Carina T. [KF]

Jurnal coreean – Bucătăria regală coreeană

Written by Carina T. [KF]. Posted in Coreea azi, Funny stuff, Informatii utile, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Travel tips

Tagged: , , , ,

KRC 4

Published on iulie 19, 2012 with 346 comentarii

- partea a cincea -

Sâmbătă, 12 mai – Seul
După o cafea rece, într-o zi caldă de primăvară, simţi că îţi recapeţi forţele şi poţi să porneşti din nou la drum prin Bukchon. Din intersecţie porneau câteva străduţe mici cu case tradiţionale şi ne gândeam încotro să ne îndreptăm. Paşii ne-au purtat către Korean Royal Cuisine. Mergând pe o stradă am văzut la o casă porţile larg deschise. Acolo era Institutul Coreean de Gastronomie Regală.



În curte nu era nimeni, dar în clădirea din spate se auzeau multe voci. Apoi a apărut o femeie cu un şorţ de bucătărie şi un bărbat tânăr care a vrut să ştim ce dorim. Când l-am întrebat dacă se poate vizita locul, a fost foarte bucuros să îmi dea informaţii despre institut, m-a invitat să intru şi să fac fotografii. Vorbea foarte bine engleza şi era o persoană foarte deschisă.

Desemnat în anul 1971 ca “Importantă moştenire a patrimoniului cultural imaterial nr. 38″ (Joseonwangjo Gungjungeumsik), de către guvernul coreean, Institutul Coreean de Gastronomie Regală este o academie care are ca scop conservarea, atât a reţetelor din bucătăria tradiţională locală coreeană, cât şi din gastronomia de la Curtea regală.
Bazându-se pe priceperea lui Han Hui-sun (1889-1972), ultima Mare Doamnă de la Bucătăriile Regale, care a servit familia regală în timpul domniei ultimilor doi împăraţi, Gojong şi Sunjong, Institutul este cunoscut ca un adevărat moştenitor, şi, prin urmare, cea mai mare autoritate în materie de gastronomie regală coreeană.


Institutul Coreean de Gastronomie Regală a fost înfiinţat de către Maestrul Hwang Hye-Seong (a doua generaţie de deţinători ai titlului de „Importantă moştenire a patrimoniului cultural imaterial nr. 38”), în anul 1972. Institutul a fost desemnat să se ocupe de activităţi educative precum transmiterea şi păstrarea reţetelor tradiţionale din bucătăria coreeană, publicarea de cărţi de gastronomie etc.
În prezent, la conducerea institutului se află a treia generaţie de moştenitori, în persoana doamnei Han Bok-ryeo. În 2003, ea a coordonat partea de bucătărie în timpul filmărilor la serialul MBC „Giuvaierul palatului”.

Institutul este împărţit în trei săli principale: Sala de conferinţe, Camera de resurse şi Camera de studiu. La Korean Royal Cuisine se organizează cursuri pentru prepararea Pyebaek (mâncăruri pentru familiile miresei şi mirelui, pregătite de cuplul proaspăt căsătorit, imediat după nuntă), cursuri pentru bucătăria ceremonială şi ritualurile ancestrale. În Sala de conferinţe se desfăşoară clasele de gătit şi au loc prelegeri. În Camera de resurse şi Camera de studiu, vizitatorii pot găsi o gamă largă de materiale media de bucătărie tradiţională coreeană, bucătăria locală şi din Coreea de Nord.

Prin aceste cursuri, Institutul caută să promoveze preparatele din bucătăria tradiţională coreeană către publicul larg şi să transmită patrimoniul cultural coreean către următoarele generaţii.
Când am ajuns noi, la Institut era în plină desfăşurare cursul de bucătărie tradiţională, la care participau străini (rezidenţi sau turişti). În ziua aceea pregăteau Gyuasang, Juksun Gyojache,Tangkong Hodu Janggwa.
Erau atât de concentraţi şi de preocupaţi de ceea ce făceau încât nici nu m-au băgat în seamă. Probabil erau obişnuiţi cu astfel de vizite.

Asemenea cursuri de desfăşoară în ultimele 3 zile de sâmbătă din fiecare lună. O singură sesiune costă 40.000 de woni, 3 sesiuni – 120.000 de woni, iar un curs complet în urma căruia se obţine un certificat (9 sesiuni) – 320.000 de woni. Programul unei sesiuni cuprinde o oră de demonstraţie făcută de un maestru bucătar, o oră se prepară diferite mâncăruri, iar în ultima oră se serveşte masa din bucatele pregătite.
Cursurile se desfăşoară în perioada aprilie-iunie şi septembrie-noiembrie.

Toată lumea de la Institut ne-a invitat să venim sâmbăta viitoare să participăm la curs. Din nefericire noi avem în program „Festivalul lampioanelor de lotus”, aşa că am ratat această ocazie, dar mi-am propus ca la următoarea vizită la Seul să merg măcar la un curs.


Am ieşit înapoi în stradă şi cum aceasta se înfunda, am făcut cale întoarsă şi la prima intersecţie am luat-o la dreapta. E o zonă unde străzile sunt destul de abrupte şi înguste, iar casele sunt construite în pantă. Sunt sigură că aţi văzut în multe filme imagini din Seul cu astfel de cartiere.

În acea zonă sunt câteva case care fac parte din patrimoniul naţionale, dar nu sunt deschise pentru public deoarece sunt locuite. Cum coboram strada, pe partea stângă era casa tradiţională de la nr. 134 (vezi poza de mai sus), iar în partea dreaptă era o grădină mică de zarzavaturi. Era un mic petec de pământ pe care proprietarii cultivaseră legume.
În capătul străzii am avut o surpriză: am găsit primul magazin cu obiecte promoţionale cu actori şi cântăreţi. Cred că nu mai e cazul să vă spun ce a urmat. 

Fiecare dintre noi îşi doreşte să ajungă într-un astfel de loc, dar nici nu ştiţi cât de dificil e când eşti acolo. Nu ştii pe ce să pui mâna mai întâi. Nu ştii ce să cumperi mai întâi. Vezi ceva, apoi altceva, şi încă ceva, şi tot aşa. În cele din urmă pleci cu sacoşa plină şi cu regretul că nu ai luat tot ce îţi doreai. Dar îţi spui: „Lasă că mai vin odată.”

- va urma -

Despre Carina T. [KF]

Carina T. [KF]

Pentru mine Coreea este o lume aparte, o lume misterioasă care îşi dezvăluie treptat secretele... dar acestea par nesfârşite. În fiecare zi mai descopăr câte ceva care mă face să-mi doresc şi mai mult să ajung acolo şi să pipăi, să miros, să gust şi să mă desfăt cu savoarea Coreei.

Browse Archived Articles by Carina T. [KF]

346 comentarii

There are currently 346 comentarii on Jurnal coreean – Bucătăria regală coreeană. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Ce frumos este acel conifer,pitic parca ar fi o dantela,coltisorul acela verde scoate in evidenta acea podisca pe care se manca odinioara,alaturi vad niste pietre de moara ,roase de vreme si frumos stivuite si puse in valoare de acel mic ghiveci cu flori.Acele mici scaunele de diferite marimi,din piatra,marmura,nu -mi amintesc sa fi vazut asa ceva in filme,cred ca au o cu totul alta functionalitate !

  2. Ah ce sarmale bune ar iesi ,fierte in asemenea vas,sau un bors de fasole cu ciolan afumat,mmmmmte lingi pe degete!

    • alaturi de o mamaliguta…. :)

  3. Au cumva termopane la usi sau nu vad eu bine? I-mi place ca fiecare coltisor mai auster este inveselit cu un ghiveci de flori vesele!

    • da, este geam termopan in ramele originale ale ferestrelor

  4. Ligheanul de inox si pompa de apa ,bineinteles si masina din curte ,te aduc cu picioarele pe pamant! Combinatia de lemn,natur,piatra si caramida te invita cu darnicie sa poposesti pentru odihna!

  5. Ce dragalase sant tanticile alea cu sort albastru,in propria lor casa se simteau jenate cand le-ai facut poza,iar tu gata ,una doua sus pe scari ,macar ai facut si poze de la inaltime?Cred ca fac parte din personalul administrativ,sau sant maestre in bucatarie?

    • cred ca sunt de la bucatarie, dar nu maestre :))
      cred ca sunt deja obisnuite cu fotografiile

  6. Dar voi cand ati intrat stiati despre ce este vorba,sau ati mers la plesneala?

    • pai am luat-o pe strada si am vazut scris la intrare

  7. Toate acele vase cred ca nu mai sant functionale,fac parte din decor!

    • sigur sunt functionale
      au si cursuri de preparat kimchi

  8. Interesante sant acele flori portocalii,nu am mai vazut modelul asta de floare,iar orhideele umplu de noblete toata curte!

  9. BUna tuturor!!!! Ce mai faceti? :D:D

    • ne face Livia pofta cu borsul de fasole afumat… daca are da gand sa continue si cu alivenci… nu stiu zau ce se va intampla cu tastatura mea … :))

    • buna, Lov… ai dreptate, Ramo… am inceput si eu sa salivez :))

  10. He he,ultima mare doamna de la bucataria regala ,imediat mi-a fugit gandul la Giuvaer ,dar nu era ea !

  11. La o barfa mica pe la bucatarie!hi hi hi!

  12. Nu prea imi dau seama ce este langa ciusmeaua din curte , partea de semiluna din piatra… imi tot pun imaginatia la incercare …..

    • E o ceva in care se pun flori!

      • ahaaaaa multumesc de lamurire :)

  13. Interesanta sala de clasa,iar cursantii sant auslanderi dupa cum se vede! Sortuletele chiar sant practice si comode!Nu am putut sa nu vad acele cesti de ceai in care foarte bine poate turna Cristinuta si soju ca noi nu ne suparam!

    • Ma supar eu daca va suparati ca torn :)).

    • nu e cazul… trebuie doar sa asteptam sa vina seara sa se mai racoreasca, sa se intoarca oamenii de la munca :)

  14. Pozele cu papica le-ai facut acolo? daca da cum ai rezistat tentatiei?

    • pai nu erau gata toate preparatele sa ne invite la masa :))

  15. Uite frate, ca s-au descurcat si neofitii,arata bine si preparatele lor!

  16. Cred ca ,glandele voastre salivare functionau la maxim,aproape de cota de avarie,hi hi hi! Asa ca v-ati luat talpasita ,nu fara regrete!Pacat ca nu ati ramas macar la un curs !

    • incepuse cursul si nu era posibil
      inscrierile sa fac dinainte pt ca e un nr fix de cursanti

  17. eu trebuie sa va parasesc putin, dar revin
    o sa citesc toate comentariile si raspund la toate intrebarile :)

  18. Asa ca ati luat-o hai hui pe strazilinistite si ati ajuns…unde la raiul pe pamant! Cred ca daca erau la noiacesti coreeni intrprinzatori,faceau lichidare de stoc imediat,pacat ca nu le-ai dat adresa palatrului nostru sa faca vanzare on line!

    • eu sigur eram printre cumparatori :))

  19. Cum sa nu fie Nicol extaziata ,aproape la limita orgasmului cand vezi atatea bunaciuni laolalta,nu stim noi, unde sa ne mai uitam ,voi cred ca ati fost in ceata locala cateva minute!

  20. Presupun ca nu erau scupe, ca si pret ma refer,acele articole,fiind intr-un loc fara vad comercial,zic si io!

    • ba erau chiar la intrare in Bukchon Hanok village.. crede-ma ca erau destul… eu pe un portofel cu LSJ am dat 15 dolari, la fel magnetii si alte chestii :)

  21. Cred ca-mi cumparam un set de cesti de ceai,cafea cu cate un frumusl pe fiecare cana,iar cu SIG 2-3 ca sa am de rezerva in caz de spargere!

    • M-am uitat si m-am tot uita … nu stiu ce as fi ales… dar nu l-am vazut pe SIG….. pe unde o fi asezat ;)

      • Era ascuns de priviri indiscrete,dar Carina la dibuit !

        • :)))

        • normal ca nu putea sa scape :)

    • o cana era 10-12 dolari

  22. Aigooo! Carina ,te-a facut la portofel Y San,ai venit cu el gol (portofelul,sa nu intelegi altceva)si cu sufletul plin!

    • mda… de atunci sta gol bietul Yi San =))

      • Vai ,doamna ,ma faci sa rosesc!

      • Carina T. [KF]

        ei lasati, doamna, nu mai fiti asa pudica =))

        • =)))

  23. Eu va ofer niste peste la gratar cu sos de rosii coapte şi usturoi. Si mamaliguta.
    :D:D

    • Suna bine,desi eu nu sant cu pestele!

  24. Daca e Sig pe aici, vin si eu in vizita si stau mai mult la bucatarie. Dar mi-e sa nu se supere Dammy!

    • wow… acum chiar mi-e foame
      a mai ramas ceva?

      • Da, a ramas.:D:D

  25. Nu se supara stai linistita ,ca doar e baiat de chiosc!

    • Sper, am luat-o razna cu subul. Nu imi mai vine sa ii dau drumul.

    • nu degeaba a fost a man called god….:)

      • Si ce Gody a fost!

  26. Ma primiti si pe mine ca ucenica la bucatarie?
    Vreau sa invat mai multe retete!:D:D:D

  27. Stie cineva ce film urmeaza dupa Razboinicul?

    • stiu ca pe Euforia incepe Rooftop Prince

  28. Nici unul!

    • CUm adica niciunul?
      Nu mai difuzează deloc seriale coreene?

      • Mie mi-a spus Cristina ca vor redifuza Imparatul Marii si ca deocamdata nu incepe nimic nou.In toamna va incepe unul nou, i-au facut deja reclama dar nu au spus cum se numeste.

  29. offf… ce rau e sa bantui singur prin palat… sa nu fie nimeni cu care sa vorbesti :(

  30. Sunt eu. Mai esti?:D:D:D
    Nu mi-a mers netul si nu am mai putut intra.

    • mai sunt, dar o sa ma retrag
      mai vorbim maine
      somn usor

  31. Noapte buna. Eu am facut o pauza de la subtitrat.:D

  32. buna dimineata dragelor!
    imi pare rau ca nu am mai putut intra pe la palat,dar cum vedeti ,de la primele ore ale diminetii m-am prezentat la bucatarie desigur, cu ganduri ”necurate”…dar in final m-am distrat cu dialogul vostru in timp ce-mi savuram cafeaua langa cele doua orhidee…:)!
    Totul e interesant in Koreea,dar mai ales modul de abordare al traditiei.Acest lucru ma impresioneaza profund ,desi ma doare sufletul cand vad istoria impresurata de cladiri moderne si fire electrice,atunci inima mi se strange si parca imi vine sa decupez acele casute minunate si sa le mut de acolo.Daca e sa ma raportez la ceea ce initiaza lumea azi,ca proiecte de salvare a traditiei ,inseamna ca noi,pamantenii,am ajuns sa fim disperati in cautarea identitatii noastre nationale , sau poate se vrea mutarea acestora pe Marte?Indiferent de raspuns ,este un lucru bun sa -ti redefinesti radacinile .

    • Carina T. [KF]

      buna, apar si eu cu ceva intarziere… am aterizat pe undeva prin Valcea… m-am gandit ca mai fug putin de la arsita din Craiova
      dar cand colo, n-am sanse… la 10.15 erau si aici 30 de grade

      • Daca stiam te chemam la mine! Este mai racoare! Si faceai doar o ora! Ramaneai aici in week end!

      • Carina T. [KF]

        multumesc de invitatie… poate altadata… m-am dus si eu la casuta mea :)

    • Carina T. [KF]

      e adevarat ca e cam ciudat sa te gasesti in mijlocul unor palate sau cladiri vechi, incarcate de istorie, si in apropiere sa vezi macarale sau zgarie-nori

      • Apropo de aceasta! Este o poza pe fb cu turnul din Seul! Este foarte expresiva perspectiva din care este surprins – vechi si nou! Istorie si prezent!

      • Carina T. [KF]

        asta pt ca in fata turnului este o pagoda, iar imaginea este super… dintr-un anume unghi le surprinz pe amandoua intr-o singura foto :)

  33. Lil,dar tipul acesta de sort,nu il poarta medicii in sala de operatii?
    Oricum, vrem tiparul …:)!

    • Carina T. [KF]

      e diferit de cel al medicilor, dar nu seamana nici cu sorturile de bucatarie ale noastre

  34. Carina T. [KF]

    cred ca acum nu mai e nimeni prin palat… toata lumea a fugit fie la plaja, fie la padure :)

  35. Ba am ajuns si eu! M-am pierdut admirand acest institut de gastronomie! Raman fara cuvinte in fata atentiei pe care o acorda istoriei si respectului fata de ea! Istorie din toate punctele de vedere! Chiar si a gastronomiei! (Corea este o tara care, chiar daca este republica isi respecta casa regala si o trateaza cum se cuvine! Este istorie).
    Am admirat celebrele lor vase inalte pe care le-am vazut in atatea filme (am incercat sa vad ce au in ele!!!!!!!!!!). Am admirat acel pin coreean ce se inalta mandru si vegheaza acele vase (parca intr=un film se facea referire la un astfel de pin)! Parca le imbratiseaza cu crengile lui! Iar doamnele din poza sunt atat de mandre! Cat despre cursanti – ce sa spun- foarte concentrati la ceea ce fac! Sunt sunt atat femei cat si barbti,de toate varstele, nationalitatile! Am mai citit despre aceste cursuri si se pare ca au un imens succes! Listele de inscriere sunt …lungi!
    Cat despre mancarea lor..numai cuvinte de lauda! Ma innebunesc acele “platouri” foarte colorate! Sunt foarte curioasa ce fel de legume sau ce=or fi sunt acolo! “Imi cam ploua in gura cand le vad”!
    Deci, cam zabovi pe acolo! Si cand am zis ca s-a terminat dadui de chioascul cu …actori! Asa ca m-ai pierdui si pici ceva timp! Oricum nu sunt hotarata pe cine plac mai mult! Imi plac atat de mult toti ca …ii cam vreau pe toti! (pozele lor, fireste) .Fiecare are “un ceva” care ma emotioneaza si-mi ramane in suflet!
    PS Cat despre “lungimea” a ceea ce scrii nu pot spune decat ca ,atunci cand scurtezi, pierdem emotia pe care ai incercat-o in acel moment! Emotie pe care o transmiti si atunci… toti “alergam” pe tastatura sa ne spunem parerea!

    • Carina T. [KF]

      le scurtez, in sensul ca nu povestesc in acelasi articol despre mai multe locatii ca inainte, dar nu reduc din informatii… probabil va creste nr de articole :))

      • Asa sa faci, daca faci asticolele mai scurte. Sa scrii mai multe. Nu vrem sa pierdem nimic :).

    • nimic mai adevarat

  36. ooo ce frumos, tot citesc, va urmaresc atent dar nu am ce face, e zi de treaba multa acasa :))) am trimis familia la munte sa ma pot ocupa de toate in liniste, asa ca ascult muzica lui JKS, KHJ si multe altele sa am spor…..Carina o sa fie intalnire si la Deva? eu acolo m-am inscris……

    • Carina T. [KF]

      trebuie sa iei legatura cu Ana Ruse. Ea coordoneaza clubul de la Deva. Poate va strangeti mai multi sa va intalniti, sa va cunoasteti :)

  37. Ai gustat ceva din mancarea traditionala? Ai vazut pe viu “culorile” acelea? Am vazut prin filme ca folosesc – morcovi, ciuperci, ardei (de diferite culori), carnita de pui. Dar mai au si altele pe care nu prea le stiu! Si cum le pregatesc de arata asa de “proaspete”?

    • Carina T. [KF]

      am incercat tot ce se putea din mancarea traditionala, in fiecare zi mancam ceva nou :)

      • Ne vei delecta si cu niste poze? Ai vazut in filmuletul lor ca au pozat papaica ce le-a fost servita la Carul cu bere!

        • Carina T. [KF]

          chiar in partea urmatoare o sa fie cateva poze :)
          dar sa nu-mi cereti retete ca nu ma pricep aproape deloc… cautam pe net daca e cazul si gasim =))

          • Nu te punem la o asa incercare! Suntem multumite cu ce ai savurat tu! Pentru restul…cautam!

          • Carina T. [KF]

            o sa incerc in masura in care ma pricep :))

      • Carina T. [KF]

        nu stiu de care filmulet spui… cel cand au venit actorii coreeni la Bucuresti?

        • Da!

    • Carina T. [KF]

      ei prajesc legumele in wok cu ulei de susan

      • Am vazut asta si la thailandezi (intr-un documentar pe natioanl geographic)! E specific Asiei probabil!

      • Carina T. [KF]

        au un gust foarte bun si nici nu se imbiba cu ulei

        • De retinut! Voi incerca pentru ca prea arata apetisant! Cred ca se gaseste si pe la noi ulei de susan!

        • Carina T. [KF]

          stiu ca se gaseste dar e destul de scump
          poti sa incerc si cu ulei de floarea soarelui, dar trebuie sa pui foarte putn
          wok se gaseste din teflon ca sa nu prnda
          legumele trebuie amestecate mereu sa nu se arda
          pui diverse legume: vinete, ardei, ceapa, rosii, dovlecei… ei mai pun lotussi nu mai stiu ce

      • si filmuletul meu unde este? ai zis ca pe site unde? eu nu am gasit!

        • Carina T. [KF]

          ce filmulet?

          • pe care spune ca l-a vazut cu actorii coreeni pe blog. eu am cautat si in afara de poze nu am gasit

  38. in cele 18 zile ati vizitat doar Seul?

    • Carina T. [KF]

      eu am fost doua zile si in Gyeongju

      • Vrem si de acolo stiri cu poze!

      • Carina T. [KF]

        ai rabdare ca n-am ajuns la acele zile… sunt mai catre final

  39. si poate ne recomanzi si noua ceva, ce ti-a placut cel mai mult din ce ai gustat, referitor la mancarea traditionala?

  40. Deosebita de interesanta si aceasta recenzie, abia azi am apucat s-o citesc cum trebuie. Multumesc mult Carina pentru acest “serial coreean” cu impresii de la fata locului.

  41. Sti cum facem? tu ne prezinti produsul ,ne spui cam ce gust avea iar noi adaptam dupa ingredientele noastre,e bine asa?

    • Carina T. [KF]

      da…. e super asa

  42. Taaaaaaaaare greu se mai incarca pagina! Cred ca am sa intru mai tarziu ,pentru ca acum nu sant decat vase de spalat si pe caldura asta nu am nici un chef!

  43. In bucatarie bate vantul si nu mai este nimic de mancare si am o foameee! dar nu ma incumet sa deschid aragazul! Sant 39 * la umbra ,la soare te topesti!

    • Carina T. [KF]

      te cred… dar exista rosii si branza, asa ca nu trebuie sa gatesti :))

      • suficient sa privesti la poze si sa visezi! uiti si de mancare…

      • Am gatit toata saptamana, rosii cu branza de toate modelele,m-am cam saturat voiam si eu altceva!

      • am inteles
        bine ca ai gasit solutia :)

  44. http://ro.stiri.yahoo.com/drama-unui-copil-9-ani-cu-o-tumoare-152300288.html

    Buna. Am gasit o stire naucitoare ….

    Saracia asta….

  45. Carina T. [KF]

    pe unde umbla oare toata lumea?
    e asa de gol palatul :(

  46. Eu am adormit in racoarea din casa,apoi am dat o raita pe la bucataria mea si am facut fasolica cu carnati,daca tot mi-am facut pofta singura si cu castraveti murati de vara,am copt vinete si am facut o salatica.

  47. Noapte buna.

  48. Omooooooo, DORESC UN ASA MAGAZIN IN ROMANIAAA :(((((((((((((((((((( Cate poze cu Bae Yoon Joon :X :X :X :X :X si Kim Hyun Joon, si Jang Geuk Sook….ah :X :X :X :X doreeeesc!!!!

  49. Apropo de mititei,in periplul tau prin Corea ,ai vazut asa ceva?

  50. Gata ies ,revin mai tarzior!

Leave a Comment