Regele Chungnyeol (1236 – 1308) a fost al douazeci si cincilea domnitor al regatului medieval coreean Goryeo si a domnit in perioada 1274 – 1308. El a fost precedat de Imparatul Wonjong si succedat de Regele Chungseon.
Printul Mostenitor Sim a fost fiul lui Wonjong, predecesorul sau pe tron si al sotiei acestuia, Regina Dowager Sungyeong (Printesa Mostenitoare Gyeongmok), care a murit la doar un an dupa nasterea sa.
Chungnyeol a fost primul domnitor al Dinastiei Goryeo care a primit titlul Wang, insemnand “rege”. Conducatorii anteriori au primit nume de temple terminate in sufixele “jo” sau “jong”, insemnand “stramos venerat”, si un titlu rezervat de obicei pentru imparati. Dupa ce Goryeo a devenit un stat vasal dinastiei Yuan, Kublai Khan, imparatul mongolilor, a perceput aceasta practica ca o reducere a puterii sale si a ordonat ca viitorii domnitori ai regatului sa nu mai primeasca aceste denumiri de acum inainte.
Regele Chungnyeol a luat hotararea de a se casatori cu una din fiicele lui Kublai Khan. Acesta a fost de acord si, pentru mai mult de 80 de ani, regii statului Goryeo au fost de acord sa se casatoreasca cu membrii ai familiei regale mongole. Tinerii mostenitori ai tronului au primit nume mongole si au fost trimisi la Dadu, oras in care au crescut pana in momentul in care au ajuns la maturitate.
Rege si regina, Goryeo (Figurine Danisl)
Unul dintre cei mai notabili adversari ai adoptarii noilor idei confucianiste a fost Min Ji (1248 – 1326), unul dintre cei mai celebri savanti si istorici ai timpului. Domnia Regelui Chungnyeol a reprezentat o perioada dificila pentru dinastia Goryeo. Dupa invazia mongola din anul 1238, Goryeo a devenit un stat vasal Dinastiei Yuan. Regele Chungnyeol a fost capabil sa negocieze retragerea si evacuarea trupelor mongole si a guvernatorilor Darughaci de pe teritoriul Goryeo, precum si sa restabileasca autoritatea nationala. Cu toate acestea, membrii corupti ai curtii regale au inceput sa preia puterea si sa actioneze ilegal, punand astfel in pericol stabilitatea sociala si integritatea politica a statului. Unii oficiali au incercat sa initieze reforme, dar Min Ji a considerat ca aceste eforturi doar ar oferi Dinastiei Yuan un pretext pentru a interveni in politica statului.
Samguk Yusa
Samguk Yusa (sau “Suveniruri din Trei Regate”) este o colectie de legende si basme populare ce prezinta istoria Coreei de la originile sale mitice pana la sfarsitul Regatului Silla, in secolul al zecelea. Ea a fost scrisa in anul 1279 de catre calugarul Iryon. Impreuna cu Samguk Sagi, Samguk Yusa ramane una dintre cele doua surse majore pentru istoria timpurie coreeana.
Lucrarea contine un tabel cronologic, care este de mult ori mai precis decat Samguk Sagi si care reprezinta o sursa importanta de informatii istorice, fiind urmat de o sectiune mai lunga, numita “Consemnari despre Minuni”, care contine informatii valoroase cu privire la Coreea antica, inclusiv primele legende aparute despre intemeietorul statului, Tan-gun. Samguk Yusa se bazeaza pe mai multe surse acum pierdute, cum ar fi Karak kukki, scrisa in anul 1076. Ea pastreaza, de asemenea, cateva poezii hyangga, care fac parte din cea mai veche literatura scrisa fonetic in Coreea. Samguk Yusa, desi o sursa istorica de nepretuit, este considerata mai mult o colectie de povesti si povestiri care contin multe traditii populare, in comparatie cu Samguk Sagi, care este un document oficial.
Samguk Yusa contine o colectie extrem de bogata de legende si povesti budiste. Temele acestor povesti pun in evidenta importanta moralitatii budiste in gandirea coreeana si literatura de specialitate din acel moment. In unele povesti, cersetorii, pariorii, functionarii, taranii saraci si copiii se dovedesc a fi Bodhisattva ( = fiinta care, potrivit budismului, atingand starea de perfectiune, fiind scutita de a se reincarna).
Intr-una din povesti, o biata fata incearca sa participe la o slujba tinuta in templu, dar este in mod constant blocata de stapana sa. Ea este purtata de aer si zboara direct pe taramul lui Buddha.
Intr-o alta poveste celebra cunoscuta sub numele de “Visul lui Chosin”, un calugar se indragosteste de fiica unui magistrat. El se roaga lui Buddha pentru a primi ajutor, dar fata se casatoreste cu un alt barbat. Aceasta ii apare calugarului in vis si ii marturiseste ca il iubeste in secret si ca isi doreste sa-si petreaca restul vietii alaturi de el. Ei traiesc impreuna timp de cincizeci de ani, au cinci copii si lupta din greu cu saracia. Un fiu moare de foame, o fiica devine cersetoare. Dandu-si seama ca dragostea lor a dus doar la suferinta, ei decid sa se desparta. Trezindu-se din somn, calugarul Chosin viziteaza locul in care a fost ingropat fiul sau in vis si gaseste o statuie a lui Buddha ingropata acolo. El infiinteaza o manastire in acel loc si isi dedica viata faptelor bune.
Date generale
1274 – 1308: Domnia Regelui Chungnyeol. El devine primul conducator al Dinastiei Goryeo care adopta prefixul “chung”, insemnand “loialitate” (Dinastiei Yuan), si abandoneaza sufixul “jong”, tradus prin “stramos”. El este, de asemenea, primul domnitor care a favorizat ideile neo-confucianiste expuse de Ju Xi (Chu Hsi). Chungnyeol creeaza o academie nationala pentru a promova studiul acestor idei, aspectul fundamental revolutionar de a insufla etica lui Confucius cu o justificare spirituala. Budismul si Confucianismul, atata timp cat exercita influenta asupra politicii nationale de cooperare, sunt in continuare in conflict.
1281: Mongolii invadeaza din nou Japonia si cer ajutorul statului Goryeo; din nou, invazia esueaza.
1285: Preotul budist Iryon redacteaza Samguk Yusa (Suveniruri din trei regate). In comparatie cu Samguk Sagi (elaborata in anul 1145), istoria povestita de Iryon pune mai putin accent pe evenimentele politice, concentrandu-se in schimb asupra vietii de zi cu zi si asupra obiceiurilor stravechi coreene.
Surse: Wikipedia; “Columbia chronologies of Asian history and culture”, John Stewart Bowman; “A Concise History of Korea: From the Neolithic Period through the Nineteenth Century”, Michael J. Seth
28/12/2011 la 11:15 am
multumim Bianca .. cand am vazut Regele scris la titlu mi-a sarit in ochi. :)) eram obisnuita cu Imparatul :)) :*:*
29/12/2011 la 2:12 am
Nici nu am bagat de seama ca e “regele” nu imparatul :))
La ora asta…
Dar am citit cu mare interes. Chiar am fost captivata de evenimentele din timpul domniei acestui rege. Relatiile cu mongolii, scrierea Samguk Yusa, comparatia cu Samguk Sagi.
29/12/2011 la 2:13 am
Daca nu ma insel, in prima harta se si vede cum Imperiul Mongol ajunge pana pe teritoriul Romaniei de azi. Chiar ma intrebam care erau garanitele imperiului pe vremea aceea cand am citit regenzia despre imparatul Wonjong.
29/12/2011 la 2:13 am
Felicitari, Bianca si Kamsahamnida!
30/12/2011 la 8:00 pm
Nu stiam de chestia asta cu adoptarea prefixului ‘chung’. In timpul dinastiei Yuan toti regii coreeni au avut acest prenume?
30/12/2011 la 8:02 pm
Anca, nu toti, s-a renuntat mai tarziu.
30/12/2011 la 8:04 pm
Adica nu de la inceputul dinastiei au adoptat “chung”, ci mai tarziu, si nu au fost multi cu titulatura asta.
30/12/2011 la 8:09 pm
Probabili cei care se simteau mai loiali imperiului chinez, sau cei care aveau legaturi de rudenie mai importante cu familia imperiala ..
30/12/2011 la 8:12 pm
Da, dar regele Gongmin, chiar daca s-a casatorit cu o printesa mongola, n-a purtat aceasta titulatura, ci a renuntat la ea. Dorea iesirea de sub asuprirea Yuan-ului.
30/12/2011 la 8:15 pm
Daca citesti aici, http://koreafilm.ro/blog/2011/02/dinastia-goryeo/
poate te lamuresti :)
30/12/2011 la 8:37 pm
Multumesc pentru link. Mi-am facut o idee despre motivul pentru care ar fi putut renunta regele Gongmin la titulatura. De fapt totul se leaga. Am vazut ca a domnit intre 1351 si 1374. Iar dinastia Yuan in perioada aceea era in declin, iar in anul 1368 a fost inlocuita de dinastia Ming. Si nu dupa mult timp a cazut si Koryo. Oare suportul pe care l-au avut din partea Yuan a contat atat de mult? De fapt daca imi amintesc bine din lecturile mele mai vechi, declinul Koryo s-a datorat in mare parte situatiei interne instabile, economic si militar ..
30/12/2011 la 8:39 pm
Da, ai dreptate, Goryeo a fost supusa Yuan-ului dar a fost si ajutata. In timpul domniei lui Gongmin, si spre sfarsitul acesteia, Yuan deja se afla in cadere libera.
30/12/2011 la 8:44 pm
O , dar Gongmin e regele din A Frozen Flower. Am gasit o recenzie scrisa de tine , mai veche .. Cat imi placea melodia acea pe care o canta regele in film ..
30/12/2011 la 8:46 pm
Da, si regele din Shin Don de asemenea :) Facusem eu atunci sapaturi sa aflu despre ce rege e vorba in Frozen Flower, pt ca in film nu se specifica asta, si am ajuns, dupa analiza faptelor din film, a celor din serial, si a celor istorice, la concluzia ca e vorba de Gongmin :)
30/12/2011 la 9:56 pm
Tare. Nu stiam ca e si regele din Frozen Flower, nu numai din Shin Don. :)
Nice detective work.
30/12/2011 la 10:00 pm
Thanks! :P
30/12/2011 la 8:47 pm
Si mie imi place, cateodata o mai ascult :))
30/12/2011 la 8:49 pm
Bianca, mai ai putin si gata Koryo. Despre dinastia Yi si Koguryo a scris Ana, despre Shilla, Paekche si Koryo ai scris tu … (sper ca nu am gresit), deci cam gata cu istoria. Mi-ar placea cum am spus si mai demult sa citesc si despre presedintii Coreei (de Sud). Am citit o data o carte despre ultimii ani ai dinastiei Yi, si dspre cum au reusit japonezii sa puna stapanire pe Coreea, pacat ca nu am scris atunci o recenzie , ar fi fost interesant.. Acum amintirile nu mai sunt asa de proaspete …
30/12/2011 la 8:54 pm
Cred ca ar mai lipsi Balhae :) Eu am scris putin si despre regii Gayei.
30/12/2011 la 9:09 pm
Hmm, da, Balhae. Coreenii il considera un regat coreean, insa acest lucru e destul de controversat.. Din cate imi amintesc sunt istorici care contesta faptul ca locuitorii Balhae ar fi fost de aceeasi etnie cu fostii locuitori Koguryo. Oricum e cam complicata treaba aici … istoria asta ..
Si da , Gaya. Nu ai scris despre toti?
30/12/2011 la 10:00 pm
Despre toti am scris, numai ca ft putin, pt ca nu se stiu detalii despre ei.
30/12/2011 la 10:09 pm
Am gasit recenzia. Ma intrebam de ce nu mi-o amintesc. Acum realizez ca a aparut in perioada cand nu am intrat pe site deloc, in vara ..
03/10/2012 la 1:57 pm
Regatul Balhae nu a fost infiintat de Dae Jo Yong si DJY nu a fost goguryan?
30/12/2011 la 10:04 pm
@ana: Nu stiam ca e si regele din Frozen Flower, nu numai din Shin Don. Nice detective work
31/12/2011 la 10:33 am
:) Mersi!
30/12/2011 la 10:26 pm
Deci s-a terminat lectia de istorie?
Felicitari!
Mi-a placut sa citesc despre regi si regine si o sa revin la recenzii pentru amanunte pe care le-am uitat :)
31/12/2011 la 10:02 am
Multumesc pentru lectia de istorie Bianca si pentru ca ai prezentat Samguk Sagi si Samguk Yusa. Un mare vot!
03/10/2012 la 12:51 pm
Multumesc pentru articol si mai ales Harta Hanatelor Mongole . Coreea si japonia s-au confruntat cu marea armata navala a lui Kubilai Khan -pe carel-am vazut in toata forta sa in filmul italian MarcoPolo recent difuzat . Zeita Amaterasu a Japoniei a trimis un taifun groaznic si marea sa flotila s-a scufundat si n-a invadat JAPONIA. Ce am remarcat pe Harta este teritoriu Khanatelor mongole sau ale TATARILOR cum le cunoastem noi : Khantul Hoarda de Aur in Ucraina si Rusia pian la Urali, Khanatul lui Timur Lenk in zona numita KHOREZM – Samarkand , Buhara , Xiva , fostele republici societice de est si Azerbaidjan dar ce sa vezi este pe teritoriul Moldovei si Tarii romanesti din anii 1300-1400 – pe harta scoasa din Anale coreene scris CUMANIA – asa cum spune si prof Neagu Juvara . IN alt articol de pe Koreea film .ro , ati dat o Harta veche , istorica a zonei Asia , din sec V deci anii 400-500 , in care era scris tot CUMANIA peste teritoriul celor doua provincii si UNGARIA peste regatul dinspre vest . ASA eram deci cunoscuti in cronicile vechi ale popoarelor civilizate care aveau cronici precum SAMGUK . Cronicile medievale arabe si persane probabil ne mentionau la fel . DACIA /TRACIA/ SCITIA ramin in istoria vestica antica si medievala din pacate si cumanii migratori ne-au lasat regatele Basarabilor descalecatori( Negru Voda )deci sintem pe harta istoriilor coreene ca stat cu NUME si localizare . URA !!!
Recent from Istorie Categorie
Recent from Istorie si cultura Categorie
Recent from Recenzii utilizatori Categorie
Ultimele comentarii
KOREAFILM.ro
Despre noi
Recenzii
Impresii
Concursuri
Han Style
Flash MP3 Player
Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!
Bloguri
Korean Media
Site-uri oficiale
Abonare la newsletter