Carina T. [KF]

Jurnal coreean – Bucătăria regală coreeană

Written by Carina T. [KF]. Posted in Coreea azi, Funny stuff, Informatii utile, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Travel tips

Tagged: , , , ,

KRC 4

Published on iulie 19, 2012 with 346 comentarii

- partea a cincea -

Sâmbătă, 12 mai – Seul
După o cafea rece, într-o zi caldă de primăvară, simţi că îţi recapeţi forţele şi poţi să porneşti din nou la drum prin Bukchon. Din intersecţie porneau câteva străduţe mici cu case tradiţionale şi ne gândeam încotro să ne îndreptăm. Paşii ne-au purtat către Korean Royal Cuisine. Mergând pe o stradă am văzut la o casă porţile larg deschise. Acolo era Institutul Coreean de Gastronomie Regală.



În curte nu era nimeni, dar în clădirea din spate se auzeau multe voci. Apoi a apărut o femeie cu un şorţ de bucătărie şi un bărbat tânăr care a vrut să ştim ce dorim. Când l-am întrebat dacă se poate vizita locul, a fost foarte bucuros să îmi dea informaţii despre institut, m-a invitat să intru şi să fac fotografii. Vorbea foarte bine engleza şi era o persoană foarte deschisă.

Desemnat în anul 1971 ca “Importantă moştenire a patrimoniului cultural imaterial nr. 38″ (Joseonwangjo Gungjungeumsik), de către guvernul coreean, Institutul Coreean de Gastronomie Regală este o academie care are ca scop conservarea, atât a reţetelor din bucătăria tradiţională locală coreeană, cât şi din gastronomia de la Curtea regală.
Bazându-se pe priceperea lui Han Hui-sun (1889-1972), ultima Mare Doamnă de la Bucătăriile Regale, care a servit familia regală în timpul domniei ultimilor doi împăraţi, Gojong şi Sunjong, Institutul este cunoscut ca un adevărat moştenitor, şi, prin urmare, cea mai mare autoritate în materie de gastronomie regală coreeană.


Institutul Coreean de Gastronomie Regală a fost înfiinţat de către Maestrul Hwang Hye-Seong (a doua generaţie de deţinători ai titlului de „Importantă moştenire a patrimoniului cultural imaterial nr. 38”), în anul 1972. Institutul a fost desemnat să se ocupe de activităţi educative precum transmiterea şi păstrarea reţetelor tradiţionale din bucătăria coreeană, publicarea de cărţi de gastronomie etc.
În prezent, la conducerea institutului se află a treia generaţie de moştenitori, în persoana doamnei Han Bok-ryeo. În 2003, ea a coordonat partea de bucătărie în timpul filmărilor la serialul MBC „Giuvaierul palatului”.

Institutul este împărţit în trei săli principale: Sala de conferinţe, Camera de resurse şi Camera de studiu. La Korean Royal Cuisine se organizează cursuri pentru prepararea Pyebaek (mâncăruri pentru familiile miresei şi mirelui, pregătite de cuplul proaspăt căsătorit, imediat după nuntă), cursuri pentru bucătăria ceremonială şi ritualurile ancestrale. În Sala de conferinţe se desfăşoară clasele de gătit şi au loc prelegeri. În Camera de resurse şi Camera de studiu, vizitatorii pot găsi o gamă largă de materiale media de bucătărie tradiţională coreeană, bucătăria locală şi din Coreea de Nord.

Prin aceste cursuri, Institutul caută să promoveze preparatele din bucătăria tradiţională coreeană către publicul larg şi să transmită patrimoniul cultural coreean către următoarele generaţii.
Când am ajuns noi, la Institut era în plină desfăşurare cursul de bucătărie tradiţională, la care participau străini (rezidenţi sau turişti). În ziua aceea pregăteau Gyuasang, Juksun Gyojache,Tangkong Hodu Janggwa.
Erau atât de concentraţi şi de preocupaţi de ceea ce făceau încât nici nu m-au băgat în seamă. Probabil erau obişnuiţi cu astfel de vizite.

Asemenea cursuri de desfăşoară în ultimele 3 zile de sâmbătă din fiecare lună. O singură sesiune costă 40.000 de woni, 3 sesiuni – 120.000 de woni, iar un curs complet în urma căruia se obţine un certificat (9 sesiuni) – 320.000 de woni. Programul unei sesiuni cuprinde o oră de demonstraţie făcută de un maestru bucătar, o oră se prepară diferite mâncăruri, iar în ultima oră se serveşte masa din bucatele pregătite.
Cursurile se desfăşoară în perioada aprilie-iunie şi septembrie-noiembrie.

Toată lumea de la Institut ne-a invitat să venim sâmbăta viitoare să participăm la curs. Din nefericire noi avem în program „Festivalul lampioanelor de lotus”, aşa că am ratat această ocazie, dar mi-am propus ca la următoarea vizită la Seul să merg măcar la un curs.


Am ieşit înapoi în stradă şi cum aceasta se înfunda, am făcut cale întoarsă şi la prima intersecţie am luat-o la dreapta. E o zonă unde străzile sunt destul de abrupte şi înguste, iar casele sunt construite în pantă. Sunt sigură că aţi văzut în multe filme imagini din Seul cu astfel de cartiere.

În acea zonă sunt câteva case care fac parte din patrimoniul naţionale, dar nu sunt deschise pentru public deoarece sunt locuite. Cum coboram strada, pe partea stângă era casa tradiţională de la nr. 134 (vezi poza de mai sus), iar în partea dreaptă era o grădină mică de zarzavaturi. Era un mic petec de pământ pe care proprietarii cultivaseră legume.
În capătul străzii am avut o surpriză: am găsit primul magazin cu obiecte promoţionale cu actori şi cântăreţi. Cred că nu mai e cazul să vă spun ce a urmat. 

Fiecare dintre noi îşi doreşte să ajungă într-un astfel de loc, dar nici nu ştiţi cât de dificil e când eşti acolo. Nu ştii pe ce să pui mâna mai întâi. Nu ştii ce să cumperi mai întâi. Vezi ceva, apoi altceva, şi încă ceva, şi tot aşa. În cele din urmă pleci cu sacoşa plină şi cu regretul că nu ai luat tot ce îţi doreai. Dar îţi spui: „Lasă că mai vin odată.”

- va urma -

Despre Carina T. [KF]

Carina T. [KF]

Pentru mine Coreea este o lume aparte, o lume misterioasă care îşi dezvăluie treptat secretele... dar acestea par nesfârşite. În fiecare zi mai descopăr câte ceva care mă face să-mi doresc şi mai mult să ajung acolo şi să pipăi, să miros, să gust şi să mă desfăt cu savoarea Coreei.

Browse Archived Articles by Carina T. [KF]

346 comentarii

There are currently 346 comentarii on Jurnal coreean – Bucătăria regală coreeană. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. n-am vazut

  2. nici nu putea sa gaseasca, la coreeni carnea se prepara mai mult la gratar, caci asa este si sanatos nu, iar carne tocata nici vorba.

    • Cam asa ma gandeam si eu. :)

  3. Am vazut ca vorbeati de legume la wok. Sunt foarte bune si sanatoase. Cateva “secrete” pe care le-am aflat:
    Se pune ulei putin si de susan in general (s-a mai zis)
    Se “calesc” sau cum sa zic la foc iute, foarte iute… In restaurante unde fac asta am vazut ca se ridica flacarile de un metru
    Se fc repede, in maxim un minut sunt gata, deci trebuie sa fie toate taiate dinainte

    • asa este

  4. In weekend am fost cu icicleta pe Feleac (in deal de langa Cluj), prin padurea Faget si nu am prea stat la calculator :), dar acum sunt la lucru (deci prin definitie la calculator). :))

    • ce frumoasa este zona! inainte rea asa multa liniste pe acolo, nu erau construite atatea vile… natura era mai virgina si imi placea mai mult

      • Da si acu e foarte bine, ca sunt destule drumuri pline de pietre si praf de ti se face dor de vile :)). Cand trecea cate o masina, ramandea nor de praf ca in filmele din vestul salbatic :)).

  5. Iar e pustiu pe aici? Nu va tenteaza nici macar un soju cu gheata?

  6. Acu s-a facut ingrozitor de cald si in Cluj… S-au dus zilele bune cu vant racoros de te rasturna pe strada si cu ploi… Cel putin deocamdata :)).

    • nici nu stii cat asteptam aici sa ploua…

  7. Eu sant dar degeaba,mi-am uitat ochelarii de citit la serviciu si acuma bajbai pe tastatura,iar de citit este mult prea obositor asa ca azi iau si eu o pauza! Cu toata chireala mea ,daca ar aparea vreun patratel,tot la-s vedea!hi hi hi!

    • in curand o sa vezi un top HOT…
      nu spun mai mult

      • Carina draga, pe caldurile astea… Gaseste ceva sa ne racoreasca :)).

      • nuuuuuu
        vreau sa ardeti si mai mult :))

        • O sa murim aici, sau poate slabim. Daca e asa, atunci e perfect din toate punctele de vedere :)).

        • Poate apare de joi incolo!

        • cred ca vineri :D
          poate o punem de o petrecere

  8. Asra am vazut! abia astept!

    • Numai tu? :))

  9. Hello again!
    Nu stiu daca in frumoasa cetate a baniei s-a facut racoare dar la capitala bate vantul in rafale si suiera de parca ar fi…viscol! Mi-a facut zob floricele! Pe la Polo a plouat si e fain!
    Asteptam noutati, caci acum suferim cu Woon si Dong Soo. Ne luam ramas bun de la o drama care ne-a cam pus jaratec la inimioare! Ehe!!!!!!! Unde esti tu tinerete!

    • de la Craiova am plecat pe ploaie, iar la Bucuresti e soare si bate ceva vantul :)

      • Bine ai venit la capitala! S-a mai domolit vantul, nu mai este ca aseara! Am ajuns si eu aici!

        • In Cluj mai bate vantul, dar nu se compara cu saptamana trecuta cand simteai ca te sastoarna la proprou cateodata :). Dar nu e nici cald sa mori…

  10. Iar nu e nimeni pe aici cand am si eu timp sa trec pe la palat. Las ca imi bag mainile in oalele de pe langa bucatarie, acum ca nu ma vede nimeni :)).

    • s-o crezi tu!!!

    • Se pare ca te-a prins Carina…….of.of,Cristinutza…data viitoare o tin eu ocupata pe Carina,iar tu iti faci de cap……dar…sa ai grija.

      • Aaaahhh….si sa ne aduci si noua niste delicatese,Cristinutza.

        • Kamsahamnida, Andreea. M-am ghiftuit si am furat ceva bunatati si pentru tine, dar shhhhhhh, pastreaza secretul, ca altfel nu o sa-ti mai pot aduce :).

          • Da, o sa pastrez secretul, nu-ti faci griji.

  11. mai trec si eu pe la bucatarie-desi , pt. mine e ”camera”interzisa…:)

  12. mesaj pentru Livia :si planta portocalie e tot orhidee…dar sincer nu-mi amintesc numele,trebuie sa fac mai multe sapaturi…

  13. hihi…sunt si eu pe aici….salutari tuturor….

  14. buna. bun venit

    • bine v-am gasit!!!!!!!!!!!!!!!!11

      • M-am intors si eu de la treburi si pauza de masa…

  15. Ma duc sa-l mai inveselesc putin pe Razboinicul nostru, e tare suparat ca si-a pierdut prietenul.

  16. Se pare ca acum nu e nimeni prin palat…..deci , o sa iau cateva bunatati de la bucatarie.

    • Iti aduc cateva bunatati si tie Cristinutza, ca doar de…si tu te-ai sacrificat pentru mine.

      • Gomao. Mi-au picat tare bine. Mai stau putin sa se faca digestia si ma culc :)).

  17. Ei Carina ,am trecut pe la bucatarie sa mai savurez o gura de cafea ,nu mai stiu adresa cafenelei asa ca merge si la bucatarie!Am terminat de baut ceasca cu cafea ruseasca,in mare stiam ce se intampla cu regele Gojong si cu fobia lui pentru otrava,un film bun dar cam ciudat,sincer ,am asteptat tot filmul sa vad cum sare Ilici din textile ,dar am asteptat cam degeaba. Tare frumusel mai este costumat in cowboy,nu este o frumusete dupa care sa cazi pe spate dar…..are sexappel cu carul si pe deasupra are un corp sculptat!

    • mda… nu e o frumusete, dar are sexapeal :)

  18. Ilici si Tania sant personaje reale? Un subiect care te baga in ceata oarecum,cred ca am sa-l revad,macar prima parte! Vulpile sirete amandoua ,polara a fost domesticita. Mult prea subtil acest film,pana la urma Ilici cu cine tinea ,cu ursul,sau era numai o strategie de supravietuire? Trebuie revazut neaparat!

    • din cate stiu o parte din personaje sunt reale, povestea e adev, dar sunt si unele personaje fictive

      • Vorbiti de filmul cu cafeaua? Pai din cate stiu sunt si si. Este in recenzie scris care e real si care fictiv :).

  19. buna seara
    da magazinul nu era langa un palat?

    • Bine ca ne-ai zis. Asa e perfect. Inainte sa intram in palat sau la iesire, ne servim :)).

  20. Pustiu, pustiu….. Sa ma uit bine pe la colf sa nu ma vada nimeni ca fac vreo boacana… “Nu spui” ce fac, ramane secret :))))

    • iar faci prostioare? Eu ma chinui sa termin inca o parte din jurnl sa ne delectam in seara asta :)

      • Am vazut ca a aparut :).

  21. Buna! Carina, diseara primim noutati? Abia astept!

    • nu deseara, ci in scurt timp :)
      pana deseara va las sa studiati :))

  22. Pot să vă întreb dacă a mai rămas ceva în oale? Sau, aici o bucăţică, acolo o gustare, si astfel dispăruse tot conţinutul :) Cine are grijă de cămara regală?

    • Eu si cu Cristinutza…hihihi…cred ca noi doua am golit tot.

      • Noi avem grija sa nu se strice mancare de pe acolo ca sta prea mult uitata vase :)).

        • uitata in vase vroiams a zic :)).

        • Asa este.

        • Da, si sta la soare…

  23. Salutari tuturor, dar nu e nimeni pe aici……..se pare ca ati fugit din calea caniculei, adica, nu stiu cum e la voi, dar la mine e destul de cald, banuiesc ca si la voi e la fel.
    Mi-e o foame de lup, asa ca am venit putin pe la bucatarie, poate gasesc ceva pe aici.

    • Hai la Cluj ca aseara a tras o ploaie si acu e racoare bine la noi. Si innorat :)).

      • Si la mine a plouat luni si a plouat si in timpul noptii, dar acum e destul de cald…oricum, nu ma deranjeaza, eu stau in casa, la umbra.

      • Ce bine pentru voi… Cristinuta, te rog frumos, trimite niste nori mai spre est, aici la noi nu a plouat de doua luni…

  24. dupa asta, va invit sa porniti la plimbare alaturi de urmatoarea parte din jurnal :)

Lasă un răspuns către keuriseutina