Ana-Maria Ruse [KF]

Shin Saimdang – Mama înţeleaptă a naţiunii coreene

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Cultura, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , ,

rec

Published on decembrie 22, 2011 with 24 comentarii

Shin Saimdang (1504-1551) a fost artistă, caligrafă, poetă şi mama celebrului învăţat confucian, Yi I Yulgok, despre care vă puteţi aminti citind acest articol: http://koreafilm.ro/blog/2011/12/yulgok-yi-i-%E2%80%93-invatat-confucianist-al-dinastiei-joseon/. Deseori a jucat rolul de model pentru idealurile confucianiste, fiind denumită Mama Înţeleaptă (Eojin Eomeoni – 어진 어머니).

Portret al artistei Shim Saimdang

Viaţa

S-a născut şi a crescut în Gangneung, în casa părintească a bunicilor din partea mamei. Tatăl ei, Shin Myeonggwa, a fost oficial al guvernului, dar nu a activat foarte mult în politică. Mama ei a fost doamna Lee, fiica lui Lee Sa On. Shin Saimdang a avut 4 surori mai mici ca ea. Bunicul ei din partea mamei a crescut-o ca pe un băiat, ca şi cum ar fi avut un nepot, aşa că educaţia de care avea parte nu era comună în acea perioadă. Pe lângă literatură şi poezie, a fost adepta caligrafiei, a broderiei şi a picturii. Crescând într-o casă fără fii, a petrecut mult timp alături de părinţi, chiar şi după căsătoria cu comandantul Yi Won Su, la vârsta de 19 ani, cu acordul acestuia. Şi-a însoţit soţul la postul său oficial din capitală sau din sate, şi l-a născut pe Yi I revenind în Gangneung. A murit subit după mutarea la Pyongan, la doar 48 de ani.
Saimdang a reuşit să-şi cultive talentul mulţumită familiei neconvenţionale şi a soţului înţelegător, într-o societate rigid-confucianistă. Neavând nici un frate, doar surori, a primit educaţia pe care doar băieţii o primeau pe atunci, iar asta a influenţat în mare măsură, modul în care şi-a crescut, la rândul ei, fiul.

Mormântul lui Shim

Lucrări

Lucrările lui Shin Saimdang sunt recunoscute pentru frumuseţea lor delicată, ea a pictat în principal insecte, flori, fluturi, orhidee, struguri, peşti sau peisaje. Aproximativ 40 de piese există astăzi, lucrări în cerneală,sau nu, iar multe altele se presupune că există, dar nu au fost găsite.
Din nefericire, din scrierile ei nu există prea multe, dar stilul ei era extrem de lăudat când era în viaţă, şi, oficiali înalţi îi recunoşteau talentul, iar cunoscătorii scriau despre opera ei. Învăţatul Eo Sukgwon menţiona în cartea sa, Paegwan Japgi, că picturile cu struguri şi peisaje a lui Shin Saimdang puteau fi comparate cu cele ale notabilului artist Ahn Gyeon. Mai târziu, în 1868, văzând lucrările artistei, guvernatorul din Gangneung spunea: “Scrierile lui Saimdang sunt scrise cu virtute, nobilime şi eleganţă, serenitate şi puritate, cu virtutea unei doamne.”


Chochungdo – 초충도, plante, insecte

Poezie

- Uitându-mă spre casa părinţilor în timp ce trec peste Daegwallyeong (유대관령망친정) – poem compus când părăseşte casa părinţilor, fiind tristă că-şi lasă mama.
- Gândindu-mă la părinţi (사친) – un poem despre pietatea filială pe care o avea faţă de mama sa.

Statuia lui Saimdang, localizată în cadrul Ojukheon (casa părintească)

Picturi

- Peisaj (자리도);
- Munţi şi râuri (산수도);
- Pictură cu iarbă şi insecte (초충도);
- Gâşte în păpuriş (노안도).

În cultura modernă

Shin Saimdang este prima femeie care a apărut pe o bancnotă coreeană, mai exact pe cea de 50,000 won, bancontă lansată în circulaţie în iunie 2009. Fiul ei, Yi I Yulgok apare pe cea de 5000 won.

Shin Saimdang, pe bancnota de 50,000 de won

Sursa: Wikipedia

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

24 comentarii

There are currently 24 comentarii on Shin Saimdang – Mama înţeleaptă a naţiunii coreene. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Pentru bancnota de 50 000 won am auzit ca a concurat cu Dae Janggeum, dar Saimdang a castigat . Prima poezie de care ai amintit (Uitându-mă spre casa părinţilor în timp ce trec peste Daegwallyeong) am citit-o chiar zilele astea cautand informatii despre literatura feminina in timpul dinastiei Choson. E mare lucru cum a reusit Saimdang sa fie apreciata chiar si in epoca ei , avand in vedere statutul femeilor de atunci. Picturile, prin temele abordate, linii si culori folosite, tradeaza o mana feminina. Dintre lucrarile lui Ahn Gyeon mi-o amintesc doar pe aceea cu taramul piersicilor infloriti, asa ca nu pot sa ma gandesc la o comparatie intre picturile lui si ale lui Saimdang.

    A! Si stiu ca azi exista un obicei printre coreeni cand vorbesc despre mamele lor sau ale altcuiva sa o compare cu Saimdang. “사임당처럼 어진 어머니”(“Mamă inteleapta ca Saimdang”)

    • *sa le compare

    • Că ar fi “concurat” cu Dae Janggeum eu nu ştiam, mersi că mi-ai spus :) Cu siguranţă articolul meu nu e chiar complet, probabil că mai există informaţii importante despre ea, dar nu le-am găsit eu…Ce ştiu e că unii s-au opus ca figura ei să apară pe această bancnotă, dar din ce motive, nu ştiu…

      Ft frumos obiceiul :) Ce frumos sună: “Saimdang jeoreom eojin eomeoni”!

      • Prea mulţi de nu ştiu :-(

        • Adevarul e ca si mie mi se pare un pic ciudata alegerea unei femei pentru o bancnota , mai ales pe cea mai mare, avand in vedere ca in societatea coreeana femeile inca nu sunt considerate egale barbatilor(teoretic poate da , dar nu si practic), si poate ca un Yi Sun Shin ar fi fost o alegere mai potrivita, de exemplu. Nu stiu nici eu alte informatii despre aceste controverse. Despre ‘concurenta’ cu Dae Janggeum mi-a spus cineva care era in Coreea cand se intamplau evenimentele. Dar mai mult nu stiu. Cred ca ei voiau neaparat sa aleaga o femeie. Poate voiau sa demonstreze ca s-au emancipat.
          Mi-a venit ideea sa ma uit o data cand am timp peste lista pe care am gasit-o aici http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_on_banknotes sa vad in ce tari mai sunt femei pe bancnote. Ar fi interesant de comparat.

          • M-am uitat eu, sunt destule femei pe bancnote străine, e chiar interesant :) Ms pt link! Mie nu mi se pare ciudat, mi se pare chiar normal, de ce nu? Eu aş fi propus, dacă m-ar fi întrebat cineva :)) pe împărăteasa Myeongseong, cred că ar fi fost femeia potrivită. Dar şi Saimdang cred că merită, şi Dae Janggeum ar fi meritat cu siguranţă.

          • Chiar, la imparateasa Myeongseong nu m-am gandit.

          • Chiar nu m-am gandit niciodata la asta: ce femei sunt pe bancnote :P. Dintre cele doua, cred ca si Saimdang dar si Dae Janggeum meritau din plin locul pe bancnota. Eu as fi facut doua bancnote numai ca sa nu trebuiasca sa o exclud pe una :))

  2. He ,he,, mama lu baiat destept ”! De aia se spune ca aschia nu sare departe de trunchi! Desteapta si talentata,femeie! Dar nu ma mai mira nimic ,cred ca aproape toti coreeni sant baieti destepti! Interesant articol si multa migala la realizarea acelor minunate picturi!

    • Ar fi fost absurd să nu-şi educe fiul în modul în care a fost şi ea educată de familia ei. Aşchia nu sare departe de trunchi se potriveşte ft bine celor doi.

  3. am impresia k in primul ep din “MY GIRLFRIEND IS A GUMIHO” este ceva legat de ea(nush dak e mit sau realiate):ea o inchisese pe vulpea cu 9 cozi intr-un tablou.V-am starnit interesul?Serialul il gasiti intreg pe viki e superb.Il recomand cu drag

    • Mulţumim pt recomandare, Kara!

  4. Ana,AJUTOOOOOOOOOOOOOOOR! Unde gasesc DRT cu traducere ,ca am ramas intepenita de atatea salturi la ep 9,macar 1-2 ep pentru o frectie de dezmorteala!

    • Livia, doar cu engleza, stii, nu? pe dramaload.com

  5. Pai ma descurc cat de cat dar acum sant prea prinsa intre doua sarmale si o racitura,un aspirat si o placinta! Daca ma intelegi,dupa cum sti teava s-a cam infundat si curg filmele cu restrictie!

    • :)) Da, te inteleg :)

  6. Dupa cum vad ,sant singurul colindator ,cred ca e prea dimineata,ori lumea primeneste casa si face bunatati,cu miresme si arome imbatatoare,de ex. vin fiert cu piper ,scortisoara si foaie de dafin,tuica fiarta cu chimion,mai era ceva ca am uitat? Ana anul care vine sa-l ai mai plin de succesuri decat asta care trece,sa ai sanatate si multa putere de munca,iar tie cat si tuturor care iubesc acest palat pudrat cu zahar,le doresc sa aiba posibilitatea unei vizite in COREA!

    • Multumesc Livia! Sarbatori fericite!!! :)

  7. imi sunt cunoscute picturile ei, dar nu stiu de unde :)) cred ca le-am mai vazut in timp ce pregateam o recenzie despre pictori, acum muuulta vreme! :D

    Sarbatori fericite, Ana! >:D<

  8. Cred ca a avut o viata superba. A primit o educatie aleasa si a invatat lucruri pe care nu orice fata le stia, a avut un sot intelegator si un fiu genial. A putut sa isi valorifice talentul si a fost recunoscuta pentru valoare ei. A trait langa parintii ei chiar si dupa castorie. SI TOATE ASTEA INTR-O SOCIETATE CONFUCIANISTA IN CARE ERA FOARTE PUTIN PROBABIL SA SE INTAMPLE ASTA. Si toate astea doar pentru ca nu a avut frati si poate si pentru ca a fost cea mai mare.

  9. Imi plac picturile ei, dar nu le pot analiza prea bine valoare pentru ca nu cunosc tehnicile si stilurile din vremea respectiva. As fi vrut sa citesc si ceva din cugetarile ei. Din moment ce era recunoscuta chiar si de inalti demnitari cred ca scria foarte bine.

  10. Ati aflat ca se face un serial despre viata lui Shin Saimdang, in rolul principal cu Lee Young-Ae?? Ea se intoarce cu acest rol dupa 14 de ani de lipsa, nu a mai facut niciun serial dupa Dae Janggeum. Abia astept sa-l vad!

    • Daa asa e a aparut pe blogul lui Atanase in romana si ei vreau sa il vad

  11. ce bine ca ne mai anuntam uni pe alti despre noi seriale, o sa-l caut si eu, va multumesc pentru informatie

Leave a Comment