Claudia B. [KF]

Sarbatoarea de Craciun in Coreea de Sud

Written by Claudia B. [KF]. Posted in Traditii

Tagged: , ,

miz5v

Published on decembrie 24, 2011 with 68 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Craciunul ne bate la usa! Acelasi lucru este valabil si pentru coreeni. Desi Coreea de Sud are o mare populatie crestina si catolica considerabila, Craciunul in Coreea are un aspect interesant. Din punct de vedere religios este ziua care serbeaza nasterea lui Iisus, iar pentru non-crestini este doar o alta zi libera.

In lumea occidentala, Craciunul se sarbatoreste chiar si in randul persoanelor non-religioase, ca si cum ar fi o vacanta de familie, insa in Coreea, datorita trecutului sau cultural care s-a bazat foarte mult pe Confucianism, cele mai importante sarbatori traditionale au ramas Chuseok (추석) si Seollal (설날):

http://koreafilm.ro/blog/2011/09/sarbatoarea-chuseok-%E2%80%93-intre-traditionalism-si-modernism/

http://koreafilm.ro/blog/2011/01/seollal/

In zilele noastre, amplificat de spiritul comercial, Craciunul a devenit si un motiv pentru a face schimb de cadouri si, mai multe de atat, ca alte multe sarbatori non-traditionale din Coreea, a devenit oarecum si o „sarbatoare de cuplu” nu numai de familie.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Ajunul Craciunului este rareori  o noapte sfanta si linistita – strazile sunt aglomerate de cuplurile care se bucura de iesirile in aer liber, restaurantele sunt pline pana la refuz, hotelurile au oferte speciale pentru “Cuplurile de Craciun”, cofetariile primesc comenzi pentru torturi tematice de Craciun, parcurile din Seul sunt impodobite cu decoratiuni si lumini colorate, centrele comerciale abunda in aceasta perioada a lunii de cadouri specifice acestei sarbatori, iar concertele sunt nelipsite.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Tort de Craciun „Pororo” oferit de Tous les Jours

Desigur, nu numai cuplurile iubesc Craciunul: copiii care provin din familii non-crestine, tind sa se gandeasca la aceasta zi ca la o a doua „Zi a Copilului” (In Coreea de Sud „Ziua Copilului” se sarbatoreste pe data de 5 mai) chiar daca are loc in timpul iernii fiind insotita de acest personaj misterios numit Mos Craciun. Copiii, in general, nu cauta semnificatia sau motivul ascuns pe care il poate avea un cadou, de aceea pentru ei primirea unui cadou nu poate reprezenta decat un motiv de fericire.

Image and video hosting by TinyPic

Oamenii se aduna pentru a vedea scena Naşterii Domnului la Catedrala Myeongdong din Seul

In Coreea de Sud sunt mai multi crestini decat in orice alta tara asiatica (conform Wikipedia 29.2%).
Prin urmare, cei sarbatoresc adevarata semnificatie a Craciunului, vor putea gasi un loc de cult destul de usor prin apropiere. In Coreea sunt numeroase catedrale si biserici destul de usor vizibile mai ales pe timp de noapte atunci cand orizontul este cuprins de numeroase cruci.

Crestinismul a fost introdus în Coreea in secolul 19 de catre misionarii din vest, dar a suferit ani si ani de persecutie castigandu-si recunoasterea prin introducerea “practicilor occidentale medicale si de educatie” de catre misionari abia la sfarsitul sec. 19.

Printre cele mai vechi biserici si catedrale din Coreea de Sud se numara: Chungdong, prima biserica metodista si Sfanta Catedrala Myeongdong din Seul, iar petrecerea Craciunului in asemenea locuri este destul de semnificativa.

Image and video hosting by TinyPic
Catedrala Myeongdong

Myeongdong, Catedrala Catolica a Arhiepiscopiei din Seoul (명동 주교좌 성당) este situata in zona districtului comercial Myeongdong. Catedrala a fost recunoscuta oficial in 1898, fiind si prima catedrala infiintata de coreeni si nu de misionarii straini. Capela principala este inspirata din arhitectura gotica care a fost introdusa in Coreea de Sud la momentul respectiv.
Vizita la catedrala nu reprezinta doar o experienta religioasa, dar ofera totodata o privire catre istoria moderna a Coreei. Aleea mare care duce pana la catedrala a fost ocupat continuu de-a lungul deceniilor de catre protestatarii politici. Myeongdong a jucat un rol semnificativ in procesul de democratizare din Coreea, si ca voce pentru cei saraci.

Image and video hosting by TinyPic
Chungdong – Prima biserica metodista

Chungdong (정동 제일 교회) a fost fondata in 1885 si este prima biserica protestanta din Coreea de Sud. Biserica este inconjurata de cladiri moderne, aflandu-se in apropierea Palatului Deoksu (덕수궁) si a Muzeului de Arta din Seul, si, desi a fost distrusa in timpul razboiului coreean, capela a fost refacuta, adaugandu-i-se noi anexe, impreuna cu turnul memorial, cel care comemoreaza centenarul bisericii.

Religia a jucat un rol imens in istoria contemporana coreeana, ceea ce se reflecta si aici, in aceasta biserica care dispune de servicii in limba engleza.

Image and video hosting by TinyPic

Pentru comunitatile crestine din Seul, Craciunul nu este doar un motiv de sarbatoare, ci si unul de cult. Pentru altii, in schimb, este unul festiv, luminos, un motiv de bucurie mai ales atunci cand spiritul sarbatorii indeamna la iesiri pentru cei mai petrecareti.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

메리 크리스마스! sau traditionalul 즐거운 성탄절 되세요^^

KARA – Winter Magic

http://www.youtube.com/watch?v=QwgMbt-E3NEKARA – Winter Magic

Sursa: Korea.net, hancinema.net

Despre Claudia B. [KF]

Claudia B. [KF]

Claudia B. s-a născut în 1980, în oraşul Constanta. Licenţiată în Psihologie la Universitatea “Titu Maiorescu”, Bucureşti, a participat la diferite workshopuri şi seminarii formative în acest domeniu. Pasiunea pentru Coreea, ca ţară şi tot ceea ce reprezintă aceasta ca un întreg a venit odată cu serialele difuzate la televizor.

Browse Archived Articles by Claudia B. [KF]

68 comentarii

There are currently 68 comentarii on Sarbatoarea de Craciun in Coreea de Sud. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. E reusit dar de ce nu au venit crestini ortodoxi in Coreea?

 2. Doamne, ce frumos! K si la noi, de altfel! :>

 3. acest articol eu l-am mai vazut odata, insa l-as vedea de cateori am ocazia, frumos si intersant, mii de luminite, vestesc aceasta sarbatoare acest spirit care de sarbatorile Craciunului ne uneste pe toti indiferent de religie, deoarece aceasta sarbatoare sfanta ne aduce in inimi si in casele noastre bucurie si fericire.

 4. Frumos articolul, pacat ca nu sunt si crestin-ortodocsi in Coreea.

  • Eu cred sunt si ma refer la straini, in special la studentii straini care invata acolo.

 5. Chiar nu sunt crestini, de diferite culte, dar chiar nu sunt……. Nu as fi crezut..

 6. Era o intrebare, am uitat sa pun un semn. Scuzati.

  • In Korea cultul crestin majoritar este cel catolic, care reprezinta cca 20% din populatie. Procentul total al crestinilor din Korea este de cca 30%, 10% fiind procentul crestinilor protestanti de diferite orientari, anglicani, neoprotestanti si ortodocsi. In zona Sud-Estica a tarii, in orasul Sokcho, am vazut biserica ortodoxa de rit rusesc. Cea mai mare catedrala catolica din Korea este cea din Suwon.

 7. Aha… deci sunt, mai rarut dar sunt…..multumesc pentru lamuriri:)

Leave a Comment