koreafilm

Ipchun, prima zi de primăvară

Written by koreafilm. Posted in Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Traditii

Tagged: , , , ,

800px-Korea-Daeboreumnal-Full_Moon_Festival-03

Published on februarie 04, 2012 with 37 comentarii

de Carina T. şi Florina H.

Calendarul lunar coreean confirmă că Ipchun, prima zi de primăvară, va fi astăzi. Peste două zile va avea loc un festival numit Daeboreum, în cinstea primei nopţi cu lună plină din calendarul lunar. Luna a început deja să crească, pregătindu-se pentru ceremoniile ţinute cu această ocazie.
În mod tradiţional, prima zi de primăvară este sărbătorită cu ipchuncheop, un afiş scris de mână ce conţine felicitări pentru schimbarea anotimpurilor şi urări de bine. Frazele cel mai des întâlnite sunt „ip-chun-dae-gil” sau „fie ca venirea primăverii să fie binecuvântată cu multă fericire” şi „geon-yang-da-gyeong”, care în traducere ar însemna „veşti minunate şi mult noroc vor fi aduse de noul an”.

Daeboreum, care înseamnă literal “Marea Lună Plină”, este o sărbătoare coreeană în cinstea primei nopţi cu lună plină din noul an, conform calendarului coreean lunar. Această sărbătoare este însoţită de multe tradiţii.
Luna plină este un eveniment important în agricultură. Festivalurile includ focuri pe câmp şi în cutii de tablă găurite. Acestea sunt legate de o sfoară şi învârtite, iar apoi este oferită mâncare zeilor pământului, pentru prosperitate.
Cu această ocazie, mâncarea este o parte importantă a ritualului. Sunt consumate aşa-numitul „vin care ascute urechile” şi diverse tipuri de nuci. Primul este de fapt doar cheongju, un vin limpede de orez, a cărui denumire specială vine din credinţa că, dacă este băut rece, aduce un auz fin pentru tot anul. Nucile sparte în gură sunt asociate cu o sănătate de fier. În cele din urmă, orezul fiert la aburi cu alte cereale reprezintă dorinţa de a avea un an roditor.
A sparge nuci în dinţi este un obicei des întâlnit. Se crede că această practică va face ca dinţii să fie sănătoşi tot anul. Pe de altă parte, la ţară, oamenii fac drumeţii pe munte, sfidând vremea friguroasă, în încercarea de a vedea primul răsărit al lunii. Se spune că primul om care va vedea luna răsărind va avea noroc tot anul sau că dorinţele i se vor îndeplini.

Pe vremuri, oamenii practicau un joc tradiţional numit named geuybulnori (쥐불놀이) în noaptea dinaintea festivalului Daeboreum. Oamenii ardeau iarbă uscată pe brazdele dintre câmpurile de orez, în timp ce copiii învârteau cutii de tablă găurite, în care se aflau cărbuni încinşi. Se credea că acest obicei făcea câmpurile să devină mai roditoare şi distrugea dăunătorii care stricau recoltele.

La micul-dejun, în ziua de Daeboreum sau Jeongwol Daeboreum, coreenii mănâncă Ogok-bap sau orez cu cinci cereale, cu o garnitură de verdeţuri. Ogok-bap (오곡밥) este un amestec de orez şi mei, mei indian, fasole şi fasole roşie (gok include cereale şi leguminoase). Acesta este consumat cu diverse plante uscate. Una dintre mâncărurile speciale de Daeboreum este Yaksik (약식). Acesta este făcut din orez lipicios, castane, seminţe de pin, miere, sos şi ulei de susan.
În această zi, în mod tradiţional, coreenii nu hrănesc câinii, deoarece se crede că cei care primesc mâncare vor fi hărţuiţi de tăuni şi se vor îmbolnăvi în timpul verii.

În trecut, când trei mese pe zi erau considerate un lux, se credea că a merge prin vecini şi a dărui cel puţin trei porţii de mâncare va aduce noroc şi sănătate tot anul. Când ţara era săracă, se obişnuia să se promoveze spiritul generozităţii între vecini, împărţind mâncarea cu aceştia.

Mâncarea de Daeboreum are scopul de a folosi ocazia pentru a reface apetitul şi forţele pierdute în lunile reci de iarnă. A mânca ceva hrănitor şi consistent este de asemenea important deoarece este începutul sezonului agricol.

Activităţi de Daeboreum:
În noaptea anterioară, fermierii au ars ierburi uscate pe brazdele dintre câmpurile de orez. Cărbuni încinşi au fost puşi în cutii de tablă găurite, care au fost aşezate între straturi. Deşi scopul este de a scăpa de insectele care distrug noile recolte ce urmează să fie semănate, copiii se distrează dansând şi învârtind cutiile.

Zilele acestea, oamenii sărbătoresc în jurul focurilor în aer liber, iar pe insula Jeju are loc festivalul anual de Daeboreum, care include un foc în aer liber şi alte activităţi.

Legenda Daeboreum
Există o legendă care spune că Yaksik este mâncat în memoria ciorii care a salvat viaţa Regelui Yuri (24-57 e.n.), din Regatul Silla. Regele Yuri ieşise să se plimbe prin grădina lui, în prima zi cu lună plină, atunci când o cioară care zbura a scăpat o “scrisoare” la picioarele lui. Pe exterior era scris: “Dacă o deschizi, doi vor muri. Dacă n-o deschizi, unul va muri”. Regele nedumerit le-a cerut consilierilor săi o explicaţie şi a primit următoarea interpretare: “Prin ‘unul’ se referă la Luminăţia Voastră, în timp ce ‘doi’ se referă la popor” . Aşa că Regele a deschis scrisoarea şi a citit mesajul pe care îl conţinea: “Trage o săgeată în cutia harpei”. El s-a întors în grabă la Palat şi aşa a făcut. Când a deschis cutia, a găsit-o pe Regina lui şi pe un călugăr, morţi unul în braţele celuilalt. Se pare că Regina se îndrăgostise de călugăr şi amândoi plănuiau să-l omoare pe Rege, chiar în acea noapte.

Pentru a răsplăti cioara, Regele a proclamat, prima zi cu lună plină, ziua în care viaţa lui a fost salvată, ca Ziua Recunoştinţei pentru Cioară.Drept mulţumire, a fost ţinut un ritual al ciorii şi s-a oferit orez negru, de culoarea păsării. În timpul perioadei Goryeo, orezul negru a fost înlocuit cu orez îndulcit cu miere, curmale şi castane. Oamenii obişnuiţi înlocuiesc, de obicei, scumpul Yaksik cu cel mai accesibil preparat din cereale, Ogokbap.
Toţi locuitorii din sate şi oraşe sărbătoresc împreună prima noapte cu lună plină. Oamenii se joacă cu focul şi se roagă ca visele de Anul Nou să se îndeplinească.
Nu doar comunitatea, ci şi familiile sărbătoresc Marea lună plină, în casele lor. De obicei mănâncă orez prăjit cu patru alte cereale, legume condimentate şi nuci. În zilele din jurul nopţii cu lună plină, este uşor să găseşti cereale, legume uscate şi nuci, în pieţe sau în magazine alimentare.

Muzeul Naţional al Tradiţiilor va găzdui o parte din obiceiurile legate de cele două date. 15 programe diferite sunt oferite publicului, inclusiv produse alimentare şi băuturi.

Surse: The Chosun Ilbo, The Korea Times, Wikipedia

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

37 comentarii

There are currently 37 comentarii on Ipchun, prima zi de primăvară. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Toate aceste obiceiuri se aseamana foarte tare cu ceea ce fac chinezii in timpul festivalului primaverii. Bineinteles, si datele se suprapun .. :)

  • Buna, Anca!

  • ai dreptate… este practic aceeasi traditie

 2. Astazi e prima zi de primavara? Ce bine! :)) Dar cand vad zapada in curte…as vrea sa ma duc la un festival atat de colorat si as manca castane proaspat coapte. Kamsahamnida Carina si Florina, e o veste ce m-a inveselit!

  • poate la ei vine primavara mai repede ca la noi…
   vorba ta, cand vad zapada de juma de metru nu prea pot sa ma gandesc la primavara… noroc ca mi-au inflorit zambilele din casa :)

 3. Trebuie sa aiba niste dinti foarte puternici daca se incumeta sa sparga nuci in acest fel. :)

  • Anca, si la noi unii oameni sparg cojile de nuci cu dintii. Mai intai sparg cojile de nuci, apoi sparg si dintii :)

  • :)))
   Eu obisnuiam sa mai sparg alune intre dinti, cand eram mai mica si dintii erau mai puternici. Dar erau alune verzi, nu coapte de tot ..

 4. vreau si eu primavara !!!!!!!!! mi-a intrat frigul in oase si nu cred ca-l pot scoate nici la vara :) o saptamana aproape de – 29 grade …….nici ca nu se poate mai frumos . O sa incerc o teleportare rapida ,daca se poate pe termen lung la festival :) Va pupic de nu va vedeti dragelor , pentru bunatati , divertisment si caldura :) <3 <3 <3

 5. multumim pentru recenzie. Eu una sigur nu m-as incumeta sa sparg nuci cu dintii, insa as m\nca si cu ochii niste orez îndulcit cu miere, curmale şi castane :))

 6. multumim pentru recenzie. Eu una sigur nu m-as incumeta sa sparg nuci cu dintii, insa as manca si cu ochii niste orez îndulcit cu miere, curmale şi castane :))

  • de la astea nu m-as da nici eu inapoi :D
   nucile imi plac, dar numai daca le sparge altcineva :))

 7. Bună all. Mulţumim de recenzie. Nici eu nu maş incumenta să sparg nucile cu dinţi

 8. multumim Carina pentru rercenzie, frumos obicei, dar si legenda este foarte interesanta… cioara, eu cand vad o coara ma gandesc la ceva negativ, chiar la culoarea de doliu, este o pasare ce mie nu-mi place ,chiar si croncanitul ei ma sperie

  • cred ca multi suntem asa… dar iata ca la coreeni e altfel :)

 9. Imi place ft mult legenda cu cioara si regele Yuri :) Foarte frumoasa, multumim pt recenzie.

 10. Atunci cand se respecta traditiile sunt foarte fericita. De aceea ii apreciez atat de mult pe coreeni (si alti asiatici), ca au culturi intemeiate pe respect si cinste. Ei sunt diferiti de noi din atat de multe puncte de vedere, insa acest aspect ma fascineaza. Acel cap de porc iese in evidenta. :)))
  Mai e mult pana vine primavara la noi… toamna-iarna, asta e in voga la noi. Peste tot este zapada din belsug. Poate de Pasti sarbatoresc Craciunul (da unul cu zapada). :)

 11. si daca la noi inca n-a venit primavara si este luna iubirii, ce ziceti de urmatoarea melodie?
  http://www.youtube.com/watch?v=apjSczg4Ep8&feature=related

  • Minunat cantecul, Carina! Multumim :)

  • Foarte frumos cantecul. Si vad ca ai o pisicuta in poza acuma :P.

 12. P.S. Adorabila pisicuta, hugs :)

 13. Sper sa vina primavara repede si la noi, pana atunci ne dezmortim pe aici :)

 14. Vine ,vine ,primavaaaaaara! Se………
  Nu mai aruncati in mine cu cojile de la nuci ,ca nu va mai cant!
  Frumoasa incercare fetelor sa ne aduceti primavara in case,asta nu prea v-areusit ,dar in suflete cu siguranta sta la loc de cinste! Frumoase si gustoase obiceiuri,mi-ar placea si mie sa ma invart pe acolo pe linga un foc de tabara si sa rontai castane fierbinti si orez cu ce-o fi!

  • Eh, mai degraba de acompaniez ciocnind cojile unele de altele
   :)

 15. Oltito daca te-ai saturat de – 29 ,te invit la galati unde sant acuma, -11 si suiera vantul de-ti taie fata cu respiratie cu tot! Stiu eu ca abia am venit de la job!

  • Livia !nu-i nevoie sa ma deplasez prea departe ,la cat e de capricioasa acum mult asteptata iarna ,am parte de toate intemperiile

 16. Cat despre legenda regelui Yuri,este absolut fabuloasa,putea sa-si gaseasca loc si in film,era mai interesant!

 17. <3 <3

 18. Carina, era mai dragalas copilutul decat matza asta grasa!

 19. hello! …primavara unde te-ai ascuns? In Coreea???
  vise…vise…vise…

 20. Ce zice-ati vine primavara,? Uite cum ninge februarie,de azi noapte ninge viscolit intr-o veselie! Craciun fericit fetelor,v-ati cumparat brad? Ah si deja s-a umplut ceasul,tre sa plec pe caldura asta !Daca am sa vad partea plina a paharului ,am sa cred ca ninge cu flori de cires si corcodus,pe cine pacalesc eu?

  • e bine cand te autocugestionezi :))

  • Eu patesc chiar invers. Primavara cand cad petalele de cires si le vad cu coada ochiului pe geam, am impresia ca ninge :)).

 21. De spart nuci cu dintii nu ma apuc, dar de gustat orez cu miere, nuci, seminte de tot felul ma incumet.
  Frumoase traditii de primavara, dar cam devreme. La noi crapa pietrele si oricum e numai februarie :P.

 22. vaai, dupa ce am citit articolul mi s-a facut un dor de duca.. in Coreea! :D deja ma si imaginez luand parte la sarbatoarea asta! ce frumos ar fi! ^.^

  multumim Carina si Florina pentru recenzie! :)

Leave a Comment