koreafilm

Ia-ţi doza de 2NE1!

Written by koreafilm. Posted in K-Pop, Portrete, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , ,

1

Published on iulie 19, 2012 with 15 comentarii


Grupul de fete K-pop2NE1 la concertul “2NE1 Nolza in Japan Concert” în octombrie 2011. Începând cu show-urile de pe 28 şi 29 iulie de pe Olympic Gymnastics Stadium din partea de sud a Seulului, grupul va porni în turneul “New Evolution” către 10 oraşe din 7 ţări, printre care Japonia, Statele Unite ale Americii şi Hong Kong.

Dacă orice grup de fete are şansa unui succes global, 2NE1 ar trebui să fie unul din ele.
Sunt fluente în engleză şi în alte limbi; au diferite talente şi carismă care pot umple orice arenă; talent natural la cântat şi dansat; şi ani de pregătire.

Ele sunt de asemenea fericite să îi aibă alături pe unul dintre cei mai consecvenţi, prolifici şi creativi producători şi una dintre cele mai mari agenţii care le asigură cele mai bune discuri din K-pop, şi anume Teddy Park şi YG Entertainment. Cazul single-ului „I Love You”, care a fost lansat săptămânile trecute, stă drept argument de ce un viitor şi mai strălucit le aşteaptă.

Lansată unui public extrem de schimbător, piesa a ţinut grupul în centrul reflectoarelor. Chiar şi împotriva unora dintre cele mai puternice grupuri din industrie aflate în competiţie, printre care mereu prezenta formaţie de băieţi Super Junior şi star-grupurile de fete T-ARA şi Sistar, ele se menţin pe poziţii.

Melodia straniu de adictivă a piesei, pe deasupra ritmurilor subtile, se furişează încet în capul ascultătorului şi stă acolo ca un fel de dependenţă. Sunetul electro-pop este o detaşare completă de trecutul lor; acum mai mult ca niciodată, fanii aşteaptă şi speculează cu şi mai multă ardoare cum va suna următorul lor album de studio, care va fi lansat înainte de sfârşitul anului, dar momentan neavând o dată fixă.

Înaintea de asta, cei destul de rapizi vor avea şansa să le vadă live – dacă pot pune mâna pe un bilet la următorul lor turneu, înainte ca acestea se epuizeze.

2NE1 – împingând graniţele, sfidând aşteptările

Încă din prima zi, formaţia k-pop de patru membri 2NE1 a urmărit să încalce regulile şi să facă surprize.
Prezenţa lor de scenă incredibilă şi şarmul natural erau deja de ajuns să le facă vedete, dar abilitatea lor misterioasă de a produce ceva fresh şi ieşit din comun cu fiecare lansare – luându-i prin surprindere pe fanii şi ascultătorii obişnuiţi, fără excepţie – le-a plasat într-o categorie specială.

Cu doar trei ani înainte de debut, ele deveniseră unul dintre cele mai populare gupuri K-pop de azi, atrăgând atenţia din toate părţile lumii, din Coreea şi Japonia până în Statele Unite şi Brazilia. Au fost la Cannes Lions, reprezentând valul Hallyu la cel mai mare eveniment de promovare din lume. Revista Spin a plasat cel de-al doilea EP „2nd Mini Album” pe locul 6 în recenzia sa despre cele mai bune albume pop, deasupra celor ale lui Florence + the Machine, Coldplay, Kelly Clarkson, Rihanna şi colegelor din Girls’ Generation.


C.L., în vârstă de 21 de ani, este principalul rapper şi lidera a cărei semne distinctive sunt părul blond şi machiajul închis de la ochi. Vocea ei este puternică şi înaltă, conectând-o instant cu fanii dar şi armonizând cu vocile celorlalte membre.

Pentru membrele trupei – C.L., Bom, Dara şi Minzy – succesul a venit odată cu munca grea şi dorinţa de a se aventura în afara zonei lor de confort. Dar comportamentul surprinzător de introvertit al fetelor de la interviu, în contrast puternic cu energia lor naturală de pe scenă, au făcut ocazia şi mai intrigantă, încercând să descopere formula din spatele poţiunii magice K-pop, infailibile până acum.

„Pentru 2NE1, a fost întotdeauna muzica,” a spus rapper-ul şi vocalista C.L., care a fost cea mai implicată în interviul din săptămânile trecute, dar care şi-a păstrat cuvintele pentru mai târziu. „Oamenii chiar reacţionează la aşa ceva.”

Şi excelentele melodii sunt datorate unui parteneriat cu prolificulproducătorTeddy Park, de la agenţia lor, YG Entertainement, care după spusele membrelor, le lasă să exploreze sau “să facă lucruri ciudate”. Roadele muncii lor – de la curajosul cântec hip-hop “Fire”, cu care au debutat, şi oda cu influenţe raggae din 2009 “I Don’t Care”, destinată celor cu inima zdrobită, până la imnul de anul trecut al cluburilor, “I Am The Best”- toate au fost deschizătoare de drumuri în industria adeseori riscantă a K-popului.


Dara, de 27 de ani, a fost o tânără vedetă în Filipine înainte de a veni în Coreea şi a se alătura agenţiei YG Entertainment. Alături de C.L., lidera, ea apare de multe ori în show-uri de entertainment, etalându-şi caracterul excentric şi amuzant. Probabil că gena celebrităţii se găseşte în familie. Fratele ei mai mic este ChunDung din grupul K-pop MBLAQ.

După 3 ani de mega hituri ce au ocupat prima poziţie în topuri, 2NE1 s-au întors cu cele mai îndrăzneţe mişcări ale lor de până acum.

De la lansarea lui de săptămână trecută, cel mai nou cântec al lor, denumit simplu “I Love You”, a captat opinia ascultătorilor mai mult decât oricare alt cântec lansat recent. Tempoul lui relativ lent, tonul electro-pop liniştit şi intim şi pretinsa inspiraţie de la cel mai vechi gen de muzică populară coreeană “trot”- pe care C.L. îl consideră răspunsul Coreei la muzica country americană – a produs un uşor discomfort, chiar şi printre fani. Mesajul de dragoste direct al cântecului, primul al grupului, precum şi coregrafia sexy şi nestingherită, alt teritoriu neexplorat, a atras şi bârfitori. Siteurile de anunţuri au fost acaparate de discuţii înfocate cu privire la viitorul cântecului în topurile muzicale.


Minzy, rapper şi cântăreaţă, la 18 ani este cea mai tânără membră. Este binecunoscută pentru mişcările de dans fantastice pe care alte staruri K-pop le-au menţionat cu invidie. Este rudă cu dansatorul coreean de folk, Kong Ok-jin, care a murit lunea trecută.

Dar “I Love You” se menţine sigur în capul listei de descărcări, încă de la lansare, demonstrând că riscul asumat a meritat din plin încă odată .Prima lor apariţie televizată a scos în evidenţă mişcări coregrafiate de Sheryl Murakami, faimoasă pentru colaborările cu Beyonce, Lady Gaga, Avril Lavigne şi Nelly Furtado printre alţii.

C.L. a recunoscut că prima ei reacţie a fost mai puţin entuziastă. “Iniţial, cântecul avea doar primele câteva măsuri completate când l-am auzit. Şi i-am zis lui Teddy :’faci mişto de mine?’ “. După aceea, le-a prins.

„Se spune că era un drog în cântec”, a precizat cântăreaţa Dara, 27, prescurtare de la Sandara Park, referindu-se la feedbackul iniţial primit de la cei din jur. “Eram cu toţii prinşi. Avea un efect hipnotic.”

Revista Spin a catalogat efortul lor precedent drept “cea mai îndrăzneaţă şi captivantă afirmare înregistrată a anului”. Noua înregistrare, care aminteşte de ultimele albume ale celebrei Kylie Minogue, le depăşeşte pe celelalte prin marginile largi.


Bom, 28, este cea mai bătrână membră şi vocalista principală a grupului, ce are de asemenea o carieră solo. Arătându-şi puternicele abilităţi vocale, ea a lansat primul ei cântec“You and I”în 2009, care a devenit extrem de popular şi a fost urmărit îndeaproape de “Don’t Cry”în 2011.

Din moment ce pornesc în primul lor turneu mondial – “Încă nu vrem să-l numim primul nostru turneu. Este mai degrabă în faza de testare,” a spus C.L. – prin Asia de Est şi America de Nord, ele şi-au adunat o echipă de vedete. Având în spate o echipă care de obicei lucrează pentru Beyonce, pe faimosul coregraf mondial Travis Payne, producătorul veteran Divinity Roxx şi vechiul său partener Jeremy Scott revizuindu-le interpretarea din fiecare unghi, fanii norocoşi vor avea şansa să vadă schimbarea captivantă îndeaproape.

Fiind perfecţioniste, de data aceasta 2NE1 s-au oprit din lansarea unui album deoarece simţeau că nu era complet. Zilele astea au continuat să mixeze şi să înregistreze, în timp ce repetă pentru turneu.

“Cred că noul material (care nu are unorar fix de lansare) va fi mai mult ca noi, mai mult ca şi ce aşteaptă fanii de la noi”, a declarat C.L. “şi prin asta vreau să zic că am încercat ceva extraordinar, ceva bizar” .

Şi nu l-ar avea în oricare altă manieră. Într-o zi, dacă schimbarea nu se va mai ridica la nivelul satisfacţiei lor, au spus că se vor opri – fără regrete.

“Nimeni nu ştie dacă vom fi tot aici în aceeaşi formulă peste câţiva ani,” a zis C.L. fără a ezita nicio secundă. “Dacă simţim că nu vom mai putea provoca, că nu vom mai oferi ceva nou, atunci ne vom opri.”

2NE1 – “I Love You” Live la Inkigayo

Acest articol este a şaptea parte dintr-o serie de 15, dedicată starurilor şi trendurilor valului hallyu, sau valul coreean, care devine din ce în ce mai popular în Asia de Sud-Est şi în America Latină. Korea Times produce acest proiect special în colaborare cu Korea Foundation şi CJ E&M. Koreafilm traduce aceste articole în premieră pentru România.

Articol preluat din Korea Times
Traducere: Anca Barba şi Diana Cristolţean

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

15 comentarii

There are currently 15 comentarii on Ia-ţi doza de 2NE1!. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Ma bucur ca sunt prima! Nu numai pentru a multumi pentru acest articol ( ascult multa muzica k-pop si nu numai) dar si pentru a spune ceva:
  Este un motiv pentru care ma bucur si sunt si mandra: -Corea a castigat primul loc la Olimpiada internationala de matemarica din Argentina, cu 209 pct! Felicitari! Deci si in alte domenii exceleaza! Si …pentru ca Romania, la aceeasi olimpiada a castigat 6 medalii (doua de aur. 3 argint si una bronz) clasandu-se pe locul 10! Hai sa ne bucuram impreuna!

  • altadata, Romania era in situatia asta… adica pe primul loc

   • Asa este! In ’59 (prima editie);’85; ’87 – cu 250 pct si in ’96! Dar m-a bucurat si acest loc avand in vedere….ce se intampla in invatamant si mai ales atitudinea tinerilor fata de …invatatura!

    • Din experienta proprie (am fost si eu la olimpiade, dar doar nationale) pot spune ca sunt multi tineri exceptionali in multe domenii in Romania. Dar problema e ca incep sa fie mai putini si ca ei sunt o minoritate intr-o mare de ignoranta, ca sa nu folosesc alt cuvant.

 2. l-am ascultat pe fete foarte putin pana acum… e reusita ultima melodie

 3. N-am auzit prea multe despre fetele astea, dar le urez succes in continuare.
  Multumesc pt articol, Anca si Diana.

 4. Succes!

 5. ACESTE FETE CANTA SUPERB,sus cu 2 NE1 !

 6. cred ca e singura trupa kpop de fete pe care o ascult! se diferentiaza prin tot fata de celelalte trupe de gen! iar ultima melodie e geniala! ^^

 7. Mie mi se par prea extravagante, prea mult machiaj si…nu prea imi plac.

 8. Le prefer pe fetele de la Sistar in locul lor…trupa mea preferata e Wonder Girls, si imi place si T-ara :)

 9. Totusi, muzica lor nu suna rau, cel putin nu cele cateva melodii pe care le-am ascultat.

 10. Wow, scriam aici ultima oara in octombrie 2012, sigur ca acum sunt fana uriasa 2NE1! Cum se schimba omul…:P
  Pe bune, chiar sunt geniale, sunt preferatele mele acum le-au devansat pe Wonder Girls in topul meu :) Le iubesc!

 11. La multi ani CL!!!!

 12. La multi ani 2NE1! Trupa sarbatoreste astazi a 4-a aniversare :)

Leave a Comment