Carina T. [KF]

Satul tradiţional Seongeup

Written by Carina T. [KF]. Posted in Informatii utile, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Travel tips

Tagged: , , ,

19

Published on martie 16, 2012 with 23 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Introducere
Situat la poalele Muntelui Halla din Insula Jeju, satul tradiţional Seongeup este o mică localitate, încărcată de cultură.
În timpul perioadei Goryeo, Seongeup a fost capitala Insulei Jeju. Aici se pot vedea case frumoase acoperite cu stuf, cu ziduri de piatră şi lut în care locuiesc sătenii.
Satul a fost declarat Comoara naţională tradiţională nr. 188. Guvernul oferă subvenţii localnicilor, astfel încât aceştia să poată păstra arhitectura tradiţională a satului. Acoperişurile de stuf de pe case trebuie să fie înlocuite la fiecare unu sau doi ani.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Proprietăţile culturale din satul tradiţional au fost transmise din generaţie în generaţie şi includ comori, cum ar fi case de locuit, altare confucianiste şi şcoli, birouri guvernamentale antice, statui de piatră, pietre mari de moară (trase de cai sau de boi), ruine de cetăţi şi monumente de piatră. Printre bijuteriile culturale ale satului tradiţional se numără şi bunuri imateriale culturale, cum ar fi piese de teatru popular, mâncăruri autohtone, obiecte artizanale locale, precum şi dialectul local.
Chiar şi copacii sunt o parte importantă a patrimoniului din zonă. Mai mulţi copaci Zelkova şi copaci urzică, de sute de ani, se găsesc în centrul satului, păstrând atmosfera demnă a unei epoci apuse. Aceşti copaci sunt declaraţi monumente ale naturii.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Satul tradiţional Seongeup prezintă cultura unică a Insulei Jeju: zidurile negre de lavă neagră, aleile exacte, dar curbate pentru a bloca vântul, şi Harubang (statuia bunicului de piatră), care au devenit o caracteristică specială a locului. Porcii cu părul negru şi tongsi (cocină / toaletă) sunt caracteristici deosebit de bine-cunoscute ale culturii populare din Jeju. Carne de porc negru din Jeju este considerată a fi foarte hrănitoare.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Cum ar fi să te trezeşti într-o altă epocă?
Cred că oricine doreşte să experimenteze cum e să trăiască într-o casă tradiţională din Jeju, acoperită cu paie, în timp ce încă se bucură de confortul modern, Choga Minbak din satul tradiţional Seongeup este răspunsul perfect. Fiecare din cele şase case împrăştiate prin tot satul sunt complet tradiţionale în exterior, cu ziduri de piatră, uşi din lemn şi acoperişuri de paie sau choga. Păşind însă înăuntru sunteţi întâmpinaţi de un interior curat cu ziduri căptuşite cu Hanji, sau hârtie coreeană tradiţională, cu pervazuri din bârne de lemn şi cu un televizor LCD, care domină un perete din living.

Image and video hosting by TinyPic

Pe fiecare parte a casei se găsesc două dormitoare cu paturi confortabile, pe baze de lemn şi zăbrele din lemn, cu uşi Hanji interioare şi ferestre. Deschizând spre exterior aceste uşi din lemn masiv şi păşind în pridvor, se văd copacii de curte şi alte părţi ale satului, unde sunt ţinuţi caii şi porcii. Bărbaţii pot fi văzuţi legând acoperişuri de paie proaspete pe clădiri sau împletind coşuri din paie.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Amprenta lumii moderne continuă în bucătărie, care are maşini de gătit din ceramică de top pentru încălzirea apei în oale şi un frigider mic ascuns în spatele unei uşi din lemn. Băile sunt dotate cu o cabina de duş de teracotă cu un perete de sticlă şi capete de duş la înălţimi diferite şi alte utilităţi moderne. Există o latrină tradiţională în sat, dar facilităţile din casele minbak sunt moderne. Display-uri discrete digitale de pe peretele din fiecare cameră controlează ondolul (încălzirea de sub-podea) pentru a face ca sejurul să fie confortabil, chiar şi în perioada rece a anului.

Image and video hosting by TinyPic

Minbak, care se traduce cel mai bine „casă de locuit”, dar aici se foloseşte termenul vag ca „loc de stat în sat”, mai degrabă decât în casa unui individ. Minbakul a fost înfiinţat în iunie 2009 de către Primăria Seogwipo.

“În aceste case au stat deja multe persoane”, a declarat Koh Sang Bum de la Departamentul de cultură şi artă al Primăriei Seogwipo. El a mai spus că o parte dintre turiştii care au locuit acolo au fost din alte ţări, inclusiv Japonia, China, Germania şi Statele Unite ale Americii.
“În 1984, Guvernul central a identificat Seongeup ca unul dintre şase sate tradiţionale din Coreea, dar acesta are cea mai numeroasă populaţie”, a mai declarat Koh.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Clădirile originale folosite pentru minbak erau foarte vechi, aşa că acestea au fost remodelate în interior, în timp exteriorul s-a păstrat în forma lor originală. Cele mai multe case particulare din sat sunt similare, cu exterioare ce arată de sute de ani, în timp ce interioarele au fost actualizate pentru a oferi confort şi facilităţi moderne. Clădirile expuse, care sunt nelocuite, sunt păstrate în stil tradiţional, cu toate că au fost deteriorate sau distruse de-a lungul anilor, dar nu toate reparaţiile şi renovările au fost făcute în stil pur tradiţional. Primăria are în plan să înlocuiască acele reparaţii, şi să se facă restaurări respectându-se stilul autentic.

Image and video hosting by TinyPic

Koh Sang Bum susţine că ideea înfiinţării acestor case a fost de a oferi turiştilor o experienţă de viaţă , de cum se trăia în trecut într-un sat tradiţional.
Pentru a ajuta la autentificarea acestei experienţe, satul a avut în ultimii doi ani un program de vară în cadrul căruia vizitatorii ar putea să desfăşoare activităţile tradiţionale săteşti. De anul acesta se doreşte ca programul să se desfăşoare permanent şi să includă activităţi precum fabricarea Omegisu şi Gosorisul, două băuturi alcoolice tradiţionale pe insula Jeju, prepararea prăjiturilor de orez şi creşterea faimoşilor porci negri din Jeju.

Image and video hosting by TinyPic

Vizitatorii nu au voie să gătească în interiorul caselor minbak din cauza riscului de producere a incendiilor, dar sunt multe restaurante răspândite în tot satul şi în apropiere. Există, de asemenea, multe companii care oferă plimbări cu caii, cu ATV-uri, tir cu arcul pentru oaspeţii care sunt dornici de aventură. Se poate spune despre satul tradiţional că oferă multe locuri de vizitat, de experimentat şi de fotografiat, iar Choga Minbak oferă cazare liniştită şi confortabilă.

Costurile variază de la 40.000 woni la 80.000 woni pentru un cuplu, în funcţie de mărimea casei. Rezervările se pot face prin telefon, dar numai în coreeană.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Surse: visitkorea.or.kr, songeup.net

Despre Carina T. [KF]

Carina T. [KF]

Pentru mine Coreea este o lume aparte, o lume misterioasă care îşi dezvăluie treptat secretele... dar acestea par nesfârşite. În fiecare zi mai descopăr câte ceva care mă face să-mi doresc şi mai mult să ajung acolo şi să pipăi, să miros, să gust şi să mă desfăt cu savoarea Coreei.

Browse Archived Articles by Carina T. [KF]

23 comentarii

There are currently 23 comentarii on Satul tradiţional Seongeup. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. vai ce frumos, e un pic diferit de cele din kdrame, dar la fel de frumos… ce-asi da sa vizitez si eu un astfel de loc… minunat
  multumim pentru articol

  • merita din plin toti banii

 2. Daca satul se dateaza din vremea dinastiei Goryeo, atunci are peste o mie de ani!! Imi place ca sunt pastrate nu numai casele, dar si copacii batrani si ca totul e verde, si ca au reusit sa se impace constructiile vechi cu stilul modern de viata. Cat de mult as vrea la-i vizitez…dar mai intai trebuie sa invat limba coreeana, ca sa pot face rezervare! Multumesc pentru prezentare Carina! Ne faci sa ne indragostim de insula Jeju!

 3. Ce frumos… Şi mie miar plăcea să vizitez satul întro zi. Seamănă un pic cu casele vechi din kdrame. Mulţumim de articol :)

 4. recunosc ca primul gand cand am vazut aceste imagini a fost ca mi-as dori sa traiesc o asemenea experienta…
  cred ca m-ar tenta sa traiesc si intr-o casa traditionala cu totul, inclusiv interiorul… doar pentru cateva zile :))

 5. Viata la tara de Tanase Scatiu! hi hi hi! Insula Jeju nu se desminte ,este plina de culoare si secrete,cu cat afli mai multe cu atat constati ca de fapt inca nu sti nimic.Ce bine sant conservate gardurile ,statuile,casele ,sepaoate vedea trecerea timpului peste pietrele slefuite de arsita veriisi frigul iernii.Ce mult mi-as dori sa pot locui si eu acolo sa ma bucur de priveliste de bunatatile traditionale,ar putea fi si o casa nemodernizata,nu sant pretentioasa,dar sa fiu acolo!

 6. Desi mi-as dori sa pot gusta din toate bunatatile bucatariei coreene ,am 3 prioritati: Vinul alb laptos de orez,kimchi si urechile galbene care se prepara in Jeju,pe vremuri erau exclusive pentru bucataria regala!

 7. Am vazut aceste case mai in detaliu in Insula Tamra,un film care prezinta viata pe insula si care nu atrage numai prin peisaj si obiceiuri dar si prin actiune!

 8. Cateva decoruri parca le-am zarit in Kim Man Deok…. Cred ca ar fi o experienta interesanta sa traiesti cateva zile in acel sat… Doar cateva zile, nici nu cer prea mult nu-i asa? … :))

  • Da, si mie mi se pare ca apar in Kim Mandeok aceste casute, in fapt serialul s-a filmat pe insula Jeju :)

  • Da Ramo si acolo!

 9. Insula Jeju ma surprinde pe zi ce trece… si carne de porc negru? Eu de obicei sunt mai pretentioasa la mancare, dar cred ca as vrea sa incerc :) Multumim Carina!

  • Chiar daca este negru,soricul si carnatii,basca fripturica ,tot acelasi gust au ,poate ceva mai bun!

 10. Mi-ar placea sa locuiesc acolo cateva zile, mai ales ca traditionalul implica si conditii moderne, deci e ideal, nu? :)

  Multumim pt articol!

 11. Carina ,desi am mai spus-o,vreau sa repet esti un adevarat vanator de comori ,dar nu vrei sa le pastrezi ,odata descoperite le imparti la nevoiasi!

 12. Superba recenzie Carina, multumim! Mi se par deosebit de interesante aceste informatii, acum as pleca spre acest sat din insula Jeju, sigur mi-as incarca bateriile, mai greu cu comunicarea cu localnicii… E nemaipomenit cum reusesc coreenii sa imbine traditionalul cu modernul, totul pe dinafara sa arate ca atunci, iar cum pasesti in interiorul casei sa poti beneficia de toate utilitatile zilelor noastre (care precis sunt mai avansate decat au multi la noi in orase).

  • este una intre marile lor calitati :)

  • Comunicarea nu e grea,limba gimnastica este internationala si este valabila in toata lumea!hi hi hi!

 13. Foarte frumoasa prezentarea despre satul traditional,aproape identic cu satele din serialele istorice.Ce mi sa parut interesant a fost prezentarea din filmulet a unui cos cu o plasa pentru bebelusi,destul de ingeniosi la vremea respectiva tinind cont ca vorbim despre un sat traditional !.
  Multumim Carina T pt.prezentare !

 14. superb, vreau si eu acolo ,bravo carina chiar ca descoperi comori ,pupici fetelor si hai sa visam ca am plecat spre corea ….

 15. Frumos ! unele imagini imi amintesc de copilarie cand mergeam in satucul bunicilor unde unele case erau din carpici (lut amestecat cu balega de cal ) acoperite cu stuf si aprindeam focul cu strujeni si coceam porumb pe jar ……eeeiiii ce vremuri ….mi-e dor de prispa bunicilor :(! Acum nu stiu ,dar nu cred ca mai sunt astfel de locuinte….deh s-au modernizat toti .Din pacate si bunicii au plecat dintre noi :(
  Multumesc Carina !

 16. Draga mea Carina, iti multumesc pentru acest material, este foarte bine prezentat, sa stii ca mi-ar placea si mie sa vad in realitate aceste case din acest sat, intradevar Coreea este o tara ca ne surprinde tot mai mult, ce pacat ca multi nu prea o cunosc ,

 17. Recenzia este foarte frumoasa si bine documentata dar am o intrebare. M-am uitat la o harta detaliata a insulei Jeju de pe Google unde am vazut multe denumiri de sate/localitati in jurul muntelui Halla dar nici unul dintre ele nu se numea exact Seongeup, in schimb am vazut un sat ce se numea Seongsan-eup. Este vorba de acelas sat sau sunt doua sate diferite iar satul Seongeup nu este trecut pe harta?

Leave a Comment