Ana-Maria Ruse [KF]

Hwang Jin Yi – ultimul episod

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Hwang Jin Yi, K-drama, Povestea

Tagged: , ,

17 ep 24

Published on februarie 09, 2012 with 22 comentarii

Hwang Jin Yi OST – Kim Jung Eun – Haeohwa

.

Aşa cum prevăzuse maestrul Hwa-dam, Myung-wol a venit în piaţă îmbrăcată în straie umile. E ultima şansă, fie va renunţa complet la artă, fie va deveni o artistă adevărată. Bu-yong o ironizează pentru faptul că a dansat în faţa cerşetorilor, spunându-i că arta este pentru cei cu dare de mână, şi nu pentru cei din pătura socială de jos. Jin Yi contracarează spunând că arta nu e artă dacă nu-l mişcă atât pe rege, cât şi pe cerşetor.

Jin Yi decide că nu va putea crea cel mai frumos dans la gyobang, şi pleacă spre casa maestrului Hwa-dam. Pentru lecţia oferită, şi pentru că a făcut-o să vadă adevărul, Jin Yi doreşte să-l răsplătească. Nu poate face asta decât oferindu-i trupul ei acum, pentru că de mâine nu va mai fi o prostituată, va renunţa la ornamentele şi hainele care-i conferă frumuseţea, şi va concura doar prin artă. Mae-hyang află că Myung-wol a plecat, încălcând regulile gyobangului, dar e convinsă că se va întoarce la competiţie cu ce credea ea că este cel mai bun dans.

„Păşeşte graţios, aşa cum roua dimineţii se aşterne pe iarbă.
Ca şi nisipurile aurii care dansează în vânt, păşeşte înainte şi retrage-te delicat.
Întoarce-te uşor la fel ca o floare care dansează pe valuri.”


Toate aceste mişcări de dans imită natura, cel mai mare profesor. Jin Yi încearcă să descopere care e adevărata cale pe care trebuie să o urmeze o artistă. Va dansa din nou, iar de data asta aduce cu ea o tărtăcuţă în care să primească bani de la trecători. Va trăi doar din ce va câştiga.

Bu-yong îşi pavează calea spre victorie, mergând la şefa casei curtezanelor din Pyong-yang, pentru a învăţa un nou dans. Jin Yi nu câştigă nici un bănuţ în prima zi, dar revine a doua zi, mai hotărâtă. Bu-yong câştigă şi favorurile altor maestre de gyobang, iar Jin Yi e tot mai epuizată, din cauza oboselii şi lipsei de hrană. Hwa-dam îi oferă ajutor, din nou, dar o acuză de aroganţă, dansul ei e plin de aroganţă, la fel şi atitudinea ei. Din nou, cu ajutorul naturii, Jin Yi primeşte o nouă lecţie, şi renunţă la aroganţă, mergând în mijlocul oamenilor, şi dansând împreună cu ei, împărtăşind cu ei bucuria dansului.

Ziua competiţiei a sosit, maestrele caselor de curtezane sosesc în capitală, Bu-yong e pregătită, dar Myung-wol lipseşte. Hyun-geum, care era într-o stare de sănătate destul de proastă, îşi revine puţin, şi îi cere profesorului şi prietenului ei de o viaţă, să cânte pentru ea. Întrucât Myung-wol nu a ajuns la competiţie, celelalte profesoare cer anularea acesteia, şi numirea directă a lui Bu-yong ca şefă a curtezanelor de la palat. Mae-hyang însă se opune, spunând că Myung-wol va ajunge la timp, şi oricum, dansul lui Bu-yong trebuie văzut şi apreciat de toate profesoarele. Aceasta dansează, şi profesoarele sunt impresionate. Când Mae-hyang e pe punctul de a ceda, căzând de acord cu celelalte curtezane, Jin Yi îşi face apariţia pe scenă, în straie umile, şi nearanjată.

Doreşte să danseze aşa, şi convinge juriul că aspectul exterior nu e important pentru o artistă, doar pentru o curtezană. Însă, nu are o carte în care a trecut mişcările dansului, aşa că va trebui să danseze fără acompaniamentul muzicii. Dacă nu reuşeşte să mişte audienţa, va fi expulzată, şi îşi va petrece restul vieţii ca prostituată. Deşi începe să danseze fără muzică, curând, datorită ritmului, cântăreţii încep instinctiv să cânte la instrumente, până când dansul este gata. Dansul e plin de veselie, şi imită mişcările oamenilor din popor.

Bu-yong e prima care recunoaşte victoria adversarei sale, aplaudând, după care întregul juriu o aplaudă pe artista Hwang Jin Yi. Maestrele dezbat decizia finală, timp în care Bu-yong e convinsă că a pierdut, iar Jin Yi primeşte laudele colegelor sale din Songdo. Decizia finală, luată în unanimitate, conferă poziţia de şefă a curtezanelor lui Bu-yong. Ea e consternată, conştientă că a pierdut, dar poziţia de şefă a curtezanelor i se cuvine, pentru că a fost prima care a recunoscut cu sinceritate talentul oponentei sale. În schimb Jin Yi, cea mai talentată dansatoare, trebuie să-şi petreacă restul vieţii dansând.

Deok-pal soseşte în capitală cu veşti proaste, mama lui Jin Yi e în stare gravă. Jin Yi soseşte la timp, chiar înainte ca mama ei să-şi dea ultima suflare. O conduce pe ultimul drum, după care merge la casa maestrului Hwa-dam ca să poată plânge, pentru ultima dată, după care, o va lua de la capăt. Dacă vreun străin va întreba care sunt cele trei comori ale oraşului Songdo, va ştii că prima e eterna cascadă Bak-yeon, a doua e maestrul Hwa-dam care îi învaţă pe oameni să fie buni unii cu alţii, iar ultima e Hwang Jin Yi, curtezana care a dorit să transforme lacrimile oamenilor în râs, artista care a trăit mereu ca şi cum ar fi fost la început.

Bu-yong, noua şefă a curtezanelor, împreună cu fetele sale, traversează piaţa. În mijlocul oamenilor, Jin Yi dansează, plină de veselie. Întrebată cine este femeia, Bu-yong răspunde: „A fost prietena mea cea mai apropiată, şi singura mea rivală. O artistă desăvârşită, a cărui talent nu a putut fi constrâns de zidurile unui gyobang.”


„Să visăm cu toţii la o lume în care fiecare om poate dansa liber. Eu, indiferent de ce se va întâmpla, voi continua să dansez. Râsul şi bucuria de pe feţele oamenilor e o răsplată care are puterea de a învinge suferinţa şi durerea. Dansul…dansul încă nu s-a sfârşit. Nu…nu se va sfârşi niciodată.”Hwang Jin Yi


Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

22 comentarii

There are currently 22 comentarii on Hwang Jin Yi – ultimul episod. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Frumoasa prezentare Ana!!!Felicitari!!!
  Voi reveni putin mai tarziu,dar acum la o prima citire trebuie sa spun ca si eu simt la fel ca artista noastra :
  „Să visăm cu toţii la o lume în care fiecare om poate dansa liber. Eu, indiferent de ce se v-a întâmpla, voi continua să dansez. Râsul şi bucuria de pe feţele oamenilor e o răsplată care are puterea de a învinge suferinţa şi durerea. Dansul…dansul încă nu s-a sfârşit. Nu…nu se va sfârşi niciodată.” – Hwang Jin Yi

  • Multumesc, Anja :)

 2. Anaaa…mi-au dat lacrimile….

  „Să visăm cu toţii la o lume în care fiecare om poate dansa liber. Eu, indiferent de ce se v-a întâmpla, voi continua să dansez. Râsul şi bucuria de pe feţele oamenilor e o răsplată care are puterea de a învinge suferinţa şi durerea. Dansul…dansul încă nu s-a sfârşit. Nu…nu se va sfârşi niciodată.” – Hwang Jin Yi

  am prins sa citesc rezumatul asta exact alaturi de un fond muzical emotionant, si mi-a placut mult! Felicitari tie, pentru prezentari! Sufletul tau s-a deschis, deasemeni, prin rezumate!!! O sa ma uit si eu la ultimul episod!

  • Multumesc Lore :) Am pus mult sufletul si m-am dedicat la fiecare rezumat, dar la ultimul a fost ceva special.

 3. „Păşeşte graţios, aşa cum roua dimineţii se aşterne pe iarbă.
  Ca şi nisipurile aurii care dansează în vânt, păşeşte înainte şi retrage-te delicat.
  Întoarce-te uşor la fel ca o floare care dansează pe valuri.”

  -cat de frumos surprins! waa…poezia si natura, intr-adevar, merg mana in mana!

  • Da, cum a spus Jin Yi, natura cel mai mare profesor dintre toti profesorii :)

 4. Ana, multumesc din suflet pentru rezumatele acestui serial! A fost minunat! Jin Yi a fost o artista adevarata, o dansatoare asemanatoare marilor balerine din Vest dar si poeta si cantareata, era ARTA intruchipata! Multumesc ca ai impartit cu noi dragostea ta fata de acest serial si ai fost calauza noastra. Iti fac o plecaciune in inima. KAMSAHAMNIDA!

  • Kamsahamnida Liliko! Multumesc din suflet :)

 5. Dorinta de a atinge perfectiunea …a inceput cu primele lectii de la Baek Moo :
  -”aseaza-te ca o frunza care pluteste dintr-un copac.
  -” cel mai important lucru pentr o dansatoare este respiratia…si ce antrenamente dure
  sustin aceasta afirmatie…
  -” pozitia unei femei elegante – cu mainile pe genunchi…atitudinea este prioritatea noastra…abilitatile vin dupa aceea…”
  si multe alte invataturi care sunt valabile si in zilelel noastre…
  Este vorba de fapt despre multa munca si un efort sustinut…Succesul ei este rezultatul tariei de caracter ,dincolo de chipul angelic…iar actrita a innobilat rolul
  si l-a facut atat de viu ,incat filmul in sine nu mai conteaza,totul se rezuma la prestatia ei.

 6. Minunat final! Si minunat serial! Ana, multumim pt toata munca depusa!

 7. Foarte frumos serialul. Ana, multumim pentru rezumatele !!!

 8. Si eu va multumesc ca le-ati urmarit :)

 9. Un final deosebit ca si Hwang jin yi!!!

 10. Mulţumim Ana pentru rezumate. A fost un serial minunat, coloana sonoră superbă. Se vede k ai pus foarte mult suflet în rezumatele acestea

 11. Multumesc Ana pt rezumate.
  Mi-a placut serialul… e de neuitat. Ma gandeam ca 24 de ep. nu sunt suficiente, avand in vedere povestea unei curtezane, insa mi-am dat seama ca totul a fost prezentat exact cum trebuia. Daca lucrurile s-ar fi prelungit, cred ca drama isi pierdea din farmec.

 12. Drama e mult mai complexa decat s-a vazut. Exista substraturi pe care consider ca nu le-am vazut, sau nu le-am inteles. Cred ca realizam cu totii ca inima unei curtezane nu poate fi cunoscuta cu adevarat de nimeni. Acelasi lucru se aplica si in cazul artei, cu oricine poate sti cu adevarat ce inseamna arta. Dupa cum s-a spus, arta e mai mult decat pasiune, daruire, talent, inseamna totul. Intreaga fiinta/existenta e insasi arta. Ea porneste din sufletele oamenilor si ajunge tot acolo. Asta e ce am invatat eu din aceasta drama.

 13. Ce poezii frumoase a scris Hwang Jin YI. Pe cat de scurte pe atat de patrunzatoare:

  „Păşeşte graţios, aşa cum roua dimineţii se aşterne pe iarbă.
  Ca şi nisipurile aurii care dansează în vânt, păşeşte înainte şi retrage-te delicat.
  Întoarce-te uşor la fel ca o floare care dansează pe valuri.”

 14. Dupa cum ai observat, Ana, eu cutreier palatul si citesc cam tot ce e scris despre Hwang Jin Yi si curtezane in general, majoritatea articolelor fiind ale tale.

  Asa mult m-a pus pe jar serialul asta. One of the best!

  Cand am citit rezumatul mi s-a topit inima si mi s-au umezit ochii. Nu am vazut finalul, dar ma uit pe net.
  Felicitari pentru niste rezumate foate de calitate si kamsahamnida!

  • Am observat, si ma bucur :) Ma bucur ca serialul a devenit unul din preferatele tale, si iti multumesc, m-am straduit sa le fac cat mai bine.

 15. Asa a spus si Hwang Jin Yi si maestra ei. Nu este o concluzie mai buna pentru tot ce s-a intamplat in film. Dansul trebuie privit ca arta si medicament si acest fel de dans trebuie sa continue la infinit.

  „Să visăm cu toţii la o lume în care fiecare om poate dansa liber. Eu, indiferent de ce se va întâmpla, voi continua să dansez. Râsul şi bucuria de pe feţele oamenilor e o răsplată care are puterea de a învinge suferinţa şi durerea. Dansul…dansul încă nu s-a sfârşit. Nu…nu se va sfârşi niciodată.” – Hwang Jin Yi

 16. Un cadou din partea mea pentru fanii Hwang Jin Yi :)
  http://i41.tinypic.com/e6aequ.jpg

Leave a Comment