koreafilm

The Client – 의뢰인 (2011)

Written by koreafilm. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , , , ,

2zp0gg8

Published on iunie 09, 2012 with 20 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

de Claudia B. şi Ramona J.

Filmul “The Client“, care a fost lansat la sfârşitul lunii septembrie 2011, combină drama cu suspansul, personajul principal fiind implicat într-un proces, sub acuzaţia de omor. Însă acest proces se derulează în absenţa probei principale şi anume trupul victimei care lipseşte.

Jang Hyuk, care a avut o prestanţă impresionantă în rolul de vânător de sclav din perioada Joseon, în drama istorică “Chuno aka The Slave Hunters” produsă de KBS în anul 2010, în filmul “The Client” îl interpretează pe Han Cheol-min, singurul suspect din acest caz, acesta fiind acuzat de uciderea soţiei sale.

Han susţine că el s-ar fi pierdut, pentru câteva ore, în munţii din provincia Kangwon, din cauza unui accident de circulaţie suferit în timpul unei călătorii de afaceri. Poliţia bănuieşte că el de fapt și-a ucis soţia între miezul nopţii şi 01:00 a.m, după care a scăpat de corpul neînsuflețit al acesteia, pretinzând că el tocmai ce se întorsese din acea călătorie, în jurul orei 05:00 a.m.

Image and video hosting by TinyPic

Nu există suspecţi viabili, alții decât Han și, de asemenea, toate probele indirecte duc către el. Cu toate că, totul pare făcut în grabă şi predeterminat, Han nu are un motiv clar, şi, cel mai important, ce a facut cu corpul? Privitorii care vor urmări modul în care se va desfășura ancheta, vor remarca graba neobișnuită a procurorului și scenariul pe care îl construiește acesta pentru a demonstra vinovăția lui Han.

The Client” menţine suspansul și curiozitatea cu privire la ceea ce se întâmplă cu adevărat. În loc să arunce doar o umbră misterioasă asupra clipirilor privitorului şi să-l lase acolo, regizorul Son Young-sung (The Pit and the Pendulum [2008]) împreună cu echipa sa continuă să alimenteze acest mister și suspans cu noi întrebări şi (posibile) răspunsuri în timp ce, într-o mişcare constantă, schițează narațiunea.

Toţi profesioniştii prezenți în acest film, începând cu avocaţii, detectivii şi poliţiştii portretizează adevărații profesioniști din viața reală dedicați locurilor lor de muncă. Desigur, ei comit anumite greşeli de calcul, dar în limitele de credibilitate, iar, în cele din urmă, filosofia juridică din spatele anchetei şi procesului, în special motivele legale de urmărire penală (aşa cum se practică în Coreea de Sud), este transmis telespectatorilor cu un minim de confuzie sau de denaturare grosolană a faptelor.

Un bărbat este suspectat de uciderea soţiei sale și totuşi, cadavrul lipseşte, iar dovezi solide sunt imposibil de procurat în acest sens. Un procuror puternic şi un avocat competent, de notorietate se angajează într-o luptă acerbă pentru a stabili dacă omul este vinovat sau nevinovat, cu nici o armă în plus decât inteligența și sensul de convingere al fiecăruia.

Image and video hosting by TinyPic

Clientul“, primul thriller juridic, este propulsat într-o sală de judecată autentică folosindu-se un dialog cu o terminologie juridică greu de străbătut. Spre deosebire de alte filme de gen unde nu este exclusă posibilitatea suspecţilor multiplii, acesta se concentrează pe 50% șanse de culpabilitate a unui om.

Există multe elemente puse în joc astfel că tensiunea dramatică ar putea fi compromisă chiar de către scenariul care foloseşte un dialog redundant şi finalul, am spune noi, ușor previzibil deși, la un moment dat, audiența va deveni ușor confuză cu privire la starea de nevinovăție a suspectului.

Tânărul regizor Sohn Young-Sung, în mare măsură, reuşeşte în acest sens. El face o incursiune impresionantă, specifică filmelor de gen, oferind o poveste întortocheată și înşelătoare, plină de fiori, fără a pierde însă simţul umorului.

Jang Hyuk, de această dată, se detașează de rolurile sale obişnuite pline de acţiune și devine misteriosul Han Cheol-min. El se întoarce dintr-o călătorie de afaceri pentru aniversarea nunţii lui. Intră în apartament cu un buchet de flori în mână, dar poliţia îl surprinde, mai degrabă cu un mandat de arestare. Corpul soției sale este de negăsit, dar cantitatea de sânge din dormitor face imposibilă posibilitatea de supravieţuire. Jang Ho-Won (Sung Dong-Il), broker de profesie, îi face cunoscut cazul lui Han Cheol-Min avocatului Kang Seong-Hee (Ha Jung-Woo). Acesta îl informează pe Kang despre corpul dispărut și de negăsit al victimei pretinsei crime și de faptul că poliția nu deţine nicio dovadă certă care să-l încrimineze pe Han. Avocatul preia cazul şi aplică pentru un proces la Curtea cu Jurati.

Image and video hosting by TinyPic

Prolificul actor Ha Jung-woo interpretează rolul avocatului Kang Seong-hee. Deşi îl găseşte pe clientul său un om enigmatic şi dificil să aibă încredere în acesta, Kang cercetează cazul său fiind determinat să câştige procesul cu orice preț. Cu foarte multă ingeniozitate el găsește suficiente probe care să susțină nevinovăţia lui Han şi devine tot mai încrezător cu privire la partea de apărare a clientului său.

Rămâne însa de văzut dacă ceea ce crede el cu ceea ce va încerca să demonstreze va fi în favoarea acestui caz.

Image and video hosting by TinyPic

Actorul Park Hee-soon, cunoscut cel mai bine pentru personajele dure, adoptă o imagine surprinzător de rece, caracteristică unui procuror nemilos. Ahn Min-ho are convingerea fermă că Han şi-a ucis soția și acţionează rapid pentru a răsturna toate dovezile aduse de avocatul Kang. Procurorul Ahn rămâne o enigma aproape la fel de mult precum Cheol-min pe tot parcursul filmului.

Suspiciunile i se întăresc și mai mult atunci când descoperă că Han a fost arestat, în trecut, ca suspect principal într-un alt caz de crimă, dar eliberat mai apoi datorită probelor insuficiente. Întrebarea care se pune constant pe tot parcursul filmului este aceea că: Han Cheol-Min este cu adevărat un psihopat, un criminal cu sânge rece sau doar o simplă victimă?

Image and video hosting by TinyPic

Nu este surprinzător faptul că cei doi protagoniști ai legii, Kang și Ahn se dovedesc a fi rivali de foarte multă vreme. Povestea din “The Client” scoate la iveală modul în care ambiţia personală poate intra în conflict cu sentimentul de dreptate. Iată un element în plus care distanțează spiritul de observație al privitorului de adevărul acestui caz.

Povestea dezvăluie în cea mai mare parte atitudinea lui Kang, care, la început, pare a fi un bărbat superficial pentru care întregul incident este doar un joc pe care el trebuie să îl câştige.

Han, pe de altă parte, ca suspect enigmatic, duce o luptă a dualității pentru că apare la un moment dat nevinovat, o victimă a împrejurărilor şi complet vinovat în următoarele faze, acest personaj încununând cu succes toate momentele definitorii ale thriller-ului.

Un aspect unic al filmului “The Client” ar fi acela că acesta dispune, în timpul procesului, de o curte de jurați (sistemul de jurați a fost introdus în Coreea de Sud abia în 2008). Prezenţa juraților permite privitorilor să se simtă ca facând parte dintre aceștia, permițându-le astfel să urmarească pledoaria convingătoare a procurorului şi avocatului. Seong-Hee şi Min-ho, fiecare își ia foarte în serios rolurile necesare în lupta din instanţă.

Image and video hosting by TinyPic

Ceea ce face ca filmul “The Client” să fie un film bun și totodată interesant, în afară de acţiunea în sine, este acela că el reușește, într-un moment crucial pentru noi, spectatorii, să strecoare în repetate rânduri îndoiala, iar această îndoială este, fără dar și poate, influențată de monologul suspectului care ne face să ne întrebăm, împreună cu jurații, dacă a comis cu adevărat crima sau nu.

În mod inevitabil, tensiunile cresc între cei doi. Kang acuză, pe de o parte, implicarea poliţiei în uciderea soţiei lui Han, deşi motivele sunt necunoscute, iar pe de altă parte, Ahn susţine că avocatul apărării încearcă să lase în libertate un om vinovat. Kang dă lovitura de grație și întreabă juriul: “Este soţia lui Han Cheol-min într-adevăr moartă?

Până la urmă verdictul final ne va duce cu gândul la modul în care legea poate fi manipulată, la fel de ușor precum oamenii care au făcut această lege.

The Client evidentiază faptul că, într-o sală de judecată se pune în joc manipularea și în plus acest film pune întrebarea: Cât de bine pot manipula avocaţii juriul şi instanţa de judecată?

Regizorul Sohn Young-sung a declarat reporterilor în cadrul conferinţei de presă susţinută pentru prezentarea filmului: “este vorba dacă suspectul este vinovat sau nu este vinovat. Însă m-am gândit că la fel de important este şi procesul prin care se ajunge la concluzia de vinovăţie sau nevinovăţie şi mi-am canalizat toată energia pentru a face acest proces să fie cât mai plin de suspans (de la început până la sfârşit, cu răsturnări de situaţii).”

Firea liniştită şi rezervată a personajului Han Cheol-min, conferă cazului atât ambiguitate cât şi mister, mai ales că acesta nu neagă toate acuzaţiile care-i sunt aduse în timpul procesului. În privinţa acestor expresii faciale taciturne şi enigmatice Jang Hyuk a declarat că “am vrut să pară că sunt cineva care poate fi în unele momente un criminal feroce, iar în alte momente, un om nevinovat, a trebuit să găsesc echilibru potrivit.”

Toată acţiunea filmului se condensează în jurul personajului meu şi a faptului dacă acesta şi-a ucis soţia sau nu. Deci, am avut să afişez atât părţile bune, dar şi cele rele ale personajului, pe tot parcursul filmului.” a declarat Jang.

Actorul spune, de asemenea, despre personajul interpretat de el, faptul că, deşi suspectul Han nu este atractiv ca personaj masculin, totuşi el l-a găsit interesant fiind în acelaşi timp o provocare pe care nu a putut-o refuza, spunându-şi totodată că trebuie să încerce să-i dea viaţă acestui personaj.

În toate proiectele mele anterioare, am interpretat foarte multe personaje energice şi active, însă acesta este mai degrabă pasiv şi liniştit. De aceea, am încercat să-i scot în evidenţă mai mult sentimentele și să fiu mai puţin expresiv ca şi personaj.” A declarat că sursa lui de inspiraţie au fost filmele clasice, cum ar fi “Rashomon“, regizat de Akira Kurosawa.

Cel care-l reprezintă în sala de judecată pe suspectul Han este Ha Jung-woo, de două ori câştigător a Paeksang Arts Awards , în 2010 cu thriller-ul “The Yellow Sea” şi în 2009 cu drama “Take Off“. El îl interpretează pe Kang Seong-hee, un avocat care este convins că Han, clientul său, nu este vinovat.

Ha Jung-woo, a declarat pentru The Korea Times, la conferinţa de presă pentru promovarea filmului: “Când am fost la Cannes, mulţi oameni mi-au spus că, în prezent, cinematografia coreeană este într-adevăr pe val. Foarte multă lume spune că filmele coreene au poveşti semnificative şi transmit emoţii, umor şi un fior care te pătrunde într-un mod foarte unic.”

De asemenea a mai subliniat faptul că participarea la filmările acestui thriller a fost ca şi cum ar fi jucat într-o piesă de teatru de acum 20 de ani. “Am studiat amănunţit fiecare frază a scenariului şi fiecare mişcare, înainte de a începe filmările ca şi cum aş fi interpretat o piesă de teatru”, a declarat Ha Jung-woo.”Eu nu sunt genul care-şi permite să acţioneze în mod spontan. M-am gândit la scenariu şi la cum am aş putea exprima cât mai clar şi mai veridic, am fost foarte atent la dicţie şi tonalitate, fiind vorba de un tribunal unde se ţine un proces.”

Actriţa Yoo Da-in, cea care, în 2010 a interpretat rolul unei tinere femei care-şi caută fiica adoptată dispărută, în “Reîntâlnirea (Re-encounter)”, aici înterpretează rolul soţiei ucise, a cărui misterioasă poveste de viaţă este dezvăluită treptat pe tot parcursul filmului.

Cei trei actori şi regizorul s-au complimentat pe tot parcursul conferinţei de presă, bineînţeles nelipsind şi replicile pline de umor pe care şi le-au adresat unii altora.
Cum aş putea să nu-l prefer pe Jang Hyuk?” a spus regizorul Sohn, glumind atunci când a fost întrebat de look-ul “superb” al lui Jang Hyuk. “Personal eu nu sunt mulţumit de felul cum arăt, aşa că sunt un pic nervos când văd actori care arată atât de bine, aşa ca Jang.”
Ca răspuns la comentariul lui Sohn, Jang Hyuk a răspuns în glumă: “Mi-ai spus că sunt bun la interpretarea actoricească!

Nou-venitul regizor Sohn Young-sung care a preluat “cârma” a subliniat cât de norocos a fost că a lucrat cu unii dintre actorii de top ai ţării, lăudându-l în special pe Ha Jung-woo pentru “momente sale strălucite şi inteligenţa genială” din timpul producţiei.
Scenele din sala de judecată implică, în special, un domeniu de 360 de grade, aşa cum este denumit în termeni cinematografici, ca şi cum ar fi o adevărată sală de judecată .Adică un judecător care se află în faţă, juriul şi martorul pe de o parte şi de alta a sălii şi publicul care este în spate.”

Jang Hyuk a mai declarat că a fost inspirat de profesionalismul lui Park Hee-soon din timpul repetării scenelor pe care le aveau de filmat și de asemenea a fost foarte impresionat de naturaleţea gesturilor şi interpretarea actoricească a colegului său.

Park Hee-soon , care a apărut în “Showdown” (2010) şi “Seven Days” (2007), în “The Client” îl interpretează pe procurorul care-l acuză pe Han, fiind pe tot parcursul procesului în conflict cu acuzatul Han şi avocatul acestuia, Kang.
Park şi Sohn au urmărit împreună multe drame clasice având ca subiect principal sala de judecată, inclusiv filmul american din 1957 “Witness for the Prosecution” înainte de a lucra la acest film.
Am evitat, intenţionat, să vizionez filme mai recente, înainte de a începe fimările pentru The Client, deoarece mă temeam că aş putea imita, fără să vreau, stilul de interpretare al altui actor “, a declarat Park. “Dar am urmărit atât documentare cât şi filme clasice şi am citit de asemenea şi cărţi specifice acestui gen relativ nou în Coreea.”

Filmul nostru vorbeşte publicului într-un stil de modă veche, de-a lungul întregii povești. Deci, în loc să încercăm să imităm ultimele seriale TV americane cu subiecte juridice, ne-am uitat la filme clasice hollywoodiene pentru inspiraţie“, a subliniat Park Hee-soon. “Stăteam jos după filmarea scenelor în care eu apăream şi mă pregăteam pentru următoarele scene exact ca şi cum aş fi fost un procuror adevărat, asta m-a ajutat să intru mai bine în pielea personajului“, a mai adăugat el.
De asemenea, Park Hee-soon a subliniat şi faptul că “Sala de judecată care apare în film a fost folosită şi pentru filmul ” The Crucible “, însă noi am fost cei care am filmat prima dată acolo. Aşteptăm cu nerăbdare să fim cât mai competitivi cu atâtea filme bune coreene care sunt lansate în acelaşi timp șI care au un subiect asemănător. ”

Image and video hosting by TinyPic

The Client (produs de Choengnyun Film ), a fost lansat pe marile ecrane pe data de 29 septembrie 2011, iar în 3 săptămâni de la lansare a ocupat, potrivit afirmaţiilor distribuitorului său, Showbox, un onorabil loc 3 în box office, audienţa crescând cu fiecare săptămână încheiată.

Sfârșitul thriller-ului “The Client” este poate puțin surprinzător, dar cu siguranță exploziv!

Sursa: dramabeans.com, koreanfilm.org, hancinema.net, enewsworld.com, dramawiki.com, en.korea.com, culturemmag.com

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

20 comentarii

There are currently 20 comentarii on The Client – 의뢰인 (2011). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Un film interesant. Cu un singur suspect dispar posibilitatile. Dar…

 2. Wow, abia astept sa-l vad…:) Din prezentarea pe care ati facut-o, se deduce ca e ft, ft interesant. Multumim fetelor ;)

 3. Interesant filmul,si o prezentare cu lux de amanunte!

 4. waa….cu o astfel de prezentare nu stiu de ce mai ai nevoie pentru a fi convins ca trebuie sa vezi filmul. Jank hyuk e un actor exceptional fiind unul din preferatii mei mai ales dupa rolul din chuno si abia astept sa-l vad. imediat ce imi reapr calculatorul acest film va avea prioritate. Multumesc foarte mult pt. prezentare! :D

  • Claudia B. [KF]

   Multumim pentru comentarii!

   @Deea_96 Eu recunosc faptul ca motivul principal care m-a deteterminat sa vad acest film a fost nimeni altul decat Jang Hyuk ^^ De fiecare data ma surprinde intr-un mod placut…asteptam impresiile tale legate de film.

   • voi fi interesata si eu Claudia sa-l vad deoarece m-ai (m-ati facut….ca sunteti doua??!!!)curioasa cu privire la alte genuri de roluri pe care le poate prelua Jang Hyuk…..il stimez…pacat ca nu a fost premiat si in America…..a luat premiu unu’ de nu m-a impresionat deloc…..va pup si va multumim pentru recenzie….

 5. Jang Hyuk revine ^^ ultimul film in care l-am vazut a fost Drance of the Dragon, unde mi-a placut enorm prestatia lui. imi place suspansul si misterul dintr-un film, asa ca are tot ce-i trebuie pentru un succes garantat ^^ multumim pentru prezentare, sper sa il pot vedea subtitrat

 6. Evident ca si eu tot pt Jang Hyuk vreau sa vad filmul :D

 7. Trebuie sa vad filmul. Pentru Jang Hyuk, dar si pentru subiect. Felicitari pentru prezentare, fetelor. Foarte detaliata si convingatoare :).

 8. Jang Hyuk,adevarat terorist al inimilor! hi hi hi ,ce-l mai plac fetele! Nu zic ca eu as sta prea departe!

 9. :D awww, i missed him! My Daegil :D

 10. mersi de prezentare… mi-am propus sa-l vad si daca am timp, sa-l traduc :)

 11. Am auzit/citit de el la voi, pe asiacinefil.com, acuma sper sa-mi fac timp sa-l gasesc si sa-l vad. Clar pt cine vreau sa-l vad…
  Multumesc pt ca l-ati prezentat si aici!

 12. Ehh, am reusit si eu sa-l urmaresc…nu pot spune decat ca e un film genial, iar finalul poate veni ca o bomba, sau nu, cred ca depinde de cum priveste telespectatorul toata povestea, adica fie il crezi nevinovat de la bun inceput pe Han Cheol Min, fie crezi ca e vinovat, fie ai indoieli pe parcurs, si treci de la una la alta. Asta mi s-a intamplat mie, cam pana pe la jumatatea filmului eram convinsa ca e nevinovat, iar de la jumatate incolo, m-am convins ca e vinovat, fara nicio dovada, asa cum e de altfel filmul pe parcurs, cu dovezi circumstantiale, care practic nu demonstreaza nimic….pur si simplu asa am simtit ca e vinovat. Finalul nu-l dezvalui, ca nu vreau sa stric suspansul pt cei care nu l-au vazut inca…dar a fost intradevar exploziv.
  Ft mult mi-a placut rolul lui Ha Jung Woo, avocatul lui Han (Jang Hyuk), pe langa cel al lui Hyuk care te baga intr-o ceata totala. Au facut niste roluri senzationale.

  • Claudia B. [KF]

   Ma bucur ca ti-a placut Ana! Poate ca scenariul mai are mici scapari pe ici pe colo, dar a fost regizat/pus in scena genial. De Hyuk ce sa mai spunem?! A gasit acel echilubru perfect inre rau si bun, iar dupa parerea mea a fost foarte expresiv. Cat despre procuror, avocat, jos palaria!^^

   • Da, e deosebit de talentat in ceea ce priveste expresiile fetei, de asta imi plac actorii care au mimica buna. Adica poti sa-ti dai seama ce gandeste fara ca el sa spuna nimic…iar aici amintesc scena de final, Clau, cand e cu avocatul in apartamentul sau, sau cand e pe balcon. Absolut genial! Si privirea lui in sala de judecata cand toata lumea isi indrepta privirea spre usa :)

 13. am tradus filumul
  gasiti traducerea pe subtitrari-noi :)

  • Claudia B. [KF]

   Multumim Carina!^^

 14. Un film cam ciudatel ,adica foarte cuminte fara actiuni spectaculoase ,aici se lucreaza la psihic.Vedem un Chuno incredibil de cuminte ,interiorizat,interpreteaza un rol mai mult din mimica si priviri ,doar cu cateva replici te ridica si te coboara! Dupa umila mea parere iar cred ca nu a fost exploatat talentul la maxim!

 15. Am vz.filmul “The Client” la doua zile dupa ce am vz.”Midas”,totul a fost ca o prelungire a minunatului talent al lui Jang Hyuk,dar de data asta terminat intr-o alta partitura !……..eroul cedeaza ! Multumim Carina !

Leave a Comment