Claudia B. [KF]

Cuplurile coreene de Valentine’s Day

Written by Claudia B. [KF]. Posted in Coreea azi, Cultura, Hot Issues, Istorie si cultura, Recomandarile lunii, Traditii

Tagged: ,

Untitled 2

Published on februarie 15, 2012 with 24 comentarii

Poate va intrebati prin ce se deosebesc cuplurile coreene de alte cupluri care apartin unor culturi diferite. Este un cuplu coreean intr-adevar diferit?

Un cuplu coreean face totul impreuna

Spre deosebire de cuplurile din Vest, unde atat barbatul cat si femeia isi confera intimitate propriului spatiu personal din relatie, nu putem spune ca exista aceeasi libertate in relatiile de cuplu coreene.

Coreenii se asteapta sa faca toate lucrurile impreuna, iar ceea ce se presupune a fi 2 persoane intr-un cuplu sa existe de fapt intr-„una” singura. Partenerii de cuplu isi asorteaza vestimentatia si isi scriu reciproc, zilnic. Acest lucru ar putea parea desigur foarte romantic, dar dupa un timp, spre exemplu, oricare din partenerii unui cuplu din Vest s-ar putea simti incatusat.

Momentele petrecute impreuna pot fi interminabile, de neuitat. Ziua Indragostitilor sau oricare alta aniversare sau eveniment important (cum ar fi aniversarea a 100 zile de cand s-au cunoscut) se petrece impreuna in cele mai originale moduri cu putinta. Pana si seria de „gesturi cliseu” poate fi fermecatoare atunci cand se face referire la tipicul cuplu coreean:

- imortalizarea momentelor unice, fericite din viata unui cuplu. Coreenii iubesc autoportretele (셀카) oriunde s-ar afla. De obicei le distribuie pe site-urile de socializare, le adauga titluri sugestive si multe inimioare.
- conceptul de mildang (밀당) prescurtarea lui milgo danggigi (밀고 당기기) cel de push-pull, un asa-zis “joc”, situatie intre doua persoane interesate una de cealalta. Mildang incepe de la bun inceput si nu dispare. Este o combinatie intre flirt, putere, este o arta a abilitatilor.
- t-shirt-urile de cuplu, accesoriile sunt obligatorii. Culoarea si design-ul trebuie sa se potriveasca. Cuvantul „cuplu” nu este un substantiv.

Cuplu = sa facem totul impreuna! In acest caz, nu mai poate fi vorba de „mine” sau de „tine” ci de NOI.

Cuplurile coreene sunt orientate spre casatorie

Societatea occidentala accepta cu mai multa usurinta tipul de relatii libere, dar acest lucru nu este valabil si in cultura coreeana. Atunci cand isi dau intalniri foarte dese, inseamna ca au de gand sa se casatoreasca (sau, cel putin, ambii iau in considerare acelasi lucru).

Daca o femeie din Coreea este prietena cuiva, atunci aceasta are de gand sa se casatoreasca. In caz contrar, ea nu-l va prezenta, nici macar mentiona parintilor, rudelor sau prietenilor.

Ea stie ca, daca il va prezenta apropiatilor, atunci i se vor face presiuni de tipul: „trebuie sa te gandesti serios la casatorie”. Desigur, nu toti parintii, din zilele noastre, sunt la fel de conservatori, dar, in general, aceasta este regula.

Cuplurile coreene sunt mai materialiste

Este de asteptat, ca barbatii din Coreea sa cumpere cadouri pentru prietenele lor in mod regulat. De fapt se spune ca, daca EL o place “intr-adevar” pe EA, atunci ii va arata acest lucru prin intermediul gesturilor, dar mai ales prin cadourile oferite.

Occidentalilor, suma importantei pe care coreenii o pot oferi partii materiale, intr-o relatie, ii poate soca. Daca un occidental isi da intalnire cu o femeie din Coreea fara ca acesta sa nu-i cumpere nimic (cum ar fi cosmetice, haine, etc.), ea va considera ca nu este un barbat serios.

Barbatii apartinand altor culturi nu dau atat de mult importanta cumparaturilor pentru partenere, cu exceptia zilelor de nastere si Sf. Valentin.

Cuplurile coreene se formeaza in urma „intalnirilor sociale”

Daca in Occident, barbatul si femeia devin un cuplu prin intermediul unor intalniri intamplatoare gen petreceri sau alte evenimente, in ceea ce-i priveste pe coreeni lucrurile stau un pic diferit.
In cele mai multe cazuri, barbatul si femeia fac cunostinta prin intermediul prietenilor comuni, cu scopul explicit de a se intalni. Daca se plac reciproc, atunci ei pot continua sa se intalneasca “pe cont propriu.”

Majoritatea tinerilor coreeni vor fi trimisi chiar de catre parintii lor la intalniri aranjate sau li se va sugera sa-si caute partenerul/-a, dupa caz, apeland la serviciile matrimoniale. Desi doua persoane nu s-au mai intalnit inainte, pot fi considerati a forma un cuplu potrivit bazandu-se doar pe grupa de sange si statutul social al fiecaruia (loc de munca, familia din care face parte fiecare).

Dupa cele prezentate, va puteti pune o alta intrebare legata de „cuplul coreean”. Aceasta intrebare ar fi: „Pot fi cuplurile coreene fericite?”. „Intr-un cuplu coreean este totul insorit?”, „Prin cate trebuie sa treaca un coreean pentru a-si pastra partenera langa el?”

O multime de cupluri coreene, se poate spune ca, se forteaza pe ei insisi sa fie fericiti, ca si cum trebuie sa fie fericiti.
Acest lucru se intampla, chiar daca abia se cunosc reciproc, chiar inainte de a deveni un cuplu adevarat pentru ca astfel asigura fericirea tuturor, in special fericirea parintilor.

Coreenii, ca de altfel majoritatea asiaticilor, isi dau intalnire avand scopuri bine definite, mult mai practice si mult mai utile decat occidentalii si recunosc ca nu chiar atat de rau precum pare a fi. Contrar altor culturi ar putea fi considerat un lucru chiar benefic.

Atat barbatul cat si femeia trebuie sa invete sa se placa reciproc. De asemenea, odata ce se cunosc unul pe celalalt, ei dezvolta legaturi mult mai profunde si fac tot posibilul sa devina un intreg.

Cu fiecare an ce trece, societatea coreeana se schimba, iar „cultura cuplurilor” se schimba rapid, de asemenea.

Un rezident din Seul, a declarat pentru Arirang: „Cultura intalnirilor s-a schimbat atat de mult. Cand eram tineri, ne era teama sa ne tinem de mana partenerul in public, dar cuplurile din ziua de astazi nu se tem sa-si arate afectiunea in metrou sau pe strada.”
Intre anii 1970 si 1980, societatea coreeana era conservatoare in ceea ce priveste relatiile de cuplu si consta, in mare parte, din schimbul de scrisori intre indragostiti sau intalnirile pentru a servi ceai. Intalnirile, de asemenea, in cea mai mare parte a cazurilor, erau controlate de barbati. In prezent, femeile au inceput sa preia initiativa precum barbatii.
Cuplurile par a fi mult mai libere sa controleze in mod activ relatiile lor.

Cupluri diferite + culturi diferite = zile speciale pentru indragostiti sarbatorite diferit.

Ziua Indragostitilor, in Coreea de Sud, se sarbatoreste complet diferit, prin urmare nu i se acorda aceeasi valoare ca in Occident. Barbatii nu-si fac planuri pe 14 februarie, nu sunt in cautarea celor mai frumoase flori si cutii de ciocolata, nu ofera inimi „de zahar” sau alte cadouri specifice ocaziei.

In Coreea, asa-zisul protocol de „Valentine’s Day” este dupa cum urmeaza: Femeile ofera ciocolata barbatilor pe care ii plac sau partenerilor de viata. Se spune ca femeile ofera doua tipuri de ciocolata in aceasta zi: primul tip ar include ciocolatele cumparate din magazin, cele obisnuite si putin costisitoare care sunt oferite in semn de politete tuturor barbatilor din familie, iar cel de-al doilea tip ar fi cel scump, acel gen de ciocolata modelat de mana, mai exact “ciocolata de casa” oferita barbatilor care reprezinta un interes deosebit.

Dar barbatii n-au de gand sa faca nimic?! Ei isi vor lua revansa abia la o luna dupa Ziua Indragostitilor, in „Ziua Alba”. Prin urmare, in aceasta zi, simtul practic isi va face simtita prezenta pentru ca nu se vor cheltui bani pe cadouri inutile, iar cei singuri nu vor invidia cuplurile de indragostiti.

Cu toate acestea, facand referire la simtul practic, potrivit unui sondaj de opinie realizat de unul din departamentele magazinului Shinsegae, in randul a 820 de clienti cu varste cuprinse intre 20-40 de ani, se pare ca barbatii coreeni, in acest an, doresc sa primeasca cadouri scumpe si foarte utile, in timp ce femeile prefera cadourile putin mai ieftine, dar cu incarcatura afectiva.

Tabletele au ocupat primul loc cu 31%, urmate de iPhone cu 22%, haine si pantofi doar 17%, bani sau giftvouchere (15%), ultimul loc fiind ocupat de ceasuri (12%).

Posetele au fost cadourile cele mai favorizate de reprezentantele sexului frumos (25%), urmate de bomboanele de ciocolată (22%), smartphone-uri (19%), haine sau pantofi (15 %) si in cele din urma accesorii (13%).

Un studiu recent a aratat ca, in acest an, atat cuplurile cat si persoanele single au preferat sa evite sarbatoarea dedicata dragostei.

Compania Gnos R & C a realizat recent un sondaj de opinie, intervievand circa 300 de oameni necasatoriti. Acestora li s-a cerut sa raspunda ce elemente ar vrea sa evite, mai degraba, intr-o astfel de zi. Surprinzator, varianta de raspuns care a obtinut 24% din voturi a fost aceia ca, in mod ideal, s-ar renunta la aceasta zi aproape intru totul.
Cei care nu au o relatie si-au dorit ca Ziua Indragostitilor sa dispara pentru ca ii deprima. In timp ce, indragostitii au declarat ca se simt financiar impovarati sa ofere un alt cadou la scurt timp dupa Craciun.

In plus, 19,8% din participantii la sondaj au declarat ca cel mai mult au sperat ca vor putea evita restaurantele aglomerate, mai ales in cazul in care vor uita sa faca rezervare la timp.

“Este interesant sa aflam ca in ambele cazuri, fie cupluri sau celibatari, simt aceeasi presiune de Ziua Indragostitilor” a declarat firma de cercetare.

Regina Ost-urilor, Baek Ji Young si actorul Jung Suk Won

Sursa: korea-dating-tips.com, iliveinkorea.blogspot.com, english.chosun.com, arirang.co.kr, hancinema.net

Despre Claudia B. [KF]

Claudia B. [KF]

Claudia B. s-a născut în 1980, în oraşul Constanta. Licenţiată în Psihologie la Universitatea “Titu Maiorescu”, Bucureşti, a participat la diferite workshopuri şi seminarii formative în acest domeniu. Pasiunea pentru Coreea, ca ţară şi tot ceea ce reprezintă aceasta ca un întreg a venit odată cu serialele difuzate la televizor.

Browse Archived Articles by Claudia B. [KF]

24 comentarii

There are currently 24 comentarii on Cuplurile coreene de Valentine’s Day. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Senzational articol, Clau :) Felicitari!!!! In legatura cu aceasta permanenta stare de “noi” pe care o practica cuplurile coreene, nu prea stiu ce sa zic….e normal sa faci totul impreuna cu partenerul, dar chestia cu pozele interminabile impreuna, hainele, tricourile de cuplu etc, parca e cam exagerat. Sunt un cuplu, nu frati gemeni….
    Intradevar coreeni par mai materialisti, am vazut si in drame…cadourile scumpe inseamna mult pt ei, daca primesti un cadou scump de la partener inseamna ca te iubeste…nu e chiar asa….poti primi un cadou egal cu zero ca valoare fizica, dar cu valoarea sufleteasca, cred ca asta conteaza mai mult.
    Nici chestia cu casatoria imediat dupa inceperea relatiei, cum te-ai afisat in public sau ai prezentat parintilor pe aleasa/alesul, trebuie sa te si gandesti deja la casatorie…sunt diferiti de occidentali, au obiceiurile lor, trebuie sa recunoastem ca e o societate mult diferita de a noastra, mult mai conservatoare si mai riguroasa…

  2. stau si ma intreb daca acest gen de relatie, cea in care se forteaza sa se faca fericiti reciproc chiar daca abia se cunosc, sau casatoriile aranjate sunt mai de durata decat cele intemeiate pe o iubire mistuitoare sunt mai trainice… Oare se poate spune ca poti iubi pe cineva fortat? Cred ca mai degraba este vorba de obisnuinta, pe respectul pe care oricum coreeni il au in sange…
    este asa de mult de discutat despre asta…

    oricum imi plac toate chestiile pe care le fac impreuna in cuplu… acele lucruri identice pe care le poarta…incepand cu inelel de cuplu prezentata de Ramona si pana la aceste tricouri si alte obiecte despre care ne-ai spus tu.
    multumim, Clau, pt acest frumos articol

  3. aaaa….ce frumos, Claudiaa :X :X :X Anul asta, Valentine’s Day a fost senzational pe blog! Multumim!!!
    - ah, ce haios imi pare ideea cu intalnirile sociale, BLIND DATES :))))) as incerca odata, doar pt amuzament.
    - ce frumos cuplu, BJY si Jung Suk Won

    • Foarte frumos cuplul, asa e :) Si mie imi place de ei!

      • si pe ea, mai ales, o ador! Arata excelent si are o voce superba :)) nici nu ma mai mir cand o aud in diferite OST uri :X

        • Regina ost-urilor si a baladelor :P

  4. Foarte interesanta paralela. Citind, mi-am dat seama ca sunt si eu ceva mai conservatoare decat restul occidentalilor, mai semi coreeanca :)).
    Eu cred ca sunt argumente pro si contra pentru ambele tipuri de relatii si ca intotdeauna, adevarul e undeva la mijloc:

    e frumos sa faci lucruri impreuna, e foarte important sa fi serios in relatie, e foarte sanatos si romantic sa privesti cuplul ca un NOI nu ca EU+TU si sa faci multe lucruri dragute impreuna

    dar materialismul si iubirea fortata nu sunt potrivite pentru o relatie reusita

  5. soper articol felicitari:X:X:X:*

  6. Claudia B. [KF]

    Mie, la prima vedere, mi se pare foarte interesant modul in care-si construiesc relatiile si-si cultiva atasamentul intr-un cuplu. Si, in alte culturi, nu putem nega faptul ca nu exista, cel putin din partea femeilor, interesul financiar…dragostea, de obicei, vine mancand, dar mancand ce?! aer?! :))) Mi se pare interesant si “jocul” intr-un cuplu, care astfel va alunga rutina…la ei, din cate am vazut, pana si o strangere de mana intre 2 iubiti, parca are o alta intensitate…

    Ma bucur ca vi s-a parut interesant articolul, multumesc pt comentarii^^

  7. Interesant articolul,mai ales prin faptul ca tot ce am vazut prin filmele istorice,se confirma in mare parte si in zilele noastre. Frumos conceptul de ,, NOI” ,dar daca ar fi fost practicat si la noi,va garantez ca nici una din noi nu ar mai fi stat atat de mult la calculator,cu exceptia donsoarelor!

  8. Ador conceptul NOI cand sant aglomerata cu treaba si cu tot ce tine de programul administrativ al casei,atunci cand primesc ajutor substantial,sau cand am prietene in vizita si eu stau la taclale si sotul face oficiul de gazda ,sta cu noi putin si apoi se retrage sa putem vorbi discutii in liniste!

  9. In concluzi i-mi place ,,NOI” ,dar vreau si eu partea mea de libertate ca sa nu ma sufoc!

  10. Claudelu ai facut un articol de toata frumusetea care da nastere la multa meditatie ,controverse,pareri de rau (la ei se poate si la noi nu?)

  11. f interesant clau,un subiect despre care se pot zice multe ,pupici fetelor mie dor de voi

  12. Miaela si mie mi-e dor de tine!

  13. Frumos articol Claudia, multumesc! Parerea coreenilor despre Ziua Indragostitilor mi-e foarte simpatica, fiind singura, simt si eu aceeasi presiune si deprimare in legatura cu aceasta zi :) Mi se pare ca cuplurile coreene se formeaza mai bine cu creierul si nu cu inima? ,,Imi place pentru ca TREBUIE sa-mi placa”

    • Claudia B. [KF]

      Hmm buna intrebare…pai creierul nu este tot inima noastra? :D
      Si eu sunt singura, in prezent, dar nu-s deprimata deloc…Valentine’s Day este deja un moft dupa parerea mea, sau o buna scuza pt comerciantii care vor cresteri de profit…Eu primeam flori, cadouri mai mici sau mai mari indiferent de ocazie, dar acum stau si ma gandesc cu ce m-am ales :))

  14. Chiar,foarte interesant articolul,Claudia :D
    Multumim mult :D

  15. ahhh, coreenii! ei si modul lor de viata imi fac ziua mai frumoasa! ^^

    ce bine e sa fii coreeanca! primesti smartphone-uri, genti, pantofi, accesorii si haine de Valentine’s Day! why am I not a korean girl? :))

    felicitari pentru articol, Claudia! >:D<

    • Claudia B. [KF]

      Oana, dar ai vazut ca nici reprezentantii sexului masculin nu se lasa mai prejos in privinta preferintelor de Valentine’s :)) Nu se multumesc numai cu ciocolata…:)))

      • daaa =)) ei sunt si mai norocosi! oricum, e bine sa fie coreean, nu-ti merge rau deloc! :))

  16. Parerea mea este ca relatia trebuie sa existe daca amandi vor,nu fortat.Cat despre cadouri,eu zic ca nu trebuie sa fie neaparat scumpe,ci sa arate sentimentele dintre cei doi.Oricum Valentine’s day o fi doar o sarbatoare comerciala pana la urma?Eu sa fiu sincer sunt un adolescent singur,deci nu stiu cum e sa ai o iubita.

  17. Dar stiti ceva,cred ca este super sa ai o iubita,sa ai pe cineva care te intelege,care te iubeste,care se bucura sa te vada,fara a mai mentiona primul sarut.

  18. Iulian ,i-mi place cum gandesti la varsta ta,esti intelept! Ai dreptate cadourile nu trebuie sa fie costisitoare ci inspirat alese ,simbolice!

Leave a Comment