koreafilm

Trupa 4minute, alimentată de puterea fetelor

Written by koreafilm. Posted in Han style, K-Pop, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

05301406

Published on iunie 13, 2012 with 11 comentarii

de Anca Barba

Cine sunt 4minute?
Având un caracter furtunos şi energic, trupa 4minute s-a făcut remarcată prin hituri precum “Hot Issue” şi “Heart to heart”. Grupul k-pop format din 5 membre a luat naştere în 2009, fiind introdus în industria muzicală de către Cube Entertainement.
Membrii lui sunt Kwon so-hyun – 17 ani, Heo Ga-yoon – 22, Kim Hyun-a – 19, Nam Ji-hyun – 22, şi Jeon Ji-yoon – 21 de ani. Fiecare din ele se arată pasionată de muzică, trecand printr-o mare varietate de programe de pregătire, inclusiv ore de limbă, pentru a se perfecţiona.

Debutul lor cu melodia “Hot Issue”, din iunie 2009, a fost un veritabil succes. Chiar de la lansare, fetele s-au străduit să devină un grup fruntaş, stabilind noi trenduri şi încercând în mod constant lucruri noi. Cel mai recent EP al lor, “Volume Up”, a atras atenţia publicului şi a presei prin dansul lor şi ţinutele provocatoare, aspect pe care grupul îl asemuieşte cu cel al vampirilor. EP-ul cuprinde 7 cântece, atât balade cât şi cântece dansante, realizate în colaborare cu “Femme Fatale” şi “Black Cat”.

Kim, fosta membră a “Wonder Girls”, şi-a dezvoltat o cariera solo. Primul său cântec, “Change”, s-a dovedit a fi deosebit de popular, fiind succedat de materialele discografice “Troublemaker” (2011) şi “Bubble Pop” (2012).
Formaţia s-a dovedit a fi populară şi în Japonia, odată cu lansarea primului lor material discografic japonez, “Diamond”, lansat în decembrie 2010 şi urmat de un concert pe teritoriul nipon. 4minute a partcipat la o multitudine de concerte pe plan internaţional, alături de alţi artişti din branşă.
Fetele au fost puternic ovaţionate, lucru ce s-a materizalizat prin numeroase premii câştigate începând cu anul 2009 dintre care amintim: “Rookie Award” la 24th Golden Disk Awards, “Most Influential Starts” la 4th Mnet 20’s Choice Awards, “Japan New K-pop Artist of The Year Award” la 2nd Billboard Japan Music Awards 2010 şi “Digital Bonsang” la 26th Golden Disk Awards.

Cele 5 membre generează sunete îndrăzneţe, sexualitatea în persoană
Încă de la primul sunet al melodiei de debut putem afirma cu uşurinţă: 4minute nu este un grup de fete obişnuit.
Vocile lor şi cuvintele din versuri sunt neconvenţionale şi nebuneşti-fără inhibiţii- un lucru rar intr-o industrie care perferă să păstreze acelaşi ton în toate materialele pentru a atrage simpatia unei audienţe maxime.
Încă de la debutul lor din iunie 2009, grupul format din 5 membre, a încercat în mod evident să se detaşeze de restul, evitând varianta dulce, femeiască sau drăguţă pe care o adoptă competiţia.
Aflate în afara luminii reflectoarelor, mai precis într-un studio, unde acordă un interviu, ele au arătat şi s-au comportat precum majoritatea fetelor de vârsta lor,17-22 de ani, cu o lipsă de griji înviorătoare, intr-un mod contagios de tineresc.
Nemaiputand de nerăbdare, cele 5 vorbeau simultan, întrerupandu-se una pe cealaltă sau izbucnind în râs la unison, în timp ce cineva vorbea. Mai mult decât atât, este greu să ţii pasul cu ele.
“Deşi suntem un grup de fete, avem imaginea asta dură, aspră”, a declarat Kim Hyun-a, 19, binecunoscuta membră ce dobândeşte o carieră solo de invidiat.
“Totuşi, îmi place asta”, a zis vocalista principală, Heo Ga-yoon, 22. Fără machiaj, arăta mult mai tânără decât este pe scenă.
“Întradevăr, iubim asta”, a declarat Jeon Ji-yoon, 22, stând desculţă picior peste picior şi punându-şi ordine în gânduri. “Nu vrem să fim obsedate de premii sau de atingerea primului loc. Evident, nu putem alunga complet acest gând din mintea noastră, dar nu dorim să ne lăsăm conduse de trend. Dacă blugii skinny sunt la modă, noi cu siguranţă nu-i vom purta” .
“Sinsadong Tiger (un producător coreean de hituri, ce a creat toate cântecele grupului încă de la debut) ne-a spus odată că în zilele noastre noile grupuri vin la el şi îl roagă să reproducă sunetul 4minute. Asta nu e tare?”.

Motivul din spatele succesului lor este mai mult decât muzica, potrivit membrelor. Grupul are atitudinea aceea cum că puterea fetelor este cea dominantă, ele atrag toate privirile și au de cele mai multe ori costume kitschoase, mișcări abile, cireașa de pe tort fiind videoclipurile extravagante.

Mai mult decât atât, și la capitolul sex-appeal grupul este prezent. Membrele trupei și-au manifestat cu mândrie sex-appealul, chiar dacă două dintre ele se află încă la vârsta adolescenței. Acest lucru a iscat controverse în rândul părinților, dar fanii, atât femeile, cât și bărbații nu se pot sătura de formula iresponsabilă „4minute”.

Spectacolele din locuri precum Londra și Sao Paolo, i-au umplut pe organizatori de solicitări pentru date suplimentare, unele persoane din public în cele din urmă au leșinat.
“Suntem surprinse când vedem câte persoane vin la concertele noastre din străinătate”, a spus Kwon So-hyun, 17, cea mai tânără membră a grupului.
“Suntem uluite cu adevărat”, a declarat Nam Ji-hyun, 22, cea mai bătrână membră a grupului.
“Oamenii (din public) erau atât de zgomotoşi încât nu ne auzeam una pe alta”, a zis Jeon.
Meditând asupra anumitor gesturi pe care le foloseau în spectacole, ce trebuiau modificate în funcţie de fiecare locaţie, la un moment dat au simţit că nimic nu se modifica. Cum ajung ele până la stele fără nicio urmă de griji? Cum se face că ele debordează de energie, chiar dacă dorm decât 3 ore pe noapte şi au un program bine pus la punct?
“Este aşa de important”, a spus Kim, referindu-se la cariera ei perpetuă ”să le ignori (toate aspectele negative). Când eram stagiare, cu tot cu controalele lunare, aveam 3 sau 4 spectacole locale (la agenţia lor, Cube Entertainement). Ți se acordă decât 3 minute pentru a cânta în faţa unui grup de 30 de angajaţi, care nu se sfiesc să critice. Trebuie să cânţi bine, să dansezi bine şi să exersezi-chiar şi să înoţi bine pentru a avea toate atuurile unei vedete.”
“După care, te afli pe scenă; şi uiţi de toate acestea.”

Etica lor la locul de muncă este dezvăluită prin monitorizarea reacţilor fanilor ”Citim fiecare comentariu”, au declarat membrele, la unison.
“Ochii lor sunt lipiţi de ecranele telefoanelor mobile”, a spus Heo. “şi ne doare suficient de tare când facem asta (când citim)”, a precizat Kwon “Totuşi, am trecut de faza asta”, a adăugat într-un mod ferm, Nam.
“Îţi spui ţie însuţi: “Mai există şi opinii ca aceasta”, şi treci mai departe”, a afirmat Kim.
“Ne spun că nu-i chiar aşa de tare. Atunci, putem aborda un stil diferit”, a zis Heo. “Dar ştiţi ce? După aceea, ne complimentează. Ne place această interacţiune”.
“Dar, din când în când, mai trebuie să şi oprim calculatorul”, a spus Kim.

Fie că vă place sau nu, deja ele reprezintă un punct de reper în această industrie. Stiliştii lor au venit la ele, bombănind despre costumele “furate” – “rochiile 4minute” şi “fustele 4minute” – găsite în jurul magazinului de materiale textile Dongdaemun, din centrul Seulului. Un cântăreţ italian nu prea cunoscut, Alex Palmieri a fost prins copiind cântecul “Muzik” (cea de-a doua melodie a fetelor de la 4minute) de către fanii ce se uitau la spectacolul său live pe Youtube. Amprenta pe care fetele şi-o lasă asupra lumii se măreşte considerabil pe zi ce trece.

Ele totuşi par ignorante. Fetele ar vorbi mai degrabă despre emoţiile dinaintea viitorului lor turneu în S.U.A şi o potenţial vacanţă de două zile la finalul lui. Detaliile privind acest turneu în S.U.A. sunt încă nedefinitivate. Kim, votată în mod frecvent cel mai sexy idol din Coreea, şi-a dezvoltat pasiunea pentru lenjeria, parfumurile şi sprayurile de corp de la Victoria’s Secret. Nam se arată entuziasmată de participarea ei cât mai frecventă la întâlniri creative, iar Jeon a menţionat timidă intenţia ei de a scrie versuri. (“Vă rog fiţi răbdători: curând, fiecare din noi va avea câte un cântec propriu”) .
Poate că acesta este motivul pentru care rămân o forţă formidabilă după trei ani în această industrie spintecătoare.Fac ceea ce îşi doresc să facă.

Articol preluat din Korea Times
Traducere: Anca Barba

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

11 comentarii

There are currently 11 comentarii on Trupa 4minute, alimentată de puterea fetelor. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Tocmai mi-a venit in minte o intrebare pe care nu mi-am pus-o pana acum. Am vazut ca industria Kpop are numeroase trupe de baieti si trupe de fete, dar nu imi amintesc sa fi vazut un grup mixt. Poate doar colaborari …

  • daca ma gandesc bine, nici eu n-am vazut :)

   • Din cate am inteles grupurile de fete/baieti trebuie sa locuiasca in “dormitoare” speciale. Deci acasa pentru ei este locul unde ii cazeaza compania.
    Stau impreuna 24 din 24 de ore si avand in vedere faptul ca o mare parte din idolii kpop sunt doar niste adolescenti o formatie mixta ar porni o serie de discutii destul de aprinse…
    Plus ca daca un astfel de grup se va forma va fi IMPOSIBIL ca fanii trupei respective sa nu se gandeasca ca intre membrii s-au format anumite relatii (chiar daca nu ar fi adevarat). Si din cate am inteles unii fani ai idolilor kpop pot fi extrem de fanatici.

 2. cand ma uit la ele, mai ales in al doilea videoclip, par mult mai mature :)
  clipul e bine facut si, asa cum spuneai, e extravagant

 3. 5 fete cucuiete!I-mi place nonconformismul lor si lipsa oricarui tipar,dar lucrul acesta cere un volum mare de energie,sa vedem cat rezista in acest ritm!

 4. F(x) este o trupa la fel de nonconformista…poate chiar mai nonconformista decat 4 minutes

 5. A treia mea trupa preferata (4nia fighting!) <3 Cel mai mult imi place Jiyoon iar cantecele mele preferate sunt I my me mine si Muzik ^^ Mutumesc ca ati scirs despre ele! Si… In legatura cu trupele mixte cele nementionate sunt: F1rst, Co-ed School, Clover cred :D De la prima nu am ascultat nimic inca, insa ultimele 2 sunt destul de cunoscute chiar si de mine.

 6. O trupa de fete foarte dragute, dar si foarte talentate !!!

 7. Am ascultat de la ele melodia Volume Up, dar nu mi-a placut, mai mult, inceputul e furat sigur de la o melodie europeana, dar nu mai stiu cum se numeste, si nici a cui e.

Leave a Comment