Carina T. [KF]

Jurnal româno-coreean

Written by Carina T. [KF]. Posted in Evenimente, Hallyu, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Teatru

Tagged: , ,

17

Published on mai 01, 2012 with 57 comentarii

M-am gândit mult cum sa povestesc despre această experienţă unică, întâlnirea cu trupa de teatru Yohangza din Seul. Este foarte dificil pentru că nu voi putea transmite toate emoţiile şi sentimentele care ne-au încercat pe noi cei care am fost aproape de ei. Voi încerca, pe scurt, să vă povestesc cum s-au derulat zilele petrecute împreună. Poate ar trebui să încep prin a-i prezenta:
Actorii: Kabi – Jeong Hae Kyun, Ik – Kim Eun Hee, Ajumi – Jeong Ha Eun, Dodori 1 – Jeon Jung Yong, Ru – Jang Hyeon Seok, Hang – Kim Jin Kon, Dot – Kim Ji Yeon, Byeok – Nam Seung Hye, Dodori 2 – Kim Sang Bo
Echipa tehnică: Regizor: YANG Jung Ung, Director de sunet – Lee Bum Hun, Director de lumini – Yeo Kuk Kun, Director de scenă – Lee Eun Kyu, Sub-Director – Cho Hyo Jeong, Make-up – Lee Seung Hwan
Managerul turneului: Lee Hee Jin.

Sâmbătă, 21 aprilie, ora 23.55, Aeroportul Otopeni
Sosirea în România. Nickky i-a aşteaptat la aeroport cu o pancartă şi le-a urat „Bun venit!”. A fost prima lor întâlnire cu fanii români.

Duminică, 22 aprilie, ora 13.00
Eu şi Mircea, împreună cu două voluntare ale festivalului, Diana şi Alina, i-am aşteptat la Hotelul Jiul din Craiova pentru a-i conduce la teatru. Când au auzit „Annyeonghaseyo” , au fost foarte nedumeriţi. Apoi le-am povestit pe scurt despre AIRC şi Koreafilm şi au fost foarte bucuroşi să afle de existenţa noastră. Apoi am făcut o scurtă vizită la Teatrul Naţional pentru ca apoi să mergem la Teatrul de Operă şi Operetă, unde era programat să susţină ei spectacolul.

Au făcut cunoştiinţă cu echipa tehnică a teatrului şi au început verificările: lumini, sunet, scenă, etc. Actorii au început să-şi pregătească echipamentul de scenă.

Deşi obosiţi după 30 de ore de zbor şi schimbarea de fus orar, au lucrat toată ziua. „Prânzul” l-am servit la ora 18.00, în frumoasa clădire a „Casei Universitarilor”. Am avut noroc şi acolo, într-o altă sală era o nuntă, aşa că am profitat şi le-am arătat o părticică din tradiţiile noastre. Câţiva chiar au intrat în horă. :)

Ne-am reîntors la teatru pentru încă vreo două ore.

Luni, 23 aprilie
A fost o zi de pregătiri şi repetiţii. A fost ziua în care actorii au învăţat primele replici în limba română. Am repetat împreună pronunţia, accentul şi interpretarea. La început n-am înţeles de ce fac asta, dar apoi m-am lămurit… Veţi afla şi voi din interviul luat regizorului YANG Jung Ung.

Pentru că îşi iau munca foarte în serios, nu au vrut să mergem undeva să mâncăm aşa că am făcut un fel de „picnic”, la teatru. Doar make-up artist-ul, Lee Seung Hwan, a avut zi liberă, aşa că am mers la plimbare prin Grădina Botanică şi prin centru. Mi-au spus că sunt impresionaţi de albastrul cerului nostru… de faptul că aici se vede atât de clar şi de frumos cerul.

Ziua de muncă s-a terminat în jurul orei 18.00, când ne-am dus să luăm repede ceva de mâncare pentru că voiam să vedem „Sonetele lui Shakespeare” în regia lui Robert Wilson şi interpretarea trupei “Berliner Ensamble” din Germania. Aceasta era ziua de deschidere a Festivalului, aşa că ne-am întâlnit cu multe personalităţi locale, naţionale şi internaţionale, printre care şi Preşedintele „Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru”, prof. univ. Yun Cheol-Kim din Coreea de Sud.
După spectacol au avut parte de o altă surpriză. Le-am spus că cineva vrea să-i vadă şi să vorbească cu ei… patru dintre instrumentiştii din orchestra germană sunt coreeni. A fost foarte emoţionantă întâlnirea.

Marţi, 24 aprilie – Ziua cea mare
Din nou pregătiri, definitivarea ultimelor detalii de scenă, repetiţia generală, machiaj… şi evident spectacolul… La repetiţii a venit şi Celine şi fetiţa ei, Betty, care i-a cucerit pe toţi.

Imagini din spectacol am postat pe Facebook. Pentru a înţelege exact povestea, vă invit să citiţi una dintre cronici, apărută pe craiova.ro, „Jurnal de Festival: Visul unei nopţi… cu sarmale, piftii şi mămăligă”.

Cred că mai frumoase sunt imaginile de după spectacol, întâlnirile cu spectatorii şi, mai ales cu fanii, membrii Clubului AIRC din Craiova şi sesiunea de autografe.

Şi cum un succes trebuie sărbătorit, indiferent de oboseală, am făcut un mic party în hotel. A fost momentul în care coreeni au aflat mai multe despre ce înseamnă AIRC şi Koreafilm. Mereu au spus că sunt uimiţi de cât de multe ştim noi despre cultura, istoria şi civilizaţia lor.

Miercuri, 25 aprilie
După câteva ore de odihnă, am plecat la plimbare prin oraş. Am vizitat Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, apoi Secţia de Istorie cu frumoasa expoziţie temporară „Capodopere din argint”, o colecţie a Muzeului Brukenthal din Sibiu. În drum spre Casa Băniei – Secţia de Etnografie a muzeului, am făcut un popas la Catedrala Episcopală „Madona Dudu”.
A urmat un prânz copios cu mâncăruri româneşti.

Apoi „free time for shopping”, iar seara câţiva au mers la club, la o seară de rock simfonic şi muzică electronică.

Joi, 26 aprilie
Cu mic, cu mare, am plecat la plimbare în Parcul „Nicolae Romanescu”. Evident că de la întâlnire nu puteau să lipsească şi alţi fani. Timp de două ore am admirat natura, am făcut poze, ne-am oprit la o bere şi un suc…
După atâta plimbare ni s-a făcut foame şi am mers la Restaurantul chinezesc. De la ora 18.00, am vizionat „Romeo şi Julieta”, un spectacol de teatru-dans prezentat de ”Studio M” din Sf. Gheorghe, în coregrafia lui Peter Uray. De la ora 20.30 a urmat tot „Romeo şi Julieta”, de data asta fiind vorba despre un spectacol prezentat de Teatrul Municipal din Vilnius (Lituania), în regia lui Oskaras Korsunovas.
Cine a mai avut putere, după teatru, a mers la dans. Târziu în noapte, de la câţiva km distanţă de Craiova, sub un cer încărcat de stele, am admirat luminile oraşului.

Vineri, 27 aprilie
Ziua a fost un program destul de liber, pentru unii cu plimbări, cumpărături, odihnă pentru alţii. O parte din trupă a mers la Filarmonica Oltenia să vadă „Seducţia puterii – Richard al III-lea” , apoi de la ora 20.00 a urmat un spectacol al Teatrului Naţional din Craiova, „O furtună”, în regia lui Silviu Purcărete.
Câţiva am mers la un restaurant specific românesc, la câţiva kilometri de Craiova, pentru ca apoi să reuşim să vedem partea a doua a piesei de la TNC.
Şi uite aşa a trecut şi ziua aceasta…

Sâmbătă, 28 aprilie- Ziua despărţirii
La 9.45 eram strânşi toţi în faţa Hotelului Jiul nevenindu-ne să credem că s-a terminat totul. Ne-am despărţit cu lacrimi în ochi şi cu promisiunea că ne vom revedea cât de curând.Aici se încheie acest scurt junal… Sunt convinsă că nu am reuşit să redau tot… mai sunt multe de povestit, dar nu am vrut să vă plictisesc.
Nu pot să spun decât că a fost o experienţă extraordinară pe care ne-o vom aminti mult timp de aici înainte. Şi regizorul a mărturisit că este cea mai caldă şi plăcută amintire de la toate spectacolele internaţionale pe care le-au susţinut.

Despre Carina T. [KF]

Carina T. [KF]

Pentru mine Coreea este o lume aparte, o lume misterioasă care îşi dezvăluie treptat secretele... dar acestea par nesfârşite. În fiecare zi mai descopăr câte ceva care mă face să-mi doresc şi mai mult să ajung acolo şi să pipăi, să miros, să gust şi să mă desfăt cu savoarea Coreei.

Browse Archived Articles by Carina T. [KF]

57 comentarii

There are currently 57 comentarii on Jurnal româno-coreean. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Carina T. [KF]

  cu ceva intarziere, iata si povestea vizitei trupei de teatru din Coreea, la Craiova
  asa mi-am petrecut saptamana trecuta, deci veti intelege de ce am lipsit cam mult de pe blog :)

 2. Carina T. [KF]

  va invit sa cititi si recenzia piesei… eu n-am mai vrut sa scriu inca o data

 3. Carina T. [KF]

  oricum, vor urma doua interviuri :)

 4. Wow, multumim, Carina, pt tot efortul depus! Se vede din expresiile tuturor de pe fete cat de incantati au fost, si ei, dar si romanii :D Sper din tot sufletul sa aiba astfel de evenimente si la noi in Bucuresti…

  • nu stiu cand va fi la Bucuresti, stiu doar ca managerul turneului va veni in mai la Sibiu cu o alta trupa de teatru… daca am retinut bine, in jurul datei de 23 aprilie

 5. MULTUMESC, CARINA!!! Am asteptat aceasta recenzie!

 6. carina vor veni pe 23 MAI nu aprilie,ca a trecut.se vede ca nu ti-ai revenit.

  • hahaha… ai dreptate :)

  • as vrea sa fie tot 23 aprilie

 7. si eu as vrea

 8. O saptamanaaaa au stat! Felicitari Carina si pentru ca ai fost prezenta acolo si i-ati condus prin atatea locuri frumoase (plus mancarea =)) ) si pentru acest articol, prezentat asa fain, ca l-am citit intr-o emotie si o nerabdare totala. Par foarte simpatici! AJA AJA RO-KO Friendship! :D

  • multumesc… am stat tot timpul cu ei… au fost atat de calzi si de placuti ca ne-am despartit cu greu

 9. ha deci ai reusit sa il postezi!
  bravo! ai fost un ghid desavarsit!

  • cu mare greutate am scris… nu stiam ce sa spun mai intai :))

 10. Ahaaa! Iata explicatia ,si eu care credeam ca ai sters-o englezeste in Corea! O saptamana al naibi de plina si foarte obositoare,dar cred ca a meritat tot efortul! Bravo ma bucur pentru voi si pentru oportunitatea care nu trebuia ratata!Abia astept continuarea!

 11. Se vede pe fata ta ca te-ai simtit extraordinar in compania lor,esti toata un zambet,efectiv ,radiezi!

  • asa este… chiar m-am simtit nemaipomenit alaturi de ei, d eparca ne cunosteam de cand lumea… Am inceput sa ne strigam Unni, Nuna, Cingu… :))

 12. Carina, iti multumim tare mult pentru acest jurnal de suflet pe care ni l-ai oferit si ma incanta sa aflu ca si ei au fost atat de incantati de ce au gasit la noi si de primirea calduroasa (nici nu se putea altfel), de fapt pozele vorbesc de la sine… Asteptam si interviurile cu nerabdare :)

  • primul apare joi

 13. Foarte frumos :) Se vede pe chipurile lor ca s-au simtit bine la noi :)
  Felicitari Carina pt organizare, si cum ai avut grija sa-i faci sa se simta bine, se vede aici experienta ta in astfel de situatii, si buna organizare.

  • am avut si ajutoare de nadejde… toti am incerca sa facem sa fie cat mai bine astfel incat sa plece cu amintiri frumoase :)

 14. iti multumim foarte frumos ca ne-ai impartasit chiar si virtual “parfumul si acea dulce agitatie a acelor zile de festival”. :)

  • Mulţumim Carina pentru că neai împărtăşit şi nouă această experienţă. Se vede din poze k sau simţit foarte bine la noi în ţară :)

 15. Mulţumesc, Carina pentru recenzie….cred că a fost o săptămână de vis pentru voi şi o amintire de nepreţuit…..

 16. Multumim mult, Carina! Prin intermediul articolului tau ne-am simtit si noi acolo :) Sunt sigura ca au fost surprinsi intr-un mod foarte placut si ca vor reveni. Cine stie, poate se raspandeste in Coreea reputatia ospitalitatii romanesti si ne trezim incet-incet “invadati” de artisti coreeni :D :D :D

  • ce bine ar fi :)

 17. Ce tare! Ce frumoase sunt pozele cu ei in costume si cele din natura.

 18. Carina,eu cred ca prin ce ai reusit tu sa faci pentru ei,ai devenit un fel de Ambasador onorific in Corea,un lobby,excelent pentru orasul tau si pentru Romanica,si de ce nu pentru KF si Asociatia Interculturala. Trebuia sa pleci cu trupa,ascunsa prin bagaje cu o tona de fard pe fata si un milion de masti si costume!hi hi hi,dar daca plecai de unde mai stiam noi prin ce aventuri ai trecut! Apropo,nu te dor mainile de la atata vorbit!

  • deloc… majoritatea stiau destul de bine engleza, in plus era managera trupei care vorbea perfect engleza (a stat 2 ani in SUA) si facea pe translatora cand era cazul :)

  • chiar daca plecam, gaseam eu un loc de unde sa va povestesc :))

 19. Sa ne fi plictisit, nici pomeneala, dimpotriva, cred ca sunt in asentimentul tuturor daca spun ca am mai dori amanunte. Multumim mult pentru recenzie, pentru ca v+ati gandit si la noi si ati facut atat de multe poze. Extraordinara experienta. Am trait cu emotie povestirea de parca as fi fost si eu acolo. Multumim inca odata. Eu as dori sa va intreb ce curiozitati ati observat ca aveau, ma refer la vizite la mancarurile romanesti cam la tot cu ce au intrat in contact, nu s-au exprimat ceva de genu…..ne simtim de parca ne-am intors in timp, ei odata ce au ales teatrul se rezuma la asta sau mai joaca si in drame TV? Imi pare rau ca nu am participat la discutie in ziua cand a aparut recenzia, insa o raceala urata m-a tinut la pat si imi cer scuze pentru iuresul de intrebari, mai ales ca sar de la una la alta, dar chiar ma gandeam la toate astea cat am citit.
  Si sunt de acord cu celelalte pareri, se vede din poze ca s+au simtit bine si ca au fost maguliti de atentia acordata.

 20. Din pacate, din ce am citit pana acum pe site-ul Festivalului de teatru de la Sibiu si de prin ziare, referitor la program, nu am gasit nimic despre o participare a vreunei trupe din Coreea. Sper sa mai apara informatii noi pe parcurs si sa nu fie prea tarziu si sa mai gasesc bilet.

 21. Asteptam cu nerabdare sa aflu vesti despre participarea lor la festival!
  Am citit plina de emotie jurnalul! Frumos! I-ati inconjurat cu atentie si prietenie!
  Cred ca eu nu as fi putut sa spun ceva daca as fi fost cu ei – de emotie bineinteles!
  Din jurnal m-a impresionat aceasta fraza:
  “Mi-au spus că sunt impresionaţi de albastrul cerului nostru… de faptul că aici se vede atât de clar şi de frumos cerul” – ceea ce dovedeste inca odata cat sunt de sensibili! De aceea ii iubesc atat de mult!
  Multumesc mult pentru tot ce ai scris si …mai astept si alte vesti! Sunt o multime de intrebari pe care ne-am dori sa ti le punem, dar cu darul tau de a povesti vom gasi raspunsurile asteptate! Sper sa mai scrii!

  • am postat ieri un interviu cu unul dintre actori, iar maine va aparea un interviu mai amplu realizat cu regizorul

 22. nu s-au speriat de nimic… majoritatea au spus ca le place la Craiova ca e mult mai linistit, i-au impresionat cladirile vechi conservate… mi-au spus ca nu le place in Seul faptul ca este o asa amestecatura de vechi si nou… adica in partea veche, antica a orasului s-au cosntruit zgarie nori si nu mai e la fel

 23. s-au bucurat nespus de plimbarea prin parc, de natura, in general…
  i-a impresionat Catedrala episcolala prin maretie… au spus ca au un sentiment de coplesire…

  • waaaw ce frumos!!!!!
   as vrea si eu sa ajung in coreea!!!
   sper sa am ocazia

   • eu sper sa ma reintalnesc cu ei peste vreo 10 zile :)

    • Pai da stiam ca ajungi in Corea odata cu inflorirea bujorilor,pana atunci se coc ciresele ,ia o papornita mai mare cu tine sa ne aduci cirese din belsug! Hi hi hi! Sa faci un qatralion de poze cu toate cele,inclusiv la toaletele publice!

 24. au vrut sa guste mancaruri romanesti si prima incercata a fost ciorba de fasole :))
  iar cei cativa care au mers in ultima seara la “Carul din stele” au avut parte de un meniu traditional… le-am cerut permisiunea sa comand eu pt toti si a fost super…
  ziceau ca probabil s-ar ingrasa daca ar manca asa zilnic…toti au fost innebuniti dupa lipiile de paine coapte pe vatra (am comandat si la pachet), Tuica li s-a parut destul de tare, dar buna :-p

  • meniul a cuprins ciorba de fasole cu costita in paine, platouri cu carne la galeata, carnati si costite de miel, salata de vinete si zacusca, nelipsitele muraturi de casa si la final catre o prajitura… mai bine spus am comandat acate una din fiecare si le-am gustat pe toate (portiile sunt f mari). Am baut tuica si vin rosu de casa :)

   • Mmmmmmmm! papa bun,parca si simt aroma de costita afumata! Cred ca ma duc sa-mi fac si eu!

    • Fasole am,vin am ,rachiu am ,carne la galeata nu ,dar gasesc eu ceva in loc,cu mielul si cu carnatii behaitori ,m-ai pierdut de client,iar cu prajiturile ma descurc. sa nu uiti cand ajungi acolo sa iei cat mai multe retete care se pot desena cu ingrediente romanesti!

    • o sa incerc… ii pun sa-mi scrie retete :))

  • Hi hi hi ,rachiu de dude! putin mai tare decat soju!

   • Sa sti Carina ca nu sant rautacioasa ,dar nu ma pot abtine cand am mingea la fileu!Ma bucur sincer pentru tine si Celine ca a-ti trait o experienta unica!

    • si ca sa-ti dai seama cat de bine a fost trebuie sa-ti spun ca una dintre voluntarele de la festival care a stat cu noi s-a inscris in Clubul Koreafilm, desi pana atunci fusese pasionata de Japonia :))
     Diana e acum fana Korea :)

 25. Berea noastra are o concentratie mai mare de alcool decat la ei si au declarat ca cea mai buna e Ursus dark :))

 26. Sunt foarte multe de povestit…

 27. Cate informatii interesante “din culise” :D …Multumim mult, Carina!

 28. Carina ,ai aflat daca actorul cu straie albastre este ceva mai cunoscut?

  • sunt vreo doi dintre ei care au jucat si in filme, dar nu stiu sa-ti spun exact
   Unul joaca cu Park Shi Ho, iar filmul are premiera in octombrie anul asta… o sa va tin la curent

   • Sa fi jucat in I’M THE KILLER?

 29. Carina ma bucur foarte mult ca ai fost o gazda pe cinste, si noua ne-ai adus in fotografii acesti minunati actori coreeni, iti multumesc

 30. foarte frumoase pozele. pacat ca nu am putut vedea si spectacolul.

 31. Foarte frumos!!!Am aflat cam tarziu de acest articol, insa mi-a placut.

 32. Mulțumim Carina!

Leave a Comment