Tipuri de aranjare a mesei
De asemenea o importanţă deosebită o are şi aranjarea mesei. De exemplu aşezarea mesei pentru fiecare mesean în parte va porni din partea stângă a celui care va lua masa şi vor fi plasate după cum urmează: bolul cu orez, lingura, apoi beţişoarele. Felurile de mâncare fierbinţi vor fi aşezate sunt aşezate în partea dreaptă a mesei iar cele reci în partea stângă a mesei. Supa trebuie să fie aşezată în partea dreaptă a celui care ia masa împreună cu mâncarea preparată la abur sau tocana. Legume vor rămâne la stânga, împreună cu orezul, kimchi-ul va fi aşezat în spate în timp ce sosul (de exemplu cel de soia) va rămâne în faţă.
5-cheop Bansang (masa cu 5 feluri de mâncare)
9-cheop Bansang (masa cu 9 feluri de mâncare)
Surasang (masa cu 12 feluri de mâncare)(masa regală)
Deoarece juk (terci) este un aliment lichid, garniturile cu gust sărat sau picant şi cu textură dură nu sunt servite la această masă.În schimb sunt servite juk (terci de orez orez alb terci, terci de Abalone, terci de susan, terci de nuci de pin), mieum (un terci de orez mai subţire), ungee (un terci subţire de amidon) şi alte sortimente de mâncare cum ar fi friptură pregătită la abur, care a fost lăsată la macerat în saramură sau friptură pregătită la abur, nabak Kimchi (kimchi din ridiche albă sau kimchi apos), mâncăruri uscate (peşte sărat şi uscat, felii de carne uscată), sos de soia,sare, miere (sau zahăr). Va fi aşezat şi un bol în plus pe masă pentru a lua porţii mici de terci.
Juansang (aranjarea mesei cu băuturi alcoolice)
Garniturile aşezate pe juansang – masa de servit băuturi, vor fi pregătite în funcţie sortimentul de băutură preferat de către oaspeţi. Garniturile pentru vinul de orez filtrat vor include: sortimente de mâncare uscată cum ar fi felii de carne uscată, felii de peşte uscat sau peşte uscat, icre de peşte, alge prăjite, peşte sărat şi uscat, felii de carne fiartă, sinseollo, peşte crud tăiat fâşii, găluşte de peşte, gujeolpan, legume condimentate, ouă fierte, saramură de fructe de mare, salate, kimchi şi fructe. Garniturile pentru jeongjong (vin de orez) vor include: sortimente de mâncare prăjită sau călită, carne fiartă tăiată feliuţe, salate, kimchi, şi alte sortimente de mâncare uscată. În funcţie de dorinţele clienţilor vor putea fi aşezate pe masă unele alimente fierbinţi sau picante, cum ar fi friptură la abur cu pastă de ardei iute cu soia, supe calde, sinseollo.
Gyojasang este aranjată pentru ocazii festive, petreceri, banchete sau pentru atunci când un număr mare de oameni se adună pentru a lua masa împreună. Cu această ocazie va fi pregătiră o gamă diversă de sortimente de mâncare de cea mai bună calitate. Deoarece pentru acest meniu, calitatea este primordială în faţa cantităţii de alimente servite, atunci acesta se va concentra pe câteva feluri de mâncare principală alături de care sunt aşezate salate sau garnituri care se potrivesc pefrect cu felul principal de mâncare, având totodată o paletă coloristică diversă, îmbietoare şi plăcută pentru ochii degustătorilor.
Cele 5 feluri de mâncare pentru gyojasang pot include diverse combinaţii dintre care amintim: o farfurie de tăiţei (fiebinţi sau reci), tteokguk (prăjituri de orez) sau manduguk (supă cu găluşte), un fel de mâncare preparată la abur, două sortimente de peşte crud tăiat felii, felii de carne de vită fiartă, sortimente de mâncare prăjită sau călită, carne pregătiră la grătar, sau legume (salate cu muştar, carne de vită amestecată împreună cu diverse legume şi gujeolpan), un aperitiv uscat; kimchi şi sos de soia .
Printre sortimentele de mâncare pregătite pentru 13 feluri de mâncare pentru gyojasang se vor regăsi: o farfurie de tăiţei (fiebinţi sau reci), tteokguk sau manduguk (supă cu găluşte), un sortiment de supă, un fel de mâncare preparată la abur, un sortiment de peşte crud tăiat felii, felii de carne de vită fiartă feliată, sinseollo, un sortimente de mâncare prăjită sau călită, un sortiment de carne pregătiră la grătar, o farfurie de legume (salate cu muştar, carne de vită amestecată împreună cu diverse legume şi gujeolpan), un aperitiv uscat (carne de vită uscată sau peşte); un yakshik(orez lipicios amestecat cu miere, jujube uscate şi castane), yumilgwa (produse de patiserie cu ulei şi miere), fructe uscate, sau fructe pregătite la abur sau fierte, un fruct proaspăt; un punch de fructe (punch dulce de scortişoară), ceai, sau băutură îndulcită de orez; kimchi, sos de soia, miere. În zilele călduroase de vară, vor fi preferaţi o porţie de tăieţei de hrişcă reci, iar în zilele friguroase de iarnă, se va servi o porţie de tăiţei calzi. Pe lângă tăieţei se mai pot afla pe masă şi macaroane, kimchi, sos de soia şi miere. Cantitatea de alimente va fi decisă în funcţie de modul în care vrem să aranjăm masa cu 5 feluri, 7 feluri, 9 feluri, 11 feluri sau 13 feluri de mâncare.
Este denumirea dată măsuţei pentru ceaiuri şi băuturi nealcoolice. Pe aceasta se vor aşeza diverse ceaiuri, punch de fructe, shikhye (punch de orez fermentat) şi sujeong-gwa (punch cu aromă de scorţişoară şi curmale). Sunt servite cu yumil-gwa(produse de patiserie cu miere şi ulei), yac-gwa (prăjituri cu ulei şi miere), maejak-gwa (un sortiment de fursecuri prăjite), mandu-gwa (un sortiment de găluşte prăjite),dashik de diferite culori, diferite sortimente de yu-gwa (gang-jeong, san-ja, bing-sagwa), diverse sortimente de jeong-gwa, dulciuri pe bază de fructe (daechu-cho, bam-cho, jo-ran, yul-ran, saeng-ran) şi fructe proaspete.
Aranjarea unei măsuţe dagwa-sang (masa cu băuturi răcoritoare)
1: Ceai, 2: Ridiche tăiată şi kimchi din varză chinezească în sos picant, 3: o băutură rece tradiţională ,4: Platou, 5: miere, 6: fructe proaspete, 7: prăjiturele modelate, 8: prăjituri pufoase însiropate cu miere, 9: Orez pregătit la abur, presat la care s-a adugat ulei de susan, 10: dulciuri tradiţionale,11: fructe fierte sau pregătite la aburi şi nuci.
Surse: Wikipedia, visitkorea.or.kr, .hansik.org, kwintessential.co.uk, asiarooms.com, eslsouthkorea.net, koreataste.org
11/03/2012 la 11:19 am
Buna dimi! se pare ca eu sant ce-a mai flamanda!
11/03/2012 la 11:26 am
Vai Ramo,chiar m-a luat foamea ,cum sa mananci terci cu betisoarele? Cred ca un polonic ar fi mai eficient! Cand vezi atatea bunatati pe masa ,nici nu sti ce sa mananci mai intai ,numai daca faci un tur de onoare prin toate castroanele, castonasele si castronicele tot te saturi! Apoi o iei de la capat ca inca nu te-ai edificat care produs i-ti place mai mult,apoi iar si iar pana nu te mai cuprind pantalonii!
11/03/2012 la 11:29 am
Asa minunatii ma tortureaza in O familie zdruncinata,unde saracul SIG pierde teren in fata acestor bunatati! Eu cred ca filmul este de vazut numai pentru sado-maso,ca prea mare e tortura si prea buni teroristii!
11/03/2012 la 11:30 am
Saru’mana pentru masa,c-a fost buna si gustoasa!
11/03/2012 la 11:32 am
Ca sa completez meniul ,am pregatit un Rosenkranz,acum e la dospit dar curand v-a fi gata si atunci va ofer cate o portie generoasa!
11/03/2012 la 11:44 am
Alooooo! Garcon! unde esti? Nu este nimeni in acest restaurant? Se pare ca nu ,atunci sa trecem la autoservire! Asa ,putin Soju inainte,primul tur , putin vin de orez ,inca un tur,iar un pic de vin si ……cccredd ca mi s-a impleticit limba de la sosurile alea iuti ,hi hi hi!
11/03/2012 la 11:45 am
Hei nu e nimeni sa ma scoata afara de aici? Catelul lui Pavlov era mic copil!
11/03/2012 la 11:45 am
Pofta buna! Multumesc Ramona pentru prezentarea acestei masute minunate!
11/03/2012 la 11:47 am
Auzi la ea ,masuta! E ditamai festinul,de-a dreptul destrabalare ,orgie gastronomica!
11/03/2012 la 11:49 am
Livia, nu vrei o portie din masa regala?
11/03/2012 la 11:52 am
Ba da, vreau din toate!
11/03/2012 la 11:45 am
Lil,pofta buna si salivare copioasa!
11/03/2012 la 11:47 am
Sunt aici Livia! Dar fac meditatii inainte de a ma apuc de spalat vasele! (mancarea e gustoasa, aranjarea e placuta, dar mi se pare ca raman multe boluri de spalat, nu?)
11/03/2012 la 11:49 am
Ei da la asta nu m-am gandit ,dar in doi se spala mai usor si mai repede!
11/03/2012 la 11:48 am
Lil sa papi tot ,face bine la recuperare!
11/03/2012 la 11:51 am
Multumesc, dar nu pot sa mananc prea multe dintr-o data, numai cate o bucatica din fiecare!
11/03/2012 la 11:49 am
eu ma tot abtin sa nu ma uit cu mare atentie la mancaruri… astept pranzul ac mananc cu niste kimchi… nu mi-a iesit el ca cel original, dar de…
11/03/2012 la 11:49 am
trebuie sa studiez mai mult FF si cred ca o sa-l pun pe SIG sa ma invete :D
11/03/2012 la 11:51 am
Alo Doamna unde te crezi ,daca papica e pe primul loc in film crezi ca nu stau geana pe SIG?
11/03/2012 la 12:00 pm
asa deci… si eu care credeam ca s-a hotarat sa joaca in film tocmai ca sa invete sa gateasca, sa-si ajute nevasta si sa ne impartaseasca si noua din aceste secrete :)
l-as lua bucatarul meu personal…. macar pana invat retetele… :))
Livia, promit sa te invat si pe tine dupa aceea :)
11/03/2012 la 12:03 pm
Auzi la ea, cata darnicie cata noblete!
11/03/2012 la 12:04 pm
eu nu sunt egoista si impart si cu ceilalti :)
11/03/2012 la 11:54 am
Carina, lasa-l pe saracul om sa se odihneasca putin, imediat trebuie sa se apuce de preparat lapte din lapte praf, in doze imense!
11/03/2012 la 11:57 am
Da ,da ,Lil are dreptate si trebuie sa mai invete sa schimbe scutece,poate il ajuti tu,iar daca nu te pricepi trimite-l la noi care avem experienta in domeniu!
11/03/2012 la 11:55 am
Eu una as savura aceste bunatati pe parcursul unei zile ,stand in gradina regala plina de flori,sa pot face doua lucruri simultan!
11/03/2012 la 11:58 am
Dar gazda noastra se lasa asteptata ,ori sta pe dupa un panou pictat si rade de noi!
11/03/2012 la 12:01 pm
hello! facem ce facem si tot la mancare ajungem…mai ales in post…o adevarata tortura.
Livia ai facut cozonacul meu preferat…eu il fac rar,ca nu mai prinde nimeni
mai ales cat e cald…:)!
11/03/2012 la 12:05 pm
buna, Anja
ce reteta secreta ai?
11/03/2012 la 12:08 pm
nu-i secreta…dar nu am adresa ta de mail s-o trimit…dar fata de ce este pe net…adaug si eu un ingredient in plus…cacaua….sa mori nu alta…crima…
13/03/2012 la 10:21 pm
si eu vreau reteta…. nu pot rezista cand vine vorba de dulciuri … :))
11/03/2012 la 12:06 pm
oricum, dupa atata mancare, facem o plimbare si gata… :)
11/03/2012 la 12:10 pm
da,imediat ma duc la palatul tau…sa las si acolo o ”inspiratie” de la parfumul florilor
:)))))))
11/03/2012 la 12:08 pm
Stiu ca e delicios deja am inceput sa salivez cat timp l-am preparat! acum astept sa se umple cratiata!
11/03/2012 la 12:06 pm
Ramona…abea astept sa aranjezi tu masa la urmatoarea intalnire…acum esti cu adevarat o specialista…si mai ales daca ai rabdare, te lasam pe tine sa conduci lectia.
Eu ma ofer voluntar la spalatul vaselor…ca Lil e cu recuperatul, Julia cu Tudor…iar
restul fetelor cu betisoarele…:)!
11/03/2012 la 12:06 pm
Anja nu am avut dreptate cu masa luata in gradina regala?
11/03/2012 la 12:12 pm
ba da,ba da…!!!cu baietii coreeni trasi prin inel ,care ne toarna in paharelele mici,
cat mai des …:))))))
11/03/2012 la 12:13 pm
Aigooooo! ce imaginatie ai si tu ,ma inhior toata!
11/03/2012 la 12:07 pm
Ramona e cu ispita… rusinica…
eu va invit in natura si ea face chestii din astea… cred ca trebuie s-o luam la alergat prin Brasov sa nu se depuna nimic din bunatatile astea :)
11/03/2012 la 12:09 pm
Eu m-am plimbat azi noapte si a fost tare frumos!
11/03/2012 la 12:12 pm
Daca tu esti din Craiova ce cauti in Brasov?
11/03/2012 la 12:15 pm
pai la Brasov sigur consumam mai multe calorii ca e de vina si altitudinea :))
11/03/2012 la 12:11 pm
Cu asemenea recenzii si filme mai tine post daca poti,nu ca as fi eu prea cucernica ,de fapt eu nu am tinut niciodata ,nu pot ,sant prea pofticioasa ca sa rezist!
11/03/2012 la 12:15 pm
Ft interesante aceste moduri de aranjare a mesei, pe care le-am admirat in Giuvaerul palatului de atatea ori :) Sunt niste reguli stricte, din ce vad…dar cred ca e si un fel de a manca intr-un mod ordonat…multumim pt prezentare, Ramo ;) Ce urmeaza? :)
11/03/2012 la 12:16 pm
Livia, dar tu ai si dat iama deja? =))
11/03/2012 la 12:21 pm
Pai am stat toata noaptea la usa ca sa fiu prima la deschidere ,ca sa am de unde alege!
11/03/2012 la 12:24 pm
=)) Bine ai facut….altfel n-ai mai fi prins nimic de papica :))
11/03/2012 la 12:33 pm
Dar tu nu papi nimic ,esti la dieta?
11/03/2012 la 12:37 pm
Eu am avut ieri o aniversare in familie, si am papat suficient :)) Astazi pauza…:P
11/03/2012 la 12:19 pm
Carina ,ti-am trimis eu reteta!Sa-mi spui daca a i primit!
11/03/2012 la 12:20 pm
multumesc… verific acum
te rog, sa-i dai tu Anjei si emailul meu sa-l aiba :)
11/03/2012 la 12:23 pm
Pai eu nu am adresa ei!hi hi hi!
11/03/2012 la 12:22 pm
Anja tu unde ai pus cacao,peste nuci?
11/03/2012 la 12:27 pm
ana are mailul meu…..
da,am amesteccat-o cu nucile…
11/03/2012 la 12:29 pm
si cu untul si asa am pus pe aluat
11/03/2012 la 12:54 pm
Data viitoare asa am sa-l fac! Acum deja e tarziu!
11/03/2012 la 1:05 pm
In ce fel de cratita il coci emailata sau tuci ,eu in tuci ca este mai gros si iese mai bine!
11/03/2012 la 12:45 pm
Sa trimit adresa ta de mail catre Carina?
11/03/2012 la 12:47 pm
desigur…multumesc!
11/03/2012 la 12:56 pm
Sa sti ca am vazut pretele la creme ,am amutit! Nu le pot numi preturi sant prea extravagante!
11/03/2012 la 12:26 pm
vai cate de bine arata pozele din reteta… pare delicios
abia astept sa-l fac si eu
multumesc
11/03/2012 la 12:56 pm
Carina, ti-am trimis :)
11/03/2012 la 1:00 pm
multumesc
11/03/2012 la 1:01 pm
Alo, fetelor, vreau si eu reteta de Rosenkranz!! Eu am facut ieri cuib de viespe, dar au venit multi vizitatori sa vada pe saraca bolnava, si au mancat pe toate :)
11/03/2012 la 1:06 pm
cum se simte bolnavioara?
11/03/2012 la 1:10 pm
Bolnavioara se simte bine, dar cateodata o doare burtica si nu sta pe loc ca nu-i sta in fire :)
11/03/2012 la 1:21 pm
imi pare rau sa aud asta… sanatate multa :)
11/03/2012 la 1:07 pm
ti-o trimit eu Lili…seamana cu ce ai facut tu ieri…dar mai …rafinat…:)!
11/03/2012 la 1:02 pm
In ce hal miroase in toata casa ,trebuie sa stau aici ca sa nu umblu in cuptor!
11/03/2012 la 1:13 pm
Livia, iti trimit o masca chirurgicala ca sa acoperi faţa ca sa rezisti tentatiei
11/03/2012 la 1:03 pm
La sa si tu o adresa de email !
11/03/2012 la 1:11 pm
Livia, adresa mea de e-mail se afla la rezumatul Negustorului, ep 7., comentariul nr. 34 :)
11/03/2012 la 1:07 pm
eu ma retrag cateva minute la masa ca de la atat mancare pe aici mi s-a facut foame…
si dupa c-ema vazut si cozonacul Liviei… :))
11/03/2012 la 1:08 pm
pofta buna carina…si tuturor…eu ma duc la plimbare…:))…numai asa scap de ispitele
din recenzie…:))))))
11/03/2012 la 1:10 pm
Oltitoooooooooo! hai la masa, ca e papa bun!
11/03/2012 la 1:11 pm
Pofta buna!
11/03/2012 la 1:13 pm
Buna tuturor! Ma apuc imediat de citit recenzia….
11/03/2012 la 1:14 pm
Pofta buna, Dory!
11/03/2012 la 1:18 pm
POFTA BUNA ŞI ŢIE!!!!
11/03/2012 la 2:01 pm
Bună tuturor, câte delicii k mi s-a făcut o foamee… Aş mânca din toate câte puţin, mai ales o masă regală! Chiar dak e post, ispita e prea mare să mai pot rezista! Poftă bună tuturor!
12/03/2012 la 8:25 am
la cata foame mi s-a facut nu cred ca as mai avea rabdare pana asez toate vasele. as manca din fiecare:)) Multumesc mult pt. recenzie si Pofta buna tuturor!^_^
13/03/2012 la 10:36 pm
Pai ce fel de ospat este asta, daca gazda nu ne-a onorat cu prezenta?
13/03/2012 la 10:44 pm
ea ne ispiteste doar :))
13/03/2012 la 10:46 pm
mea culpa…… :(… dar vad ca ati petrecut nu gluma … :)
13/03/2012 la 11:00 pm
Pai da ,doar nu era sa lasam toate aceste bunatati sa se degradeze! Am papat tot si tie ti-am lasat bolurile sa le speli, drept pedeapsa!
13/03/2012 la 11:02 pm
Am mutat masa,in gradina regala si ne-am angajat chelneri alesi de Anja! Na, sa te oftici!
18/04/2012 la 11:21 am
imi puteti spune si mie unde se pot gasi betisoarele acelea?