoriale editoriale internaţionale ca ţi Grazia France şi Faces Germany.

Pentru acest eveniment global, Lie a decis să prezinte colecţia sa Primăvară/Vară 2012 „dancheong” , o formă de artă coreeană ce constă în modele colorate pictate pe obiecte de lemn.


Dancheong în Templul Bokyeong (sursă: buddhism.org)

„Motivul pentru care am ales această colecţie este că a primit mai multă atenţie din partea media şi a clienţilor străini decât colecţia hangeul. Mi s-a spus că aceasta a fost percepută ca şi ceva total nou şi fresh”, designerul a spus.

Datorită designurilor sale deosebite şi a creativităţii, Lie este adesea întrebat dacă a studiat moda în afară. Surprinzător, a fost educat în întregime în Coreea şi nici măcar nu s-a specializat în modă în facultate. S-a specializat pe televiziune şi entertainment la Institutul de Arte din Seul.

„Cred că programul de studii din Coreea nu este cu nimic mai prejos decât al altor ţări dezvoltate ca Franţa şi Regatul Unit al Marii Britanii din zilele noastre. Sunt o grămadă de manuale necesare şi materiale ce se găsesc în biblioteci şi online.” Lie a spus că a întâlnit câţiva oameni educaţi în străinătate care ştiu mai puţine despre ţara în care au locuit pentru o perioada lungă, decât cei fără experienţă în afară.

„A studia în străinătate poate uneori să fie o pierdere de bani şi de timp, decât dacă profiţi din plin de oportunitate. Personal, cred că este mai bine să călătoreşti în jurul lumii după absolvire şi să explorezi cu adevărat şi să absorbi întrutotul ce vezi, decât să petreci ani pierduţi peste graniţe.”

Creatorul de modă a mărturisit că a fost odată unul dintre cei ce ignoră tradiţia şi caută designul occidental. Dar a ajuns să conştientizeze importanţa înţelegerii tradiţiei când un client străin i-a spus că hainele sale au un accent oriental şi i-a recomandat să se întoarcă la origini.


Detaliu dancheong (sursă: wikipedia.org)

„Când mi s-a făcut acea observaţie, am decis imediat să mă gândesc la ce constituie Coreea şi să definesc ce este să fii coreean”, a spus el. „Trebuie să înţelegem istoria şi cultura noastră înainte să învăţăm despre alţii. Multă lume pare să aibă puţine cunoştinţe sau chiar deloc despre tradiţia noastră în timp ce ei caută un stil de viaţă european cum obişnuiam şi eu.” Pionierul care a transformat tradiţiile în modă prevede că piaţa coreeană va deveni şi mai mare şi crede că are potenţialul de a deveni centrul lumii modei. Pentru ca aceasta să se întâmple, el subliniază importanţa creatorilor de modă coreeni şi a sprijinului guvernamental.

„Cel mai important, trebuie să respectăm şi să iubim cultura, tradiţia şi ţara noastră,” a spus Lie. „Dacă vrem să devenim una din capitalele modei în lume, haideţi întâi să învăţăm despre ţara noastră, Coreea.”


Articol preluat din Korea Times.
Traducere: Diana Cristolţean.

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

8 comentarii

There are currently 8 comentarii on Lie Sang-bong, inspirat de “dancheong”. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. ce-mi place fustita cu bluza alba si rochia cu sacoul lung, cu motive ce le-am vazut la acoperisurilor palatelor si templelor… sunt atat de vii si colorate :)

 2. Ce culori si imprimeuri frumoase foloseste! tinutele pe care le creaza mi se par super deosebite, se detaseaza clar de multi mari designeri care uneori creaza tinute mult prea extravagante in incercarea de a fi originali. Si pe deasupra mai este si destept, a spus acolo multe chestii care ar trebui sa ne inspire.

 3. interesant, dar cam departe de gusturile europenilor.

 4. desigur si aceasta prezentare va fi un adevarat spectacol,asa cum este de obicei,dar ma bucur de faptul ca se vor impune si koreeni prin traditia lor.
  despre modele…ce poti spune …mai putin de purtat ,mai mult de admirat.
  Multumim Diana ca ne tii la curent cu noutatile…:)

 5. Imi plac la nebunie tinutele! Sunt foarte viu colorate si de efect:). Si ador motivele traditionale si predominanta de albastru. :X:X:X

  Eu le-as purta, mai ales la niste evenimente unde ar fi de mare efect :).

 6. Majoritatea sant purtabile,dar cu alte accesorii! Tinutele sant grozave in mare parte,insa manechinuitele lasa de dorit,sant urate ,urate,nu au gratie si delicatete ,in felul asta tinuta pierde din valoare! Dar de ,ce stim noi despre modeling? Interesanta colectia!

 7. interesant si in acelasi timp dragut.

 8. Multumesc pentru prezentare! Imi plac foarte mult decoratiunile templelor, imi plac si rochiile, mai ales nuantele culorii albastre folosite, dar trebuie sa dau dreptate Liviei, manechinele care poarta rochiile, trag jos foarte mult din valoarea colectiei. Nici nu se par femei, sunt ca niste roboti sau zombi, cu expresie goala pe chipuri… Dar asta e showbusiness-ul…dar de ce?

Leave a Comment