În Coreea de Sud serviciul militar obligatoriu este de 22 de luni, putând ajunge până la 36 de luni. Durata variază în funcţie de ramura în care acest serviciu este exercitat (ex. marină, forţe navale, forţe aeriene, serviciu non-activ ). Coreea de Sud se clasează pe locul 3 într-un top al celor mai lungi stagii militare de pe glob, fiind devansată de Israel (36 luni bărbaţi, 24 luni femei ) şi Singapore (24 luni). Cu foarte puţine excepţii,cum ar fi persoanele cu dizabilităţi fizice sau mentale, toţi cetăţenii de sex masculin trebuie să efectueze acest stagiu militar. În ultimii ani guvernul a implementat măsuri severe împotriva celor care, prin diferite metode, încearcă să se sustragă. Sustragerea, sau încercarea de sustragere, este considerată ruşinoasă, de asemenea e văzută ca un act de trădare faţă de ţară. De câţiva ani încoace au existat presiuni din partea opiniei publice, cerând reducerea perioadei de serviciu militar obligatoriu sau trecerea la un sistem de serviciu voluntar. Guvernul a luat în calcul aceste variante, însa după bombardamentele de pe insula Yŏnp’yŏng din 23 noiembrie 2010, s-a renunţat la eventualele modificări ale legislaţiei. Prin urmare, înainte de a împlini 30 de ani, toţi coreenii trebuie să se înroleze în armată.
În Coreea de Sud, nu eşti considerat bărbat până nu îţi finalizezi serviciul militar. Dacă în unele situaţii nu te comporţi ca un bărbat , vei fi întrebat : „Încă nu ai fost în armată?”
Armata Coreei de Sud numără 650 000 de membri, pe când cea a Coreei de Nord însumează 1.1 milioane de membri. Cele două state sunt mereu în alertă, deoarece în mod oficial războiul coreean nu este încheiat, între cele două ţări semnându-se doar un acord de încetare a focului, la 27 iulie 1953.
Idǔngbŏyng’e p’yŏnji , compozitor Kim Hyŏn Sŏng, 1990. Este un cântec popular cunoscut fără doar şi poate de orice coreean care a fost în armată. Versurile se prezintă sub forma unui monolog, dorindu-se de fapt a fi o scrisoare a unui soldat abia înrolat către prietenii săi. Sunt exprimate sentimente de tristeţe pricinuite de despărţirea de cei dragi, de părinţi, prieteni şi de casă. Chiar dacă înrolarea pare să fie sfârşitul unei perioade frumoase şi fără griji a vieţii, e prezentată şi ca un posibil nou început, traducerea exactă a versului unde se face această referire fiind Acum să începem din nou , pe care însă pentru a păstra ambianţa l-am tradus prin Era un nou început .
În ziua când am plecat de-acasă şi m-am urcat în tren îndreptându-mă spre tabără
M-am înclinat în faţa părinţilor, apoi am ieşit pe uşă …
Deşi sufletul îmi era plin de amărăciune
Simţeam ceva nou, altfel vedeam iarba pe câmp, altfel vedeam chipul prietenului meu ..
Era un nou început, poate începutul viselor mele de mai înainte …
„Prieteni, când voi fi plecat să îmi trimiteţi scrisori
Ca să nu uit clipele fericite petrecute împreună… ”
Strângerile de mână când trenul se apropia
Le simţeam tot mai vag după ce am urcat în tren ..
Era un nou început, poate începutul viselor mele de mai înainte …
Părul tuns scurt era amuzant la început
Treptat însă chipul mi s-a ascuns în suflet…
„Voi putea oare zări casa mea de pe acest deal? ” ..
Când în noapte sunetul liniştit al unui corn se înalţă spre cer
Trimit spre casă o scrisoare …
Scrisoarea unui soldat …
Această melodie apare pe coloana sonoră a Kongdong Kyǒngbi Kuyǒk sau Joint Security Area (2000) ( click video ), filmul celebrului regizor Pak Ch’anuk, şi unul din cele mai de succes filme coreene. Cei care aţi văzut filmul poate aţi remarcat melodia la acea vreme, ori dacă l-aţi văzut mai recent poate chiar v-o amintiţi.
Interpretări
De obicei , piesa Idǔngbŏyng’e p’yŏnji este asociată cu numele lui Kim Kwangsǒk, deoarece el a făcut-o celebră, deşi primul care a interpretat-o a fost Jǒn Inkwǒn.
1993: Kim Kwangsǒk (1964-1996) a fost un interpret de folk-rock cunoscut şi înafara Coreei, fiind foarte apreciat în timpul vieţii dar şi după moartea lui. Nu îi plăcea să apară în emisiuni televizate, spunând că se simte mai în largul lui cântând la concerte mai restrânse, unde se simţea mai aproape de public. În ultimii săi ani a susţinut multe astfel de concerte. Videoclipul următor este dintr-un concert din 1994. Melodia e de pe un album din 1993.
1990: Jǒn Inkwǒn, n. 1954, este un interpret coreean de muzică rock. A înregistrat Idǔngbŏyng’e p’yŏnji pe când făcea parte din grupul muzical Kaya.
Haegǔm este un istrument tradiţional coreean cu coarde şi arcuş, la care se cântă ţinându-l pe genunchi, şi despre care se spune că datează din timpul dinastiei Koryǒ. Putem să îl considerăm un fel de vioară. Puteţi citi recenzii mai vechi despre acest instrument aici (recenzie criblalily) şi aici (recenzie deea_96). Audiţie plăcută!
Resurse: blog.daum.net, maniadb.com, ghebook.blogspot.com, ko.wikipedia.org, delacroix.egloos.com, living4loving.blogspot.com, 2expertsdesign.com, worldisround.com, cbsnews.com
27/12/2011 la 11:41 am
Multumim mult anca!!! melodia cea cu Haegǔm e minunata o ador!!!
27/12/2011 la 2:34 pm
foarte frumos articol Anca! nici nu stiam de melodia aceasta! mi-a placut mult! toate variantele sunt deosebite! :)
mi-am adus aminte de cat de stresat era verisorul meu cel mare de armata si cat de fericit a fost cand s-a anuntat ca armata nu mai e obligatorie, chiar inainte sa implineasca 18 ani! :))
27/12/2011 la 2:53 pm
O data am visat si eu sa fac aviatie militara dupa ce terminam liceul…. Oare ce aveam in cap atunci ? … Bine ca m-am razgandit ..
27/12/2011 la 3:03 pm
chiar? si eu, dar bine nu aviatie :))..
cat eram mica mi se parea fosrte interesant sa mergi in armata si vroiam si eu! mai ales cand citeam toate amintirile lui tata si cand imi povestea cateceva din viata unui soldat! plus uniformele ^^
intr-o mica masura si se pare fascinant si azi :)
27/12/2011 la 8:27 pm
:))
Se pare ca nu sunt singura de aici fascinata de viata militara. Si eu vroiam cand eram mica sa merg in armata… Si acum ma atrage intr-un fel ideea, dar nu in Romania unde nu avem echipamente de niciun fel :P
27/12/2011 la 2:40 pm
Multumim, Anca! Articolul este superb, la fel si melodiile!
27/12/2011 la 3:27 pm
Multumim tare pentru articol! Tatal meu este militar. Am copilarit printre soldati si biblioteca militara si crescand asa mi-am format un ideal despre uniforma ca simbol al unor calitati morale. Mie mi-a placut cel mai mult prima melodie unde mai apar si chipuri ale unor soldati din Coreea. Am un obicei in a studia trasaturile fetei, ma refer la expresie si la starile pe caer la divulga. Sincera sa fiu ma impresioneaza mult melodia si … efectiv mi-e tare mila de sufletele alea. Sa traiesti tu din 1953 incoace tot asa? Cine stie cate suflete au pierit cu multe sperante in suflet. Sa speram ca se va incheia cu bine pentru ei. Nu cred sa fie natie despartita in acest fel si chiar sa fie 2 extreme… .
27/12/2011 la 4:04 pm
O diviziune in conditii atat de extreme incat sa nu se poata iesi sau intra intr-o tara, cum se intampla cu NK, nu cred ca mai este. Ce imi vine automat in minte e Israelul cu lupta continua intre arabi si evrei, dar acolo e alta situatie, diferente etnice.
Mai stiu de Sudan, care anul acesta s-a separat – sudul si-a castigat in sfarsit independenta si s-a format un nou stat. Cine stie poate Vietnamul ar fi putut fi un exemplu daca nu castigau comunistii razboiul acolo. Americanii probabil au crezut ca vor ajunge la o situatie asemnatoare cu cea din peninsula coreeana, de s-au amestecat in acel razboi, sau au crezut ca vor reusi sa ii invinga de tot pe comunisti. Oricum lucrurile s-au terminat foarte prost atunci… dupa ce tara a fost framantata de razboi timp de 15 ani … Trist …
27/12/2011 la 8:33 pm
S-a mai intamplat asa in Germania, cand cu Zidul Berlinului, dar acolo situatia tragica s-a incheiat. Oricum, nici dupa unificare nu va fi usor. Daca in Germania si acum estul o duce mai rau decat vestul si multa vreme a trebuit sa fie sustinut de vest pentru a se reface. Urmele comunismului s-au vazut mult timp si nu a fost un regim nici pe departe asa de strict si de dur ca in Coreea de Nord (a fost chiar mai lax decat la noi). Si nici nu au murit pe capete de foame ca in DPRK… :(
27/12/2011 la 8:15 pm
Cu armata sau fara ,un barbat este tot barbat! Conceptul de armata pe care-l avem noi fetele difera de ce inseamna armata pentru un barbat! Cati dintre noi nu asteptam cu sufletul la gura intoarcerea bravilor soldati actori,inapoi pe platourile de filmare!
28/12/2011 la 8:42 am
Multumim anca pt. recenzie! O asteptam de mult. versurile sunt foarte sensibile si te poarta departe cu gandul.de asemenea imi plac toate melodiile, mai ales cea cu hageum. Intotdeauna am fost pasionata de armata si am participat la mai multe concursuri de genul asta si chiar ma gandeam sa merg la liceul militar, dar mama mea nu a vrut:))Deci chiar mi se potriveste mult recenzia. Felicitari si sper sa mai citesc una pana la incheierea anului! vot^_^
28/12/2011 la 12:15 pm
Am inceput sa lucrez la urmatoarea, dar nu promit ca va aparea pana in 31 decembrie. Ma voi stradui totusi :)
02/01/2012 la 9:19 pm
Draga Deea, am trimis o alta recenzie inainte de incheierea etapei, dar nu a mai fost publicata … :( :(
31/12/2011 la 9:48 am
Frumoasa melodie Anca, multumesc! Sunetul de haegeum imi place de cand am auzit in Dong Yi.
02/02/2012 la 11:15 pm
Si eu am avut fluturi in tinerete,nu neaparat legati de armata ci voiam sa ma fac marinar ,chiar si acuma regret ca nu am putut face acest vis realitate!